Vinkit opiskelija-asuntoon muuttavalle
Opiskelijalle tarkoitettu taloyhtiönetti on opiskelijabudjetilla elävälle merkittävä etu.
Opiskelijaelämän alku tuo mukanaan monia muutoksia ja uusia kokemuksia, joista yksi merkittävimmistä on omaan vuokra-asuntoon muuttaminen. Tämä vaihe on täynnä jännitystä ja odotuksia, mutta myös haasteita ja vastuuta. Miten löytää sopiva asunto ja mitä ottaa huomioon muuttaessa? Nyt käymme läpi tärkeimmät vinkit ja neuvot, jotka auttavat sinua tekemään sujuvan siirtymän uuteen kotiisi.
Harva opiskelija muuttaessaan muuttaa suoraan omistusasuntoon. Uusi itsenäinen ja vapaampi elämänvaihe saattaa innostaa ja ehkä jopa hieman jännittää. Vuokralle muuttaessaan uuden asukkaan täytyy kuitenkin malttaa tehdä muutama asia ennen kuin asettuu taloksi. Jotta itselle tarpeelliset asiat tulevat huomioiduksi, kannattaa tehdä listaa tehtävistä töistä ja hankittavista asioista.
Tässä avuksi muutama varteenotettava seikka:
Esityöt uudessa kodissa - siivous ja tarkastus
Kun vuokra-asunto on valittu ja vuokrasopimus tehty, kannattaa tehdä asunnossa vielä perusteellinen tarkastuskierros ennen omien tavaroiden kantamista sisälle. Huolimatta siitä, että asunto olisi kaikin puolin siistissä kunnossa, kannattaa kuvata kaikki mahdolliset isommat kolhut sekä naarmut ja rikkinäiset kohdat. Tämä siksi, että voit asunnosta pois muuttaessasi todistaa, että kyseiset jäljet eivät ole sinun vuokra-aikanasi syntyneitä.
MUISTA! Vuokralainen ei vastaa asuinhuoneiston tavanomaisesta kulumisesta ellei vuokrasopimuksessa ole muuta sovittu.
Puhtaaseen kotiin on mukava muuttaa, joten silloin kun tavarat eivät ole tiellä, on hyvä tehdä vielä vähintään pikasiivous. Pyyhi siis kaapit ja imuroi ja luuttua lattia. Tyhjässä asunnossa siivous käy nopeasti.
Mitä sinulla on jo ja mitä tarvitsee hankkia?
Moni on kerryttänyt jos jonkinlaista varastoa kodin käyttötarvikkeista jo vuosia ennen omilleen muuttoa. Astioita ja lakanoita on saatettu saada lahjaksi sukulaisilta esimerkiksi jouluisin.
Pidä pieni inventaario, mitä käyttöesineitä saat mukaasi kotoa. Löytyykö niiden joukosta esimerkiksi keittiövälineitä, verhoja ja mattoja? Tee samalla listaa mitä tarvitsee hankkia, jotta arki sujuu jouhevasti myös omassa kodissa. Siivoustarvikkeiden kuten pesuaineiden ja liinojen, hyvän imurin sekä kahvinkeittimen tai vedenkeittimen hankinnalla pääsee jo pitkälle.
Koko kotia ei tarvitse sisustaa kerralla, vaan tutustumalla asuntoosi näet mitä siellä konkreettisesti tarvitset. Sänky sekä hyvä työpiste sekä kunnollinen valaistus on hyvä lähtökohta muulle sisustamiselle. Verhojen avulla saat yksityisyyttä ja matot pehmentävät kodin äänimaailmaa.
Varmista nämä neljä asiaa:
1.Muista tehdä osoitteenmuutos. Sen voit tehdä helposti netissä kun tiedät uuden kotiosoitteesi. Muuttoilmoituksen myötä uusi osoitteesi menee automaattisesti postille, väestörekisteriin sekä maistraattiin.
2. Muista ilmoittaa muutostasi erikseen isännöitsijälle tähän on aikaa noin viikko muuttopäivästä. Ilmoituksen myötä sinusta tulee taloyhtiön asukas, joka pystyy halutessaan varaamaan myös sauna- sekä pesutupavuoroja, mikäli asunnossasi ei näitä ole. Bonuksena on, että avainten unohtuessa kiireessä, sinulle tullaan avaamaan ovi taloyhtiön tai huollon toimesta.
3. Tämän päivän arki ei juuri pyöri ilman sähköä, joten tee sähkösopimus vähintään kolme päivää ennen muuttoa.
4. Samalla kannattaa tarkistaa, löytyykö taloyhtiöstä jo kiinteä nettisopimus. Mikäli taloyhtiöstä ei kiinteää sopimusta löydy, selvitä, millainen nettiliittymä sinulle toimii parhaiten.