Onko talkoisiin pakko osallistua?
Talkoiden järjestäjän muistilista
Talkoilla on syvät juuret suomalaisessa kulttuurissa. Ne ovat olleet tapa selviytyä suurista työmääristä yhdessä ja jakaa vastuu yhteisön kesken. Kuvituskuva, Adobe Stock.
Talkoot herättävät monia tunteita taloyhtiön eri asukkaissa. Samalla kun toinen riemuitsee sosiaalisesta tapahtumasta, toinen käpertyy tiukemmin sohvan nurkkaan. Onko talkoisiin kuitenkin pakko osallistua? Mitä sitten, jos en menekään?
Talkoot ovat perinteinen suomalainen tapa, jossa yhteisö kokoontuu tekemään yhdessä jonkin työn, kuten pihatöitä, rakennusprojekteja tai siivousta. Talkoilla on pitkä historia Suomessa, ja talkoot ovat edelleen suosittuja erityisesti maaseudulla ja taloyhtiöissä.
Kaikki eivät kuitenkaan tule
Talkoisiin osallistuminen on aina vapaaehtoista. Kaikki eivät välttämättä lähde liikkeelle makkaran ja virvokkeiden houkuttamina, vaan jättäytyvät talkoista pois. Tämä saattaa aiheuttaa eripuraa naapurustossa.
Talkootyö on palkatonta työtä, joka tehdään ihan muista syistä. Talkoiden tarkoituksena voi olla hoitaa siivous- tai kunnostustyö omin voimin, ilman palkattua apua. Parhaassa tapauksessa talkoista syntyy taloyhtiölle suuri säästö.
On hyvä muistaa, etteivät kaikki jää talkoista pois silkkaa laiskuuttaan. Vanhuksilla tai liikuntarajoitteisilla voi talkoisiin osallistuminen olla mahdotonta, vaikka he sitä haluaisivatkin. Jokaisella on oikeus olla osallistumatta ilman sormella osoittelua ja syyttelyä.
Talkoilla vai palkataanko joku tekemään?
Yhteisen raja-aidan tai julkisivun maalaaminen talkootyönä on hyvä idea, mutta ketään siihen ei kuitenkaan voi pakottaa. Taloyhtiö hankkii välineet, maalit ja tiedottaa asukkaille talkoista hyvissä ajoin. Mukavan puuhastelun jälkeen on kiva paistaa makkaraa taloyhtiön grillikatoksessa ja jutustella mukavia.
Työ pääsee hyvin vauhtiin, mutta kaikkia asukkaita ei vieläkään näy. Joskus kultaisen keskitien löytäminen on kovinkin haastavaa ja yhteisymmärryksen syntyminen tuntuu mahdottomalta.
Jos taloyhtiön muut asukkaat maalaavat oman osuutensa, mitä tehdä sille yhdelle maalaamattomalle osalle? Koska ketään ei talkootöihin voi pakottaa, yhtenä vaihtoehtona on hankkia maalari, joka hoitaa työn loppuun.
Kun taloyhtiö palkkaa työvoimaa, tulee siitä työnantaja. Tällöin yhtiön on selvitettävä, mitä lakisääteisiä työnantajamaksuja tästä koituu. Myös lyhyet työsuhteet on vakuutettava. Eläkevakuutusyhtiöiden verkkosivuilta löydät paljon tietoa työnantajalle. Siellä hoidat myös työntekijän TyEL-vakuutuksen kuntoon.
Entä jos jotain tapahtuu?
Asukkaiden ottamat vapaaehtoiset vapaa- ajan tai täysajan tapaturmavakuutukset kattavat myös heille talkoissa sattuneet vahingot. Ellei kaikilla talkoisiin osallistuvilla ole tällaista vakuutusta, taloyhtiön on hyvä ottaa heitä varten ns. talkoovakuutus. Talkoovakuutuksen saa vakuutusyhtiöstä.
Hyvällä menestyksellä talkoot tekevät taloyhtiölle suuren säästön, joka voi vaikuttaa vastikkeisiin. Talkoiden päätarkoituksen ei kuitenkaan tarvitse olla säästöissä vaan yhteisöllisyydessä ja yhteishengen nostattamisessa. Jokainen tekee oman valintansa, joten osallistutaan talkoisiin hyvällä fiiliksellä piikittelemättä niistä pois jääneitä.
Info
Talkoiden järjestämisen muistilista
Suunnittelu ja tiedotus:
- Valitkaa sopiva ajankohta, joka sopii mahdollisimman monelle asukkaalle. Kevät ja syksy ovat suosittuja aikoja.
- Ilmoittakaa talkoista hyvissä ajoin etukäteen. Käyttäkää ilmoitustauluja, sähköpostia tai muita viestintäkanavia.
Tehtävien määrittely:
- Laaditaan selkeä lista tehtävistä, jotka talkoissa on tarkoitus tehdä. Esimerkiksi haravointi, kukkien istutus, roskien kerääminen ja pihakalusteiden kunnostus.
- Varmistakaa, että tarvittavat työvälineet ja tarvikkeet ovat saatavilla. Tämä voi sisältää haravat, lapioita, työhanskat, roskapussit ja muut tarvittavat välineet.
Turvallisuus:
- Tarkistakaa, että taloyhtiöllä on talkoovakuutus, joka kattaa mahdolliset tapaturmat.
- Tarjotkaa osallistujille tarvittavat suojavarusteet, kuten työhanskat ja suojalasit.
Osallistujien motivointi:
- Järjestäkää talkooväelle pientä tarjoilua, kuten kahvia, mehua ja makkaraa. Tämä lisää yhteisöllisyyttä ja tekee talkoista mukavamman kokemuksen.
- Muistakaa kiittää kaikkia osallistujia talkoiden jälkeen. Tämä voi olla esimerkiksi yhteinen kiitosviesti tai pieni muistaminen.
Jälkiseuranta:
- Käykää läpi, mitä saatiin aikaan ja mitä mahdollisesti jäi tekemättä. Tämä auttaa suunnittelemaan seuraavia talkoita paremmin.