• Etusivu
  • Osakas

Tunnetko taloyhtiösanaston? Osa E

Rakentajan toimitus
Päivitetty 13.10.2021
20219_72789.jpg

Mitähän tarkoittaa energialuokitus, tai energiakatselmus? Pohdintaa aiheuttaa myös papereissa mainittu energialuokitus. Termit voivat hämmentää niihin ensimmäistä kertaa törmäävää. Usein termien taustalta paljastuu tuttu asia, kun hieman raotamme tuota taustaa. Haluamme tuoda sanoja ja termejä tutuksi lukijoillemme, joten jatketaanpa kirjaimesta E:

E niin kuin...

EIB/ KNX

EIB/KNX-järjestelmän kantavana ideana on yhdistää rakennuksen kaikki sähköiset toiminnot yhtenäiseksi älykkäästi toimivaksi verkoksi. Valaistusta, lämmitystä, ilmastointia, valvontaa ja periaatteessa kaikkia rakennuksen toimintoja voi ohjata yhdellä järjestelmällä.

E niin kuin...
E niin kuin...

Ei-kantava rakennusosa

Esim. kevyet väliseinät, jotka eivät ota vastaan rakenteisiin kohdistuvia kuormia.

Energiakatselmus

Energian kulutukseen ja -säästömahdollisuuksiin keskittyvä selvitys

Energialuokitus

Rakennukset on jaettu tyypeittäin ryhmiin ja kullekin ryhmälle on annettu luokat A – G ja kullekin luokalle ET-luku (energiatehokkuusluku) alue ja sen perusteella rakennus saa ET-luvun. Esim. Pienet rakennukset (alle 6 asunnon kiinteistöt) luokka A = ET alle 150, B = 151 ≤ 170, C = 171 ≤ 190 jne.

Energialuokka

Rakennuksen energialuokka kertoo energialuokituksen ja se ilmaistaan ET-luvulla sekä kirjaimilla A – G. (kts. energiamerkki)

Energiamerkki

Energiamerkki A – G on värisymboli, joka kertoo rakennuksen energiankulutustason samaan tapaan kuin kodinkoneiden energiamerkki.

Energiatehokkuusluku

Sisältää vuotuisen lämmitys-, jäähdytys- ja laitesähkön kulutuksen lämmitetyille brutto-m2:lle laskettuna Jyväskylän säätiedoilla ja korjattuna normaalivuoden lämmöntarveluvuilla.

Energiatodistus

Uusille rakennuksille energiatodistuksen antaa rakennuksen pääsuunnittelija rakennuslupaa haettaessa. Annettava todistus perustuu rakennuksen teknisten tietojen pohjalta laskettuun kulutukseen. Olemassa oleville rakennuksille energiamerkin antaa pätevä ja auktorisoitu laskija. Tämä todistus sisältää ehdotuksia energiatehokkuutta parantavista toimenpiteistä ja laskelmat vaikutuksista. Todistus on voimassa 10 vuotta. Todistuksen voi antaa isännöitsijätodistuksen liitteenä isännöitsijä tai hallituksen puheenjohtaja. Tämä todistus toteaa vain kulutuksen ja on uusittava vuosittain.

Energiatodistus on pakollinen kaikille rakennuksille, joille haetaan rakennuslupaa 1.1.2008 jälkeen ja on vuoden 2009 alusta lähtien pakollinen myös olemassa oleville rakennuksille myynnin tai vuokrauksen yhteydessä (ei pientalot tai enintään kuuden asunnon asuinrakennukset tai asuinrakennusryhmät) Energiatodistus on suositeltava - mutta vapaaehtoinen – ennen 1.1.2008 valmistuneille pientaloille ja enintään kuuden asunnon asuinrakennuksille tai asuinrakennusryhmille.

202110_72823.jpg
Osakas
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Huoneiston sisäseinien käsittely
Lattiatasoitteen vaikutus asunnon sisäilmaan
Vaikka betonin suhteellinen kosteus muovimattoa asentaessa on sallitun enimmäisrajan alla, se ei välttämättä aina riitä. Vesilliukoiset liimat, joilla muovimatot kiinnitetään, eivät kestä betonin emäksisyyttä. Emäksisyys hajottaa mattoliimoja ja yhdessä ne reagoivat muodostaen myrkyllisiä yhdisteitä.
Katu, jossa on taloja rivissä
Milloin yhtiökokouksen pöytäkirja on pätevä?
Yhtiökokouksia on taas tulossa.Normaalisti valitaan puheenjohtajan lisäksi 1-2 pöytäkirjantarkistajaa.Miten on, onko kokouksen pöytäkirja pätevä tuossa 3 kuukauden määräajassa, vaikka tarkistajat kieltäytyisivät allekirjoittamasta sitä kokouskulun ja päätösten vastaisena?
20235_81981.jpg
Viikon kysymys: Mitä tulisi huomioida asuntokaupan purussa?
Ostin yrityksen saneeraaman asunnon rivitaloyhtiöstä, joka on rakennettu 80-luvun alussa. Asunto saneerattiin "lattiasta kattoon" sisäpuolisesti, salaojat ja viemärit kuvattuna ja huuhdeltuna. Kysyin ennen ostoa, onko asunto valesokkeli, koska asuntoon noustaan porrasaskelman verran. Myyjä kertoi ettei asunto ole valesokkeli. Asunto on puurunkoinen tiiliverhoiltu talo maavaraisella betonilaatalla.
20189_54840.jpg
Piha- ja salaojaremontti ajankohtaista?
Taloyhtiön piha- ja salaojaremontin tarvekartoitus sekä suunnittelu kannattaa ehdottomasti antaa luotettavan suunnittelutiimin hoidettavaksi. Suunnittelua johtaa kokenut pääsuunnittelija. Piha- ja rakennesuunnittelija kiinnitetään taloyhtiön palvelukseen heti alussa.Arkkitehti- ja insinööritoimisto Doventus Oy:n arkkitehti ja toimitusjohtaja Tero Seppänen, tiivistää: – Yhteistyö on voimaa ja asiakas voittaa aina, kun suunnittelijoiden yhteistyö toimii heti hankkeen alusta saakka. Tarjoamme rakennesuunnitteluun yhdistettynä pihasuunnitteluosaamisen ja lopputuloksena on salaojaremontin jälkeen teknisesti erinomaisesti toimiva ja viihtyisämpi hyvin suunniteltu pihaympäristö. Myös kiinteistön arvo nousee.
Capse hälytyspalvelu toimii 24/7
Sukitus on ympäristö- ja asukasystävällinen menetelmä. Katso video sukituksesta
Putkiremontti mielletään usein raskaaksi, isoksi ja kalliiksi operaatioksi. Sukitustekniikalla toteutettu putkiremontti on ekologinen vaihtoehto perinteiselle putkiremontille. Sillä poiskuljetettavaa ja loppusijoitettavaa purkujätettä, kuten lyijyä, betonia tai asbestia, ei synny. Myös jätekuljetusten tarve on minimaalinen, joten kuljetuskaluston päästöistä aiheutuva hiilijalanjälki jää pieneksi.
20211_68394.jpg
Asunto-osakeyhtiölaki: kaikki yhtiökokouksesta
Yhtiökokous on taloyhtiön ylin päätöselin, jossa päätösvaltaa käyttävät osakkeenomistajat. Yhtiökokous käsittelee periaatteessa kaikki yhtiötä koskevat asiat, ellei päätösvaltaa asiassa ole lain tai yhtiöjärjestyksen määräyksen perusteella siirretty yhtiön hallitukselle. Yhtiökokouksista ja muista asunto-osakeyhtiölain velvoitteista lisää tässä artikkelissa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton