Päätoimittajan kynästä: Isännöitsijä vai ISÄNNÖITSIJÄ?
Isännöintialalla työskentelee noin 5 000 ammattilaista; isännöitsijöitä, kirjanpitäjiä, kiinteistösihteereitä, teknisiä isännöitsijöitä yms. Koska isännöitsijäksi voi ryhtyä kuka tahansa täysi-ikäinen, joka ei ole konkurssissa tai vajaavaltainen, on moni isännöitsijä vailla alaan liittyvää koulutusta.
Tämä saattaa olla osasyynä siihen, että isännöitsijöille tulee uusi pätevyysjärjestelmä.
Isännöintiyrityksiä on auktorisoitu jo 30 vuotta. Nyt isännöitsijän henkilökohtaisen pätevyyden osoittaminen alkaa Isännöinnin Auktorisointi ISA ry:n toimesta. Tällaisella pätevöityneellä isännöitsijällä on oltava koulutusta, työkokemusta sekä näyttöjä.
Mistä tunnet pätevän isännöitsijän?
Pätevän isännöitsijän tuntee jatkossa nimikkeestä Auktorisoitu isännöitsijä – vai tunteeko? Varmistaako auktorisointi isännöitsijän todellisen ammattitaidon ja osaamisen? Onko auktorisoidun isännöitsijän valitseminen tae taloyhtiön menestyksekkäälle johtamiselle? Kiteytyvätkö pätevyyden omaavassa isännöitsijässä isännöitsijöiden parhaimmat ominaisuudet?
Auktorisoinnin omaava isännöitsijä voi taata yöunesi, mutta ei tee autuaaksi. Isännöinnin Asiakaskuuntelu -tutkimuksen mukaan kyky vuorovaikutukseen ja viestintään nousee isännöintiyrityksiä, asiakaskokemusta ja yksittäisiä isännöitsijöitä erottelevaksi tekijäksi.
Toiset isännöitsijät hallitsevat asian, toisilla on parannettavaa viestinnässä niin hallitukselle kuin asukkaillekin.
Hyvän isännöitsijän valinta
Auktorisoinnin saamiseksi tehtävän monivalintakokeen läpäiseminen ei auta isännöitsijän tehtävistä suoriutumisessa, mikäli isännöitsijällä ei ole hyviä vuorovaikutus- ja asiakaspalvelutaitoja.
Myöskään tekninen osaaminen ei aina ole isännöitsijällä riittävällä tasolla.
Peräänkuuluttaisin isännöitsijän valinnassa jo mainittujen seikkojen ohella myös toiminnan läpinäkyvyyttä, avoimuutta ja varsinkin aktiivista sekä oma-aloitteista otetta taloyhtiön asioiden hoidossa.
Positiivista on, että auktorisoiminen sitouttaa isännöitsijän jatkuvaan henkilökohtaiseen kehittymiseen ja osaamisen ylläpitämiseen. Tiedot ja taidot tulee päivittää säännöllisesti.
Puhutaan, että jopa puolet isännöitsijöistä siirtyy eläkkeelle seuraavan 10 vuoden aikana. Ala kehittyy ja uusia ammattilaisia – auktorisoinnilla tai ilman – tarvitaan koko ajan lisää.
Heidi Uusitalo, päätoimittaja, Omataloyhtiö-lehti, kevät 2017.