• Etusivu
  • Osakas

Tarkasta taloyhtiösi energialuokka

Rakentajan toimitus
Päivitetty 31.12.2024
20221_74313.jpg

Rakennuksen energiatehokkuus selviää energiatodistuksesta. Sen tarkoitus on välittää vertailukelpoista tietoa kiinteistön energiankulutuksesta suhteessa vastaaviin rakennuksiin käytössä, johon se on tarkoitettu. Rakennusten energiatodistus on ollut pakollinen uusille rakennuksille vuodesta 2008 ja vanhoille olemassa oleville rakennuksille vuodesta 2009 tiettyjä poikkeuksia lukuun ottamatta.

Energiatodistus kertoo tilanteen

Uusien rakennusten todistukset laaditaan laskennallisesti rakennuslupaa haettaessa. Vanhojen rakennusten todistus laaditaan todelliseen kulutukseen pohjautuen. Voimassa oleva energiatodistus on asetettava esille tilanteessa, jossa rakennusta tai sen osaa ollaan joko myymässä tai vuokraamassa.

Energiatodistus voidaan tehdä myös energiakatselmuksen yhteydessä tai osaksi isännöitsijäntodistusta. Laadittu energiatodistus on voimassa enintään 10 vuotta.

Todistuksen päälomakkeessa määritellään nuolikuvioin rakennuksen energialuokka asteikolla A–G, G:n ollessa heikoin. Tilanteessa, jossa energiatehokkuutta ei voida määrittää, tulee luokaksi automaattisesti "G".

Todistuksessa otetaan myös kantaa ja kerrotaan muutos- ja korjaustoimenpiteitä, joilla rakennuksen energiatehokkuutta voidaan parantaa.

Kiinteistön ylläpitokustannuksista on energiakustannuksia 40 %

Kiinteistössä kulutettavan energian määrä on osaltaan riippuvainen paitsi välttämättömien järjestelmien kulutuksesta, myös suurelta osin tottumuksista.

Kun energiatehokkuutta taloyhtiössä halutaan parantaa on syytä tutkia olemassa olevia vaihtoehtoja. Kaikki keinot eivät ole kannattavia kaiken tyyppisissä kiinteistöissä. Kustannustehokkuutta hankkeisiin saadaan kun pohditaan energiansäästö mahdollisuuksia joka tapauksessa lähestyvien peruskorjausten yhteydessä.

Energiatodistuksen hankinta

Energiatodistusta ei voi laatia kuka tahansa, vaan siihen tehtävään tarvitaan tekijä, jolla on tehtävän vaatima pätevyys. Lisäksi laatijan tulee olla merkittynä Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn rekisteriin energiatodistusten laatijoista. Kun tilaat tai teetät energiatodistusta, varmista, että tekijän pätevyys on voimassa.

Henkilö, joka energiatodistuksen laatii, on velvoitettu säilyttämään kohteesta kerätyt valmisteluasiakirjat, laskelmat sekä muut tiedot, joita energiatodistuksen tekemistä varten on hankittu. Myös tiedot tehdyistä havainnoista tulee kirjata ja tallettaa. Näitä edellämainittuja tietoja tulee säilyttää vähintään 12 vuotta.
Laatijan on paitsi pidettävä arkistoa laatimistaan todistuksista, mutta myös ilmoitettava tiedot energiatodistuksista ARAan. Energiatodistus laaditaan ARAn Energiatodistusrekisterissä. Energiatodistuksiin tehtävät päivitykset tapahtuvat energiatodistusrekisterin kautta.

Energiatodistus on aina rakennuskohtainen ja tarkempia tietoja todistuksen laatimisesta löytyy Motivan sivuilta.

Energiatehokkaita ratkaisuja

Rakennuksen energiatehokkuus muodostuu kiinteistön kokonaisenergiankulutuksesta suhteessa pinta-alaan. Tähän voidaan vaikuttaa tehokkaalla lämmönjakojärjestelmällä sekä rakennuksen ulkovaipan eristävyydellä ja tiiviydellä. Tutustu alla oleviin ratkaisuihin:

Lähde:
Motiva.fi

Osakas
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

201111_28656.jpg
Ovatko taloyhtiösi vastuuhenkilöt ajan tasalla?
Taloyhtiössä yhtiökokous valitsee hallituksen, jonka toimikausi alkaa heti valintapäätöksen jälkeen. Hallitus voi ryhtyä hoitamaan taloyhtiön asioita siten välittömästi sen jälkeen, kun se on valittu.
20221_76672.jpg
Kenen vastuulla on pihan talvi­kunnossapito?
Kun taloyhtiön pihalla on liukasta, kenen vastuulla on huolehtia, että kukaan ei loukkaa siinä itseään? Kiinteistön ja katualueen talvikunnossapito ei ole vain vitsin ja leikinasia, vaan hyvässä kunnossa oleva piha-alue on kaikkien etu.
asukas keskustelee remontin työnjohtajan kanssa ja he katselevat suunnitelma paperia remontoitavassa huoneessa
Taloyhtiön kunnossapito- ja muutostyöt
Kunnossapitovastuu yhtiön rakennuksesta ja muista tiloista jaetaan osakkeenomistajien ja yhtiön kesken asunto-osakeyhtiölain 4. luvun ja 2 §:n säännösten mukaisesti. Laista aiheutuva kunnossapitovastuu on sikäli tahdonvaltainen, että yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä laista poikkeavasti kunnossapitovastuun jaosta. Asunto-osakeyhtiölain velvoitteista kertoo porilainen asianajaja Markku Asmala Asianajotoimisto Asmala Härmäläinen Santavuo Oy:stä.
taloyhtiön vuosikello vuodenajat
Taloyhtiön vuosikello
Omataloyhtiö.fi tarjoaa sinulle vuosikellon taloyhtiön tapahtumien tarkasteluun ja muistuttaa sinua tulevista ja tärkeistäkin taloyhtiön vuosittaisista tapahtumista.Taloyhtiön vuosikelloa on tarkasteltu niin hallituksen, kiinteistön kuin asukkaankin näkökulmasta. Vuosikellosta löydät kuukausittain kaiken tarpeellisen tiedon taloyhtiön vuosittaiseen toimintaan ja tapahtumiin.Taloyhtiön vuosikello auttaa sinua pysymään ajan tasalla taloyhtiösi tapahtumista ja antaa samalla myös uusia vinkkejä toiminnan parantamiseen.Olemme koonneet taloyhtiön vuosikelloihin muutamia ajankohtaisia artikkeleita suunnittelun ja ideoinnin tueksi. Vuosikelloista pääset kätevästi siirtymään sinulle tärkeisiin ja mielenkiintoisiin artikkeleihin Omataloyhtö.fi-sivustolla.
20221_74364.jpg
Viikon kysymys: Saako isännöitsijä toimia kokouksen puheenjohtajana?
Saako isännöitsijä toimia kokouksen puheenjohtajana? Minkälainen vastuu puheenjohtajalla on tekemistään ehdotuksista ja näille saamistaan päätöksistä asioissa, joita ei ole kokouskutsussa mainittu?Esim. jos kokouskutsussa mainitaan, että hyväksytään kylpyhuoneremontin kulut, niin voiko puheenjohtajan esityksestä päättää, että asia on loppuunkäsitelty? Kyseessä olivat siihenastiset kulut, joihin ei kuulunut yhtiön minulle korvattavaksi kuuluvia kuluja.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Epämiellyttävä haju porraskäytävässä - mitä tehdä?
Asun kerrostalossa, jossa kaksi asuntoa/kerros. Naapurillani on viisi kissaa. Nyt jo parin kuukauden ajan on porraskäytävässä leijunut yököttävä kissan pissan haju. Toki ennenkin on ollut muutaman päivän hajuongelmia. Naapurilla on tapana säilyttää kissanpissan vaihtopusseja ulko-ovensa lähellä ja viedä sitten pois, kun on asiaa ulos. Olen laittanut asukkaalle pari kohteliasta kehotusta tehdä ongelmalle jotain. Hän ei vastaa myöskään ovikellon soittoon. Haju tunkeutuu jo oman asuntoni eteiseen, kun kuumuuden takia on pidettävä ikkunat raollaan ja parvekkeen ovi auki. Isännöitsijälle olen myös kertonut ongelmasta, ottaa yhteyttä, kunhan ehtii, oli isännöitsijän vastaus. Ystävät ja yläkerran naapurit yökkäilevät kanssani.Keneen otan yhteyttä, jotta hajuhaitasta pääsee eroon?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton