• Etusivu
  • Osakas

Tunnetko taloyhtiösanaston? Osat R, S ja T

Rakentajan toimitus
Päivitetty 13.10.2021
20219_72789.jpg

Mitähän tarkoittaa suunnittelutarvealue, tai runkoääni? Pohdintaa aiheuttaa myös papereissa mainittu talotekniikka. Termit voivat hämmentää niihin ensimmäistä kertaa törmäävää. Usein termien taustalta paljastuu tuttu asia, kun hieman raotamme tuota taustaa. Haluamme tuoda sanoja ja termejä tutuksi lukijoillemme, joten jatketaanpa kirjaimista R, S ja T:

R niin kuin...

Rakennekosteus

Rakennusvaiheen aikana rakenteisiin tai aineisiin joutuva tasapainokosteuden ylittävä kosteus, jonka on poistuttava.

Rakennuksen vaippa

Rakennusosat, jotka erottavat eri lämpöiset tilat ulkoilmasta, maaperästä tai lämmittämättömästä tilasta. (Esim. lämpimän rakennuksen ulkoseinät erottavat rakennuksen lämpimän sisäpuolen ulkoilmasta.)

R niin kuin...
R niin kuin...

Rakennusosa

Pystysuorat rakennusosat, jotka ovat huoneen rajoina sekä hormit, kuilut ja kanavat sekä huoneiston tai huoneen rajautuva osa, jonka korkeus on alle 1 600 mm, mutta joka suunnitellun käyttötarkoituksen mukaan on huoneeksi määritelty.

Rakennusosa-ala

Rakennusosa-alan vaakasuoran leikkauksen ala. Toisarvoisten aukkojen kohdalla ajatellaan olevan seinän jatke ja ne lasketaan rakennusosa-alaan.

Runkorakennusosa

Rakennuksen kuormia vastaanottavat rakenteet; kantavat ja osastoivat rakennusosat, ulkoseinät, hormit, hormiryhmät, hissi- ja kanavakuilut sekä korkeudeltaan alle 1 600 mm olevat huoneiden osat.

Runkoäänen eristäminen

Äänen siirtymisen estäminen rakennusrunkoon tai rakennusrungossa tai laitteistossa.

Runkoääni

Rakenteessa tai muussa kiinteässä kappaleessa etenevä mekaaninen värähtely, joka aiheuttaa ilmaääntä.

S niin kuin...

Salaojaputki

Putki salaojakerroksessa, jonne pääsee vesi kulkemaan ympäristöstä putken seinämän reikien läpi.

Salaojitusjärjestelmä

Siihen sisältyy salaojaputket, -kerros, -kaivo, tarkastusputket, kookojakaivo ja tarvittaessa padotusventtiilillä /pumppauksella varustettu järjestelmä mm. rakennuksen pohjan kuivatukseen.

S niin kuin
S niin kuin

Salaojituskerros

Jotta maapohja rakennuksen alla pysyisi kuivana, rakennuksen vierus- ja alustäyttöön kuuluu tehdä vettä johtava rakenne tai maa-aineskerros, jossa vesi siirtyy alueelta, jota pidetään kuivana valumalla tai pumppaamalla.

Sammutusreitti

Ulkoa kellarikerroksiin johtava reitti, joka on eri kuin uloskäytävät. Tarkoitettu sammutushenkilöstölle.

Savuhormi

Kanava, jota myöten tulisijan palokaasut johdetaan ulos.

Siirtoilma

Ilma, joka johdetaan tilasta toiseen.

Siirtymärakenne

Rakenne, jonka tehtävänä on tasata painuman ja routanousun eroja.

Suojaverhous

Verhous, joka on huonetilan sisäpuolella ja joka suojaa määrätyn ajan verhouksen takana olevaa rakennetta syttymiseltä, hiiltymiseltä tai muulta vaurioitumiselta.

Suunnittelutarvealue

Alue, jonka käyttöön liittyvien tarpeiden tyydyttämiseksi on syytä ryhtyä toimenpiteisiin, kuten teiden, vesijohdon tai viemärin rakentamiseen tai vapaa-alueiden järjestämiseen.

T niin kuin...

Talotekniikka

Talotekniikka-käsitteellä tarkoitetaan kiinteistön LVIS (lämpö, vesi, ilmanvaihto, sähkö) ja kylmätekniikkatoimintoja sekä automaatio, tele- ja datatoimintoja

Tasaerä eli annuiteettilaina

Tasaerä- eli annuiteettilaina tarkoittaa sitä, että (korosta ja lyhennyksestä muodostuva) takaisinmaksuerä pysyy koko laina-ajan samana. Pankin kanssa kannattaa etukäteen sopia, muutetaanko viitekoron muuttuessa laina-ajan pituutta vai maksuerän suuruutta. Tässä takaisinmaksutavassa lainan lyhennysosuus on lainakauden alussa pienimmillään ja koron osuus suurimmillaan ja lainakauden lopussa päinvastoin.

T niin kuin...
T niin kuin...

Tasalyhennyslaina

Tasalyhennyslaina tarkoittaa sitä, että lainan takaisinmaksuerä koostuu koko ajan samansuuruisena pysyvästä lyhennysosuudesta ja korko-osuudesta, jonka suuruus riippuu jäljellä olevan lainan suuruudesta. Tässä takaisinmaksutavassa maksuerät ovat suurimmillaan lainakauden alussa ja pienenevät tasaisesti lainakauden loppua kohden korko-osuuden pienentyessä. Lainan euromääräiset korkokulut koko laina-ajalta ovat pienemmät kuin tasaerälainoissa.

Tehokkuusluku (e)

Kaavoituksen yhteydessä tehokkuusluvulla tarkoitetaan kaavamerkintää, joka ilmoittaa paljonko rakennusoikeus on tontin pinta-alasta. Ts. tehokkuusluku on kerrosalan suhde tontin/rakennuspaikan pinta-alaan. Tehokkuusluku on desimaaliluku, esim. 0.25

Todellinen vuosikorko

Tarkoittaa korkoprosenttia, joka saadaan laskemalla kaikki luottokustannukset vuosikorkona luoton määrälle laina-aika huomioon ottaen. Lainanhakijan kannattaa lainatarjousta pyytäessään ensisijaisesti kiinnittää huomio lainan todelliseen vuosikorkoon, koska tämä prosenttiluku sisältää kaikki lainan kustannukset ja näin eri pankkien lainatarjoukset saadaan keskenään vertailukelpoisiksi. Pankit ovat velvollisia ilmoittamaan todellisen vuosikoron luottoa markkinoidessaan ja myös asiakkaan kanssa tehtävässä luottosopimuksessa.

Tuloilma

Ilma, joka johdetaan huonetilaan.

Tuloilmakanava

Kanavassa tapahtuu raittiin ilman jako koneelta asuintiloihin.

Turvavalaistus

Tavallisen valaistuksen pettäessä henkilöturvallisuuden takaamiseksi vaadittava valaistus.

Tuuletettu alapohja

Alapohja tehdään perusmuurin varaan tai pilarien varaan niin, että alapohja on 0,3‒1 m korkeudella täytöstä. Perusmuuriin jätetään tuuletusaukot, jotta alapohja tuulettuu. Tästä käytetään myös nimitystä ryömintätilainen alapohja.

202110_72823.jpg
Osakas
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20213_69293.jpg
Väliaikainen laki­ehdotus yhtiö­kokousten siirtämiseksi syksylle uusitaan
Oikeusministeriön tiedotteessa 15.4.2021 esitetään uutta väliaikaista lakia, jolla osakeyhtiöiden, asunto-osakeyhtiöiden, osuuskuntien ja yhdistysten kokoukset voidaan myöhentää pidettäväksi syyskuun loppuun mennessä. Jatkoa esitetään myös väliaikaiselle poikkeukselle, joilla yhtiöiden, osuuskuntien ja yhdistysten kokoukset voidaan järjestää etäyhteyksin ja valtuutettua käyttämällä. Uudella väliaikaisella lailla pyrittäisiin takaamaan turvalliset kokoukset koronaepidemiasta huolimattaHallituksen esityksen mukaan yhteisöt voisivat lykätä kokouksensa pidettäväksi syyskuun 2021 loppuun mennessä yhteisölain, yhtiöjärjestyksen tai sääntöjen estämättä. Vastaava väliaikainen laki oli voimassa myös viime keväänä.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Voiko taloyhtiö rajoittaa pysäköimistä?
Pysäköin autoani kadunvarteen, jolla ei ole pysäköinninkieltomerkkiä. Nyt sain hallitukselta/isännöitsijältä huomautuksen, että minun tulee käyttää omaa autopaikkaa asuntoni edessä, koska vieraille on annettu mahdollisuus pysäköidä kadunvarteen. Ja tätä katua kyllä riittää vieraillekin minun autostani huolimatta. Ihan siksi pysäköin itse noin, koska minun vieraani autoon oli hallituksen jäsen ja hänen vieraansa laittanut lapun, että siihen ei hän saisi pysäköidä. Annan siis vierailleni mahdollisuuden pysäköidä minun paikalleni. Ymmärtäisin täysin tuon huomautuksen, jos olisin pysäköinyt väärin taloyhtiön alueella.Onko huomautus täysin aiheeton? Mielestäni heille ei pitäisi kuulua mitenkään mihin pysäköin, kun en pysäköi väärin taloyhtiön alueella. Jonoa auto paikkoihin ei ole.
20236_82003.jpg
Autopaikkojen ja autotallien käyttö?
Taloyhtiössämme on sekä autotalleja ostettuna osakkeena, että pihapaikkoja sähkötolppineen. Autopaikkoja on vähemmän kuin osakehuoneistoja. Voiko osakas pitää hallussaan näitä molempia paikkoja, vaikka asukkaita on jonossa autopaikkalistalla? Voiko joku jonotuslistalla oleva vaatia kyseiseltä henkilöltä pihapaikkaa itselleen yhdenvertaisuusperiaatteita noudattaen? Yhtiöjärjestyksessä ei ole erikoismainintoja parkkipaikoista tai niiden jaoista.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Isännöitsijän ja hallituksen vastuu suorittamattomista korjauksista?
Asun kerrostalossa. Minun asuntooni on katolta vuotanut vettä niin, että seinät ja lattia ovat märät. Tätä on jatkunut jo useita vuosia.Isännöitsijä on teettänyt kaksi kertaa "kuntotarkastuksen", jossa ensimmäisessä n. 5 v sitten oli vain seinässä valumajälkiä. Kattoa eikä pintoja ole korjattu. Nyt on teetetty uusi "kuntokartoitus" jossa viat ovat huomattavasti suuremmat.Onko hallitus/isännöitsijä vastuussa kun eivät ole aikanaan korjauttaneet vikaa?
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Taloyhtiön verotus
Taloyhtiöitä verotetaan niiden omistamista kiinteistöistä eli ne joutuvat maksamaan vuosittain kiinteistöveroa. Myös muut veroasiat, kuten veroilmoitukset, arvonlisäverotus ja ennakkoperintä voivat tulla kysymykseen taloyhtiön toiminnan aikana.
201610_47478.jpg
Huoneistokohtainen ilmanvaihto kaikkien viihtyvyydeksi
Ilmanvaihtoa pidetään miellyttävänä, kun se on huomaamaton ja mukautuu erilaisiin tarpeisiin esimerkiksi perheen koon, työaikojen ja muiden elintapojen mukaan. Ilmanvaihdon säätömahdollisuus tarkoittaa kustannussäästöjä niin taloyhtiölle kuin sen asukkaillekin.Kerros- ja rivitalojen samankokoisissa asunnoissa asuvien henkilöiden määrä voi vaihdella paljon niin vakituisesti kuin vuorokauden tai vuodenajan vaihtelujenkin mukaan. Ilmanvaihdon kannalta se tarkoittaa asuntokohtaisesti hyvinkin erilaisia tarpeita kulloisenkin henkilökuormituksen mukaan. Keskitetyn ilmanvaihdon haasteena onkin yhä yksilöllisempi elämänrytmi, jolloin peseytyminen tai ruoanlaitto voi ajoittua lähes mihin vuorokauden aikaan tahansa. Huoneistokohtaisella, parhaimmassa tapauksessa kosteus- ja hiilidioksidianturein varustetulla, ilmanvaihdolla taas pystytään vaihteleviin tarpeisiin vastaamaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton