• Etusivu
  • Remontti

Vedenkulutusdatan läpinäkyvyydellä energiansäästöä

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Smartvatten Oy
Julkaistu 23.07.2021
20217_71704.jpg

Vesi on maailman arvokkain asia ja siksi sen kulutuksella on väliä.

Vesi on maailman arvokkain asia ja siksi sen kulutuksella on väliä. Vähentämällä vedenkulutusta kolmanneksella säästyy taloyhtiön energiakuluissa jopa kymmenen prosenttia. Tämän tietävät asukkaat, jotka voivat tarkkailla vedenkulutustaan omassa kodissaan. Oletko sinä kohtuukäyttäjä?

Verton keväällä 2021 Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan alan ammattilaiset näkivät vedenkulutusdatan tuomisen asukkaiden ulottuville tulevaisuudessa tärkeämmäksi kehityskohteeksi vedenmittausjärjestelmissä. Verton vuosikymmenten kokemuksen perusteella vedenkulutus vähenee jopa 30 prosenttia, kun asukas tiedostaa, paljonko vettä hän kuluttaa. Vedenmittausjärjestelmää hankittaessa automaattiset ilmoitukset epätavallisesta vedenkulutuksesta ja kulutusdatan siirtäminen isännöintiohjelmistoon laskutusta varten nähtiin vedenmittausjärjestelmän tärkeimmiksi ominaisuuksiksi.

Mobiilisovelluksella tieto asukkaan ulottuville

Verto on jo vuosia tarjonnut taloyhtiöille ja sen asukkaille automatisoituja ratkaisuja huoneistokohtaisen vedenkulutuksen tarkkailuun. VertoMobile mobiilisovelluksen avulla asukkaan on helppo tarkkailla vedenkulutustaan missä ja milloin vain. Epätavallinen kulutus on helppo nähdä mobiilisovelluksen avulla, vaikkapa mökillä lomaa viettäessä, kun asunto on tyhjillään. Vuotava hana tai wc-istuin kannattaa korjata heti. Esimerkiksi tiputtava hana saattaa tiputtaa hukkaan 30 000 litraa vettä vuodessa. Vesilaskussa tämä on pitkä penni.

VertoMobile mobiilisovelluksen avulla asukkaan on helppo tarkkailla vedenkulutustaan missä ja milloin vain.

VertoMobile mobiilisovelluksen avulla asukkaan on helppo tarkkailla vedenkulutustaan missä ja milloin vain.

Verton vedenmittausjärjestelmiin kuuluva VertoMobile on asukkaalle paras ratkaisu vedenkulutusdatan tarkkailuun. VertoMobile näyttää Verto-kodin kylmän ja lämpimän veden kulutuksen eriteltynä, kokonaiskulutuksen litroina vuorokaudessa sekä 30 päivän keskikulutuksen. Kun sovellukseen syöttää kylmän ja lämpimän veden hinnan, näyttää sovellus vedenkulutuksen myös euroina. Näin asukas on aina perillä saapuvan vesilaskun suuruudesta. Sovellus myös ilmoittaa merkittävästä muutoksesta vedenkulutuksessa. Näin esimerkiksi vuotamaan jäänyt vesikaluste on helppo havaita.

Kulutustottumuksien muutoksella säästöä

Vesi on taloyhtiöiden suurin energiasyöppö, sillä lähes 40 prosenttia energiakustannuksista koostuu vedestä. Suurin vaikutus vedenkulutukseen on kulutustottumuksilla. Esimerkiksi suihkussa puolen tunnin aikana vettä valuu 360 litraa viemäristä alas. Kun kulutusta voidaan seurata, on vastuullisten valintojen tekeminen helppoa.

Markkinoilla on tarjota kotimaisia ja älykkäitä vedenmittausjärjestelmiä, joiden asentaminen putkiremontoituun asuinkiinteistöön on täysin mahdollista nopeallakin aikataululla. Kun vedenkulutusta mitataan, seurataan ja laskutetaan huoneistokohtaisesti, maksaa jokainen asukas juuri siitä, mitä kuluttaa, ja säästöä syntyy.

Ohje

Ohje

VertoLite on kevyt ratkaisu vedenkulutuksen mittaukseen. Järjestelmä on helppo asentaa, koska se pitää sisällään vain vesimittarit, ja on heti käyttövalmis. Vedenkulutustiedot ovat ammattilaisten ulottuvissa missä ja milloin vain selainpohjaisen VertoLive-palvelun kautta. Asukas voi tarkkailla vedenkulutustaan VertoMobile-sovelluksen avulla. Vedenkulutustietojen seurannan aktivointi VertoLite-kodissa on helppoa. Lisäksi Verto vastaa laitteiston toimivuudesta koko sopimuskauden ajan.

Verton vedenmittausjärjestelmä

Kiinnostuitko?

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö Smartvattenille

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Smartvatten Oy
Remontti
vesiputkistot
putkiremontti
käyttövesi
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20212_68614.jpg
Oikeudenmukaista vesi­laskutusta ilman putkiremonttia
Monissa taloyhtiöissä vesilaskutus perustuu huoneiston henkilömäärään tai veden yksikkökustannukseen pinta-alaa kohti ja laskutetaan osana vuokraa kiinteänä vesimaksuna. Tästä syystä säästeliäs vedenkäyttäjä saattaa maksaa runsaammin vettä käyttävien naapurien kulutuksesta. Kun vedenkulutusta mitataan ja laskutetaan huoneistokohtaisesti, maksaa jokainen juuri siitä, mitä kuluttaa. Kulutuksen mukaiseen vesilaskutukseen siirtyminen voi olla mahdollista vaikka heti ja ilman putkiremonttia.
202011_67502.jpg
Oikeudenmukainen vesilaskutus taloyhtiöön
Monissa taloyhtiöissä vesilaskutus on perustunut huoneiston henkilömäärään, veden yksikkökustannukseen pinta-alaa kohti ja ollut vuokraan sisällytettynä kiinteänä vesimaksuna. Eduskunta on nyt hyväksynyt lakimuutoksen, jolla uudistetaan veden mittaamista ja laskutusta. Lakiuudistuksen taustalla on EU:n energiatehokkuusdirektiivin muutoksen toimeenpano.
20204_63811.jpg
Älyominaisuuksilla on merkitystä vedenmittauksessa
Energiatehokkuusdirektiivi on määrännyt, että vesimittarit tulee asentaa taloyhtiöihin niin uudiskohteissa (2011) kuin saneerauskohteissa (2013). Valitettavasti direktiiviä on tulkittu siten, että mittarit on ollut pakko asentaa, mutta ei ottaa käyttöön. Lokakuussa 2020 astuu voimaan kulutuksen mukaisen vesilaskutuksen pakollistava asetus. Mitä tämä tarkoittaa sinun taloyhtiössäsi?
20206_65302.jpg
Kulutuksen mukaisella vesilaskutuksella vauhtia energian­säästöön
Lämpö, sähkö ja vesi ovat asumisen perusedellytyksiä. Asuinkiinteistön kustannuksista suurin osa syntyy käyttövedestä, käyttöveden lämmityksestä ja jätevedestä. Vedenkäyttö muodostaa keskimäärin 37 % taloyhtiön kiinteistökustannuksista. Huoneistokohtaisella vedenmittauksella ja kulutuksen mukaisella vesilaskutuksella voi taloyhtiössä saada aikaan merkittäviä säästöjä.Vesi on taloyhtiön suurin yksittäinen kuluerä. Kokonaisuutena veteen kuluu enemmän rahaa kuin koko taloyhtiön lämmittämiseen. Yksin veden lämmitys vie noin 30 % taloyhtiön lämmitysenergiasta. Kun huomioidaan asumisen koko energiankulutus, sähkö mukaan lukien, on lämpimän veden osuus 20 % kunkin asukkaan henkilökohtaisesta energiankulutuksesta.
20205_64688.jpg
Onko taloyhtiösi valmistautumassa kulutuksenmukaiseen vesilaskutukseen?
Taloyhtiöt valmistautuvat parhaillaan kulutuksenmukaiseen vesilaskutukseen siirtymiseen ja ovat viestineet asukkaille tulevasta muutoksesta. Muutoksen käytännön vaikutukset ovat kuitenkin asukkaille ja ammattilaisille itselleenkin vielä vieras asia, mutta niihin voi varautua etukäteen. Verto-kohteissa kaiken vesilaskutukseen liittyvän voi jättää Verton huoleksi siirtymällä VertoPro-asiakkaaksi.
Jarno Virtanen
Putkiremontti siirtyi ja lämmitys alkoi toimia – kaksi taloyhtiötä kertoo vedenkäsittelyn vaikutuksista
Useissa taloyhtiöissä putkiremontit tulevat mieleen, kun putkistot ovat tulossa tiensä päähän, lämmitys toimiii epätasaisesti tai putkistoissa ilmenee esimerkiksi vuotoja. Yksi apu ja ratkaisu voi olla kuitenkin vedenlaadun parantaminen. Tässä artikkelissa kaksi taloyhtiön edustajaa kertoo kokemuksista vedenkäsittelystä sekä avaamme salaisuutta miksi vedenkäsittelyllä on niin tehokas vaikutus putkistoihin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton