• Etusivu
  • Palvelut

Vinkit opiskelija-asuntoon muuttavalle

Mariana Ravonius
Päivitetty 14.01.2025
opiskelijan taloyhtiönetti

Opiskelijalle tarkoitettu taloyhtiönetti on opiskelijabudjetilla elävälle merkittävä etu.

Opiskelijaelämän alku tuo mukanaan monia muutoksia ja uusia kokemuksia, joista yksi merkittävimmistä on omaan vuokra-asuntoon muuttaminen. Tämä vaihe on täynnä jännitystä ja odotuksia, mutta myös haasteita ja vastuuta. Miten löytää sopiva asunto ja mitä ottaa huomioon muuttaessa? Nyt käymme läpi tärkeimmät vinkit ja neuvot, jotka auttavat sinua tekemään sujuvan siirtymän uuteen kotiisi.

Harva opiskelija muuttaessaan muuttaa suoraan omistusasuntoon. Uusi itsenäinen ja vapaampi elämänvaihe saattaa innostaa ja ehkä jopa hieman jännittää. Vuokralle muuttaessaan uuden asukkaan täytyy kuitenkin malttaa tehdä muutama asia ennen kuin asettuu taloksi. Jotta itselle tarpeelliset asiat tulevat huomioiduksi, kannattaa tehdä listaa tehtävistä töistä ja hankittavista asioista.

Tässä avuksi muutama varteenotettava seikka:

Esityöt uudessa kodissa - siivous ja tarkastus

Kun vuokra-asunto on valittu ja vuokrasopimus tehty, kannattaa tehdä asunnossa vielä perusteellinen tarkastuskierros ennen omien tavaroiden kantamista sisälle. Huolimatta siitä, että asunto olisi kaikin puolin siistissä kunnossa, kannattaa kuvata kaikki mahdolliset isommat kolhut sekä naarmut ja rikkinäiset kohdat. Tämä siksi, että voit asunnosta pois muuttaessasi todistaa, että kyseiset jäljet eivät ole sinun vuokra-aikanasi syntyneitä.

MUISTA! Vuokralainen ei vastaa asuinhuoneiston tavanomaisesta kulumisesta ellei vuokrasopimuksessa ole muuta sovittu.

Puhtaaseen kotiin on mukava muuttaa, joten silloin kun tavarat eivät ole tiellä, on hyvä tehdä vielä vähintään pikasiivous. Pyyhi siis kaapit ja imuroi ja luuttua lattia. Tyhjässä asunnossa siivous käy nopeasti.

Mitä sinulla on jo ja mitä tarvitsee hankkia?

Moni on kerryttänyt jos jonkinlaista varastoa kodin käyttötarvikkeista jo vuosia ennen omilleen muuttoa. Astioita ja lakanoita on saatettu saada lahjaksi sukulaisilta esimerkiksi jouluisin.

Pidä pieni inventaario, mitä käyttöesineitä saat mukaasi kotoa. Löytyykö niiden joukosta esimerkiksi keittiövälineitä, verhoja ja mattoja? Tee samalla listaa mitä tarvitsee hankkia, jotta arki sujuu jouhevasti myös omassa kodissa. Siivoustarvikkeiden kuten pesuaineiden ja liinojen, hyvän imurin sekä kahvinkeittimen tai vedenkeittimen hankinnalla pääsee jo pitkälle.

Koko kotia ei tarvitse sisustaa kerralla, vaan tutustumalla asuntoosi näet mitä siellä konkreettisesti tarvitset. Sänky sekä hyvä työpiste sekä kunnollinen valaistus on hyvä lähtökohta muulle sisustamiselle. Verhojen avulla saat yksityisyyttä ja matot pehmentävät kodin äänimaailmaa.

Varmista nämä neljä asiaa:

1.Muista tehdä osoitteenmuutos. Sen voit tehdä helposti netissä kun tiedät uuden kotiosoitteesi. Muuttoilmoituksen myötä uusi osoitteesi menee automaattisesti postille, väestörekisteriin sekä maistraattiin.

2. Muista ilmoittaa muutostasi erikseen isännöitsijälle tähän on aikaa noin viikko muuttopäivästä. Ilmoituksen myötä sinusta tulee taloyhtiön asukas, joka pystyy halutessaan varaamaan myös sauna- sekä pesutupavuoroja, mikäli asunnossasi ei näitä ole. Bonuksena on, että avainten unohtuessa kiireessä, sinulle tullaan avaamaan ovi taloyhtiön tai huollon toimesta.

3. Tämän päivän arki ei juuri pyöri ilman sähköä, joten tee sähkösopimus vähintään kolme päivää ennen muuttoa.

4. Samalla kannattaa tarkistaa, löytyykö taloyhtiöstä jo kiinteä nettisopimus. Mikäli taloyhtiöstä ei kiinteää sopimusta löydy, selvitä, millainen nettiliittymä sinulle toimii parhaiten.

Info

Info

Lue lisää vuokraamisesta

Palvelut
asuminen
huoneisto
koti
netti
tuotetietous
vuokraaminen
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Asennettu kipsilevyseinä, jossa näkyy kittauksen jäljet
Kipsilevy sopii kodin joka pintaan
Kipsilevy on kaikessa yksinkertaisuudessaan monipuolinen materiaali kodin eri tiloihin ja pintoihin. Gyprocin ratkaisujen avulla voidaan kipsilevyistä rakentaa helposti niin väliseinät, lattiat, märkätilat ja katot ulkoseinien tuulensuojia unohtamatta. Kipsilevy ei ole rakennusmateriaalina ainoastaan uudisrakentajan tuote, vaan myös korjausrakentaja löytää itselleen sopivat ratkaisut laajasta levyvalikoimasta.Gyprocin rakenteet edustavat keveitä, sekä ääntä ja paloa eristäviä ratkaisuja. Levyssä on kahden lujan kartonkipinnan välissä kipsiydin. Pintakartonki kiertää levyn pitkien sivujen ympäri ja levyn päät on tasattu sahaamalla. Levyjen pitkät sivut ovat joko reunaohennettuja tai suorareunaisia.Gyproc tarjoaa myös useimmista levyistään ERGO®-levyn, joka on perinteistä levyä kapeampi. Kapeammat, vain 900 mm:ä leveät levyt parantavat työergonomiaa keveytensä sekä helpomman käsiteltävyytensä vuoksi, myös asentaminen on nopeampaa.Ovatko eri levyt ja niiden käyttömahdollisuudet sinulle tuttuja? Tutustu levyjen ominaisuuksiin ja käyttökohteisiin.Tutustu Gyprocin levy valikoimaan
Moderni mustavalkoinen keittiö
Uusi ilme keittiöön: laatoita välitila uusiksi
Kun kotia haluaa uudistaa, ei tarvitse välttämättä puhua suurista remonteista tai kalliista ratkaisuista. Parhaimpia uudistuksia ovat ne, joissa lopputuloksena on itselle mieluisa kokonaisuus riippumatta siitä paljonko kunnostustyöhön on käyttänyt rahaa.Miten kotiaan voi sitten raikastaa, tässä muutama vinkki keittiöön.
Nainen ja lapsi metsässä, naisella kädessään purkki, jossa hehkuu valoa
Saga: kohti kestävää valmistusta ja kiertotaloutta
Luonto ja ympäristö – niistä on pidettävä huolta. Huolenpito onnistuu tekemällä vastuullisia ja järkeviä valintoja arkielämässä. Tiesitkö, valitsemalla SAGA™-asennuskalustesarjan, olet mukana kirjoittamassa tarinaa uudelleen?
20101_19988.jpg
Lumon viimeistelee parvekkeen asumismukavuuden
Taloyhtiön hallitus vastaa kiinteistön kunnossapysymisestäTaloyhtiön hallituksen keskeinen tehtävä on pitää huolta kiinteistön kunnosta ja sen arvon säilymisestä. Vastuunsa ymmärtävä hallituksen jäsen tarkkailee rakennuksen kuntoa ja ryhtyy vian havaittuaan toimenpiteisiin. Jos hallitus ei ole huomannut vaikkapa parvekkeiden maalipintojen huonoa kuntoa, voi asukas esittää siitä kysymyksen hallitukselle. Jos hallitus ei tämän jälkeen ryhdy toimenpiteisiin asian tutkimiseksi ja korjaamiseksi, jää vastuu lisävahinkojen synnystä hallituksen jäsenille.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Vesivahinko puukerrostalossa
Hain vakuutusyhtiöltäni korvausta veden runtelemalle tammiselle ruokapöydälle ja vitriinille. Olin ollut poissa asunnostani kolmisen viikkoa ja asunto oli siis tyhjillään. Kun palasin, huomasin, että ruokapöydällä oli vettä lammikko ja tinaisen kynttiläjalan samettipohja oli homehtunut. Myös vitriinissä oli veden jättämät jäljet. Ilmoitin asiasta isännöitsijälle, joka sanoi, että naapuriasuntoon on tulossa kosteuden mittaaja.Lassila & Tikanojan mittaaja kävi siis minunkin asunnossani kuten myös yläkerran asunnossa isännöitsijän ja yläkerran asunnon omistajan kanssa. Kosteutta ei todettu, joka saattoi johtua siitä, että minulla on sähköinen kattolämmitys.Oli kulunut melkein vuosi, kun tein netissä vahinkoilmoituksen vakuutusyhtiölle, joka pyysi raporttia kosteusmittauksesta. Minä en tiennyt, että mitään raporttia olisi edes ollut olemassa, mutta soitin isännöitsijälle ja kysyin asiasta. Isännöitsijä sanoi, että tuskin mitään raporttia on, mutta hän "penkoo" arkistojaan.Kului vajaa tunti aikaa, kun isännöitsijä lähetti minulle sähköpostilla kymmensivuisen raportin mittaustuloksineen ja kuvineen, jossa todettiin mm., että kosteutta ei havaittu, mutta katto pitää purkaa ja desinfioida.Vakuutusyhtiö sai raportin ja ilmoitti, että vahingon korvaus kuuluu yläkerran asukkaalle. Vahingon sattuessa yläkerrassa asui vuokralainen, joka kielsi mitään vesivahinkoa sattuneen. Asiassa ei ole tapahtunut mitään edistystä, kun en tiedä, mitä minun pitää tehdä.Mielestäni isännöitsijä on pimittänyt asian syystä, jota en tiedä. Luulen, että yläkerran asunnon omistajakaan ei ole saanut raporttia. Nyt olen pyytänyt isännöitsijää antamaan raportin tiedoksi taloyhtiön hallitukselle joulukuun kokouksessa. Sähköpostissa esittämääni pyyntööni isännöitsijä vastasi ainoastaan OK!Siispä kysynkin, miten asiassa pitää edetä?
Kerrostaloja Turussa
Vaihto uudempaan IV-tekniikkaan tuo säästöjä
Hyvä sisäilma on tärkeä hyvinvoinnin osa-alue taloyhtiön asukkaille ja tilojen käyttäjille. Asuntojen sekä yhteiskäytössä olevien tilojen ilman tulee vaihtua tarpeeksi usein, jotta se pysyy hyvänä hengittää ja ylimääräinen kosteuskuorma poistuu. Ilmanvaihdon uudistaminen parantaa asumisviihtyvyyttä ja tehostaa energian käyttöä tuoden säästöjä taloyhtiölle. Mutta mikä on paras toteutusratkaisu?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton