• Etusivu
  • Isännöitsijä

Viikon kysymys: Asukas käyttää vierasparkkipaikkaa väärin – mitä tehdä?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Päivitetty 30.12.2020
20219_64005.jpg

© Adobe Stock

Asumme kerrostalossa, jossa meillä on vieraille autoille kaksi parkkipaikkaa, joiden käytöstä on sovittu asukkaiden kesken. Taloon on muuttanut asukas, joka pitää autoaan isännöitsijän ja hallituksen kielloista huolimatta vierasparkkipaikalla. Kysyn, onko mahdollista, että auto hinauspalvelun toimesta viedään heidän varastollensa, josta auton omistaja voisi lunastaa autonsa kulut maksamalla? Vai olisiko jokin muu keino olemassa?

Vastaus:

Huomauttakaa tätä uutta asukasta hänen yhtiön sääntöjen vastaisesta toiminnasta ja ilmoittakaa siirtouhasta hänelle todistettavasti. Jospa se auttaisi siinä, ettei hän enää jatkossa pidä siinä autoa kuin omalla paikallaan. Taloyhtiö voi toki myös antaa tälle asukkaalle kirjallisen varoituksen.

"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."

Markus Talvio
Jurinet Oy Lakiasiaintoimisto
Partner OTM
JuriNet

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää taloyhtiöön liittyviä lakikysymyksiä, joihin JuriNetin lakimiehet vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti viikon kuluessa.

Siirry Kysy niin vastaamme -palveluun

Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön.

Jätä yhteydenottopyyntö lakimiehelle!

tai

Tilaa maksuton esite: "Suhteet solmussa taloyhtiössä".

Lakikysymyksiin vastaavat JuriNet-toimistojen ammattilaiset.
Lakikysymyksiin vastaavat JuriNet-toimistojen ammattilaiset.
Info

Info

Aiemmin esitetyt viikon kysymykset:

Aiemmin esitetyt ja vastatut viikon kysymykset löytyvät alla olevasta linkistä!

Viikon kysymykset!

Jätä yhteydenottopyyntö lakimiehelle

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Jurinet Oy
Isännöitsijä
taloyhtiön hallinnointi
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

mies tekee remonttia keskeneräisessä kylpyhuoneessa
Viikon kysymys: Olen jo tehnyt remontin, jota taloyhtiö vasta suunnittelee
Taloyhtiössämme suunnitellaan putkiremonttia. Olen itse tehnyt saunan, kylpyhuoneen ja kodinhoitotilan remontin siten että tila purettiin kokonaan ja uusittiin, vaihdettiin lattiakaivojen paikkaa ja siirrettiin lämminvesivaraaja sekä lisättiin käsienpesuallas. Näiltä osin myös putket vaihdettiin.Miten suunnitellun putkiremontin osalta nämä pitäisi huomioida esim. kustannuksissa?
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Onko taloyhtiön johtohenkilö esteellinen?
Jos taloyhtiön hallituksessa on kolme henkilöä. Hallituksen puheenjohtaja, hänen siskonsa ja yksi henkilö näiden lisäksi. Kaikki asuvat talossa, isännöitsijä ei asu. Onko tässä esteellisyysongelma?
20195_57766.jpg
Taloyhtiömme yhtiökokous on etänä - miten valtakirjaa käytetään?
Taloyhtiössämme pidetään yhtiökokous etänä. Isännöitsijä on kokouskutsuun laittanut valmiit valtakirjapohjat, joissa on valmiina nimetty valtuutettu. Isännöitsijä itse toisessa ja puheenjohtaja toisessa. Onko oikeudenmukaista antaa valtakirjaa isännöitsijälle, ja onko se eettisten sääntöjen mukaista? Entä isännöitsijän jääviys kokouksessa edustaa osakasta?
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Remontin kustannusten jako ja oman työn osuus?
Rivitalossamme suunnitellaan salaojaremonttia. Kolme osakasta haluaisi tehdä osan töistä itse. Neljäs ei siihen pysty, vaan haluaa teettää kaiken urakoitsijalla. Voidaanko hankeosuussuoritukset jakaa siten, että osakkaat, jotka tekevät itse, saavat työpanosta vastaavan hyvityksen ja muut maksavat vastaavasti hieman enemmän? Vai onko lopulliset kustannukset jaettava tasan osakkaille riippumatta oman työn osuudesta? Yhtiön osakkuudet ovat keskenään samansuuruiset. Kyseiset työvaiheet hinnoiteltaisiin kokonaisurakasta erilleen.
20215_70440.jpg
Rakennuslupa­kiista: Voiko vastuu­vapauden jättää tässä tapauksessa myöntämättä?
Yhtiössämme on viime tilikaudella haettu jälkeenpäin rakennuslupia neljään huoneistoon, jossa on 2000-luvun alussa tehty yläkerrat. Yläkerrat on rakennettu osakkaiden keskinäisellä sopimuksella, kantavia rakenteita muokaten, vastoin hyvää rakennustapaa, ilman rakennuslupia tai muutakaan dokumentaatiota.Asia on kesken, eikä muutostöiden teettäjien motivaatio ole riittänyt asian eteenpäin viemiseen. Tilannekatsaukset on kuitattu ylimalkaisesti ja että asioiden eteen tehdään koko ajan paljon. Mutta rakennusvalvonnalta, arkkitehdiltä ja suunnittelijalta tiedustellessa vastaus on, että teettäjien toimeksiantoa tarvittavista selvityksistä odotetaan.Hallituksessa on 8 jäsentä ja luvan hakeminen koskee neljää jäsentä. Voidaanko näille neljälle olla myöntämättä vastuuvapautta tältä osin?
ihmiset taloyhtiön kokouksessa
Voiko taloyhtiön hallituksen puheen­johtaja jatkaa?
Hallituksen puheenjohtaja myi asunto-osakkeensa, onko hänen mahdollista jatkaa tehtävässä?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton