• Etusivu
  • Remontti

Ohjeita taloyhtiön päättäjille

Näin löydät luotettavan toimijan putkiremonttiin

Rakentajan toimitus
Päivitetty 19.06.2023
202211_80285.jpg

Ajallaan tehty putkiremontti säästää monilta ylimääräisiltä kustannuksilta ja huolilta.

Putkiremontti on taloyhtiölle suuri ponnistus niin toiminnallisuuden kuin myös kustannusten suhteen. Mitä isompi projekti, sen enemmän siinä on huomioitavaa. On kuitenkin mahdollista toteuttaa remontti siten, että siihen on varauduttu oikealla tavalla, sekä ajallisesti että taloudellisesti ja ennen kaikkea löytämällä hyvän yrityksen huolehtimaan projekti läpi. Huomioikaa siis nämä, jotta projekti onnistuu odotetulla tavalla:

Viivyttely aiheuttaa usein lisävahinkoja

Aina putkiston ikä ei kerro yksistään, onko putkiremontin aika nyt, vai vasta parin vuoden kuluttua. Vesi kuluttaa putkia vähitellen, vuosikymmenien aikana niiden läpi virtaa miljoonia litroja vettä. Myös mahdollisten vuotovahinkojen ilmaantuessa yhä useammin samaan kiinteistöön voi vuototahti nopeasti kieliä sen, että putkiremontilla alkaa olla kiire käyttövuosista riippumatta.

Tiesitkö, että jo 30 vuotta vanhat putket alkavat kuulua iältään riskiryhmään – suurin putkirikon vaara koskettaa tällä hetkellä ennen vuotta 1985 rakennettuja kiinteistöjä. Linjasaneerausta ei kannata viivyttää turhaan, sillä mahdollisia rikkoutumisesta syntyneitä lisävahinkoja on vaikeampi – ja kalliimpi korjata.

Vanhan putken kunto voi yllättää.
Vanhan putken kunto voi yllättää.

Valmistautuminen tarjousten pyytämiseen

Taloyhtiön päättäjien tulisi perehtyä taloyhtiön tärkeisiin asiakirjoihin sekä keskustella niistä huoltoyhtiön kanssa. Kiinteistön piirustukset sekä mahdolliset asiakirjat huolloista sekä laitteistosta kannattaa selvittää. On hyvä olla perillä siitä, mikä on todellinen lähtötilanne pelkän iän lisäksi. Samalla saadaan selville mitkä kaikki osa-alueet kuuluisivat saman remontin yhteyteen tehtäväksi. Halutaanko samalla parantaa myös taloyhtiön energiatehokkuutta, jos niin mitkä ovat taloyhtiön vaihtoehdot? Myös sähköautojen hankinta yleistyy – pitäisikö taloyhtiön varautua myös niiden lisääntymiseen latauspisteiden muodossa?

Kun pohjatiedot on hankittu sekä selvitetty, kannattaa ottaa huomioon se, mitä tehtävällä remontilla halutaan saavuttaa ja kuinka laajalle se halutaan ulottaa. Halutaanko tarjota asukkaille samalla mahdollisuutta teettää lisätöitä linjasaneerauksen yhteydessä, esimerkiksi keittiöremontti?

Mitä halutaan – erittele tarjouspyynnössä halutut työt

Mitä koko korjausprosessiin halutaan sisällyttää? Huolehditaanko kuntoon ainoastaan vesiputket sekä viemäröinnit, vai huolehditaanko kunnostustyön aikana myös kuntoon muita LVIS-töitä? Mitä tarkemmin tavoitteita sekä haluttua lopputulosta pystyy erittelemään, sitä suuremmalla todennäköisyydellä saa vastaanottaa tarjouksia, joita pystyy keskenään vertailemaan.

Tarjoustenvälisiin hintaeroihin ei kannata ainoastaan tuijottaa, vaan kannattaa tutustua mitä lukujen taakse kätkeytyy. Kalleimpaan tarjoukseen on voitu sisällyttää paljon sellaista, mikä halvemmassa jätetään lisälaskutuksen varaan. Tarkkuus tarjouspyyntöjen esittämisessä sekä niiden tarkastelussa kannattaa. Kiinnittäkää huomiota hinta-laatusuhteeseen, pyytäkää referenssikohteita.

Tutustu ehdokkaisiin, käy prosessi läpi

Hyvä prosessi alkaa mieluiten henkilökohtaisella tutustumisella, jossa tilaaja sekä palvelun tarjoaja käyvät yhdessä yksityiskohtaisesti läpi taloyhtiön korjaustarpeen sekä samalla yhdessä arvioidaan työmäärä. Taloyhtiön päättäjän kannattaa kiinnittää huomiota palveluntarjoajan tarjoaman remontin kokonaistaloudellisuuteen sekä arvoketjuun.
Samassa tapaamisessa keskustellaan yhdessä sekä sovitaan suunnitelmaa siitä, mitä työtehtäviä toteutetaan. Voidaanko esimerkiksi energiahankkeita viedä linjasaneerauksen yhteydessä läpi – yhden remontin taktiikalla.

Laadukkaat suunnitelmat kertovat selkeästi tarvittavan ajan aikatauluineen sekä koko työlle tulevat kustannukset. Näiden suunnitelmien joukosta hallitus hyväksyy yrityksen, joka työn suorittaa.

Hyvä kumppani projektissa on sellainen, jonka kanssa yhteistyö sujuu mutkattomasti ja asioita viedään läpi yhdessä – kumpikin osapuoli toinen toistaan eri vaiheista ja muutoksista infoten. Rakentaminen, ja etenkin remontointi ovat käsityötä, siinä näkee nopeasti mitenkä laadukkaat materiaalit sekä laadukas työ johtavat hyvään lopputulokseen. Laatu sekä kustannus yleensä kulkevat käsi kädessä, mutta silloin kun työ tehdään laadukkaasti, kerralla ja oikein, ei synny kustannuksia jälkikäteen tapahtuvista korjauksista.
Hyvä kumppani on myös vakavarainen, jolloin ei ole vaarana, että käynnissä oleva remontti jäisi puolitiehen mahdollisten maksuongelmien vuoksi.

Oikean tekijän löydyttyä, on hyvä yhdessä järjestää taloyhtiön asukkaille tilaisuus, jossa he pääsevät käymään läpi tulevaa prosessia yhdessä päätoteuttajan kanssa. Näin sekä asukkaat että tekijät tulevat toisilleen tutuiksi ja keskinäinen kanssakäyminen helpottuu. Hyvä kumppani rakennus- ja remontointiprojekteissa on yritys, jolle tärkeitä arvoja ovat luottaminen sekä välittäminen, tästä hyvänä esimerkkinä on LVI-Trio, joka välittää ihmisistä sekä heidän kodeistaan.

Prosessi käydään yhdessä läpi, mitä kaikkea siihen halutaan sisällyttää.
Prosessi käydään yhdessä läpi, mitä kaikkea siihen halutaan sisällyttää.
Huomio

Huomio

Mitä LVI-Trio tarjoaa:

  • Taloyhtiön edustaja tapaa LVI-trion edustajan, jonka kanssa hän pääsee keskustelemaan taloyhtiön tarpeista sekä toivotusta aikataulusta. Samassa tapaamisessa arvioidaan myös tuleva työmäärä sekä annetaan keskustelun sekä asiakirjojen perusteella aikataulusta arvio sekä kustannuksista hinta.
  • LVI-Trion kautta onnistuvat niin linjasaneeraus, ilmanvaihtotyöt, sähköauton latausmahdollisuudet, taloyhtiön energiatehokkuuden parantaminen: lämpöpumput, aurinkokeräimet.
  • Onko tiedossa energiahankkeita? LVI-Trion kautta energiaremontit onnistuvat helposti linjasaneerauksen yhteydessä. Toteutettaviin energiaremontteihin on myös saatavilla avustuksia, esimerkiksi Ara-avustukset.
  • Putkiremontin ajaksi taloyhtiö saa oman yhteyshenkilön – Triolaisen, jonka saa tarvittaessa kiinni, vaikka kellon ympäri.
  • Kodin voi huoletta jättää Trion haltuun remontin ajaksi. Projektin lopussa kalusteet asennetaan ja pinnat viimeistellään asianmukaisesti.
  • Viemärien korjaukset on mahdollista toteuttaa myös sukitusmenetelmää käyttäen, jolloin viemärien saneeraus onnistuu sujuvasti sekä kustannustehokkaasti rikkomatta lattiapintaa sekä rakenteita. Lopputulos varmistetaan aina erikseen kuvaamalla.
  • Kaikki märkätila-asentajat ovat VTT:n henkilösertifioimia.
  • Täyden palvelun talona Trio tarjoaa koko projektin alusta loppuun asti hoidettuna. Trio sekä ulkopuolinen valvoja huolehtivat remontin onnistuneesta lopputuloksesta yhdessä.
  • Kokemusta alalta jo 30 vuotta, joka takaa varman projektijohdon ja osaavat ammattilaiset hoitamaan taloyhtiön putkiremontin alusta loppuun.

Valmis remontti takaa helpon ja tyytyväisen arjen.

Jätä tarjouspyyntö LVI-Triolle linjasaneerauksesta ja varaa maksuton asiantuntijakäynti.

Remontti
putkiremontti
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

202110_73087.jpg
Toimiva vedenhallinta on keskeinen osa kiinteistöjen kunnossapitoa
Toimiva vesitekniikka, johon kuuluu muun muassa sade- ja jätevesiviemäröinti, on olennainen osa kiinteistöjen ylläpitoa. Asiantuntevan kumppanin tuella vesitekniikka toteutuu edullisesti palvelun laadusta tinkimättä. Haussa onkin henkilökohtainen palvelu ja pitävät aikataulut – yritys, jossa myös työnjohto tekee töitä.
20149_40959.jpg
Uusi kotisi vesiputket hyvissä ajoin
Asiayhteydestä riippuen putkiremontti tarkoittaa joko pelkkien käyttövesiputkistojen vaihtamista rakenteita avaamatta, koko talotekniikan uusimista tai jotain siltä väliltä. Onnistunut putkiremontti vaatii suunnitelmallisuutta sekä riittävän aikaisen varautumisen: remontin aloittamisessa kannattaa olla mieluummin etuajassa kuin myöhässä. Täysi varmuus tulevan remontin laajuudesta saadaan vasta, kun rakenteet päästään avaamaan ja tarkistamaan tilanne.
20236_82003.jpg
Taloyhtiön hallituksen varajäsenet?
ASOY-lain mukaan ei enää tarvita edes yhtiöjärjestyksen määräystä hallitusten jäsenten määrästä ja joissain tapauksissa varajäsenten valinta on pakollinen ilman yhtiöjärjestyksen määräystä. Voiko laista silti päätellä, että varajäseniä ei voi valita, jos yhtiöjärjestyksessä näistä ei ole mainintaa, eikä näiden valinta ole lain mukaan pakollinen?Esimerkki:Yhtiökokouksessamme valittiin viime kesäkuussa yksimielisesti kaksi varajäsentä hallitukseen, vaikka yhtiöjärjestyksessä on maininta vain kolmesta varsinaisesta jäsenestä. Varajäsenet ovat osallistuneet hallituksen kokouksiin puheoikeudella mutta ilman äänioikeutta. Kerran toinen heistä käytti äänioikeutta, kun varsinainen jäsen oli sairaana.Toiminnantarkastajaksi valittiin varajäsenen puoliso A, kun kukaan ei tiennyt esteellisyyssäännöksistä. Vaikka esteellisyys selvisi, A on osallistunut kokouksiin omasta mielestään toiminnantarkastajana, mutta hallituksen päätöksestä puolisonsa tilalla, kun tämä välillä erosi hallituksesta. Tällä hetkellä A ei pidä itseään esteellisenä toiminnantarkastajana, koska katsoo varajäsenten olevan epävirallisia.Oliko varajäsenten valinta virheellinen, ja onko kyse moitteenvaraisesta vai mitättömästä päätöksestä? Eli onko valinta muuttunut päteväksi, kun kukaan ei ole sitä moittinut? Voiko / pitääkö valita tulossa olevassa ylimääräisessä yhtiökokouksessa uusi toiminnantarkastaja?
punainen rivitalo
Naapuri penkoo muiden roskat - onko luvallista?
Osakas tutkii taloyhtiössä asuvien roskapusseja. Onko luvallista/yksityisyyden loukkaamista?
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Lukituksen uusiminen - kustannukset osakkeiden vai ovien mukaan?
Taloyhtiössämme on tulossa lukituksen uusiminen keväällä 2012. Kuinka kustannukset jakautuvat? Osakkeiden mukaan vai sama kustannus asunnon koosta riippumatta? Kaikillahan on vain yksi kerrostaso-ovi ja yhteisten tilojen ovet ovat kaikilla samat. Maalaisjärkeni mukaan kustannus on sama asunnon koosta riippumatta.
202111_73449.jpg
Onko taloyhtiön katto valmiina talveen?
Mitä suuremmaksi kasvaa kattojen lumikuorma, sitä vilkkaammaksi käy myös keskustelu lumenpudotuksesta sekä sen turvallisuudesta ja tarpeellisuudesta ylipäätään. Lumenpudotuksessa, kuten kaikissa muissakin katolla tehtävissä huoltotöissä tulee varmistaa, että katolta löytyvät asianmukaiset kiinnityspisteet turvaköysille. Harjakattoisissa taloyhtiöissä raskas lumikuorma laittaa myös lumiesteet testiin. Asunto-osakeyhtiöillä on lakisääteinen vastuu suojata sisäänkäynnit ja kulkuväylät sekä ympäröivä katualue rakennuksen katolta putoavalta lumelta ja jäältä.Monessa taloyhtiössä on varmasti vielä muistissa runsaslumisten talvien lumikuorma ja sen mahdollisesti aiheuttamat haasteet kiinteistön katon ja pihan huoltotöille. Asunto-osakeyhtiöillä on lakisääteinen vastuu suojata sisäänkäynnit ja kulkuväylät sekä ympäröivä katualue rakennuksen katolta putoavalta lumelta ja jäältä. Katolta tulee myös löytyä lainmukaiset turvaköyden kiinnityspisteet, jotka mahdollistavat turvallisen lumenpudotuksen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton