• Etusivu
  • LVI

Putkiremontillako energiansäästöä?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Smartvatten Oy
Päivitetty 28.06.2023
20229_79514.jpg

Taloyhtiössä jokaisen vedenkulutuksella on väliä: kun vettä säästyy, säästyy myös energiaa.

Miksi taloyhtiön putkiremontin yhteydessä kannattaa pohtia myös energiankulutuksen vähentämistä? Ja miten saavuttaa nuo energiansäästötavoitteet? Putkiremontin hankesuunnittelussa kannattaa pitää mielessä, että huoneistokohtainen vedenmittaus lisää mahdollisuuksia vaikuttaa omaan vedenkulutuksen lisäksi energian kulutukseen.

Kuinka paljon vettä käytät päivässä? Vedenkulutusta on mahdotonta hahmottaa ilman luotettavaa vedenmittausjärjestelmää, jolloin vettä myös helposti tuhlaantuu jokapäiväisissä toimissa. Taloyhtiössä jokaisen vedenkulutuksella on väliä: kun vettä säästyy, säästyy myös energiaa.

Paras keino pienentää vedenkulutusta on asentaa taloyhtiöön vedenmittausjärjestelmä, joka seuraa vedenkulutusta huoneistokohtaisesti. Kun vedenkulutusdata on jatkuvasti saatavilla, seuranta on helppoa ja myös omien kulutustottumusten muutokset ovat selvästi nähtävissä. Vedenkulutusdatasta hyötyy niin asukas, taloyhtiö kuin isännöitsijäkin.

Vedenkulutuksella on väliä

Verton vedenkulutusdatan mukaan päivittäinen vedenkulutus voi olla kaikkea 50 litrasta aina 1 000 litraan henkilöä kohti vuorokaudessa. Jokaisella suomalaisella on omia käyttötottumuksia muuttamalla mahdollisuus vähentää vedenkulutustaan merkittävästi ilman että elämänlaatu heikkenee.

Verton vedenmittausjärjestelmän avulla veden keskikulutus voi pienentyä jopa 30 %. Kun vedenkäytöstä maksetaan kiinteän vesimaksun sijaan oman kulutuksen perusteella, vettä aletaan käyttää säästeliäämmin. Samalla säästyy energia ja selvää rahaa.

Kysy Verton vedenkulutustiedon asiantuntijalta Merja Lindelliltä lisää putkiremonttiwebinaarissa 29.9.2022. Ilmoittaudu webinaariin nyt!

Merja Lindell
Merja Lindell

Lue lisää Verton energiansäästöratkaisuista osoitteessa www.verto.fi.

Heräsikö kysyttävää?


Smartvatten Oy
LVI
käyttövesi
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20204_64039.jpg
Miten liiallista vedenkulutusta voisi estää tai edes vähentää?
Taloyhtiöissä vedenkäyttö muodostaa keskimäärin 37 % kiinteistökustannuksista ja on taloyhtiön suurin yksittäinen kuluerä. Kokonaisuutena veteen kuluu enemmän rahaa kuin koko taloyhtiön lämmittämiseen. Koska vesi on kallista, veden säästäminen on kannattavin energiainvestointi.
201612_47899.jpg
Paljonko sinä käytät vettä vuorokaudessa?
Paljonko sinä käytät vettä vuorokaudessa? Totuus selviää vain mittaamalla ja yleensä tuloksena on isompi luku kuin tuoreen mittarinomistajan oma arvio. Vesimittarin asennus laskeekin tutkitusti vedenkulutusta peräti kolmanneksella.70-luvulla moni asia virtasi vapautuneesti eikä vesi tehnyt poikkeusta; sitä valui viemäriin joka vuorokausi peräti 400 litraa per henkilö. Tänä päivänä vastaava luku on 155. Oma osansa muutoksessa on tietysti kodinkoneiden ja suihkujen kehityksellä. Ja sitten on se ihmiskunnan kehitystä mittaava asia, jonka nimi on asenne. Kysymys kuuluukin: välitätkö vai annatko valua?
20172_48186.jpg
Reaaliaikainen vedenkulutuksen seuranta säästää monelta
Valitse aina kaikkein halvin LVI-suunnittelija hänen muista meriiteistään välittämättä! Palkkaa vähemmän ammattitaitoinen, mutta poikkeuksellisen edullinen urakoitsija! Tingi kaikissa laitevalinnoissa! Säästä, säästä, niin kirkkaamman kruunun saat – vai onko totuus tarua ihmeellisempää?Lohjalaiseen asuntoyhtiöön muuttanut asukas sai yllättäen ja pyytämättä satojen eurojen vesilaskun, vaikka mitään järkeen käypää selitystä valtavalle lukemalle ei ollut. Asukkaan vedenkulutusta alettiin seurata päivittäin. Mittaustulos näytti kiistattomasti kahta asiaa: vesilasku oli totuuden mukainen ja vedenkulutus suuria kertaeriä.Verto-vedenmittausjärjestelmästä saatu faktatieto johti etsinnät oikeaan suuntaan ja osoitti lopulta syylliseksi pyykkikoneen, joka kulutti yhdellä pesulla käsittämättömät 1500 litraa vettä. Miten moinen lukema voi olla mahdollinen?
201911_61325.jpg
Kun suihku on haalea tai kylmä – onko aika vaihtaa lämminvesivaraaja?
Jos asunto-osakeyhtiön rivi-, pari- tai erillistaloja ei ole liitetty kaukolämpöverkkoon tai lämmintä käyttövettä ei tuoteta keskitetysti maa- tai ilma-vesilämpöpumpulla, jokaisessa asunnossa on yleensä oma lämpimän veden tuotto eli tutummin lämminvesivaraaja.
Jarno Virtanen
Putkiremontti siirtyi ja lämmitys alkoi toimia – kaksi taloyhtiötä kertoo vedenkäsittelyn vaikutuksista
Useissa taloyhtiöissä putkiremontti tulee ensimmäisenä mieleen, kun putkistot ovat tulossa tiensä päähän, lämmitys toimii epätasaisesti tai putkistoissa ilmenee esimerkiksi vuotoja. Kaksi taloyhtiötä ja tutkija kertoo miten vedenkäsittelyllä nanokuplien avulla voi olla niin tehokas apu ja ratkaiseva vaikutus putkistoihin.
202111_73691.jpg
Pieni ja helposti tyhjennettävä mökkivaraaja viimeisteli kesämökin remontin
Merikarvialle meren äärelle 1970-luvulla rakennettu hirsimökki on saanut vuosien varrella lisää mukavuuksia. Tuorein remontti toteutettiin viime kesänä, jolloin keittiö päivitettiin uusilla kalusteilla ja astianpesukoneella. Samalla myös lämminvesivaraaja vaihdettiin uuteen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton