• Etusivu
  • Osakas

Osakkeenomistajan on hoidettava huoneistoa huolellisesti

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Päivitetty 21.02.2025
20163_45773.jpg

Osakkeenomistajan on hoidettava huoneistoa huolellisesti.

Osakkeenomistajalla on osakeomistuksen perusteella oikeus hallita taloyhtiön omistamaa osakehuoneistoa. Osakkeenomistajalle huoneisto on oma koti, arjen tärkein paikka, jossa asutaan ja levätään työpäivän jälkeen. Varsinaisen asumisen lisäksi osakkeenomistajan on muistettava myös hoitaa osakehuoneistoa huolellisesti. Tämä tarkoittaa esimerkiksi aktiivista ja tietoista huoneiston kunnon seurantaa.

Asunto-osakeyhtiölain mukaan osakkeenomistajan on hoidettava huoneistoa huolellisesti

Huolenpitovelvollisuuteen kuuluu yhtiön vastuulle kuuluvien osien vaurioittamisen välttämisen lisäksi niiden kunnon seuraaminen ja ilmoittaminen mahdollisesta viasta. Tämän lisäksi osakkaan on huolehdittava esimerkiksi pinnoitteiden kunnosta. Lain esitöiden mukaan mikäli pintamateriaalin tavanomaisen kunnossapidon laiminlyöminen johtaa rakenteen vaurioitumiseen, osakas on vastuussa aiheutuneesta vahingosta. Osakas ei kuitenkaan vastaa tavanomaisesta huoneiston kulumisesta.

Erityisen tarkkana tulee olla erilaisten putkiliitosten ja putkien läpivientien kanssa. Ne saattavat aiheuttaa salakavalasti pitkienkin aikojen kuluessa kosteusvaurioita rakenteisiin. Esimerkkinä voisin mainita kaapistoon upotetun astianpesukoneen putkiliitokset. Myös erilaisten putkien kannakointien pettäminen saattaa aiheuttaa toisaalla putkiliitoksen vääntymistä. Se puolestaan voi johtaa ensin huomaamattomaan vuotoon ja lopulta vesivaurioon rakenteissa.

Jos putken läpivienti on tehty suihkutilan vaikutusalueelle, niin läpivienti on syytä tarkistaa tarkkaan. Muovinen putken peiteläppä ei suojaa rakenteita suihkun roiskevesien aiheuttamalta kastumiselta, mutta se voi peittää tehokkaasti itse ongelman – huonosti eristetyn läpiviennin.

Huolellinen osakkaanomistaja tarkastaa määräajoin kaikki mahdolliset vahinkoa aiheuttavat riskipaikat ja epäilyttävissä tilanteissa on aina yhteydessä taloyhtiön isännöitsijään. Kun huoneiston kuntoa näin seurataan ja ilmoitus epäselvissä tilanteissa on tehty, niin osakas voi olla lähtökohtaisesti turvallisin mielin, jos ongelmia kaikesta huolimatta ilmaantuu.

Edelleen asunto-osakeyhtiölain 4 luvun 3 §:n mukaan osakkaan on toteutettava kunnossapitotyönsä niin, ettei niistä aiheudu haittaa eikä vahinkoa eivätkä yhtiön vastuulle kuuluvat rakenteet niiden johdosta rikkoudu.

Huolellinen osakas toteuttaa kunnossapitotyönsä hyvää rakentamistapaa noudattaen ja tehden siitä tarvittaessa ilmoituksen taloyhtiölle. Osakas osoittaa huolellisuutensa kunnossapitotyössä hankkimalla ammattitaitoisen osaavan remontin tekijän. Tämä vaatimus korostuu pesuhuoneremonteissa. Osakas voi olla joissakin tapauksissa niin sanotussa isännänvastuussa tilaamansa urakoitsijan työstä, jos ongelmia taloyhtiön rakenteisiin remontista aiheutuu.

Osakkeenomistajan huolellisuutta arvioidaan objektiivisesti

Huolellisuuden arviointi on objektiivista arviointia. Sen määrittely, että onko osakkeenomistaja toiminut huolellisesti vai ei, ei liity osakkaan henkilökohtaisten ominaisuuksien arviointiin tai omaan kykyyn huolehtia huoneiston kunnosta ja kunnossapitotyöstä.

Oikeudellisesti huolellisuuden arviointi perustuu siis osakkeenomistajan toimien vertailuun samassa asemassa olevan kuvitellun huolellisen henkilön toimintaan. Viime kädessä tuomioistuin ottaa kantaa siihen, onko osakkeenomistaja toiminut laissa edellytetyllä tavoin huolellisesti ja huolellisen osakkeenomistajan lailla.

Jos osakkeenomistaja rikkoo lain mukaista kunnossapitovastuutaan, katsotaan vahinko aiheutetuksi huolimattomuudesta.

Asunto-osakeyhtiölain 24 luvun 2 §:n mukaan osakkeenomistaja on korvattava vahinko, jonka hän on myötävaikuttamalla lain tai yhtiöjärjestyksen rikkomiseen tahallaan tai huolimattomuudesta aiheuttanut yhtiölle, toiselle osakkeenomistajalle tai muulle henkilölle.

Jos vahinko on aiheutettu rikkomalla esimerkiksi asunto-osakeyhtiölain 4 luvun tai yhtiöjärjestyksen määräyksiä osakkeenomistajan kunnossapitovastuusta, vahinko katsotaan aiheutetuksi huolimattomuudesta, jollei osakkeenomistaja osoita menetelleensä huolellisesti.

Yleisten todistustaakkaa koskevien periaatteiden mukaan sen, jolla on toisen omaisuus hallussaan, on yleensä näytettävä, ettei omaisuuden vahingoittuminen ole aiheutunut hänen tuottamuksestaan. Osakashallinassa olevaa tilaa voidaan verrata tällaiseen omaisuuteen. Näyttötaakka huolellisuudesta on näissä tilanteissa siis osakkeenomistajalla.

Teksti: Juha Saarimäki, lakimies, Jurinet Lakipalvelut Oy

Haluatko jättää yhteydenottopyynnön lakimiehelle?

Jätä yhteydenottopyyntö lakimiehelle

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Jurinet Oy
Osakas
taloyhtiön hallinnointi
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: parveke- ja hissiremontit
Jos olen ymmärtänyt oikein niin yksi uuden asunto-osakeyhtiölain tuomista muutoksista on, että kustannukset voidaan kohdistaa entistä tarkemmin osakkeen omistajille. Loppuvuodesta taloyhtiössä aloitetaan suunnittelemaan parvekeremonttia.Voidaanko uuden lain nojalla huoneistojen parvekkeiden maksuosuus kohdistaa näille ja yhteisten käytäväparvekkeiden osuudet kaikille osakkaille, kun puolella huoneistoista taloyhtiössä on oma parveke?
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Putkivuodon kustannuksien jako?
Ostimme Joulukuussa asunnon josta löytyi kahden kk:n päästä kosteus ammeen alta, isännöistijä ehdotti että korjataan vaan ammeen kohta, mutta kukaan ei käy tekemään sitä, koska vedeneristykseen tulee saumakohta eikä sille voi antaa takuuta. Nyt kylppäri on betonipinnalla ja kaikki menee uusiksi. Mitä tämän remontin kustannuksista kuuluu meille?
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Kerrostalon piha-alueen saneeraus
Yhtiökokouksessa 28.5.2009 päätettiin autokatoksen, jätekatoksen ja ulkoiluvälinevaraston rakentamisesta sekä koko piha-alueen saneerauksesta. Urakkatarjoukset oli pyydetty viideltä urakoitsijalta, kahdelta saatiin tarjous. Halvin tarjous oli 210 310,00 eur(= urakkahinta 193 110 eur + suunnittelu valvontakustannus ja varaus muutos- /lisätöille).
kokouspöydän ääressä puheenjohtaja istuu pöydän päässä ja kaksi miestä kättelee pöydän yli
Taloyhtiön hallituksen puheenjohtajan tehtävät
Oletko kiinnostunut taloyhtiösi toiminnasta ja haluat tietää enemmän puheenjohtajan roolista? Taloyhtiön puheenjohtaja on keskeinen henkilö yhtiön johtamisessa. Mutta mitä tehtäviä puheenjohtajalla oikein on, ja millaisia ominaisuuksia hyvältä puheenjohtajalta odotetaan?
viisi ihmistä kokoontuneena taloyhtiön hallituksen kokoukseen pöydän äärelle. Kiivasta keskustelua
Taloyhtiön hallituksen rooli
Taloyhtiön hallinta perustuu osakkaiden valitseman hallituksen ja yhtiön palkkaaman isännöitsijän yhteistyöhön, johon osakkeen omistajien tulee voida luottaa. Parhaaseen tulokseen taloyhtiön kannalta päästään kun osakkaat, hallitus sekä isännöitsijä yhdessä sopivat pelisäännöt ja tavoitteet joiden mukaan taloyhtiössä toimitaan. Asian yksinkertaistamiseksi tulee perehtyä taloyhtiön sisäisen toimivallan jakautumiseen.
kokouspöydän ääressä puheenjohtaja istuu pöydän päässä ja kaksi miestä kättelee pöydän yli
Kuka voi olla hallituksen jäsen?
Hallituksen jäsenen toimikausi päättyy hänen valintaansa seuraavan valinnasta päättävän varsinaisen yhtiökokouksen päättyessä. Yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä muusta määräaikaisesta tai toistaiseksi jatkuvasta toimikaudesta.Hallituksen jäsenet valitsee yleensä yhtiökokous. Yhtiöjärjestykseen voidaan kuitenkin ottaa määräys siitä, että alle puolet hallituksen jäsenistä voidaan valita muussa järjestyksessä.Hallituksen jäsenyys on vapaaehtoista, mistä seuraa, että hallituksen jäsen voi erota koska tahansa. Eroamisesta tulee ilmoittaa hallitukselle. Hallituksen jäsenen voi erottaa se, joka hänet on valinnut, käytännössä siis yhtiökokous.Jos yhtiön hallitus ei täytä jäsenen eroamisen jälkeen lain tai yhtiöjärjestyksen määräystä hallituksen kokoonpanosta, tulee hallituksen muiden jäsenten huolehtia siitä, että toimenpiteisiin uuden jäsenen valitsemiseksi ryhdytään. Mikäli kaikki hallituksen jäsenet eroavat, jokainen heistä on erikseen vastuussa siitä, että taloyhtiön yhtiökokous kutsutaan koolle uuden hallituksen valitsemiseksi.Hallituksen jäsenellä ei ole erityisiä kelpoisuusvaatimuksia. Uuden asunto-osakeyhtiölain 7-luvun 10 §:n mukaan hallituksen jäsenenä ei voi olla oikeushenkilö eikä alaikäinen tai henkilö, jolle on määrätty edunvalvoja. Jäsenenä ei myöskään voi olla henkilö, jonka toimintakelpoisuutta on rajoitettu tai joka on konkurssissa.Vähintään yhdellä hallituksen jäsenellä oltava asuinpaikka Euroopan talousalueella, ellei rekisteriviranomainen myönnä yhtiölle lupaa poiketa tästä. Tavallista on, että yhtiön hallitus valitaan osakkeenomistajien keskuudesta.Isännöitsijä voi olla hallituksen jäsen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton