Veden hinta on nousussa – kevennä taloyhtiösi kuluja vesitehokkuudella
Taloyhtiöiden kustannuksista merkittävä osa syntyy käyttövedestä, veden lämmityksestä ja jätevesijärjestelmästä. Vesitehokkailla valinnoilla vedenkulutusta on mahdollista pudottaa nopeasti ja asumismukavuudesta tinkimättä jopa 30 %.
Energian, polttoaineiden ja elintarvikkeiden hinnat ovat pysytelleet vuoden 2023 aikana poikkeuksellisen korkealla. Myös pitkään maltillisesti nousseet vesimaksut ovat lohkaisseet tänä vuonna ennätyksellisen suuren osuuden taloyhtiöiden ja kotitalouksien kukkaroista. Niin raakavesi, veden lämmittäminen kuin jätevesihuolto maksavat useissa kunnissa ja kaupungeissa jopa 10 % enemmän kuin edellisenä vuonna.
Suomalaisissa vesiyhtiöissä hinnankorotuspainetta aiheuttaa erityisesti noin 100-vuotiaassa runkovesiputkistossa piilevä korjausvelka ja putkien uusimisen edellyttämät investoinnit. Lisäksi hintaa nostavat globaalit syyt, kuten veden kasvava kysyntä, saasteet ja ilmastonmuutoksen eteneminen. Hinnankorotuksia on siis todennäköisesti luvassa myös tulevaisuudessa, mutta niihin on mahdollista varautua. Vesitehokkailla valinnoilla taloyhtiön vedenkulutusta voidaan pudottaa nopeasti ja asumismukavuudesta karsimatta jopa 30 %.
Vedenmittausdata konkretisoi kulutusta ja kannustaa säästöihin
Ensimmäinen askel kohti kestävämpää vedenkäyttöä on selvittää, mihin ja millaisia määriä taloyhtiössä käytetään vettä. Tarkkaa lukemaa on mahdotonta hahmottaa ilman luotettavasti toimivaa, vedenkulutusta tilakohtaisesti seuraavaa vedenmittauspalvelua. Myös vedenkulutuksen ongelmakohtien, kuten vesivuotojen paikantaminen on paljain silmin hidasta, ja pahimmillaan harmittomalta näyttävä vuoto tai vettä tuhlaava hana, suihku tai wc-istuin ehtii aiheuttaa taloyhtiölle tuhansien eurojen kustannukset. Älykkäästi toimiva vedenmittauspalvelu havaitsee vedenkäytön poikkeamat hetkessä ja ilmoittaa niistä huoltohenkilökunnalle välittömästi.
Pelkkä mittaaminen ei kuitenkaan vielä yksin muuta taloyhtiön arkisia vedenkulutustottumuksia, vaan mittaustieto on tärkeää tuoda asukkaiden nähtäville esimerkiksi mobiilisovellukseen tai huoneistonäytön kautta. Tehokkain tapa kannustaa asukkaita vastuullisempiin valintoihin on vedenkulutusdatan hyödyntäminen kulutuksen mukaisessa laskutuksessa: kun asukas maksaa siitä, mitä kuluttaa, paine tuhlata vettä ennalta määritellyn summan edestä vähenee.
Vedensäästö on myös ympäristöteko
Vaikka vesi on rajallinen luonnonvara, suomalaiset kuluttavat sitä edelleen huolettomasti. Keskivertokerrostaloasuja käyttää vettä päivittäin 130 litraa, mutta kulutus saattaa vaihdella 50 litrasta aina 500 litraan saakka. Kestävän kehityksen yhtiö Motiva on määrittänyt kestävän vedenkäytön päivittäiseksi rajaksi 100–110 litraa.
Vesitehokkuusyhtiö Smartvattenin mukaan tilakohtaisen vedenmittauksen, vuotohälytyksien, vesikalusteiden päivittämisen ja kulutukseen perustuvan vesilaskutuksen yhdistelmä vähentää vedestä kertyviä kuluja nopeasti jopa 30 %. Samalla energiaa säästyy 10 %. Rahassa mitattuna tämä tarkoittaa tuhansia euroja, jotka taloyhtiö voi kohdentaa jatkossa muihin menoihin.
Kasvavien kustannuksien keskellä on hyvä muistaa, ettei vedensäästössä ole kyse vain kulujen karsimisesta. Vaikka ajatus maailman vesivarantojen ehtymisestä voi vaikuttaa tuhansien järvien maassa kaukaiselta, myös suomalaisilla taloyhtiöillä on tärkeä rooli vastuullisen vedenkäytön edistämisessä. Kokenut vesitehokkuuskumppani ohjaa taloyhtiötä kohti pysyvää vedensäästöä, jonka arvo mitataan niin rahassa kuin ympäristön ja ihmisten hyvinvoinnissa.
Lisätietoja Smartvattenista ja kiinteistöjen vesitehokkuuden palveluista saat osoitteesta smartvatten.fi