• Etusivu
  • Palvelut

Vinkit opiskelija-asuntoon muuttavalle

Mariana Ravonius
Päivitetty 11.12.2024
opiskelijan taloyhtiönetti

Opiskelijalle tarkoitettu taloyhtiönetti on opiskelijabudjetilla elävälle merkittävä etu.

Opiskelijaelämän alku tuo mukanaan monia muutoksia ja uusia kokemuksia, joista yksi merkittävimmistä on omaan vuokra-asuntoon muuttaminen. Tämä vaihe on täynnä jännitystä ja odotuksia, mutta myös haasteita ja vastuuta. Miten löytää sopiva asunto ja mitä ottaa huomioon muuttaessa? Nyt käymme läpi tärkeimmät vinkit ja neuvot, jotka auttavat sinua tekemään sujuvan siirtymän uuteen kotiisi.

Harva opiskelija muuttaessaan muuttaa suoraan omistusasuntoon. Uusi itsenäinen ja vapaampi elämänvaihe saattaa innostaa ja ehkä jopa hieman jännittää. Vuokralle muuttaessaan uuden asukkaan täytyy kuitenkin malttaa tehdä muutama asia ennen kuin asettuu taloksi. Jotta itselle tarpeelliset asiat tulevat huomioiduksi, kannattaa tehdä listaa tehtävistä töistä ja hankittavista asioista.

Tässä avuksi muutama varteenotettava seikka:

Esityöt uudessa kodissa - siivous ja tarkastus

Kun vuokra-asunto on valittu ja vuokrasopimus tehty, kannattaa tehdä asunnossa vielä perusteellinen tarkastuskierros ennen omien tavaroiden kantamista sisälle. Huolimatta siitä, että asunto olisi kaikin puolin siistissä kunnossa, kannattaa kuvata kaikki mahdolliset isommat kolhut sekä naarmut ja rikkinäiset kohdat. Tämä siksi, että voit asunnosta pois muuttaessasi todistaa, että kyseiset jäljet eivät ole sinun vuokra-aikanasi syntyneitä.

MUISTA! Vuokralainen ei vastaa asuinhuoneiston tavanomaisesta kulumisesta ellei vuokrasopimuksessa ole muuta sovittu.

Puhtaaseen kotiin on mukava muuttaa, joten silloin kun tavarat eivät ole tiellä, on hyvä tehdä vielä vähintään pikasiivous. Pyyhi siis kaapit ja imuroi ja luuttua lattia. Tyhjässä asunnossa siivous käy nopeasti.

Mitä sinulla on jo ja mitä tarvitsee hankkia?

Moni on kerryttänyt jos jonkinlaista varastoa kodin käyttötarvikkeista jo vuosia ennen omilleen muuttoa. Astioita ja lakanoita on saatettu saada lahjaksi sukulaisilta esimerkiksi jouluisin.

Pidä pieni inventaario, mitä käyttöesineitä saat mukaasi kotoa. Löytyykö niiden joukosta esimerkiksi keittiövälineitä, verhoja ja mattoja? Tee samalla listaa mitä tarvitsee hankkia, jotta arki sujuu jouhevasti myös omassa kodissa. Siivoustarvikkeiden kuten pesuaineiden ja liinojen, hyvän imurin sekä kahvinkeittimen tai vedenkeittimen hankinnalla pääsee jo pitkälle.

Koko kotia ei tarvitse sisustaa kerralla, vaan tutustumalla asuntoosi näet mitä siellä konkreettisesti tarvitset. Sänky sekä hyvä työpiste sekä kunnollinen valaistus on hyvä lähtökohta muulle sisustamiselle. Verhojen avulla saat yksityisyyttä ja matot pehmentävät kodin äänimaailmaa.

Varmista nämä neljä asiaa:

1.Muista tehdä osoitteenmuutos. Sen voit tehdä helposti netissä kun tiedät uuden kotiosoitteesi. Muuttoilmoituksen myötä uusi osoitteesi menee automaattisesti postille, väestörekisteriin sekä maistraattiin.

2. Muista ilmoittaa muutostasi erikseen isännöitsijälle tähän on aikaa noin viikko muuttopäivästä. Ilmoituksen myötä sinusta tulee taloyhtiön asukas, joka pystyy halutessaan varaamaan myös sauna- sekä pesutupavuoroja, mikäli asunnossasi ei näitä ole. Bonuksena on, että avainten unohtuessa kiireessä, sinulle tullaan avaamaan ovi taloyhtiön tai huollon toimesta.

3. Tämän päivän arki ei juuri pyöri ilman sähköä, joten tee sähkösopimus vähintään kolme päivää ennen muuttoa.

4. Samalla kannattaa tarkistaa, löytyykö taloyhtiöstä jo kiinteä nettisopimus. Mikäli taloyhtiöstä ei kiinteää sopimusta löydy, selvitä, millainen nettiliittymä sinulle toimii parhaiten.

Info

Info

Lue lisää vuokraamisesta

Palvelut
asuminen
huoneisto
koti
netti
tuotetietous
vuokraaminen
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Moderni mustavalkoinen keittiö
Uusi ilme keittiöön: laatoita välitila uusiksi
Kun kotia haluaa uudistaa, ei tarvitse välttämättä puhua suurista remonteista tai kalliista ratkaisuista. Parhaimpia uudistuksia ovat ne, joissa lopputuloksena on itselle mieluisa kokonaisuus riippumatta siitä paljonko kunnostustyöhön on käyttänyt rahaa.Miten kotiaan voi sitten raikastaa, tässä muutama vinkki keittiöön.
Valkoinen kerrostalo sinistä taivasta vasten
Smartvatten Verto tekee veden säästämisestä helppoa
Jotta maailmaa parempaan suuntaan muuttavat pienet teot tulevat tehdyiksi, kannattaa niiden toteuttamisesta tehdä ihmisille mahdollisimman vaivatonta. Smartvatten Verto -vedenmittausjärjestelmässä tämä on huomioitu erityisen hyvin.
Gyproc Klima-kipsilevy
Vähähiiliset rakennuslevyt – kohti kestävää tulevaisuutta
Norjan Fredrikstadissa sijaitsee täysin sähköistetty tehdas, aivan ensimmäinen laatuaan maailmassa. Ja juuri tässä tehtaassa valmistetaan Gyprocin kaikkien aikojen vähähiilisimmät rakennuslevyt.Rakennusteollisuus tuottaa paljon hiilipäästöjä paitsi rakennusmateriaalien tuotannossa, mutta myös logistiikassa sekä varsinaisessa rakentamisessa. Jotta tulevaisuus olisi kestävämpi, on tämä teollisuudenala ottamassa merkittäviä ja innovatiivisia tekoja kohti vähähiilisempiä ratkaisuja.Mitä nämä vähähiiliset levyt tarkoittavat rakentajalle?
20235_81978.jpg
Viikon kysymys: Tarvitsemmeko pientalossa taloyhtiöltä luvan sähköauton latauspisteelle?
Asumme taloyhtiössä, joka koostuu viidestä erillisestä pientalosta. Yhtiöjärjestyksessämme taloyhtiön ja osakkaan välisestä vastuunjaosta on määritetty, että osakas vastaa itse hallinnoimansa rakennuksen ja sen piha-alueen rakenteista, laitteista, yms. tekniikasta, korjauksista ja kunnossapidosta lukuun ottamatta joitakin poikkeuksia. Yksi poikkeuksista on, että sähkökaapeli pääkeskukselta (joka sijaitsee erillisessä yhteisessä ulkorakennuksessa yhteisellä tontilla) osakkaan hallinnoiman rakennuksen sulaketauluun asti sekä kytkentä sulaketaulun pääkytkimeen kuuluu yhtiölle. Yhtiön vastuu päättyy siis kytkentään asuntokohtaisessa sulaketaulussa. Kukin osakas vastaa suoraan hallinnoimansa talon sähkönkulutuksesta.Haluamme asentaa hallinnoimaamme pientaloon, suoraan omaan sähkötauluumme sähköauton latauspisteen. Tuleeko tähän saada as oy hallitukselta lupa tässä tapauksessa? Nykyinen pientalokohtainen sähkötaulun kapasiteetti riittää sellaisenaan latauspisteelle eli mitään taloyhtiön vastuulla olevaa ei tarvitse muuttaa ja asennus siis suoritetaan suoraan hallinnoimamme pientalon sähkötauluun, jonka kulutuksesta vastaamme itse.
1926_615800381_201221614653.jpg
As. Oy Stoltinmajan porraskäytävän uudistus alkoi mallioven asentamisella
As. Oy Stoltinmaja on valmistunut 1975. Kiinteistö on aluperin rakennettu aravayhtiöksi. Nykyisin taloyhtiön hallitus panostaa aktiivisesti kiinteistön arvon nostamiseen: Viime vuonna yhtiössä valmistui laaja julkisivu- ja piharemontti, jonka yhteydessä talon ulkonäköä kohennettiin ulkoapäin muun muassa uudistamalla julkisivun värimaailmaa sekä asentamalla Fenestran ikkunat.Tänä vuonna kasvojenkohotusta jatketaan talon sisätiloissa: Alkuperäiset harmaat laakaovet vaihdetaan pähkinäviiluisiin moderneihin oviin ja porraskäytävät maalataan.
20219_72347.jpg
Hallituksen jäsen teki itse julkisivu­korjauksia - kuka korvaa?
Pienehkössä rivitaloyhtiössä säästetään talon kunnossapitokuluissa mm. siten, että hallituksen jäsen – joka ei todellakaan ole mikään rakennusalan ammattilainen – tekee ammattitaitoa vaativia julkisivukorjauksia (esim. laastisaumojen uusimiskorjauksia) "joltain tutulta saatujen ohjeiden mukaan". Työssä on ollut kuitenkin havaittavissa selkeitä virheitä ja laiminlyöntejä, joten työn laatu vaikuttaa ala-arvoiselta. Miten osakkeenomistajien pitäisi suhtautua tällaiseen toimintaan? Mitä laki tästä sanoo?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton