• Etusivu
  • Remontti

Vähäinen huollontarve ja rakenteiden pitkä elinkaari - avaintekijöitä kiinteistön arvostuksessa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Wienerberger Oy Ab
Päivitetty 15.06.2016
201310_36734.jpg

Julkisivu ennen...

Kiinteistön arvo määräytyy hyvin paljon sen perusteella, missä se sijaitsee. Toisaalta pitkällä aikavälillä hyvinkin ratkaisevaa on myös se, kuinka hyvin rakennus on rakennettu ja miten hyvin sitä on ylläpidetty. Myös kestävien ja vähän huoltoa vaativien materiaalien ja rakenneratkaisujen käyttö lisää rakennuksen arvostusta, koska niiden tiedetään alentavan myös ylläpitokustannuksia ja yhtiövastiketta.

Edellä mainitut tekijät tulisi ottaa paremmin huomioon myös korjausrakentamisen ratkaisuja valittaessa. Esimerkiksi julkisivukorjauksen yhteydessä ei ole kokonaistaloudellisesti järkevää valita uudeksi rakenneratkaisuksi sellaista korjausvaihtoehtoa, jolla pidennetään julkisivun käyttöikää vain nimellisesti. Tällöin ongelman poistoa siirretään vain eteenpäin. Sellainen korjausratkaisu, jonka elinkaari on lyhyt tai joka vaatii jatkuvaa huoltoa ja usein toistuvia korjaustoimenpiteitä, tulee usein pitkällä aikavälillä kalliimmaksi, kuin investointikustannuksiltaan kalliimpi, mutta samalla laadukkaampi vaihtoehto.

Laadukkaasti toteutettu julkisivukorjaus nostaa lähes poikkeuksetta enemmän asuntojen arvoa, kuin halvalla toteutettu vaihtoehto. Peruskorjauksessa on aina kyse myös kiinteistön arvon kohottamisesta.

Lue lisää julkisivun korjaamisesta tiilellä

...julkisivuremontin jälkeen.
...julkisivuremontin jälkeen.

Elinkaaritalouden merkitys kiinteistön ylläpidossa

Elinkaarella tarkoitetaan rakennustuotteiden eri vaiheita raaka-aineen otosta, valmistuksesta, käytöstä, kunnossapidosta ja turmeltumisesta aina loppukäyttöön asti. Syklillä sen sijaan tarkoitetaan jonkin rakennusosan uusimis- tai kunnossapitoväliä. Eri rakennusosille tulisikin asettaa jo suunnitteluvaiheessa käyttöikätavoite, jonka perusteella lähdetään valitsemaan esimerkiksi julkisivun korjaustapaa. Tänä päivänä nämä ovat keskeisiä tekijöitä korjaushankkeeseen lähdettäessä ja siksi sekä taloudelliset että tekniset asiat hallitsevan ammattilaisen apu onkin ensiarvoisen tärkeää kokonaiskuvan ymmärtämisessä jo hankkeen alkuvaiheesta lähtien, kertoo
kiinteistökehityksen ja – elinkaaritalouden erikoisasiantuntija RI, ekon., KJs Juhani Siikala, FM Siikala KY:stä.

Elinkaariajattelun avulla tähdätään pitkäjänteisempään ajatteluun, joka ottaa huomioon esimerkiksi korjauksen jälkeen tulevan kiinteistön hoidon, kuten huollot ja korjaukset sekä niiden syklit koko rakenteelle suunnitellun elinkaaren aikana. Jokaisella rakenneratkaisulla nämä asiat poikkeavat toisistaan, eikä esimerkiksi julkisivumateriaaleja voi verrata toisiinsa pelkän hankintakustannuksen perusteella, tähdentää Siikala.

Valitettavasti elinkaarilaskennan käyttö niin uudis- kuin korjaushankkeidenkin osana ei ole vielä kovin laajasti yleistynyt, vaan pelkkä rakennuskustannus useimmiten ratkaisee, miten päätetään rakentaa tai korjata, toteaa Siikala. Kiinteistökorjauksissa olisi omistajien kannalta kuitenkin taloudellisessa mielessä aina tärkeää laskea kokonaiskustannus elinkaaren aikana, eli huolto ja ylläpitokustannukset mukaan lukien.

Rakennuksen teknisen arvon säilyttäminen on tärkeää

Rakennuksen teknisellä arvolla tarkoitetaan sitä arvoa, joka saadaan, kun rakennuksen uudishinnasta vähennetään rakennuksen iän, käytön, kulumisen ja käyttökelpoisuuden alenemisesta johtuva arvon eli hinnan aleneminen. Kiinteistön tekniseen arvoon vaikuttaa aivan olennaisesti rakennuksen kunto sekä suoritetut huolto ja korjaustoimenpiteet, jatkaa Siikala.

Esimerkiksi asuinkerrostalossa tekninen arvo tulisi pyrkiä pitämään vähintään 60–70 % välillä. Syntynyt korjausvelka tulisi pyrkiä suorittamaan mahdollisimman nopeasti pois, eikä päästää sitä kasvamaan liian suureksi. Mitä suuremmaksi korjausvelka kasvaa, sen vaikeampaa on sen pois hoitaminen. Oheisesta taulukosta selviää, miten kiinteistön arvo muuttuu (useimmiten laskee) sille asetetun elinkaaren aikana ja miten korjaus toimenpiteillä saadaan nostettua rakennuksen teknistä arvoa elinkaaren aikana.

Rakennuksen teknisellä arvolla tarkoitetaan sitä arvoa, joka saadaan, kun rakennuksen uudishinnasta vähennetään rakennuksen iän, käytön, kulumisen ja käyttökelpoisuuden alenemisesta johtuva arvon eli hinnan aleneminen.
Rakennuksen teknisellä arvolla tarkoitetaan sitä arvoa, joka saadaan, kun rakennuksen uudishinnasta vähennetään rakennuksen iän, käytön, kulumisen ja käyttökelpoisuuden alenemisesta johtuva arvon eli hinnan aleneminen.

Korjauksen oikea ajoittaminen

Korjaustarpeen arviointi on tärkeää ja siinä on aina hyvä käyttää ammattilaisen apua. Julkisivu- tai putkiremonttia ei ole järkevää tehdä liian aikaisin, jotta rakenteelle asetettu elinkaaritavoite tulisi taloudellisesti mahdollisimman hyvin hyödynnetyksi. Toisaalta esimerkiksi julkisivuremonttia ei tule myöskään liiaksi pitkittää, sillä pitkittyneestä vaurion korjaamatta jättämisestä syntyy yleensä lisävaurioita. Tällaisiin riskeihin voidaan varautua vain riittävän huolellisesti tehdyllä kuntotutkimuksella, jonka perusteella voidaan määrittää riittävän tarkasti oikea korjausajankohta.

On laskettu, että oikea-aikainen kiinteistön kunnossapito säästää elinkaaren aikaisia korjauskustannuksia jopa 30 %. Myös rakenteiden ennakkohuolto on olennaisen tärkeää, sillä ennakkohuoltotoimenpiteillä voidaan yleensä pidentää rakenteiden ja laitteiden käyttöikää eli elinkaarta, toteaa Siikala.

Tähtiluokitus taloyhtiöille?

Siikalan mielestä taloyhtiöille voitaisiin ottaa käyttöön myös tähtiluokituksin varustettu selkeälukuinen "Taloyhtiön kuntotodistus". Tähtiluokituksilla kerrottaisiin lukijalle, missä kunnossa talon eri rakenteet ja laitteet ovat.

Kuntotodistuksen avulla olisi myös asunnonostajan helppo nähdä, mikä on taloyhtiön todellinen kunto hankintahetkellä. Kuntotodistus antaisi isännöitsijätodistusta hieman laajemman näkökulman kiinteistön olemassa olevaan kuntoon ja samalla arvion myös tulevien vuosien korjaustarpeesta ja niistä aiheutuvista kustannusvaikutuksista. Luokitus voisi toimia asuntojen reaaliarvon mittarina, joka palvelisi sekä asuntojen myyjiä, mutta ennen kaikkea niiden ostajia.

ERAT Arkkitehtien suunnittelema Teuvo Pakkalantien peruskorjaus oli hyvä esimerkki laadukkaasta ja koko elinkaaren huomioivasta peruskorjauksesta. Elinkaaritavoitteeksi asetettiin 100-vuotta ja siksi esimerkiksi julkisivuun valittiin paikalla muurattu tiili, toteaa arkkitehti Lönnqvist.
ERAT Arkkitehtien suunnittelema Teuvo Pakkalantien peruskorjaus oli hyvä esimerkki laadukkaasta ja koko elinkaaren huomioivasta peruskorjauksesta. Elinkaaritavoitteeksi asetettiin 100-vuotta ja siksi esimerkiksi julkisivuun valittiin paikalla muurattu tiili, toteaa arkkitehti Lönnqvist.

Hankesuunnitteluun pitää panostaa

Jos peruskorjauksen hankesuunnitteluun panostetaan riittävästi, saadaan usein tuntuvia säästöjä itse toteutuksessa, kertoo useita peruskorjaushankkeita suunnitellut Arkkitehti Sebastian Lönnqvist ERAT Arkkitehdeilta. Siikalan ohella Lönnqvist painottaa elinkaaren aikaisten kustannusten merkitystä korjaustapoja vertailtaessa. Valitettavasti vain liian usein raha ratkaisee ja ilman riittävää hankesuunnittelua päädytään tarkastelemaan vain pelkkää hankkeen korjauskustannusta rakennuksen käytön aikaiset kustannukset ja elinkaari unohtaen.

Esimerkiksi hyvästä hankeajattelusta Lönnqvist nostaa Helsingin Teuvo Pakkalantiellä sijaitsevan Heka-Haaga Oy:n l.
Helsingin kaupungin omistaman, muutama vuosi sitten peruskorjatun kerrostaloalueen, jossa uusille julkisivuille asetettiin 100-vuoden käyttöikätavoite. Uudeksi julkisivumateriaaliksi valittiin paikalla muurattu tiili. Jokainen ymmärtää, kun katsoo esimerkiksi Helsingin keskustan vanhoja rakennuksia, että tiili kestää eikä kaipaa juurikaan huoltoa, vaikkei se hankintavertailussa halvin ratkaisu olisikaan. Teuvo Pakkalantien kohteessa mietittiin ja vertailtiin huolellisesti eri korjausvaihtoehtoja ennen lopullisen päätöksen tekoa. Kävimme mm. katsomassa, miten eri vaihtoehtoiset julkisivuratkaisut kestävät aikaa ja vanhenevat, jatkaa Lönnqvist.

Loppujen lopuksi tiili valittiin, koska kustannuserot eri vaihtoehtojen välillä eivät olleet suuria. Investointitarkastelussa, jossa koko elinkaari, sen pituus sekä tarvittavat huolto- ja kunnossapitotoimenpiteet otetaan huomioon, tiili on varmasti kokonaistaloudellinen vaihtoehto julkisivuremonttiin.

Asukkailta positiivista palautetta

Asukaspalaute Teuvo Pakkalantien julkisivun peruskorjauksen lopputuloksesta ja asumisviihtyvyyden paranemisesta on ollut pelkästään positiivista, kertoo kiinteistöyhtiön asukasyhteyshenkilönä toimiva Sami Auersalmi. Hänen mukaansa peruskorjaus onnistui sen verran hyvin, että koko alueen imago parani kertaheitolla. Saatiin mm. uudet parvekkeet ja ennen kaikkea arvostettu ja aikaa kestävä aito muurattu tiilijulkisivu sekä valoisat lasilankkuverhoillut porrashuoneet vanhan ankean sandwich elementin tilalle.

Uusi julkisivu kestää aikaa ja vanhenee varmasti kauniimmin kuin edeltäjänsä. Ainoa ns. "negatiivinen" asia peruskorjauksesta on ollut ehkä se, että naapuriyhtiöiden vaatimattomammin peruskorjatut asunto-osakeyhtiöt näyttävät heidän vuokrataloyhtiöönsä nähden nyt paljon vaatimattomammilta.

Vesakkotien talojen tiilijulkisivut vain pestiin

Lönnqvist otti vertailun vuoksi myös toisen esimerkin peruskorjauskohteesta Helsingin Maunulan Vesakkotieltä, jossa Viljo Revellin ja Keijo Petäjän vuonna 1952 rakennetut punatiilitalot peruskorjattiin.

Peruskorjaus oli laaja käsittäen koko LVIS-tekniikan sekä sisäpintojen ja tilojen uusimisen. Tiilijulkisivujen osalta peruskorjaus vaati muutamia saumakorjauksia lukuun ottamatta ainoastaan kalkkifilleripesun, sillä muuripinnat olivat teknisesti vielä varsin hyvässä kunnossa. Korjattu kohde palkittiin v. 2008 Europa Nostra- kunniamaininnalla hyvin suunnitellusta ja toteutetusta peruskorjauksesta, jossa huomioitiin sekä perinne että vanhan arkkitehtuurin säilyttäminen, mutta myös asukkaiden mielipiteet.

Kohde on hyvä esimerkki siitä, että materiaalivalinnoilla on merkitystä tuleviin kustannuksiin pitkälle tulevaisuuteen. Tässä tapauksessa pääjulkisivumateriaalina käytettyä tiiltä ei tarvinnut uusia vielä 60 vuodenkaan käytön jälkeen, mikä säästi olennaisesti korjaus kustannuksia.

Maunulan Vesakkotiellä Helsingissä sijaitsevat arkkitehti Viljo Revellin ja Keijo Petäjän suunnittelemat v. 1952 rakennetut tiilitalot peruskorjattiin muutama vuosi sitten. Tiilijulkisivujen peruskorjaukseksi riitti lähes 60-vuoden käytön jälkeen, pieniä saumakorjauksia lukuun ottamatta, vain kalkkifilleripesu. Kohde on palkittu Europa Nostra-kunniamaininnalla hyvin toteutetusta peruskorjaushankkeesta.
Maunulan Vesakkotiellä Helsingissä sijaitsevat arkkitehti Viljo Revellin ja Keijo Petäjän suunnittelemat v. 1952 rakennetut tiilitalot peruskorjattiin muutama vuosi sitten. Tiilijulkisivujen peruskorjaukseksi riitti lähes 60-vuoden käytön jälkeen, pieniä saumakorjauksia lukuun ottamatta, vain kalkkifilleripesu. Kohde on palkittu Europa Nostra-kunniamaininnalla hyvin toteutetusta peruskorjaushankkeesta.

Hankesuunnittelun alimitoituksesta usein ongelmia

Taloyhtiöt sortuvat usein siihen, että hankevaiheen suunnitteluun ei haluta panostaa, eikä toisaalta taloyhtiöstä löydy päätöksien tekemiseen riittävää ammattitaitoa. Juuri siksi hankesuunnitelmat jäävät liian usein alimitoitetuksi, mistä seuraa usein korjausvaiheessa odottamattomia ongelmia ja toisaalta elinkaaren aikana odottamattomia huoltotoimenpiteitä sekä ylläpitokustannuksia, tähdentää Lönnqvist. Jopa seuraava remonttikin voi tulla ennakoitua aikaisemmin.

Kuntotutkimukset ovat kaiken A ja O

Korjausta vaativan rakennuksen kunnon tila tulisi perustua aina ammattilaisen tekemään perusteelliseen kuntotutkimukseen. Kuntoarvio ei anna riittävän kattavaa kuvaa etenkään vanhemman rakennuksen todellisesta tilasta eikä rakennuksen vaatimista korjaustoimenpiteistä. Lönnqvist korostaa Siikalan tavoin perusteellisen kuntotutkimuksen merkitystä. Vain riittävän kattavan kuntotutkimuksen pohjalta saadaan tehtyä myös mahdollisimman tarkka elinkaarimalliin pohjautuva hankesuunnitelma. Hyvän hankesuunnitelman pohjalta voidaan puolestaan vertailla erilaisia laite-, rakenne- tai materiaaliratkaisuja elinkaaritavoitteet huomioiden kiteyttää Lönnqvist.

Info

Info

Wienerberger ratkaisujen tarjoajana korjauskohteissa

Wienerberger Oy Ab on toiminut monissa korjaushankkeissa ratkaisujen tarjoajana. Olipa kyseessä raskaampi korjaushanke tai vähän kevyempi osakorjaus, löytyy Wienerbergeriltä useimmiten ratkaisu niin julkisivu, katto- kuin maankatekorjauksiinkin, kertoo Wienerbergerin markkinointijohtaja Juha Karilainen.

– Olemme vuosien mittaan auttaneet niin suunnittelijoita kuin rakennuttajiakin sopivien teknisten ratkaisujen löytämisessä lukuisissa eri uudis- ja korjausrakentamishankkeissa. Viimeisimpiä uutuusratkaisuja materiaalien osalta edustaa Argeton-tiililaattaverhousjärjestelmä, joka sisältää laajan kirjon erivärisiä ja kokoisia tiililaattoja paikalla muurausta hieman kevyempään julkisivuverhoukseen.

Toinen uutuusalueemme on keraamiset pihatiilet, jotka ovat nimenomaan pihaympäristön elävöittämiseen sopivia. Keraamisen polttoprosessin ansiosta ne ovat myös värinkestoltaan ikuisia. Parhaillaan etsimme Omataloyhtiö-lehden kanssa yhteistä seurantaprojektia, jossa julkisivukorjaushanketta seurattaisiin alusta loppuun ja joka toteutettaisiin Argeton-tiililaatoilla, selvittää Karilainen.

Info

Info

Wienerbergerin uusi keraamisiin tiililaattoihin perustuva Argeton-julkisivuverhousjärjestelmä on perinteisen muuratun rakenteen rinnalle kehitetty kestävä, huoltovapaa ja taloudellinen korjausratkaisu.
Wienerbergerin uusi keraamisiin tiililaattoihin perustuva Argeton-julkisivuverhousjärjestelmä on perinteisen muuratun rakenteen rinnalle kehitetty kestävä, huoltovapaa ja taloudellinen korjausratkaisu.

Tarvitsetko lisätietoa julkisivusaneerauksesta?

Haluatko teknistä neuvontaa julkisivusaneeraukseen tai vaikka esitelmän julkisivusaneerauksesta yhtiökokoukseen? Jätä yhteydenottopyyntö niin Wienerbergerin edustaja ottaa sinuun yhteyttä.

Jätä yhteydenottopyyntö tästä, niin Wienerbergerin asiantuntija ottaa sinuun yhteyttä

Wienerberger Oy Ab
Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20098_18375.jpg
Kestävä tiilijulkisivu elementtijulkisivun tilalle
Korjausprosessi vaihe vaiheeltaUuden muuratun julkisivun tekeminen alkaa liittyvien rakenteiden kartoituksella sekä perustusten tutkimisella. Vanhan rakenteen huonon kunnon vuoksi ulkokuori useimmiten poistetaan ja samoin tehdään vanhoille lämmöneristeille, jotka ovat saattaneet olla märkiä jo pitkiäkin aikoja. Riittämätön eristetilan tuuletus ja tiivis ulkokuori ovat estäneet eristetilaan joutuneen veden poistumista. Samalla rakenteeseen on saattanut kehittyä myös erilaista home- ja itiö kasvustoa.Uuden muurattavan tiilijulkisivun hyvä ominaisuus on sen tuulettuvuus. Riittävä (n. 30-45 mm) ilmarako mahdollistaa rakenteen eristetilan kuivana pysymisen kaikissa olosuhteissa. Kun eristeet eivät ole suoraan kiinni julkisivumateriaalissa, ei suoraa tuulen paineen aiheuttamaa veden eristeisiin joutumista myöskään tapahdu. Kun julkisivun pintamateriaali tuulettuu sekä ulko- että taustapuolelta, on myös sen kuivuminen sateen jälkeen nopeampaa kuin tuulettumattomissa rakenteissa.
20099_18822.jpg
Tiilestä muuratut savupiiput
Tiili on perinteisin ja yleisin savupiippujen rakennusmateriaali. Tiilihormisto on edullinen rakentaa ja lämpötaloudellisilta ominaisuuksiltaan ylivoimainen: se on ainoa massiivinen hormisto, joka pystyy luovuttamaan siihen varastoituneen lämmön huonetiloihin. Tiilihormiston edut korostuvat erityisesti huonetiloiltaan korkeissa ja kaksikerroksisissa taloissa. Rakennuskustannuksiltaan muurattu savupiippu on hyvin kilpailukykyinen ja siihen on helppo tehdä tarvittava määrä hormeja.
200910_19268.jpg
Vanhan julkisivun korjaus
Jatkuvasti kohoava energian hintataso on johtamassa siihen, että kauniin ulkonäön ohella myös rakenteen elinkaariedullisuus eli käytön aikaiset kustannukset tulee olemaan yhä tärkeämpi valintakriteeri julkisivun peruskorjausvaihtoehtoa valittaessa. Tiilijulkisivu on pitkällä aikavälillä energiaedullisin ja vähiten huoltoa kaipaava julkisivuratkaisu.Lisätietoa julkisivun korjaamisesta tiilellä
20236_82063.jpg
Mikä on oikea tapa uuden isännöitsijän palkkaamiseen?
1. Taloyhtiössä on tulossa yhtiökokous ja kuulemma isännöitsijä on lopettamassa hommansa. Miten on oikea tapa ja laillisesti oikein uuden isännöitsijän palkkaaminen? Mitä kaikkea pitäisi ottaa huomioon? Edellinen on ollut täysin itsevaltias ja pyörittää hallitusta niin kuin hänelle sopii. Kaikki työt järjestetään omille tutuille, kirjallisia sopimuksia ei tehdä, kun kysyt, olet talon "pahahenki".Ilmapiiri on tosi huono, kun jotain päätetään, niin sen jälkeen isännöitsijä käy asukkaita manipuloimassa oman projektin taakse. Yhtiökokouksessa ei kukaan uskalla avata suuta. Kuitenkin kaikkea pyöritetään meidän rahalla.2. Kuinka monella valtakirjalla yksi osakas voi edustaa toisia osakkaita yhtiökokouksessa?
201610_47485.jpg
Vuokra-asuntokanta kuntoon
Raumalla toimitaan rohkeasti. Kaupungin 14:sta eri vuokra-asuntokiinteistöyhtiöstä kaksi on täysin peruskorjattu, 131 asuntoa, ja kolmas peruskorjaus on meneillään paraikaa (syksy 2016). Saneeraukset alkoivat vuonna 2014. Tavoite on, että ennen pitkää kaikki kiinteistöyhtiöt saadaan peruskorjattua. Kokonaiskorjausalaa on yhteensä 66 000 m².- Tähän mennessä kiinteistöjen kunnostukseen on käytetty 9,5 M€ (hieman alle 1300 €/m²), Ismo Timonen, Rauman kaupungin tekninen isännöitsijä, kertoo. – Rahoituksen hakemisessa on lähdetty ajoissa liikkeelle. Kun huomataan, että korjaustarpeen aika lähenee, on selvitettävä mahdollisten eri avustusten hakemista valtiolta (ARA). Valtio jakaa tapauskohtaisesti avustuksia esim. uuden hissin rakentamiseen vanhuksille. Avustusrahat ovat kuitenkin sidoksissa valtion vuosittaisiin budjetteihin ja sen määrärahoihin.
202212_80369.jpg
Piha-alueiden hiekoitusvastuu?
Rivitaloyhtiössämme piha-alueiden hiekoitus on nykyisin osakkaiden vastuulla, mutta käytössä ei ole vuorolistaa. Mikäli pihalla tapahtuu osakkaan itsensä liukastuminen, korvausvelvollisuus jää taloyhtiölle eikä vastuuvakuutuksemme korvaa vahinkoja. Mikäli hiekoitusvastuu annetaan osakkaille vuorolistan mukaan, vakuutus tietääkseni korvaisi myös osakkaiden kaatuiluja.Vahinkojahan kuitenkin sattuu, joten mikä henkilökohtainen korvausvastuu tästä aiheutuu hiekoitusvuorossa olevalle osakkaalle? Vaikeilla keleillä hiekoitus voi helposti jäädä riittämättömäksi tai myöhästyä monestakin syystä. Ymmärrettävistä syistä osakkaat eivät halua ottaa riskiä, että joutuisivat korvausvelvollisuuteen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton