Takaavatko järjestyssäännöt rauhan taloyhtiössä?
Järjestyssäännöistä huolimatta taloyhtiön asukkailla voi välillä syntyä erimielisyyksiä esimerkiksi siitä, mikä on kohtuullista melua.
Monissa taloyhtiöissä on järjestyssäännöt, jotka määrittelevät muun muassa yhteisten tilojen ja piha-alueiden käyttöä, remontin tekemistä ja hiljaisuutta. Kerrostalon järjestyssäännöt löytyvät yleensä ilmoitustaululta tai ne on jaettu asukkaille.
Naapurien kesken voi kuitenkin välillä syntyä erimielisyyttä järjestyssäännöistä, kuten normaalin melun tasosta tai remontoinnista. Monet asiat voivat ärsyttää pianonsoitosta koiran haukuntaan ja lasten ääniin. Kuitenkin vain silloin, kun metelöinti asunnossa tai yleisissä tiloissa on niin häiritsevää ja jatkuvaa, ettei sitä voida pitää enää vähäisenä, voidaan siihen puuttua.
Häiriöstä on oltava aina riittävä näyttö
Häiriötä ei ole pakko sietää loputtomiin, mutta siitä on oltava riittävä näyttö. Meluun kyllästynyt asukas voi ilmoittaa kirjallisesti isännöitsijälle häiriöiden päivät ja kellonajat. Valittajan on myös oltava valmis tarvittaessa todistamaan oikeudessa häiriöstä. Tehokas tapa on tarvittaessa kutsua poliisit paikalle, jolloin näitä voidaan käyttää myös todistajina oikeudessa.
Jos häiriöstä on riittävää näyttöä, hallitus voi antaa asunto-osakeyhtiölain mukaisen virallisen varoituksen huoneiston hallintaan otosta. Jos häirintä todistettavasti jatkuu varoituksen jälkeenkin, voi hallitus kutsua yhtiökokouksen koolle päättämään huoneiston hallintaan otosta enintään kolmeksi vuodeksi.
Musiikin harrastamisesta hankalia kiistoja
Musiikin harrastamista kerrostalossa ei voi mainittavasti rajoittaa, ellei soittaminen häiritse naapureita kohtuuttomasti. Kohtuuttomaksi voidaan katsoa esimerkiksi kovaääninen soittaminen öiseen aikaan tai jatkuva, työpäivän ja vielä illankin kestävä soittaminen. Esimerkiksi pianonsoittoon ei ole kuitenkaan helppo puuttua. Pelisäännöistä, kuten kellonajoista, jolloin soittaminen häiritsee vähiten, olisi siksi hyvä sopia yhdessä jo ennen kuin asiasta ehtii syntyä riitaa.
Myös asukkaiden väliset kulttuurierot aiheuttavat helposti kiistoja ja väärinkäsityksiä. Kiistat liittyvät usein yhteisten tilojen kuten saunan ja pesutuvan käyttöön, lasten leikkeihin ja erilaisten tapojen aiheuttamaan ärtymykseen. Paljon sovitellaan myös riitoja, joissa molemmat osapuolet ovat suomalaisia. Asukkailla voi olla erilaiset tulkinnat siitä, mikä on normaalia elämää tai sopiva päivärytmi.
Yksittäinen asukas ei voi luoda omia järjestyssääntöjä
Normaaliin elämään järjestyssäännöillä ei voida puuttua. Esimerkiksi kovaääninen nauru, vieraiden käynti iltapäivällä sekä lasten leikit pihalla kuuluvat normaalin elämään, eikä niitä voi kieltää edes yhtiökokouksen enemmistöpäätöksellä. Asukkailla ei ole velvollisuutta noudattaa yksittäisen asukkaan määräyksiä, vaikka näin yritettäisiin toimia.
Taloyhtiöissä jokaisella asukkaalla on velvollisuus elää muiden asukkaiden ja heidän normaalista asumisestaan kuuluvien äänien kanssa. Myös muiden asukkaiden liiallinen kontrollointi voidaan lukea häirinnäksi. Taloyhtiöllä on oikeus ottaa häiriötä aiheuttavan asukkaan huoneisto hallintaan korkeintaan kolmeksi vuodeksi.
Jatkuvaan koiran haukuntaan voi puuttua
Koiran tai muun lemmikin ajoittainen äännähtely kuuluu normaaliin elämään. Jos lemmikki aiheuttaa jatkuvaa meteliä taloyhtiössä, voidaan isännöitsijään tai muuhun taloyhtiön edustajaan ottaa yhteyttä.
Kiistat koirista ovat tavallisia, ja mitä suurempi koira on, sitä todennäköisemmin se aiheuttaa jossakin yksittäisessä naapurissa ärtymystä. On kuitenkin hyvä muistaa, että suurenkin koiran pitäminen kerrostalossa on sallittua ja se luetaan normaaliin elämään, jota ei voi rajoittaa. Jos koirasta valitetaan, on todisteiden oltava oikeudessa riittävät. Kellonaikoja ja päivämääriä, jolloin koira on haukkunut häiritsevästi, ei siis kannata keksiä omasta päästään.
Eläinsuojelulliselta kannalta haukkuminen tai ulvominen katsotaan koiran normaalin käytökseen kuuluvaksi silloin kun eläimen yksinoloajat ovat kohtuulliset. Jos koira tai muu lemmikki jätetään toistuvasti yksin pitkiksi ajoiksi, on tilanteeseen hyvä puuttua ja soittaa eläinsuojeluun.
Taloyhtiö vastaa riittävästä äänieristyksestä
Jos hiljaisetkin äänet kuuluvat selvästi seinän läpi, vika on todennäköisesti talon äänieristyksessä. Jos kyseessä on rakennuksen alkuperäinen seinärakenne, taloyhtiö vastaa siitä, että seinän ääneneristävyys täyttää vähintään rakennusajankohdan mukaiset vaatimukset.
Vaikka äänieristys olisikin rakennusajankohdan vaatimusten tasolla, taloyhtiön on silti parannettava äänieristystä, jos se ei täytä ajan myötä tiukentuneita terveydensuojelun vaatimuksia.
Jos normaali puhe kuuluu seinän läpi niin hyvin, että puheen sisältö on erotettavissa, äänieristystä ei ole tarpeeksi. Asiasta on syytä ilmoittaa isännöitsijälle ja esittää taloyhtiölle vian korjaamista. Tarvittaessa asiasta voi ottaa yhteyttä myös kaupungin terveysviranomaiseen.
Info