• Etusivu
  • Remontti

Putkiremontin yhteydessä uusittava kylpyhuone – hyvä vai huono sijoitus tulevaisuuteen?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Geberit Oy
Julkaistu 16.09.2021Päivitetty 12.10.2023
20219_72540.jpg

Vanhat kerrostalokylpyhuoneet ovat monesti varsin kompakteja, joten toisinaan tiloja laajennetaan putkiremontin yhteydessä. Fiksulla suunnittelulla ja oikeilla kalustevalinnoilla pienestäkin kylpyhuoneesta voidaan kuitenkin remontoida hyvin toimiva kokonaisuus.

Perinteinen putkiremontti on lähivuosina edessä tuhansissa 70- ja 80-luvun kerrostaloissa. Tällöin eteen tulee myös kylpyhuoneen ja sen kalusteiden uusiminen, mikä on monesti asukkaille remontin näkyvin osa. Mitä tulisi ottaa huomioon, jotta remontti on hyvä sijoitus tulevaisuuteen ja osakkaat voivat olla tyytyväisiä uusittuihin kylpyhuoneisiinsa?

Taloyhtiön kannattaa satsata hyvin tehtyyn suunnittelutyöhön ja käydä urakoitsijan kanssa tarkkaan läpi remontissa vakiona tarjottavien materiaalien ja kalusteiden laatu ja käytännöllisyys. Pieniltäkin tuntuvilla yksityiskohdilla saattaa olla yllättävän suuri vaikutus lopputuloksen toimivuuteen.

Esimerkiksi valinta kiinteän tai kääntyvän suihkuseinän välillä voi olla oleellinen, kun kompaktiin kylpyhuoneeseen halutaan saada paikka pesukoneelle. Myös säilytystilan puute tai allaskalusteen väärä mitoitus voi aiheuttaa turhaa epäkäytännöllisyyttä, joka olisi oikeilla kalustevalinnoilla helposti vältettävissä.

"Parhaimmillaan kylpyhuonetuotteet kestävät käytössä yli 25 vuotta, joten on tärkeää, että niihin on saatavilla varaosia."
Marko Polvi, tuotepäällikkö, Geberit Oy

Putkiremontti on hintava projekti, jolloin säästöpaineitakin tulee väistämättä. Remontoitavan kylpyhuoneen kalusteiden ja keramiikan laadusta tinkiminen ovat kuitenkin huonoja säästökohteita. Pidemmällä aikavälillä halvin tulee monesti kalliimmaksi, jos esimerkiksi wc-istuimeen ei ole saatavissa tarvittavia varaosia tai allaskalusteen materiaali ei kestä kylpyhuoneen vaihtelevaa ilmankosteutta.

– Parhaimmillaan kylpyhuonetuotteet kestävät käytössä yli 25 vuotta, joten on tärkeää, että niihin on saatavilla varaosia. Esimerkiksi wc-istuimen hajotessa ei tarvitse ostaa uutta, kun vanhan voi korjata kustannustehokkaasti, sanoo Geberitin tuotepäällikkö Marko Polvi.

IDOn monipuoliset kalustesarjat sopivat monen kokoiseen ja tyyliseen kylpyhuoneeseen. IDO Elegantin alakaappeja ja tasoaltaita on saatavilla kahdessa eri syvyydessä.
IDOn monipuoliset kalustesarjat sopivat monen kokoiseen ja tyyliseen kylpyhuoneeseen. IDO Elegantin alakaappeja ja tasoaltaita on saatavilla kahdessa eri syvyydessä.

IDO-tuotteita valmistavan Geberitin kyselytutkimuksen* mukaan 83 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että saneeraus on hyvä tilaisuus muokata kylpyhuonetta oman maun mukaiseksi. Tämä kannattaa pitää mielessä myös silloin, kun päätetään putkiremontissa vakiona tarjottavien kylpyhuonekalusteiden ja -keramiikan valikoimasta.

Liian suppeat vaihtoehdot aiheuttavat usein tyytymättömyyttä ja lisäävät osakkaiden omatoimisesti tekemiä hankintoja, vaikka kätevintä ja taloudellisesti järkevintä olisi, että useimmat tuotteet hankittaisiin keskitetysti urakoitsijan kautta.

Esimerkiksi IDOn kalustesarjojen laaja mitoitus ja värivalikoima helpottavat urakkaan kuuluvien tuotevaihtoehtojen monipuolistamista. Lisäetua tulee myös siitä, että kaikki kalusteet, wc-istuin ja suihkuratkaisut voidaan hankkia samalta valmistajalta.

Lue myös:Luo kylpyhuoneeseen toimiva tyyli – IDOn kalustesarjat tekevät sen helpoksi

Paras remontti tehdään kokonaisuus huomioiden ja tulevaisuus silmällä pitäen

Jotta uusi kylpyhuone olisi hyvä sijoitus, mielessä on hyvä pitää pitkäikäisyys, toiminnallisuus, mukavuus ja helppohoitoisuus. Tuotevalinnoissa kannattaa lisäksi ottaa huomioon huollon tarve, veden kulutus ja asunnon mahdollinen jälleenmyynti.

Perinteisen lattiamallisen wc-istuimen lisäksi kylpyhuoneeseen voi valita seinäasenteisen wc-istuimen, joka on tyylikäs ja helppohoitoinen ratkaisu myös putkiremonteissa. Toisin kuin monet suomalaiset luulevat, seinään asennettu wc-istuin on turvallinen, kestävä ja helppo asentaa ja huoltaa.

– Seinä-wc kestää jopa 400 kilogramman painon, joten ihan vain istumalla kukaan ei saa istuinta romahtamaan, vahvistaa Polvi.

– Helposti kuvitellaan, että seinä-wc:n asennus on monimutkaista ja siksi kalliimpaa. Ajatus on virheellinen, sillä seinä-wc:n asennuselementti tekee asennuksesta nopean ja vaivattoman. Asennus onnistuu hyvin myös remonttikohteissa. Silloin wc:n asennuselementti tulee vanhan wc-istuimen tilalle.

Geberitin kyselytutkimuksen mukaan 54 prosenttia suomalaisista haluaisi tulevaisuudessa kylpyhuoneeseen kosketusvapaan huuhtelupainikkeen, kolmasosa pesu-wc:n ja mukavuusvalon yöllisiä wc-käyntejä varten sekä 59 prosenttia wc-istuimen, joka poistaa epämiellyttävät hajut suodattimen avulla. Kaikki edellä mainitut toiminnot vaativat sähköä, joten remonttia suunniteltaessa kannattaa kiinnittää huomiota wc-istuimien lähellä oleviin sähkönsyöttöihin.

Kaikissa IDOn keramiikkatuotteissa on Smart-lasituspinnoite, joka hylkii ja estää likaa tarttumasta. Wc-istuimissa pinnoite ulottuu kulhon sisäpuolella myös pitkälle vesirajan alapuolelle.
Kaikissa IDOn keramiikkatuotteissa on Smart-lasituspinnoite, joka hylkii ja estää likaa tarttumasta. Wc-istuimissa pinnoite ulottuu kulhon sisäpuolella myös pitkälle vesirajan alapuolelle.

– Varautuminen wc-istuimen sähkötarpeisiin tuo hyvin pienen lisäkustannuksen, kun kylpy- ja wc-tilojen varustus ovat vielä suunnittelun tai työn alla. Hinta nousee huomattavasti, jos muutoksia on tehtävä jälkikäteen. Eli vaikka sähkölle ei olisi juuri nyt tarvetta, valmiudet kannattaa olla tulevaisuuden tarpeita ajatellen, Marko Polvi muistuttaa.

Info

Info

Tyylikäs ja toimiva kylpyhuone IDOn tuotteilla

IDOn kalusteet, peilit/peilikaapit, altaat, suihkut ja wc-istuimet sopivat toisiinsa niin mitoitukseltaan kuin tyyliltäänkin. Suomessa valmistettujen IDO-tuotteiden etuna on myös tekninen tuki ja huollon helppous. Huoltoyhtiöiltä löytyy yleensä kotimaisten kylpyhuonekalusteiden varaosia valmiina, joten korjaukset ja remontit onnistuvat vaivattomasti.

– IDOn keramiikkatuotteilla on kattava takuu, ja varaosia on saatavilla peräti kymmenen vuoden ajan sen jälkeen, kun tuotesarjan valmistus on lopetettu ja usein vielä pitempäänkin, Marko Polvi kertoo.

IDOn ja Geberitin tuotteita on nähtävillä Vantaalla sijaitsevassa kylpyhuonenäyttelyssä, johon ovat tervetulleita niin yksittäiset kuluttajat kuin taloyhtiöiden hallituksetkin valitsemaan sopivia tuotteita. Tuotteita on hankittavissa kattavan jälleenmyyjäverkoston kautta ympäri Suomen.

*Geberitin kyselytutkimuksen toteutti YouGov tammikuussa 2021. Pohjoismaisen kyselyn vastaajista suomalaisia oli 1 014.

Geberit Oy
Remontti
vesiputkistot
putkiremontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20122_29491.jpg
Kylpyhuoneremontti alkaa suunnittelulla
Huolellisuus, suunnitelmallisuus ja riittävän asiantuntemuksen käyttö ovat avainsanoja kylpyhuoneremontin onnistumiselle. Remontissa hyvä suunnittelu maksaa aina itsensä takaisin. Mieti ensin tarkkaan perheesi kylpyhuoneen käyttöä. Montako ihmistä sitä käyttää, tarvitaanko säilytystiloja, arvostatko helppoa siivottavuutta ja mikä on budjettisi. Hyvä kylpyhuone on siisti, toimiva ja harmoninen.
20123_30170.jpg
Suihku on arjen ylellisyyttä
Onko taloyhtiöösi tulossa putkiremontti tai tarvitsevatko suihkutilat päivittämistä? Jotta huolettomia suihkuhetkiä riittäisi mahdollisimman moneksi vuodeksi, mieti hetki millaisen suihkun kotiisi valitset. Kuinka paljon miellyttävämpää onkaan suihkutella ylellisessä suihkukaapissa tai esimerkiksi suihkunurkassa kuin ikivanhan suihkuverhon takana.Suunnittelun lähtökohtana on hyvä muistaa vanha nyrkkisääntö: valitse niin iso suihku kuin tilaan suinkin mahtuu. Metri kertaa metri on ylellisyyttä, 80 x 80 senttinen riittävä ja 70 x 70 cm kannattaa ottaa silloin, kun tilaa on todella niukasti.
20127_31395.jpg
Kotimainen wc tarpeeseen kuin tarpeeseen
Wc-istuin on pitkäikäinen hankinta. Se on käytössä monta kertaa päivässä, joten sen on oltava niin toimiva, tyylikäs kuin kestäväkin. Jos remontoit vanhaa, istuimen malli määräytyy yleensä viemäröinnin mukaan. Vanhan wc-istuimen paikalle on helpointa laittaa leveäjalkainen malli, joka peittää kätevästi ruuvin reiät. Jos rakennat kokonaan uutta, valinnanvaraa on enemmän.Wc-istuimia on erikorkuisia ja -syvyisiä. Korkeat mallit sopivat erityisesti pitkille tai iäkkäille henkilöille. Wc-istuimen molemmille puolille kannattaa jättää riittävästi tilaa, sillä ahtaassa wc:ssä on ikävä asioida. Wc:n minimileveytenä pidetään yleensä noin 80 senttiä.
201911_61453.jpg
Tiedätkö kotitalouden suurimmat vesisyöpöt?
Asumisen perusedellytysten, veden, sähkön ja lämmön, tuottamiseen käytettävän energian kustannukset nielaisevat valtaosan taloyhtiön rahavirrasta. Vesi on taloyhtiön suurin yksittäinen kuluerä, sillä vedenkäyttö muodostaa keskimäärin 37 % kokonaiskustannuksista. Kokonaisuutena veteen kuluu enemmän rahaa kuin koko taloyhtiön lämmittämiseen. Koska vesi on kallista, veden säästäminen on todellakin kannattavin energiainvestointi.
202110_73087.jpg
Toimiva vesitekniikka on olennainen osa kiinteistöjen ylläpitoa
Toimiva vesitekniikka, johon kuuluu muun muassa sade- ja jätevesiviemäröinti, on olennainen osa kiinteistöjen ylläpitoa. Asiantuntevan kumppanin tuella vesitekniikka toteutuu edullisesti palvelun laadusta tinkimättä. Haussa onkin henkilökohtainen palvelu ja pitävät aikataulut – yritys, jossa myös työnjohto tekee töitä.
Jarno Virtanen
Putkiremontti siirtyi ja lämmitys alkoi toimia – kaksi taloyhtiötä kertoo vedenkäsittelyn vaikutuksista
Useissa taloyhtiöissä putkiremontti tulee ensimmäisenä mieleen, kun putkistot ovat tulossa tiensä päähän, lämmitys toimii epätasaisesti tai putkistoissa ilmenee esimerkiksi vuotoja. Kaksi taloyhtiötä ja tutkija kertoo miten vedenkäsittelyllä nanokuplien avulla voi olla niin tehokas apu ja ratkaiseva vaikutus putkistoihin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton