• Etusivu
  • Osakas

Mitä tehdä kun huoli naapurista kasvaa

Rakentajan toimitus
Julkaistu 11.03.2021
20213_69235.jpg

Soita läheisillesi ja kysy kuulumisia.

Erityisesti taloyhtiöissä, joissa asukasjoukossa löytyy useampi ikäihminen, huoli ei välttämättä ole turha. Yhteiskunnassa elää vanhuksia, joilla ei ole omaisia huolehtimassa ja kyselemässä kuulumisia. Nämä yksinäiset vanhukset eivät välttämättä saa tarvitsemaansa apua kyllin nopeasti, elleivät naapurit ole tarkkaavaisia.

Ei, tämä ei ole kehotus naapurikyttäykseen, vaan pitämään huolta kaikenikäisistä naapureista.

Kun huoli herää

Se voi olla pieni asia, mikä kiinnittää huomiosi. Päivittäin toistuva tapahtuma, esimerkiksi roskapussin vieminen jääkin välistä, traditio katkeaa ilman tiedossa olevaa syytä kuten lomamatkaa. Aina ei ole tiedossa sukulaisia tai tahoja, joille huolensa lähimmäisestä voisi ilmaista. Erityisesti nyt epidemian aikana moni jää entistä enemmän yksin. Mikäli yhteydenottoihisi, kuten ovikellon soittoon ei vastata, huolen määrä kasvaa entisestään.

Tavanomaisen käytöksen sekä varsinaista huolta herättävän käytöksen raja voi olla toisinaan kuin veteen piirretty viiva. Moni epäröi puuttua toisen ihmisen elämään, mutta mikäli käytös on selvästi poikkeavaa aikaisemmasta, ilmoitukselle voi olla todella tarvetta.

Älä unohda myöskään lapsiperheiden hätää.

Älä unohda myöskään lapsiperheiden hätää.

Tiesitkö, että sosiaalipalveluihin voi tehdä huoli-ilmoituksen, kun huolestut niin lapsen, aikuisen kuin iäkkäämmänkin henkilön turvallisuudesta tai terveydestä?

Huoli-ilmoitus on valitettavan heikosti tunnettu. Ilmoituksesta nimittäin hyötyvät erityisesti esimerkiksi muistisairaat ihmiset. Ei ole nimittäin tavatonta lukea mediasta vanhuksesta, joka yöpaitasillaan kulkee pihalla eikä muista reittiään kotiin. Tällaiset tilanteet ovat juuri niitä, jolloin jokaisen meistä tulee osata auttaa paitsi kyseisessä hetkessä, mutta myös muistaa, että asiasta on hyvä viedä tietoa eteenpäin – tässä avuksi nousee juuri huoli-ilmoitus.

Miten ilmoituksen voi tehdä?

Kun edessä on tilanne, että huolesta tarvitsisi saada tieto eteenpäin, voi ilmoittajan kannalta hienoiseksi haasteeksi nousta, että tällaisella palvelulla on käytössään useampia nimityksiä, kuten "Yhteydenotto sosiaalihuoltoon tuen tarpeen arvioimiseksi", "Ilmoitus palvelutarpeen arvioimiseksi" tai kuten jo on tässäkin mainittu "Huoli-ilmoitus".

20213_69237.jpg

Tutustu oman kuntasi verkkosivuihin ja täytä sieltä valmis lomake, mikäli sellainen löytyy. Ilmoituksen voi jättää anonyymisti, mutta lisätietoja varten ilmoittajan yhteystiedot otetaan viranomaisen toimesta talteen.

Tärkeintä on kaikista nimityksistä huolimatta avata rohkeasti suunsa. Kun olet saanut asian viranomaisten tietoon, huolehtivat he tiedon kulkeutumisesta oikealle taholle.

"Ilmoituksen voi tehdä esimerkiksi soittamalla oman kunnan sosiaalipalveluihin. Pääasia on, että saattaa tiedon huolesta jollekin viranomaiselle, jos ei itse pysty auttamaan ja tilanne ei ole akuutti", Ville Santalahti Varsinais-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksesta tiivistää.
Pidetään huolta läheisistä ja naapureista!

Lähde:
Kiinteistöliitto

Rakentaja.fi
Osakas
taloyhtiön hallinnointi
asuminen
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Taloyhtiön vuosikello elokuu
Taloyhtiön vuosikello tikittää: Elokuu
Elokuu on monen mielessä kesän viimeinen kuukausi. Elokuu on myös merkinnyt satokautta, jolloin on puitu tuleentunut vilja sekä poimittu kesän satoa hedelmien ja marjojen muodossa. Elokuun koittaessa suuri osa palaa jo totuttuun vanhaan rytmiin ja arkiseen aherrukseen – aikuiset töihin ja lapset kouluun. Myös taloyhtiössä tämä tarkoittaa paluuta arkeen.
20101_20061.jpg
Taloyhtiön kunnossapito- ja muutostyöt
Kunnossapitovastuu yhtiön rakennuksesta ja muista tiloista jaetaan osakkeenomistajien ja yhtiön kesken asunto-osakeyhtiölain 4. luvun ja 2 §:n säännösten mukaisesti. Laista aiheutuva kunnossapitovastuu on sikäli tahdonvaltainen, että yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä laista poikkeavasti kunnossapitovastuun jaosta. Asunto-osakeyhtiölain velvoitteista kertoo porilainen asianajaja Markku Asmala Asianajotoimisto Asmala Härmäläinen Santavuo Oy:stä.
20216_71356.jpg
Miten jätteiden litistäminen säästää taloyhtiölle selvää rahaa?
Taas ovat talon roska-astiat sekaisin! Miten ihmeessä naapuri ei taaskaan ole osannut pistää muoveja oikeaan astiaan! Pahvinkeräysastiakin pursuaa yli laitojen. Ei ihme, sehän on täynnä ilmaa.Ei ole yhdentekevää, miten taloyhtiön roskikset täytetään. Oikea jäte oikeassa roskiksessa ja esimerkiksi pahvien litistäminen niin, ettei astia pursua yli äyräiden, säästää rahaa taloyhtiöltä ja näkyy myös osakkaiden kukkarossa. Jäteyhtiöt nimittäin perivät lisämaksua, jos astiat pursuavat yli.
20232_80816.jpg
Vaikuta itse hoitovastikkeen kustannuksiin lämmitystä säätämällä
Energian hinnannousu on saanut suomalaiset kysymään, mitä tapahtuu yhtiövastikkeille? Nouseeko asumisen hinta entisestään? DNA:n älylämmityspalvelu Wattisen teettämässä kyselyssä peräti 62 prosenttia kaikista vastaajista ilmoitti olevansa huolissaan vastikkeiden noususta. Hälyttävintä oli se, että erityisen huolissaan mahdollisesta noususta oli jopa noin joka neljäs vastaaja (26 %).
20218_71758.jpg
10 tärkeintä tarkastus­kohtaa hissin määrä­aikaistarkas­tuksessa
Hissionnettomuuksia sattuu onneksi harvoin, mutta seuraukset voivat olla vakavia – kuten Kaunialan sairaalassa kuolemaan johtaneessa hissitapaturmassa. Sairaalan hoitaja ja pyörätuolissa ollut kuntoutuja olivat poistumassa hissikorista. Kesken poistumisen hissikori lähti liikkeelle ylöspäin. Kuntoutuja jäi puristukseen korin lattian ja kerrostason kulkuaukon yläkarmiin ja menehtyi.Tapaturmassa syynä oli nostokoneisten jarrun vikaantuminen. Hissien osat vaativat huoltoa ja tarkastustoimenpiteitä. Onnettomuuksilta vältytäänkin parhaiten ennakoimalla hissin huoltotoimenpiteitä säännöllisien ja lain vaatimien hissitarkastuksen avulla. Mutta mitä itse hissitarkastuksessa oikein tarkastetaan ja miksi? Onko teidän taloyhtiössänne hissiturvallisuus kunnossa?
20225_78302.jpg
Tuntuuko joskus siltä, että kotisi nettiyhteys ei tahdo riittää kaikkeen?
Tuntuuko joskus siltä, että kotisi tai mökkisi nettiyhteys ei tahdo riittää kaikkeen? Ei ihme, sillä tarpeet voivat kasvaa sitä mukaa, kun tekniikka kehittyy, perheessä kasvaa uusia ja innokkaita netinkäyttäjiä, uusia näppäriä palveluita avautuu ja muutenkin tavat ottaa netistä ilo irti monipuolistuvat. Se mikä on joskus riittänyt, ei yhtenä päivänä enää ole ollenkaan tarpeeksi.Yleensä videokuvan katsominen paljastaa, ettei nettiyhteys vastaa omia käyttötapoja. On todella ärsyttävää, jos videon katselu pätkii.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton