• Etusivu
  • Osakas

Tunnetko taloyhtiösanaston? Osa K (1/2)

Rakentajan toimitus
Päivitetty 13.10.2021
20219_72789.jpg

Mitähän tarkoittaa kerrosala, tai kerrostasoala? Pohdintaa aiheuttaa myös papereissa mainittu kunnossapitojakso. Termit voivat hämmentää niihin ensimmäistä kertaa törmäävää. Usein termien taustalta paljastuu tuttu asia, kun hieman raotamme tuota taustaa. Haluamme tuoda sanoja ja termejä tutuksi lukijoillemme, joten jatketaanpa kirjaimesta K:

K niin kuin...

Kaluste (kiintokaluste)

Kiinteistön ja huoneiston osaksi luettava, kiinteä tai irrallinen, yleensä tehtaassa valmistettu, säilytykseen, työskentelyyn tai tavaroiden käsittelyyn tarkoitettu rakennusvaruste. Kalusteen ja irtaimiston välillä ei yleisesti ole selvää rajausta; rajaus on hankekohtainen.

Kapillaarivesi

Pohjavedenpinnan yläpuolelle maarakentamisessa noussut vesi, joka nousee veden pintajännitysvoimien vaikutuksesta. Se nousee sitä korkeammalle, mitä hienorakeisempi maalaji on.

K niin kuin...
K niin kuin...

K-arvo (nyk. U-arvo)

K-arvo (nykyisin U-arvo on lämmöneristeen, rakennusosan tai rakenteen lämmönläpäisevyyttä kuvaava arvo. Mitä pienempi k-arvo on, sitä paremmin lämpö säilyy halutulla puolella rakennetta tai eristekerrosta.

Kehysovi

Kantava osa ovilevystä on puinen ja jäykkä kehys. Osa, jota kehys rajaa, voi olla puu- tai lasilevy tai lämmöneriste voi olla kehysten välissä ja ovilevyn molemmat sivut verhoillaan vaikkapa paneelilla.

Kerrosala

Kerrosten alat ja ullakon se ala, jossa sijaitsee asuin-, työhuoneita tai rakennuksen pääkäyttötarkoituksen mukaisia tiloja. Kellarikerroksesta siihen huomioidaan se ala, jossa on työhuoneita tai rakennuksen pääkäyttötarkoituksenmukaisia tiloja.

Kerrostaso

Rakentamisesta puhuttaessa: rakennuksen osa, jossa on lattiana samassa tai jota kuinkin samassa tasossa oleva ala- tai yläpohja ja kattona ylä- tai välipohja. Siihen kuuluu myös nimestä poiketen tilat ja pystysuorat rakennusosat.

Kerrostasoala

Laskemiseen käytetään rakennuksen ulkomittoja. Aukot lasketaan mukaan käyttäen seinien ajateltua jatketta aukkojen kohdalla. Siihen ei lasketa välipohjan aukkoja, jotka ovat vähäistä suurempia. Ullakon ja kellarin kerrostaso sisältää vain ne huoneet, joilla on suunniteltu käyttötarkoitus ja niitä ympäröivät rakennusosat. Näinpä myös tilat, joiden korkeus on alle 1600 mm lasketaan kerrostasoalaan. Ullakon tekniset tilat, iv-kh ja varastotilat muodostavat kerrostasoalaa. Yläpohjan ja vesikaton välistä tilaa ei lasketa kerrostasoksi olipa sen korkeus mikä tahansa. Mutta, jos se rakennetaan käyttöä varten, se muuttaa rakennuksen laajuustietoja. Alaan ei lasketa parvekkeita, porttikäytäviä eikä ulkoseinän paksuutta syvempiä ovisyvennyksiä.

Kevyt väliseinä

Sisävalmistustöiden yhteydessä tehtävä kantavasta rungosta erillinen väliseinä riippumatta valmistusmateriaalista.

Kierrätysilma

Ilma, joka palautetaan ainoastaan samaan huonetilaan tai asuntoon.

Kiinteistöhuolto

Kiinteistöhuolto on jatkuvaa kiinteistön hoitoa, jonka tarkoitus on estää vikojen ilmaantuminen ja pitää kiinteistö käyttö- ja toimintakunnossa. Kiinteistönhuoltoa voidaan kohdistaa mm. rakenteisiin, rakenneosiin sekä teknisiinjärjestelmiin.

Kiinteistön elinkaari

Kiinteistön elinkaari kattaa kaikki vaiheen maan käyttöönotosta, rakennuksen hyödyntämisen kautta siitä luopumiseen.

Kiinteistön hallinto

Hallinto kuvaa toimintoja, joiden tarkoituksena on hallita kiinteistöön liittyvän talouden, toiminnan, henkilöstön sekä juridisten asioiden hoitamista.

Kiinteistönhoito

Kiinteistönhoitoon luetaan mm. kiinteistönhuolto, siivous, ulkoalueiden kunnossapito sekä kiinteistön jätehuolto

Kiinteistönpito

Kiinteistöstä ja sen käytettävyydestä huolehtiminen.

Kiinteistöstrategia

Kiinteistön omistajien näkemys siitä, miten etukäteen ja tavoitteellisesti vaikutetaan kiinteistön ylläpitoa ja omistamista käsitteleviin tapahtumiin ja asioiden kulkuun. Strategiassa määritellään myös taso, johon ylläpidolla halutaan päästä ja jota ei kustannuksien puitteissa olla valmiita ylittämään.

202110_72823.jpg
Osakas
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

201111_28656.jpg
Ovatko taloyhtiösi vastuuhenkilöt ajan tasalla?
Taloyhtiössä yhtiökokous valitsee hallituksen, jonka toimikausi alkaa heti valintapäätöksen jälkeen. Hallitus voi ryhtyä hoitamaan taloyhtiön asioita siten välittömästi sen jälkeen, kun se on valittu.
20221_76672.jpg
Kenen vastuulla on pihan talvi­kunnossapito?
Kun taloyhtiön pihalla on liukasta, kenen vastuulla on huolehtia, että kukaan ei loukkaa siinä itseään? Kiinteistön ja katualueen talvikunnossapito ei ole vain vitsin ja leikinasia, vaan hyvässä kunnossa oleva piha-alue on kaikkien etu.
asukas keskustelee remontin työnjohtajan kanssa ja he katselevat suunnitelma paperia remontoitavassa huoneessa
Taloyhtiön kunnossapito- ja muutostyöt
Kunnossapitovastuu yhtiön rakennuksesta ja muista tiloista jaetaan osakkeenomistajien ja yhtiön kesken asunto-osakeyhtiölain 4. luvun ja 2 §:n säännösten mukaisesti. Laista aiheutuva kunnossapitovastuu on sikäli tahdonvaltainen, että yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä laista poikkeavasti kunnossapitovastuun jaosta. Asunto-osakeyhtiölain velvoitteista kertoo porilainen asianajaja Markku Asmala Asianajotoimisto Asmala Härmäläinen Santavuo Oy:stä.
taloyhtiön vuosikello vuodenajat
Taloyhtiön vuosikello
Omataloyhtiö.fi tarjoaa sinulle vuosikellon taloyhtiön tapahtumien tarkasteluun ja muistuttaa sinua tulevista ja tärkeistäkin taloyhtiön vuosittaisista tapahtumista.Taloyhtiön vuosikelloa on tarkasteltu niin hallituksen, kiinteistön kuin asukkaankin näkökulmasta. Vuosikellosta löydät kuukausittain kaiken tarpeellisen tiedon taloyhtiön vuosittaiseen toimintaan ja tapahtumiin.Taloyhtiön vuosikello auttaa sinua pysymään ajan tasalla taloyhtiösi tapahtumista ja antaa samalla myös uusia vinkkejä toiminnan parantamiseen.Olemme koonneet taloyhtiön vuosikelloihin muutamia ajankohtaisia artikkeleita suunnittelun ja ideoinnin tueksi. Vuosikelloista pääset kätevästi siirtymään sinulle tärkeisiin ja mielenkiintoisiin artikkeleihin Omataloyhtö.fi-sivustolla.
20221_74364.jpg
Viikon kysymys: Saako isännöitsijä toimia kokouksen puheenjohtajana?
Saako isännöitsijä toimia kokouksen puheenjohtajana? Minkälainen vastuu puheenjohtajalla on tekemistään ehdotuksista ja näille saamistaan päätöksistä asioissa, joita ei ole kokouskutsussa mainittu?Esim. jos kokouskutsussa mainitaan, että hyväksytään kylpyhuoneremontin kulut, niin voiko puheenjohtajan esityksestä päättää, että asia on loppuunkäsitelty? Kyseessä olivat siihenastiset kulut, joihin ei kuulunut yhtiön minulle korvattavaksi kuuluvia kuluja.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Epämiellyttävä haju porraskäytävässä - mitä tehdä?
Asun kerrostalossa, jossa kaksi asuntoa/kerros. Naapurillani on viisi kissaa. Nyt jo parin kuukauden ajan on porraskäytävässä leijunut yököttävä kissan pissan haju. Toki ennenkin on ollut muutaman päivän hajuongelmia. Naapurilla on tapana säilyttää kissanpissan vaihtopusseja ulko-ovensa lähellä ja viedä sitten pois, kun on asiaa ulos. Olen laittanut asukkaalle pari kohteliasta kehotusta tehdä ongelmalle jotain. Hän ei vastaa myöskään ovikellon soittoon. Haju tunkeutuu jo oman asuntoni eteiseen, kun kuumuuden takia on pidettävä ikkunat raollaan ja parvekkeen ovi auki. Isännöitsijälle olen myös kertonut ongelmasta, ottaa yhteyttä, kunhan ehtii, oli isännöitsijän vastaus. Ystävät ja yläkerran naapurit yökkäilevät kanssani.Keneen otan yhteyttä, jotta hajuhaitasta pääsee eroon?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton