• Etusivu
  • Remontti

Pelastustoimen valvontatehtävät, palotarkastukset

Rakentajan toimitus
Julkaistu 27.05.2011
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Pelastuslaitoksen on alueellaan valvottava yleisien säännösten sekä velvollisuuksien noudattamista. Valvonnan suorittamiseksi pelastuslaitoksen on tehtävä palotarkastuksia ja muita valvontatehtävän edellyttämiä toimenpiteitä.

Palotarkastuksen ja muun valvontatehtävän toimittaminen

Palotarkastuksia ja muita valvontatehtävän edellyttämiä toimenpiteitä saa suorittaa alueen pelastusviranomainen. Palotarkastus saadaan suorittaa rakennuksessa ja rakennelmassa, niihin kuuluvissa huoneistoissa ja asunnoissa sekä muissa kohteissa. Palotarkastuksen suorittaja on päästettävä kaikkiin tarkastettaviin tiloihin ja kohteisiin. Tarkastettavan kohteen edustajan on esitettävä säädöksissä vaaditut suunnitelmat, muut asiakirjat ja järjestelyt.

Kiinteistön omistajan, haltijan ja toiminnanharjoittajan on pyynnöstä toimitettava alueen pelastusviranomaiselle maksutta pelastussuunnitelma ja mahdolliset muut sellaiset kohteen palo- ja poistumisturvallisuudesta laaditut asiakirjat, joita alueen pelastusviranomainen tarvitsee valvontatehtävässään.

Palotarkastuksesta on laadittava pöytäkirja, jossa tulee riittävästi yksilöidä tarkastuskohde tarkastuksen kulku, tarkastajan tekemät keskeiset havainnot, tarkastettavan kohteen edustajan esittämä selvitys sekä johtopäätökset ja niiden perustelut. Pöytäkirja on myös laadittava, jos alueen pelastusviranomainen muutoin valvonnan yhteydessä korjausmääräyksen tai keskeyttää välittömän tulipalon tai muun onnettomuuden vaaraa aiheuttavan toiminnan. Pöytäkirja on viipymättä annettava tiedoksi asianosaisille.

Korjausmääräys ja toiminnan keskeyttäminen

Jos alueen pelastusviranomainen valvontatehtävää suorittaessaan havaitsee puutteita tässä laissa säädettyjen velvoitteiden toteuttamisessa, pelastusviranomaisen on määrättävä ne korjattaviksi. Jos puutteita ei voida heti korjata, korjaamiselle tulee antaa määräaika.

Jos alueen pelastusviranomainen tämän lain mukaista valvontatehtävää suorittaessaan havaitsee puutteita muussa laissa säädettyjen velvoitteiden toteuttamisessa ja arvioi puutteiden aiheuttavan vakavaa vaaraa henkilöturvallisuudelle, pelastusviranomainen voi määrätä puutteet korjattaviksi. Jos puutteita ei voida heti korjata, asiasta tulee ilmoittaa asianomaiselle valvontaviranomaiselle.

Jos valvontatehtävässä tai muutoin havaittu puutteellisuus tai virheellinen menettely aiheuttaa välittömän tulipalon tai muun onnettomuuden vaaran, pelastusviranomaisella on oikeus tarvittaessa heti keskeyttää toiminta ja määrätä onnettomuuden ehkäisemiseksi välttämättömistä toimenpiteistä. Määräystä on heti noudatettava.

Lähde: Finlex.fi

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20236_82145.jpg
Huomautuksen antaminen taloyhtiössä?
Taloyhtiössämme vuokralaisena (ei siis osakkeenomistaja) asuva henkilö on pitänyt ajoittain useitakin vuorokausia yhteen mittaan ikkunaa raollaan myös pakkasella. Hänen kanssaan on keskusteltu asiasta muutama kerta (taloyhtiön hallitus) ja isännöitsijä on viimeisen puolen vuoden aikana lähettänyt hänelle kaksi huomautusta asiasta. Ilmeisesti ikkuna saattaa unohtua auki, toisaalta hän tupakoitsijana ehkä myös haluaa tuulettaa asuntoaan, sillä ajoittain siellä on ollut ristiveto muutamankin päivän yhteenmittaan, kun henkilö on itse ollut pois. Itse hän on todennut esim. vain tuulettavansa pari kertaa päivässä, mikä ei pidä paikkaansa. Termostaatti tietysti reagoi niin, että patteri paahtaa täysillä.Isännöitsijän mukaan ei oikein muuta voi tehdä kuin antaa huomautus. Mikä neuvoksi?
Heinäkuu
Taloyhtiön vuosikello tikittää: Heinäkuu
Lämpöinen ja aurinkoinen heinäkuu hellii. Heinäkuu on yleisesti suosituimpia lomakuukausia ja myös taloyhtiössä vietetään lomaa. Mitään suuria päätettäviä asioita ei tässä kuussa ole tarkoitus tehdä, vaan hallituskin kokoontuu, jos sille on tarvetta.
20221_76567.jpg
Mitä tarkoittavat: ennakkovuo­sitarkastus sekä 10-vuotista­kuutarkastus?
Taloyhtiön asiakirjoissa saattaa vilahtaa entuudestaan tuntemattomia käsitteitä. Mistä on kyse, kun suunnitellaan ennakkovuositarkastuksen tekemistä tai 10-vuotistakuutarkastusta?
20203_63606.jpg
Tiilikatolla suojaat kotisi kaikissa sääolosuhteissa
Rakennuksen katolta vaaditaan suojaa, pitkä ikäisyyttä, kestävyyttä sekä ulkonäköä. Sään kesto on nykypäivänä yksi tärkeimmistä ominaisuuksista. Ilmastonmuutos on rankkaa rakennuksilla ja se onkin huomioitava niitä suunniteltaessa ja remontoitaessa.Ilmastonmuutoksen myötä sateet lisääntyvät varsinkin talvella. Etelässä sateet tulevat useimmiten vetenä ja pohjoisessa lumena. Myös rankat myrskyt puuskaisine tuulineen lisääntyvät sekä helleaallot kesäisin. Katon pitää pystyä mukautumaan kaikkiin näihin vaativiin sääolosuhteiden muutoksiin menettämättä toimivuuttaan. Ekologinen tiilikatto kestää niin tuiskut kuin tuuletkin. Kunhan tiilikatto on asennettu ammattitaidolla, niin siitä saadaan jopa 70 vuodeksi toimiva katto.
20133_34144.jpg
Osakeasuntojen hinnat laskivat hieman tammikuussa
Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat laskivat tammikuussa koko maassa 0,6 prosenttia edelliseen kuukauteen verrattuna. Pääkaupunkiseudulla hinnat pysyivät ennallaan ja muualla Suomessa hinnat laskivat 1,1 prosenttia. Viime vuoden tammikuusta hinnat nousivat koko maassa 0,7 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat 2,1 prosenttia, kun taas muualla Suomessa hinnat laskivat 0,4 prosenttia.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Maksamattomat vastikkeet, peritäänkö?
Rakennusluvan hakemisen yhteydessä tuli kiinteistöyhtiössämme ilmi, että eräällä osakkaalla on jo kohta 13 vuotta ollut 44 neliömetrin asunto, mutta maksanut vastikkeita vain 30 neliömetrin asuntopinta-alan mukaan. Osakas on, ennen meidän muitten tuloa yhtiöön, vuonna 2000 ottanut haltuunsa osan ullakkoa asuntonsa yläpuolelta.Asiaa on yhtiössämme käsitelty eri tavoin jo muutaman vuoden. Ajankohtainen kysymys on: onko yhtiöllä mahdollisuus vaatia osakkaalta maksamatta jätetyt vastikkeet? Onko oikeuteen haastaminen ainoa keino? Miten ja voiko tähän asiaan soveltaa osakeyhtiölain säännös osakkaiden yhdenvertaisuudesta? Yhtiössämme noudatetaan muutamin poikkeuksin osakeyhtiölakia, ei asunto-osakeyhtiölakia. Yhtiön puheenjohtajana en tiedä mitä tehdä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton