• Etusivu
  • Osakas

Tunnetko taloyhtiösanaston? Osa E

Rakentajan toimitus
Päivitetty 13.10.2021
20219_72789.jpg

Mitähän tarkoittaa energialuokitus, tai energiakatselmus? Pohdintaa aiheuttaa myös papereissa mainittu energialuokitus. Termit voivat hämmentää niihin ensimmäistä kertaa törmäävää. Usein termien taustalta paljastuu tuttu asia, kun hieman raotamme tuota taustaa. Haluamme tuoda sanoja ja termejä tutuksi lukijoillemme, joten jatketaanpa kirjaimesta E:

E niin kuin...

EIB/ KNX

EIB/KNX-järjestelmän kantavana ideana on yhdistää rakennuksen kaikki sähköiset toiminnot yhtenäiseksi älykkäästi toimivaksi verkoksi. Valaistusta, lämmitystä, ilmastointia, valvontaa ja periaatteessa kaikkia rakennuksen toimintoja voi ohjata yhdellä järjestelmällä.

E niin kuin...
E niin kuin...

Ei-kantava rakennusosa

Esim. kevyet väliseinät, jotka eivät ota vastaan rakenteisiin kohdistuvia kuormia.

Energiakatselmus

Energian kulutukseen ja -säästömahdollisuuksiin keskittyvä selvitys

Energialuokitus

Rakennukset on jaettu tyypeittäin ryhmiin ja kullekin ryhmälle on annettu luokat A – G ja kullekin luokalle ET-luku (energiatehokkuusluku) alue ja sen perusteella rakennus saa ET-luvun. Esim. Pienet rakennukset (alle 6 asunnon kiinteistöt) luokka A = ET alle 150, B = 151 ≤ 170, C = 171 ≤ 190 jne.

Energialuokka

Rakennuksen energialuokka kertoo energialuokituksen ja se ilmaistaan ET-luvulla sekä kirjaimilla A – G. (kts. energiamerkki)

Energiamerkki

Energiamerkki A – G on värisymboli, joka kertoo rakennuksen energiankulutustason samaan tapaan kuin kodinkoneiden energiamerkki.

Energiatehokkuusluku

Sisältää vuotuisen lämmitys-, jäähdytys- ja laitesähkön kulutuksen lämmitetyille brutto-m2:lle laskettuna Jyväskylän säätiedoilla ja korjattuna normaalivuoden lämmöntarveluvuilla.

Energiatodistus

Uusille rakennuksille energiatodistuksen antaa rakennuksen pääsuunnittelija rakennuslupaa haettaessa. Annettava todistus perustuu rakennuksen teknisten tietojen pohjalta laskettuun kulutukseen. Olemassa oleville rakennuksille energiamerkin antaa pätevä ja auktorisoitu laskija. Tämä todistus sisältää ehdotuksia energiatehokkuutta parantavista toimenpiteistä ja laskelmat vaikutuksista. Todistus on voimassa 10 vuotta. Todistuksen voi antaa isännöitsijätodistuksen liitteenä isännöitsijä tai hallituksen puheenjohtaja. Tämä todistus toteaa vain kulutuksen ja on uusittava vuosittain.

Energiatodistus on pakollinen kaikille rakennuksille, joille haetaan rakennuslupaa 1.1.2008 jälkeen ja on vuoden 2009 alusta lähtien pakollinen myös olemassa oleville rakennuksille myynnin tai vuokrauksen yhteydessä (ei pientalot tai enintään kuuden asunnon asuinrakennukset tai asuinrakennusryhmät) Energiatodistus on suositeltava - mutta vapaaehtoinen – ennen 1.1.2008 valmistuneille pientaloille ja enintään kuuden asunnon asuinrakennuksille tai asuinrakennusryhmille.

202110_72823.jpg
Osakas
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

kuvassa näkyy käsi joka sovittaa avainta asuinhuoneiston ulko-oveen
Kuka saa käyttää taloyhtiön yleisavainta ja missä tilanteessa?
Taloyhtiön yleisavaimen käyttöön liittyy tarkkoja sääntöjä - sitä voi käyttää ainoastaan pätevästä syystä. Yleisavainta ei voida luovuttaa kenelle tahansa. Avainten sallittua määrää ei ole määritelty, joten yleisavaimia voi olla yksi tai useampia. Suositeltavaa on, että taloyhtiöiden asuntojen ovet, yleiset tilat ja tekniset tilat olisi sarjoitettu eri avainsarjoihin.
20218_71758.jpg
Onko talo­yhtiössänne hissi­turvalli­suuden vas­tuut sel­vät? Osal­listu tutki­mukseen ja voita lahja­kortti!
Hissit ovat monessa taloyhtiössä arkipäivää ja joillekin välttämättömyys, jota ilman ei pysty suoriutumaan arkielämästä. Hissien turvallisuus ei ole kuitenkaan itsestäänselvyys.Koetko taloyhtiönne hissit turvallisiksi? Tiedätkö kuka pitää huolta hissinne turvallisuudesta esimerkiksi tarkastuksien muodossa? Entä mikä taho on vastuussa hissin turvallisesta toiminnasta? Onko asiaa tiedostettu taloyhtiössänne?Osallistu nopeaan (2-3min) kyselyyn ja voita valitsemasi lahjakortti! Yhteystietonsa jättäneiden kesken arvotaan kolme kappaletta 50 euron lahjakortteja valinnan mukaisesti.
20226_78593.jpg
Lomailijan muistilista - muista nämä, kun lähdet matkalle
Lomakausi lähestyy ja moni suuntaa mökille, ulkomaille tai road tripille. Jotta voit hyvin ja turvallisin mielin nauttia lomasta, kannattaa koti huolehtia kuntoon ennen matkalle lähtöä.
kerrostalojen kattoja helsingissä
Ympäristöministeriö selvitti valtion tukeman asuntokannan asukasrakennetta
Ympäristömininsteriön tiedote 5.2.2025.Valtion tukemien asuntojen asukasrakennetta tarkastellaan säännöllisesti, jotta voidaan varmistaa niiden kohdentuminen sosiaalisesti ja taloudellisesti tarkoituksenmukaisella tavalla. Ympäristöministeriön tilaama selvitys kartoitti vuoden 2022 tilastotietojen perusteella muun muassa asukkaiden tuloja, sosioekonomista asemaa sekä asumisväljyyttä ja muuttoja eri asumismuotojen välillä. Valtion tukemien asuntojen, kuten korkotuetuilla lainoilla rahoitettujen vuokra- ja asumisoikeusasuntojen, käyttöä säädellään erityisesti vuokran ja asukasvalinnan osalta. Suomessa näitä asuntoja on noin 400 000, ja niiden asukasrakenteen seuranta on keskeinen osa asumispolitiikkaa.
20236_82003.jpg
Tupakoinnin kieltäminen taloyhtiössä?
Osakas on tehnyt esityksen tupakan hajun leviämisen torjumiseksi. Mikä on nykyisten lakien, asetusten ja muiden määräysten mukainen menettelytapa asian eteenpäin viemiseksi? Ovatko päätökset hallituksen vai yhtiökokouksen tehtävä? Miten asiassa edetään, jos joku esittää parveketupakoinnin kieltämistä? Voidaanko kielto ulottaa jopa asuntoihin? Kuinka terveysviranomaiset liittyvät tähän? Terveydellinen haitta on kai kiellon peruste?
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Yhteispesulan kunnostus - voidaanko yhteisomistussopimus purkaa?
Asunto-osakeyhtiöllämme on yhteispesula kahden muun taloyhtiön kanssa. Kaksi taloista on omistajaosakkailla, yksi on kunnan vuokratalo. Pesula sijitsee läheisessä, osakkaiden omistamassa taloyhtiössä. Sopimus on solmittu vuonna 1981. Arvioidut kustannukset jaetaan yhtiöiden asuntoneliöiden suhteessa.Taloyhtiömme hallituksen mielestä kustannukset ovat kohtuuttoman suuret, koska pesulaa käyttää vain muutama taloyhtiömme osakas. Huoltoyhtiö, joka on määrätty sopimuksessa ratkaisemaan erimielielisyydet, on lopettanut toimintansa jo yli kymmenen vuotta sitten. Onko mahdollista purkaa sopimus yhteisellä päätöksellä?Voiko yhtiö, jonka omistamissa tiloissa pesula sijaitsee, pakottaa toiset osakkaiksi vedoten siihen, ettei sopimusta voida purkaa? voiko tilojen käyttötarkoitusta muuttaa hakemalla kunnan rakennuslautakunnalta lupaa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton