• Etusivu
  • Remontti

Suunnitelmallisen kunnossapidon merkitys

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.01.2024
Taloyhtiö neuvottelu

Taloyhtiön oikea-aikainen kunnossapito ja korjaus estävät suurempien vaurioiden etenemisen.

Asunto-osakeyhtiölain mukaan hallituksen on vuosittain varsinaisessa yhtiökokouksessa (tilinpäätöskokous) esitettävä kirjallinen selvitys taloyhtiön kunnossapitotarpeista ko. yhtiökokousta seuraavalle viidelle vuodelle. Selvitys on annettava toimista, jotka vaikuttavat olennaisesti osakehuoneiston käyttämiseen, yhtiövastikkeeseen tai muihin osakehuoneiston käytöstä aiheutuviin kustannuksiin.

Asunto-osakeyhtiölaki ohjaa siis selvästi taloyhtiöitä suunnitelmalliseen kunnossapitoon ja tämä ihan syystäkin. Korjausten ennakoinnilla ja hyvällä suunnittelulla voidaan säästää jopa 30 prosenttia rakennuksen koko elinkaaren aikaisista korjauskustannuksista. Välttämättömäksi tiedettyjen korjausten lykkääminen myöhempään ajankohtaan tarkoittaa yleensä korkeampia korjauskustannuksia myöhemmin tulevaisuudessa. Korjaustapa muuttuu ajan myötä raskaammaksi ja ns. kevyt korjaus ei ole enää mahdollinen vaihtoehto. Taloyhtiöissä tuleekin sitoutua pitkäjännitteisempään, suunnitelmallisempaan ja ennakoivaan kiinteistön kunnossapitoon. Suunnitelmallisen kiinteistönpidon avulla reaktiivisten (äkillisten, odottamattomien) korjausten tarve vähenee.

Kunnossapitotarveselvitys vs kuntoarvio

Kunnossapitotarveselvityksen on tarkoitus herättää taloyhtiössä avointa keskustelua kunnossapidon suunnitelmallisuudesta. Tämähän vaikuttaa suoraan myös taloyhtiössä perittäviin yhtiövastikkeisiin. Kun suunnitelmallisuuteen on taloyhtiössä kiinnitetty huomiota, myös yhtiövastikkeet pysyvät tasaisina ja osakkaat tyytyväisinä.

Kunnossapitotarveselvitystä tarkempi kuntoarvio on hyvä kuitenkin teettää noin viiden vuoden välein. Koska suurimmalle osalle taloyhtiöistä on laadittu kuntoarvio, mutta suurin osa niistä on jäänyt pöytälaatikkoon (Oikeusministeriön selvitys 2007), on kunnossapitotarveselvitys helppo tie suunnitelmallisen kunnossapidon jalkauttamiseen.

Kiinteistöstrategia ohjaa taloyhtiön toimintaa

Lähtökohtana kiinteistön avoimelle ja suunnitelmalliselle kehittämiselle ja kunnossapidon suunnittelulle tulisi olla taloyhtiössä yhteistyössä laadittava kiinteistöstrategia. Kiinteistöstrategiassa otettaisiin huomioon osakkaiden ja asukkaiden tarpeet ja kehittämistoiveet sekä kiinteistön tekniset ominaisuudet ja ominaispiirteet. Kiinteistöstrategia määrittelee taloyhtiön toiminnan ja tahtotason ylläpidossa, peruskorjauksissa ja niiden ajoituksissa.

Kiinteistöstrategian toteuttamisessa taloyhtiön käyttö- ja huolto-ohjeella eli huoltokirjalla on keskeinen asema. Hyvin ylläpidetyllä huoltokirjalla seurataan, valvotaan ja raportoidaan yhteisesti asetettujen tavoitteiden toteutumista. Jollei taloyhtiössä panosteta suunnitelmalliseen kunnossapitoon, yhtiön pakolliset korjaukset tullaan aina tekemään liian myöhään, liian hätäisesti, jopa väärin menetelmin ja joka tapauksessa kalliisti. Tämä johtaa väistämättä myös osakkeiden arvon alenemiseen.

Remontti
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Saako vesimittaria asentaa vain yhteen huoneistoon?
Voiko asennuttaa vain yhteen rivitalon vuorattuun huoneistoon vesimittaria? Muut 3 huoneistoa ovat omistuskäytössä. Uudet vuokralaiset käyttävät vettä mielestämme kohtuuttoman paljon.
20226_78565.jpg
Tiesitkö, että putkiremontti vaikuttaa vakuutuksen hintaan?
Omakotitalossa ja taloyhtiössä asuvan vakuutuksissa on oleellinen ero. Omassa omakotitalokiinteistössään asuva vakuuttaa sekä rakennukset että irtaimiston. Osakeyhtiössä asuttaessa taloyhtiö sitä vastoin vakuuttaa kiinteistön ja asukas kotivakuutuksen myötä irtaimiston kiinteistön sisällä.
nainen ja vesihana smartvatten
Kevennä taloyhtiösi kuluja vesitehokkuudella
Taloyhtiöiden kustannuksista merkittävä osa syntyy käyttövedestä, veden lämmityksestä ja jätevesijärjestelmästä. Vesitehokkailla valinnoilla vedenkulutusta on mahdollista pudottaa nopeasti ja asumismukavuudesta tinkimättä jopa 30 %.
Kerrostalo iltavalaistuksessa
Pitääkö kaikkien osallistua remonttikuluihin?
Rivitaloyhtiössämme täytyisi tehdä isompi remontti, koska on löytynyt kosteusvaurio alajuoksussa. Alakerran asuntoihin (ulkopuolelle) pitäisi tehdä korjaukset. Voivatko lain mukaan yläkerran asuntojen omistajat hylätä korjaukset? Siis niin, etteivät osallistuisi kustannuksiin? Kaikki muut remontit menevät osakemäärän mukaan.
20223_77574.jpg
Mitä yhteistä on autolla ja parveke­laseilla? Oskari Hyttinen Lumonilta kertoo
Otsikossa mainittu vertaus ei ole tarkoitettu hankalaksi päättelytehtäväksi, vaan hyvän keskustelun aihioksi. Yksinkertaisin vastaus on, että molempia pitää toki huoltaa tasaisin väliajoin, mutta miten ja milloin huolletaan parvekelasituksia? Lumon parvekelasitus on tehty kestämään, mutta hyväkin tuote kaipaa kuitenkin aika-ajoin huoltoa ja säätöä. Parvekelasien huolto antaa turvallisia ja viihtyisiä lisävuosia parvekkeelle.
202111_73743.jpg
Taloyhtiön hankinnat - kuka saa ostaa ja mitä?
Onko taloyhtiön hallituksen puheenjohtajalla oikeus hankkia yhtiölle tavaroita ym. ilman, että kysyy hallitukselta?Tai onko puheenjohtaja velvollinen ilmoittamaan hallitukselle jos aikoo tehdä hankintoja? Entä mihin tarvitaan yhtiökokouksen päätös?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton