• Etusivu
  • Remontti

Tarttis varmaan tehrä jotain?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Smartvatten Oy
Päivitetty 03.10.2018
20184_52669.jpg

Huhtikuun yhdestoista kaksituhattakahdeksantoista oli tänä vuonna se päivä, jolloin Suomi kulutti osaltaan maapallon varat loppuun. Ylikulutuspäivämme koitti neljä kuukautta muuta maailmaa aiemmin. Tarttis varmaan tehrä jotain?

Ruoka, lentäminen, autoilu on tuttu pahiskolmikko, kun puhumme ympäristövaikutuksista. Sen jälkeen tulee asuminen. Aihetta voi tarkastella sekä rakentamisen että arjen näkökulmasta.

Tietoisuus muuttaa maailmaa

Lämmin vesi on taloyhtiöiden ja kotien suurin yksittäinen energiansyöppö: kahdentoista minuutin suihkuun kuluvalla energialla jääkaappi hurisee kolme viikkoa ja televisio pauhaa yötä päivää viikon. Veden säästäminen on kaikkein tehokkain energiainvestointi ja helpoin tapa vähentää kulutusta puolestaan arkisten tapojen muuttaminen.

Veden ja sen myötä energian säästäminen on tiedostamista ja omien tottumusten hienosäätämistä, ei elämänlaadusta luopumista. Todellisuuden voi kuitenkin muuttaa vasta, kun sen tuntee ja siksi reaaliaikaisen ja tarkan kulutuslukeman näkeminen on avainroolissa. Kun omat valinnat konkretisoituvat numeroiksi, on helppo tehdä viisaita valintoja.

Suomen johtava vedenkulutustiedon asiantuntija Verto on jo vuosia tilastoinut huoneistokohtaisen mittauksen vaikutuksia kulutuslukemiin. Tulokset ovat merkittäviä: kulutus laskee Verto-kodeissa keskimäärin kolmanneksella.

Vedenkulutuksella on väliä

Vedenmittausjärjestelmän valinta on kannanotto ympäristöasioihin. Markkinoilla on laitteita, joiden kohdalla muutamien vuosien välein tehtävä huolto tarkoittaa jokaisen mittarin lentämistä roskiin ja uusien hankintaa.

Verto-mittareiden huoltoväli on miljoona litraa eli parhaimmillaan kaksikymmentä vuotta. Turhia liikkeitä ei tarvitse tehdä, sillä järjestelmä ilmoittaa yksittäisen laitteen huoltotarpeesta. Pitkäikäinen ja aidosti kulutuskäyttäytymistä muuttava tekniikka on osa kestävää kehitystä.

Kyllä, olemme pieni kansa. Hyttynen maapallon mittakaavassa. Silti elämäntapamme on maapallon kestämättömintä. Muutokseen on monta lääkettä eikä meillä ole hyviä tekosyitä jättää niitä käyttämättä. Vedenkulutuksella on väliä.

Smartvatten Oy
Remontti
käyttövesi
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20204_64039.jpg
Miten liiallista vedenkulutusta voisi estää tai edes vähentää?
Taloyhtiöissä vedenkäyttö muodostaa keskimäärin 37 % kiinteistökustannuksista ja on taloyhtiön suurin yksittäinen kuluerä. Kokonaisuutena veteen kuluu enemmän rahaa kuin koko taloyhtiön lämmittämiseen. Koska vesi on kallista, veden säästäminen on kannattavin energiainvestointi.
201612_47899.jpg
Paljonko sinä käytät vettä vuorokaudessa?
Paljonko sinä käytät vettä vuorokaudessa? Totuus selviää vain mittaamalla ja yleensä tuloksena on isompi luku kuin tuoreen mittarinomistajan oma arvio. Vesimittarin asennus laskeekin tutkitusti vedenkulutusta peräti kolmanneksella.70-luvulla moni asia virtasi vapautuneesti eikä vesi tehnyt poikkeusta; sitä valui viemäriin joka vuorokausi peräti 400 litraa per henkilö. Tänä päivänä vastaava luku on 155. Oma osansa muutoksessa on tietysti kodinkoneiden ja suihkujen kehityksellä. Ja sitten on se ihmiskunnan kehitystä mittaava asia, jonka nimi on asenne. Kysymys kuuluukin: välitätkö vai annatko valua?
20172_48186.jpg
Reaaliaikainen vedenkulutuksen seuranta säästää monelta
Valitse aina kaikkein halvin LVI-suunnittelija hänen muista meriiteistään välittämättä! Palkkaa vähemmän ammattitaitoinen, mutta poikkeuksellisen edullinen urakoitsija! Tingi kaikissa laitevalinnoissa! Säästä, säästä, niin kirkkaamman kruunun saat – vai onko totuus tarua ihmeellisempää?Lohjalaiseen asuntoyhtiöön muuttanut asukas sai yllättäen ja pyytämättä satojen eurojen vesilaskun, vaikka mitään järkeen käypää selitystä valtavalle lukemalle ei ollut. Asukkaan vedenkulutusta alettiin seurata päivittäin. Mittaustulos näytti kiistattomasti kahta asiaa: vesilasku oli totuuden mukainen ja vedenkulutus suuria kertaeriä.Verto-vedenmittausjärjestelmästä saatu faktatieto johti etsinnät oikeaan suuntaan ja osoitti lopulta syylliseksi pyykkikoneen, joka kulutti yhdellä pesulla käsittämättömät 1500 litraa vettä. Miten moinen lukema voi olla mahdollinen?
202111_73691.jpg
Pieni ja helposti tyhjennettävä mökkivaraaja viimeisteli kesämökin remontin
Merikarvialle meren äärelle 1970-luvulla rakennettu hirsimökki on saanut vuosien varrella lisää mukavuuksia. Tuorein remontti toteutettiin viime kesänä, jolloin keittiö päivitettiin uusilla kalusteilla ja astianpesukoneella. Samalla myös lämminvesivaraaja vaihdettiin uuteen.
201911_61325.jpg
Kun suihku on haalea tai kylmä – onko aika vaihtaa lämminvesivaraaja?
Jos asunto-osakeyhtiön rivi-, pari- tai erillistaloja ei ole liitetty kaukolämpöverkkoon tai lämmintä käyttövettä ei tuoteta keskitetysti maa- tai ilma-vesilämpöpumpulla, jokaisessa asunnossa on yleensä oma lämpimän veden tuotto eli tutummin lämminvesivaraaja.
Jarno Virtanen
Putkiremontti siirtyi ja lämmitys alkoi toimia – kaksi taloyhtiötä kertoo vedenkäsittelyn vaikutuksista
Useissa taloyhtiöissä putkiremontti tulee ensimmäisenä mieleen, kun putkistot ovat tulossa tiensä päähän, lämmitys toimii epätasaisesti tai putkistoissa ilmenee esimerkiksi vuotoja. Kaksi taloyhtiötä ja tutkija kertoo miten vedenkäsittelyllä nanokuplien avulla voi olla niin tehokas apu ja ratkaiseva vaikutus putkistoihin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton