• Etusivu
  • Energia

Taloyhtiö tavoittelee korkeaa energiaomavaraisuutta – energiamuodoiksi valittiin maalämpö ja aurinkosähkö

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö NIBE Energy Systems Oy
Päivitetty 15.04.2021
20214_70000.jpg

Harri Kätkänaho ja Jouni Hoisko tietävät myös kerrostaloasukkaiden arvostavan maalämmön tarjoamaa edullista asumismukavuutta.

Seinäjoen keskustan kupeessa sijaitsevaan puutarhamaiseen Pohjan kaupunginosaan on rakentumassa kerrostalokaksikko, jonka suunnittelun lähtökohtana on ollut mahdollisimman pitkälle viety energiaomavaraisuus.

Louhenkadulle Pajuluoman rantatontille rakentunut As Oy Louhenhovi 1 tavoittelee energian suhteen korkeaa omavaraisuutta ja sitä kautta edullisia asumiskustannuksia. Energiamuodoiksi valittiin maalämpö ja aurinkosähkö.

Maalämpö on edullinen, tehokas ja luotettava ratkaisu myös kerrostaloissa. Runsaasti lämmitettäviä neliöitä sisältävässä kerrostalokohteessa investointi maksaa itsensä takaisin nopeasti.

– Olemme saaneet maalämpöä hyödyntävistä rivitalokohteistamme hyviä kokemuksia ja halusimme tarjota samaa asumismukavuutta myös kerrostaloasujille. Ihmiset ovat heränneet tarkastelemaan myös asumisensa hiilijalanjälkeä ja energiatehokkuuden ohella myös energian tuotantomuoto on monelle tärkeä kriteeri oman kodin valinnassa, kertoo kohteen rakennuttaja, Seinrac Oy:n toimitusjohtaja Jouni Hoisko.

Lue myös:Kaukolämmön vaihto maalämpöön tiputti kerrostalon lämmityskustannukset alle puoleen

Asunnot lämpenevät vesikiertoisella lattialämmityksellä. Koska pattereita ei ole, ikkunoista voitiin tehdä isoja, lähes lattiatasosta alkavia maisemaikkunoita. Patterittomuus antaa vapaat kädet myös asunnon sisustajalle.

Maalämmön ansiosta asuntojen viilentämistoiminto ei lisää sähkönkulutusta, joten sen käyttö on ilmaista.
Maalämmön ansiosta asuntojen viilentämistoiminto ei lisää sähkönkulutusta, joten sen käyttö on ilmaista.

Asuntojen viilennys tuo helpotusta helteellä

Maalämpö mahdollistaa myös asuntojen viilennyksen kesäisin. Maalämmössä olevan lattialämmitysjärjestelmän kesäviilennystoiminto ei lisää asunnon sähkönkulutusta, joten sen käyttö on ilmaista. Lisäksi se on täysin äänetön, toisin kuin esimerkiksi ilmalämpöpumppu.

– Monet pelkäävät sitä, kuinka kuumaksi kerrostaloasunto muuttuu kesäisin, joten Louhenhovi ykkösen kesäviilennystoiminto on otettu asunnonostajien keskuudessa ilolla vastaan, asuntojen myynnistä vastaava Kiinteistötoimisto Kätkänaho Oy:n Harri Kätkänaho sanoo.

Puistoon ja Pajuluoman jokivarsimaisemaan rajoittuva iso tontti tarjoaa kerrostalolle varsin harvinaista luonnonläheisyyttä. Piha on mahdollisuuksia täynnä.
Puistoon ja Pajuluoman jokivarsimaisemaan rajoittuva iso tontti tarjoaa kerrostalolle varsin harvinaista luonnonläheisyyttä. Piha on mahdollisuuksia täynnä.

Maalämpö ja aurinkopaneelit tekevät asumisesta huomattavan edullista

Maalämpö on erittäin edullinen lämmitysmuoto, silla vaikka lämpöpumppu tarvitsee toimiakseen jonkin verran sähköä, käytettävä sähkö moninkertaistuu lämmitystehoksi. Jouni Hoiskon mukaan Louhenhovin katolle asennettujen aurinkosähköpaneelien ansiosta rakennus on osan aikaa vuodesta suotuisissa olosuhteissa lämmityksen ja jäähdytyksen osalta omavarainen.

− Katolla on vielä laajennusvaraakin, joten tulevaisuudessa ylimääräistä sähköä voidaan käyttää esimerkiksi asukkaiden sähköautojen lataukseen, Hoisko kertoo.

Teksti: Sari Itäniemi (muokattu), kuvat: Matti Hautalahti

As Oy Louhenhovi 1:n energiaratkaisu

• Maalämpö ja aurinkosähkö
• Vuotuinen energiansäästötavoite 95 000 kWh, rahallisesti 11 000 €. Asuntoa kohden säästö on noin 550 € vuodessa.
• Arvioitu hiilidioksidipäästöjen vähennys on 21 000 kiloa vuodessa.
• Lattiaviilennys on kaikissa huoneistoissa maalämpölaitteiston kautta.
• Kohteen LVI-urakoitsijana toimi LVI-Katila Oy/Hanakat ja maalämpölaitteistojen toimittajana NIBE.

Seinäjoella sijaitseva Louhenhovi 1 valmistui muuttokuntoon tammikuussa 2021. Naapuritontille tulevan sisarkerrostalon rakentaminen alkaa keväällä.
Seinäjoella sijaitseva Louhenhovi 1 valmistui muuttokuntoon tammikuussa 2021. Naapuritontille tulevan sisarkerrostalon rakentaminen alkaa keväällä.

Haluatko lisätietoa? Jätä NIBElle yhteydenottopyyntö!


NIBE Energy Systems Oy
Energia
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20152_42294.jpg
Kiinteistön koko määrää säästön
Lämpöpumpuilla saadaan aikaan todella suuria säästöjä. Lämpöpumput ovat hyvä ratkaisu suuriin kiinteistöihin, joissa on suuri energiankulutus - säästöt ovat sitä suurempia mitä kulutus on. NIBEn lämpöpumppujen tilantarve on pieni ja niiden kanssa voidaan käyttää erilaisia lisä-/varalämmönlähteitä, kuten sähkö-, öljy- ja kaasukattilat tai kaukolämpö.Jätä yhteydenottopyyntö NIBE kiinteistömaalämpöpumpusta
20152_42431.jpg
Poistoilma talteen kerrostalon ilmanvaihdosta
Kiinteistöissä, joissa on käytössä pelkkä koneellinen poistoilmanvaihto, lämmin huoneilma puhalletaan suoraan ulos "harakoille". Tästä hukkalämmöstä on saatavissa talteen suuri määrä energiaa, joka voidaan hyödyntää lämmitykseen sekä lämpimän käyttöveden tuotantoon. Poistoilmasta saatava teho on riippumaton ulkoilman lämpötilasta.Lämpöpumpun avulla taloyhtiön hukkalämpö voidaan siirtää lämpöenergiana olemassa olevaan lämmitysjärjestelmään. Vanha huippuimuri vaihdetaan uuteen, lämmön talteenottopatterilla varustettuun malliin. Näin saadaan siirrettyä poistoilmasta talteen otettu energia maalämpöpumpun käyttöön. Tästä energiasta lämpöpumppu tuottaa lämpöä lämmitysjärjestelmään tai käyttöveteen. Lämpöpumpun automatiikka säätää lämpötilat sopiviksi.
20152_42431.jpg
Poistoilman lämpöä on turha päästää karkuun
Kiinteistöissä, joissa on käytössä pelkkä koneellinen poistoilmanvaihto, lämmin huoneilma puhalletaan suoraan ulos "harakoille". Tästä hukkalämmöstä on saatavissa talteen suuri määrä energiaa, joka voidaan hyödyntää lämmitykseen sekä lämpimän käyttöveden tuotantoon. Poistoilmasta saatava teho on riippumaton ulkoilman lämpötilasta.
201712_51104.jpg
Tutustu edistykselliseen patteritermostaattiin
Tiesitkö että vaihtamalla perinteisen termostaatin älykkääseen termostaattiin voit säästää vuodessa melkoisesti? Vaihtamalla esimerkiksi yli 15 vuotta vanhan termostaatin omavoimaiseen malliin, voi energian säästösi olla 8 %, mutta jos vaihdat termostaatin Danfoss Eco™ termostaattiin, voi energiansäästösi nousta jopa 30 %:iin.
20208_66210.jpg
Kahdeksan kuukautta vuodessa ilman ostettua energiaa
Vuonna 2008 raitiovaunuonnettomuudessa loukkaantunut Mikael Turtiainen toteuttaa isänsä ja yhteistyökumppaneiden kanssa uutta omakotitaloa Tuusulan asuntomessuille. Lähes valmiin talon erikoisuutena on tavoite selvitä kahdeksan kuukautta vuodessa ilman ostettua energiaa.
20211_68317.jpg
Harkitsetko kodin lämmitystavan vaihtoa? Osallistu ilmaiseen webinaariin!
Lämmitätkö fiksusti vai maksatko liikaa? Olisiko sopiva aika lämmitysremontille ja mitä tukia siihen on mahdollista saada? Osallistu NIBEn järjestämään ilmaiseen webinaariin keskiviikkona 3.3.2021 klo 18, niin päivität lämmitystietosi vaivattomasti ajan tasalle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton