• Etusivu
  • Remontti

Runsasluminen talvi tietää kuluja ja kiirettä

Rakentajan toimitus
Julkaistu 13.01.2011
20111_24025.jpg

Kaupunkialueella lumityöt pyritään tekemään aamuyöllä.

Kuluvan ja edellisen vuoden kaltaiset talvet ovat muodostaneet niin taloyhtiöille kuin huoltoyhtiöillekin merkittävän kuluerän. Lähiviikkoina suurista lumimassoista johtuvat ikävät uutiset ovat syystäkin herättäneet keskustelua niin mediassa kuin taloyhtiöissä. Mitä olisi pitänyt tehdä ja kenen vastuulla kiinteistön ylläpito oikeasti on?

Kiinteistöhuollon merkitys taloyhtiölle

Kiinteistöhuollon merkitys yhtiölle korostuu juuri niissä tilanteissa, kun sen puutteet huomataan. Hyvin toimiva kiinteistöhuolto ei juurikaan kiinnitä huomiota, vaan asiat etenevät omalla painollaan ja ongelmia ei ilmene. On kuitenkin huomattava, että kiinteistönhallinnassa on kyse eri osapuolten jatkuvasta yhteistyöstä ja vastuu on viime kädessä aina kiinteistön omistajalla. Arkipäiväisten askareiden suorittamisen merkitys on asukkaille kuitenkin huomattavan suuri ja takaa turvallisen asuinympäristön.

Mitä kiinteistöhuoltosopimus oikein sisältää?

Täysin sopimuksesta riippuen voivat vastuut ja tehtävät jakautua hyvinkin eri tavalla. Esimerkiksi lumienpudotus voi sopimuksessa olla kirjattuna huoltoyhtiön tehtäväksi, mutta taloyhtiön hallituksen on silti syytä pitää silmät auki uhkaavien tilanteiden varalta, samoin toki myös asukkaiden ja muiden taloyhtiössä asioivien. Useissa taloyhtiöissä hallitustyöskentelyä tehdään lähes täysin pyyteettömästi ja jopa pakon edessä. Se, että joku on tullut valituksi hallitukseen, koska kukaan muu ei ole suostunut, voi johtaa tilanteeseen, jossa hallituksen jäsen joutuu korvausvelvolliseksi. Tämä osaltaan voi aiheuttaa edelleen vastahakoisuutta ryhtyä hallituksen jäseneksi.

Kiinteistöhuollon kustannukset

Kiinteistöhuollosta aiheutuvat kustannukset voivat olla hyvinkin merkittäviä. Kiinteistöstä on joka tapauksessa huolehdittava, ostipa palvelun ulkopuoliselta tai ei. Jos palvelu jätetään ostamatta, on mietittävä muut keinot kiinteistöhuoltoon.

Kuukausiperusteinen laskutus jaksotetaan tasaisesti kaikille kuukausilla, vaikka on itsestään selvää, että vuodenajasta ja säästä riippuen työmäärät vaihtelevat hyvinkin paljon. Talvesta riippuen voi huoltoyhtiö helpostikin joutua tiukoille maksettavien ylityö yms. korvauksien vuoksi.

Mikä oikeastaan tekee talvesta taloyhtiöille taloudellisesti hankalan?

Kiinteistöhuoltosopimus sisältää usein lumityöt ja mahdollisesti hiekoittamisen, mutta kuuluuko siihen esimerkiksi lumen poisvienti?

Lumen poisviennistä aiheutuva kuluerä, jota monikaan ei varmasti pidä itsestään selvänä, voi kasvaa sadoiksi euroiksi viikossa. Tämä tekee kuukaudessa lähes saman verran mitä itse kiinteistöhuolto tai jopa merkittävästi enemmän. Kun tähän lisätään vielä lumen pudottamisesta aiheutuvat erilliset kustannukset, on syytä pohtia onko tarpeen perimiä ylimääräisiä vastikkeita kulujen kattamiseksi.

Lumien pudottamista katolta on syytä harkita myös rivitaloissa.
Lumien pudottamista katolta on syytä harkita myös rivitaloissa.

Täsmällisellä ja tarkalla budjetoinnilla vältytään ongelmilta

Lumet on syytä poistaa katoilta ennen säiden lauhtumista.
Lumet on syytä poistaa katoilta ennen säiden lauhtumista.

Nyt kun sama tilanne on ollut kahtena peräkkäisenä vuonna, voimme varmasti todeta, että tähän on syytä varautua myös tulevina vuosina. Toki hoitovastikkeiden korottaminen voi tuntua turhalta, jos varaudutaan pahimpaan mahdolliseen, mutta osaltaan tämä antaa hallinnolle pelivaraa. Kuntoarvioiden ja korjaustarvesuunnitelmien myötä taloyhtiöille ilmenee varmasti niin pieniä kuin suuriakin rahareikiä, ja on aina kaikin puolin mukavampaa käyttää tilillä olevia rahoja kuin lainavaroja.

On hyvä kuitenkin pitää mielessä, että turha tinkiminen turvallisuudesta tulee valitettavan usein kalliiksi!

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20216_70893.jpg
Miten lattia­lämmityksen käyttö voidaan laskuttaa osakkaalta?
Taloyhtiössämme on kaukolämpö ja osakkeiden lämmitys tapahtuu sekä vesikiertoisilla lämmityspattereilla että vesikiertoisella lattialämmityksellä. Yhden osakkaan lattialämmityspiiri on mennyt rikki ja konsultoimamme remonttiyritykset ovat kaikki olleet samaa mieltä, että tuo kannattaisi korvata sähköisellä lattialämmityksellä. Jos tämä tehtäisi näin, jäisi lattialämmityksen vaatima sähkö kyseisen osakkeen omistajan vastuulle. Pitääkö tuo osakkaalle ylimääräisenä kustannuksena tuleva lattialämmityksen sähkö korvata esimerkiksi huoneistokohtaista vastiketta pienentämällä ja miten tuo laskettaisiin?
20132_33760.jpg
Suunnitelmallisuus osaksi kiinteistön kunnossapitoa
Kiinteistön ylläpito jakautuu kiinteistönhoitoon ja kunnossapitoon. Se on jatkuvaa toimintaa, jota ohjaa rakennus ja sen käyttäjät. Kiinteistön ylläpidolla varmistetaan se, että kiinteistö toimii häiriöttä ja että halutut asumisolosuhteet toteutuvat. Kunnossapito on kiinteistössä tapahtuvaa kunnostavaa korjausrakentamista, jossa korjataan rakennusosia ja järjestelmiä tai uusitaan kuluneita tai viallisia osia. Kunnossapitotyöt eivät olennaisesti nosta kohteen laatutasoa, vaan työllä pyritään saattamaan rakennusosa tai järjestelmä alkuperäistä vastaavaan kuntoon. Kunnossapito on mittavampaa työtä kuin kiinteistönhoitotyö mutta suppeampaa kuin itse korjausrakentaminen.
20124_30606.jpg
Perustus kuuluu olla kuiva - ja radon maaperässä
Maaperän kosteus, sulamisvedet ja sadevesi ovat esimerkkejä kosteudesta, jolle sokkeli on jatkuvasti alttiina. Siksi on tärkeää eristää sokkeli ulkoapäin tulevalta kosteudelta. Kun rakennat uutta taloa tai kunnostat vanhaa, varmista, että kaikki rakenteissa oleva ja niihin ajan myötä muodostuva kosteus pääsee poistumaan vahinkoa aiheuttamatta. Samalla turvaat itsellesi miellyttävän, viihtyisän ja terveellisen asuinilman.
Makkosen ja Ehon kotona hyörivät myös portugalinvesikoirat Urho ja Paavo. Lenkeillä tulee monesti vastaan tuttuja, ja toisinaan naapureiden kanssa lähdetään myös yhteislenkeille. KUVA: JENNA LEHTONEN
Pieni taloyhtiö keksi nykyaikaisen tavan nostattaa yhteishenkeä
Espoolaiset Roope ja Katariina asuvat taloyhtiössä, jossa yhteiset asiat hoituvat mutkattomasti verkon yli. Näppärät nettiratkaisut ovat tuoneet naapureita lähemmäs toisiaan myös tosielämässä.– Kyllä toimiva verkko on nykyarjen peruskiviä. Tietokonekin on laitteena käytännössä täysin turha ilman nettiä, pohtii Roope Makkonen, 29, läppäriään naputellessaan.
20236_82003.jpg
Viikon kysymys: Puutteellisesta vedeneristyksestä ongelmia, kenen vastuu?
Ostin äskettäin osakehuoneiston, jossa on jälkeenpäin rakennettu sauna, joka on ollut mukana yhtiön linjasaneerauksessa 2002 ja siihen liittyvissä suunnitelmissa. Olimme vaihtamassa saunan ovea, jolloin todettiin mikrobivaurio ja selkeitä puutteita vedeneristyksessä saunan ja kylpyhuoneen rajapinnassa ja myös esim. lattiakaivossa, ja jakokulmissa. Myös seinärakenne on kyseenalainen, laatoitettu vanhan laatan päälle osittain.Onko urakan tehnyt yhtiö yhä vastuussa virheistä (2 vuoden takuu + 10 vuoden vastuu sen jälkeen)? Mihin rajoittuu minun vastuu asiassa? Millaisia korvauksia voin vaatia myyjältä, joka ei ole itse ollut osallisena remontissa (asumiskulut, kauppahinnan alentaminen)? Taloyhtiö ei halua korjata rakenteita kokonaan, voinko vaatia perusteellista korjausta ja kuka toimii asiassa tuomarina?
Lattialämmitys
Viikon kysymys: Kenellä on kunnossapitovastuu lattialämmityksestä?
Taloyhtiömme suunnittelee kaikkiin asuntoihin kylpyhuoneiden remonttia.Olemme kuitenkin itse jo tehneet remontin vesieristyksiä myöten. Kysymys kuuluu: jos itse asentamaamme lattialämmitykseen tulee vika, kuuluuko korjaus taloyhtiölle vai meille, jos lattialämmitystä ei uusita remontin yhteydessä? Tulevassa remontissa kaikkiin kylpyhuoneisiin asennetaan lattialämmitys. Meistä on turhaa uusia toimiva lämmitys.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton