• Etusivu
  • Remontti

Taloyhtiön putkiremontti

Rakentajan toimitus
Julkaistu 09.03.2011Päivitetty 25.07.2011
20113_24789.jpg

Valurautaisten viemäriputkien keskimääräinen käyttöikä on noin 50 vuotta.

Suomen rakennuskannasta noin 80 % on rakennettu 1960-luvun jälkeen. 1960 – luvun rakennuksia on korjattu jo jonkin aikaa, mutta 1970- ja 1980-lukujen suurten rakennuskantojen korjaukset ovat nyt käsillä. Tämä osaltaan tarkoittaa, että myös putkiremonttien tarve lisääntyy jatkuvasti.

Tutustu eri menetelmiin:

Uponor Cefo -linjasaneerausjärjestelmä

NewLiner-putkiremontti

Asukaslähtöisyys ja kustannustehokkuus osaksi putkiremottia

Aiemmin vähäisen korjaustarpeenvuoksi Suomessa ei ole aiemmin ollut tarvetta vakioiduille putkiremonttien hankinta ja toteutusmenetelmille ja näin ollen tapa toteuttaa putkiremontti on ollut hyvin pitkälti uudisrakentamista vastaavaa. Viimeisten vuosien aikana yleistyneet modernit saneerausmenetelmät ovat kuitenkin saamassa entistä enemmän huomiota sillä asukaslähtöisyys ja kustannustehokkuus korostuvat niin putki- kuin muidenkin remonttien yhteydessä.

Remontti on haaste kaikille

Olipa kyseessä mikä remontti tahansa, on se haaste kaikille taloyhtiön osapuolille. Kiinteistön omistajalle sekä asunto-osakeyhtiölle mietittävää käytettävän menetelmän valinnan lisäksi aiheuttavat kiinteistön hankkeen aikaiset käyttömahdollisuudet ja näin ollen asukkaiden kokemien haittojen arviointi. Lisäksi näissä tapauksissa rakennuttajana toimiva taloyhtiö ei ole alan ammattilainen vaan kohdalle osuva hanke on laatuaan ainutkertainen. Tästä syystä on syytä miettiä hyvin tarkkaan hankkeelle asetettavat tavoitteet ja mietittävä mitä ammattilaisapua hankkeen läpivientiin hyödynnetään

Putkistojen kuntotutkimusmenetelmät

Putkistojen kuntotutkimukset on syytä tehdä ajoissa. Tiedossa kuitenkin on että ikuisia putket eivät ole. Ennakoivaan ja suunnitelmalliseen korjausrakentamiseen liittyy mitä suurimmassa määrin korjaustarpeen selvittäminen. Rakenneosakohtaisen kuntotutkimukset antavat yksityiskohtaisimman tiedon esimerkiksi putkistojen kunnosta.

Putkien kuntotutkimuksen tavoitteena on selvittää kiinteistön putkien seinämäpaksuudet, liitosten kunto, mahdolliset putkien siirtymät, murtumat, halkeamat, tukkeumat yms. Viemäriputkien osalta tarvitaan tieto myös siirtyneiden putkien kaadoista.

Putkistojen videokuvaus on myös tehdyn työn laaduntarkkailua.
Putkistojen videokuvaus on myös tehdyn työn laaduntarkkailua.

Käytävissä on useita menetelmiä kuten erityyppisen putkien sisäpuoliset videokuvaukset, röntgenkuvaukset, erilaiset tähystykset, vesiputkien vesianalyysit sekä putkien tiiveyskokeet. Rajoitteena tähystyksille ja kuvauksille on kuitenkin usein se, että todellista tietoa putkien seinämävahvuuksista on vaikea saada.

Lue lisää putkistojen kuntotutkimuksista...

Erilaiset menetelmät

Putkistojen korjausmenetelmistä ehkä perinteisin on putkien uusiminen joko entisille paikoilleen tai uusille reitityksille. Näistä menetelmistä on kehitetty erilaisia tehdasvalmisteisia elementtituotteita kuten modulaariset putkikoteloelementit.

Tutustu Uponor Cefo –elemetteihin…

Eräs tapa saneerata viemärit on putkisujutus. Sujutuksessa vanhan putken sisään sujutetaan uusiputki, jolloin putken poikkileikkauspinta luonnollisesti pienenee, mutta virtausominaisuudet paranevat uuden sileän sisäpinnan ansioista. Toinen sujutustapa on sukkasujutus, jossa epoksilla kyllästetty kuitusukka tai pinnoitettu huopasukka sujutetaan korjattavan putken sisään.

Pinnoitus on menetelmä joka pidentää olemassa olevan putkenkäyttöikää. Tavallisimmin pinnoite asennetaan joko harjaamalla tai ruiskuttamalla pinnoite putken sisäpintaan tai asentamalla se paineilmapuhalluksella. Pinnoitus asettaa kuitenkin vaatimuksensa olemassa olevien putkien seinämä vahvuuksille. Pintaa tulee olla jäljellä niin paljon, puhdistaminen on mahdollista sekä liitosten tulee olla ehjiä, koska pinnoitus ei korjaa rikkoutuneita putkia tai syöpyneitä liitoksia.

Lue lisää NewLiner-putkiremontista

Jokainen kiinteistö on kuitenkin omanlaisensa, ja korjaustapaa valittaessa on syytä ottaa huomioon kiinteistön asettamat reunaehdot. Riittävän ajoissa aloitettu hankesuunnittelu mahdollistaa eri osa-alueiden huomioimisen putkiremontin yhteydessä.

Kiinnitä huomiota putkiremontin yhteydessä myös näihin...

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20225_78039.jpg
Lakimiehelle jätettyjä kysymyksiä vastauksilla: taloyhtiön piha
Kysy, vastaamme-palstalle on jätetty paljon taloyhtiön pihaan liittyviä kysymyksiä. Tähän olemme koonneet taloyhtiön pihoja koskevia pulmia ja vastauksia. Jos et löydä sopivaa vastausta, voit itse jättää kysymyksen palstallemme. Linkin löydät sivun lopusta.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Kenen vastuu ja mitä korvataan?
Suunnittelimme laatoittavamme seinät vanhojen päälle poistettuamme maalin. Maalia poistaessamme havaitsimme, että kuivauslämpöpatterin päältä (1-2 m2) seinälaatat olivat irti ja pullistuneet sekä haljenneet. Isännöitsijän mukaan muutamasta muussakin asunnosta samoja ongelmia.Kysymys kuuluu:Kenen on vastuu ja mitä korvataan?Vaihtoehdot lienee:Rakennuttajan, jolla 10-vuotistarkastus ensi vuonna.Taloyhtiön.Edellisen omistajan.Kuuluko korvata uusi vesieristys, sekä laatat töineen?Lisäksi kysymys: Voiko remontoida kylpyhuoneen vai pitääkö odottaa, että "syyllinen" löydetään ensin? Haljenneilla kaakeleilla ei tohtisi esimerkiksi odottaa ensivuoden rakentaja tarkastusta.Jos remontoi ilman päätöstä, mitä todistusaineistoa pitäisi kerätä ja miten jatkotoimenpiteitä varten?
20219_72789.jpg
Taloyhtiösanastoa: Vuorossa kirjain K osa 1
Mitähän tarkoittaa kerrosala, tai kerrostasoala? Pohdintaa aiheuttaa myös papereissa mainittu kunnossapitojakso. Termit voivat hämmentää niihin ensimmäistä kertaa törmäävää. Usein termien taustalta paljastuu tuttu asia, kun hieman raotamme tuota taustaa. Haluamme tuoda sanoja ja termejä tutuksi lukijoillemme, joten jatketaanpa kirjaimesta K:
201510_44492.jpg
Autopaikkojen jako ja käyttäminen?
Taloyhtiössämme on 12 asuntoa. Jokaiseen asuntoon kuuluu autokatos ja autolämmityksen käyttö siellä veloituksetta. Toisen tallin päädyssä on neljä sähköpaikkaa, sekä toisessa kaksi ja molemmissa yksi ilman sähköä. Joissakin asunnoissa on kaksi autoa, olemme vasta kesällä 2019 tulleet tähän asuntoon ja meillä on kaksi autoa. Minä saan autoni katokseen ja vaimoni pitää autoaan ulkona juuri siinä paikalla missä ei ole sähköä. Toisella naapurilla on myös kaksi autoa ja käyttää katosta ja toista sähköpaikkaa, mutta toinen naapuri, jolla on yksi auto käyttää katosta ja on lunastanut toisen sähköpaikan heillä käyville vieraille, vaimoni ottaisi kyllä tämän paikan, mutta naapuri ei luovu siitä, hänen mukaansa vieraat ovat jo tottuneet siihen paikkaan, paikka maksaa 20 € vuosi. Voisinko minäkin lunastaa vierailleni autopaikan yhtiöstä?
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Pienennä sähkölaskuasi käyttämällä pesutupaa
Aiemmin kovassa käytössä olleiden kiinteistöjen yhteisten pesutupien käyttö väheni viime vuosikymmeninä. Pyykit alettiin pestä kotona omalla koneella ja kuivata kalliisti kuivausrummulla tai valitettavan usein jopa sisällä asuinhuoneissa. Monet asukkaat mieltävät edelleen yhteiset pesutuvat tunkkaisiksi ja arastelevat vaatteidensa jättämistä kuivumaan yön yli yhteisiin tiloihin. Taloyhtiöille erityisesti kuivaushuone sähkökuivaimineen näyttäytyy energiasyöppönä. Nykyaikainen Velco-kuivaushuonejärjestelmä osoittaa ennakkoluulot turhiksi: kunnon laitteilla pyykin kuivauksen ei tarvitse olla sen paremmin hidasta kuin kallistakaan. Päinvastoin, nykyaikainen pesutupa säästää selvää rahaa sekä asukkaille että taloyhtiölle.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Muutostyöilmoitusta ei käsitellä, miten toimia?
Haluaisimme tehdä rivitaloomme toisen takan, vanha on huonolla paikalla ja avotakka. Takkaa vastustaa vain yksi asunto viidestä asunnosta! Kaikki kuvat on takkavalmistajalta jne.. olen pyytänyt ylimääräistä yhtiökokousta siinä onnistumatta, aina jotain ihme selityksiä.Lopulta hallituksen pj sanoi ettei meinaa sitä järjestää. 3.8.2011 vein kirjallisen pyynnön ylimääräisestä yhtiökokouksesta ja takan tarpeesta. Miten tästä eteen päin minun kannattaisi toimia jos hallitus ei meinaa sitä järjestää?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton