• Etusivu
  • Remontti

Opiskelija- ja nuorisoasuntojen investointituelle tulossa korotus?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 17.09.2019
20197_59187.jpg

Lakiluonnos opiskelija- ja nuorisoasuntojen investointituen korotuksesta lausunnoille

Ympäristöministeriö pyytää lausuntoja luonnoksesta hallituksen esitykseksi, jolla opiskelija- ja nuorisoasunnoille myönnettävien erityisryhmien investointiavustusten enimmäismäärä nostettaisiin 10 prosentista 15 prosenttiin. Avustusta myönnetään asuntojen rakentamisesta, hankinnasta tai perusparantamisesta aiheutuviin hyväksyttyihin kustannuksiin. Tukeen ei ehdoteta muita muutoksia.

Lakimuutos toteuttaa hallitusohjelmaa, ja sen tavoitteena on lisätä kohtuuhintaisten opiskelija- ja nuorisoasuntojen rakentamista.

Kasvanut opiskelija- ja nuorisoasuntojen määrä helpottaisi opiskelijoiden ja nuorten asumistilannetta kasvukeskuksissa, tukisi itsenäistä asumista ja ehkäisisi syrjäytymistä. Vapaarahoitteista asuntoa halvemmassa opiskelija-asunnossa asuminen voi myös vähentää tarvetta työskennellä opintojen ohella, mikä osaltaan tukee opintojen suorittamista tavoiteajassa.

Kohtuuhintaisten opiskelija- ja nuorisoasuntojen tuotannon tukeminen helpottaa kasvukeskusten vuokra-asuntotilannetta myös yleisellä tasolla. Mitä useampi opiskelija ja nuori asuu heille tarkoitetuissa asunnoissa, sitä enemmän pieniä vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja jää esimerkiksi työssäkäyville.

Erityisryhmien asuntojen investointiavustusten suuruuteen vaikuttaa se, kuinka paljon asunnoissa ja asuinrakennuksissa tarvitaan tavanomaisesta poikkeavia tila- tai varusteratkaisuja. Opiskelija- ja nuorisoasunnot kuuluvat avustusten alimpaan tukiluokkaan, jossa asuntoihin ei tarvita erityisratkaisuja, mutta joiden asukkaiden asuntotilanne on huono ja tulot poikkeuksellisen pienet. Alimman tukiluokan avustuksia voidaan myöntää myös seniorivuokrataloille, joissa ei tarvita erityisiä tilaratkaisuja.

Lakimuutos voimaan mahdollisimman pian

Esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle syysistuntokauden 2019 alussa, jolloin se voisi tulla voimaan loppuvuodesta. Investointiavustukset myöntävä Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA tekisi korkeamman enimmäisprosentin mukaisia avustuspäätöksiä heti lain tultua voimaan.
Korkeampaa avustusta voitaisiin myöntää myös hankkeille, joita koskeva hakemus on vireillä ARAssa lain tullessa voimaan, mutta joita koskevia päätöksiä ei ole vielä tehty. Näin varmistettaisiin kaikkien avustusta hakevien tasavertainen kohtelu.

Lausuntoja voi antaa 13.8.2019 asti lausuntopalvelu.fi-palvelun kautta.

Lisätietoja:
Lainsäädäntöneuvos Ville Koponen, p. 0295 250 132, etunimi.sukunimi@ym.fi (2.8. asti)
Hallitussihteeri Liisa Meritähti, p. 0295 250 376, etunimi.sukunimi@ym.fi (5.8. alkaen)

Lähde: Ympäristöministeriön tiedote 16.07.2019

Remontti
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20224_77702.jpg
Kylpyhuone liikunta­esteisille - tutustu arkea helpottaviin erikois­ratkaisuihin
Jos taloyhtiössä on iäkkäämpiä tai liikuntarajoitteisia asukkaita, arkea helpottavia tuotteita voi valita kylpyhuoneeseen osakasmuutoksena esimerkiksi linjasaneerauksen yhteydessä. IDOn valikoimasta löytyy niin tavallista korkeampia wc-istuimia kosketusvapaalla huuhtelutoiminnolla, ergonomisia kyynärtukia kuin pyörätuolin käytön huomioivia pesualtaitakin.
201810_55118.jpg
Hallituksen kokouksia
As.oy Remontti-Mallinnus on Omataloyhtiö.fi:n kuvitteellinen taloyhtiö, jonka elämää ja remontointia pääset seuraamaan as.oy Remontti-Mallinnus -artikkelisarjassa. Artikkelisarjasta löytyy runsaasti tietoa taloyhtiön elämästä ja remontoinnista.
20106_22490.jpg
Asunto-osakeyhtiölaki ja lain uudistushanke
Uuden asunto-osakeyhtiölain voimaanpanosäännöksistäUuden asunto-osakeyhtiölain voimaanpanosta on annettu erillinen laki (jäljempänä voimaanpanolaki). Sen 1 §:n mukaan pääsääntönä on, että uutta lakia sovelletaan myös ennen voimaantuloa 1.7.2010 perustettuun asunto-osakeyhtiöön. Samalla on kumottu 17.5.1991 annettu asunto-osakeyhtiölaki (809/1991) siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen.Uuden lain keskeisiä muutoksia on ollut täsmentää osakkeenomistajan ja taloyhtiön välistä kunnossapitovastuuta, josta vanhassa laissa on säännös 78 §:ssä ja uudessa laissa sen luvussa. Voimaanpanolain 3 §:ssä on erityissäännös siitä, että yhtiö vastaa sellaisista hanoista, joita koskeva kunnossapitovaatimus on tehty ennen uuden lain voimaantuloa 1.7.2010.Yhdenvertaisuus ja osakeYhtiökokouksetHallitusVahingonkorvausvastuuMuutostyöt ja vastuunjako, vko 26
20221_76623.jpg
Kenen vastuulla on huoltaa tai tarkastaa taloyhtiön hissit?
Hissit ovat monessa taloyhtiössä arkipäivää ja joillekin välttämättömyys, jota ilman ei pysty suoriutumaan arkielämästä. Tiedätkö kuka huoltaa ja on vastuussa hissitarkastuksista? Entä kuka on vastuussa hissin turvallisesta toiminnasta? Onko asiaa tiedostettu taloyhtiössänne?
20227_79101.jpg
Miten lukea tilinpäätösasiakirjoja?
Taloyhtiön varsinaisessa yhtiökokouksessa päätetään tuloslaskelman ja taseen vahvistamisesta, vastuuvapaudesta hallituksen jäsenille ja isännöitsijälle sekä talousarviosta ja yhtiövastikkeen määrästä. Ennen kokousta osakkeenomistajilla pitää olla tilaisuus perehtyä tilinpäätösasiakirjoihin. Mihin seikkoihin asiakirjoissa valveutunut osakkeenomistaja kiinnittää erityistä huomiota?
20226_78609.jpg
Mitä tarkoittaa huoneiston haltuunotto?
Asunto-osakeyhtiöllä on oikeus ottaa osakkeenomistajan hallinnassa oleva huoneisto haltuunsa laissa määritellyin edellytyksin enintään kolmen vuoden ajaksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton