• Etusivu
  • Isännöitsijä

Viikon kysymys: Isännöitsijän/hallituksen puheenjohtajan vastuu kunnossapidon laiminlyönneistä?

Rakentajan toimitus
Kaupallinen yhteistyö
Jurinet Oy logoJurinet OyLue lisää
Päivitetty 03.12.2024
20219_64005.jpg

© Adobe Stock

Yhtiössämme on kahdeksan huoneistoa. Päätäntävalta on keskittynyt yhdelle henkilölle, joka on hallituksen puheenjohtajan sekä isännöitsijän roolissa. Osakkaista kolme seuraavat päätöksissään häntä. PTS:n tekeminen kaatuu aina siihen, että tietävät mitä täytyy tehdä.
Esimerkkejä: Salaojien kunnon selvityksen torppaaminen sokkeleiden huonon kunnon takia, ''Toimivat hyvin ja putket ovat johdettu jätevesipumppaamoon''. Totuus: Ei salaojia koko tontilla. Alapohjan raportti suosittaa salaojien asennusta, sekä ryömintätilojen perusteellista puhdistusta rakennusjätteistä ja lahopuista edellyttäen käyntien tekemisen kaikkien huoneistojen alle. Hänen ratkaisu: Puhdistetaan vain alapohjat joihin on käynnit, ja vaihdetaan tuuletuspaalut.
Missä menee huolimattomuuden ja osaamattomuuden raja? Miten päästä eroon?

Vastaus:

Yhtiökokous saa henkilön pois hallituksen jäsenen tehtävästä vaihtamalla hallituksen. Yhtiökokous saa henkilön pois isännöitsijän tehtävästä siten, että se valitsee hallituksen, joka vaihtaa isännöitsijän. Sama henkilö ei saa olla isännöitsijänä ja hallituksen puheenjohtajana, paitsi jos yhtiöjärjestyksessä niin määrätään tai kaikki osakkeenomistajat siihen suostuvat. Huolimattomuus arvioidaan tapauskohdittain. Jos johtoon kuuluva henkilö on aiheuttanut vahinkoa yhtiölle huolimattomuudesta tai tahallisesti, voi yhtiö vaatia vahingonkorvausta häneltä.

Kysymykseen vastasi:

MARKUS TALVIO
Toimitusjohtaja, OTM
Kiinteistölakimies
Jurinet Oy Lakiasiaintoimisto

"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."

Tarvitsetko lakimiestä avuksi kokoukseen?

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Jurinet Oy
Isännöitsijä
taloyhtiön hallinnointi
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Kaikki eivät osallistu yhteisiin talkoisiin, mikä avuksi?
Olemme pieni taloyhtiö, jolla ei ole isännöitsijää tai huoltoyhtiötä vaan esim. pihan kunnossapito ja tehtävissä olevat remontit ja kunnostukset tehdään osakkaiden kesken talkootyönä. Ongelmia ja eripuraa aiheuttavat osakkaat, jotka näihin etukäteen sovittuihin ja infottuihin talkoisiin eivät osallistu. Sen sijaan näiden yhteisten tilojen huolto ja kunnossapito tuntuu jäävän jatkuvasti vain tiettyjen osakkaiden huolehdittavaksi eivätkä työt jakaannu mitenkään tasan. Talkoisiinhan ei lain puolesta voida velvoittaa, mutta mitä muita keinoja olisi, että tilanne saataisiin ratkaistua tasapuolisemmaksi? Voidaanko esim. periä ylimääräinen vastike tai myöntää maksuvapaus osallistujille, jakaa työt jotenkin niin että myös ei-niin-aktiiviset osakkaat hoitaisivat osuutensa vai mitä voisi tehdä?
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Toimiiko taloyhtiön hallitus oikein?
Yhtiökokouksessa puheenjohtaja ehdotti, että hallitukseen valitaan muiden kolmen lisäksi yksi varajäsen. Pöytäkirjassa mainittiin vain hallituksen jäsenten valinta, mihin tämä varajäsen sisältyi. Myöhemmin kiisteltiin puheen olleen varajäsenestä, jollaista ei hallitukseen voida mielestäni valita. Hallitus on myös päättänyt "säästösyistä" rajoittaa toiminnantarkastajan tiedonsaantioikeutta. Toiminnantarkastaja sai tästä tiedon kiinteistösihteeriltä pyydettyään asukasluetteloa, jota ei saanut.Hallitus on lisäksi päättänyt, että voimassa olevan sopimuksen mukainen huoltoyhtiölle kuuluva pesutuvan ja kuivaushuoneiden siivous siirtyy asukkaille. Huoltoyhtiön palkkio juoksee kuitenkin muuttumattomana.Hallitus tekee päätöksiä vajaamiehityksellä, yhtiöjärjestyksen määräys päätösvaltaisuudesta ei aina toteudu.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Asunto-osakeyhtiölain äänileikkurin käyttö?
Voimassa olevassa asunto-osakeyhtiölaissa on äänileikkuri. Se tarkoittaa, ettei yksittäinen osakas saa käyttää enintään 15 %:n äänivaltaa asunto-osakeyhtiön päättävissä kokouksissa.a) Koskeeko tämä myös sellaista osakasta, jolla oma ääniosuus jää alle 15 %, mutta hänellä on valtakirjoja toisilta osakkailta, ja niiden kanssa yhteen laskettu äänimäärä ylittääkin tuon 15 %, on esim. 35 %.b) Koskeeko tuo 15 % koko as. oy:n äänimäärää, vai vain läsnä olevien/ paikalla edustettujen yhteen laskettua äänimäärää?
20224_77770.jpg
Miksi en saa grillata parvekkeella?
Taloyhtiön järjestyssäännöissä on maininta, että parvekkeilla ei saa valmistaa ruokaa.Onko taloyhtiön tosiasiallisesti mahdollista määrätä parvekkeen käytöstä näin rajoittavasti? Mielestäni ruuan valmistusta parvekkeella ei voi kieltää säännöissä, ei edes grillaamista parvekkeella, koska myös grillaaminen on mahdollista suorittaa paloturvallisesti. Oheishuomiona, että kaasupoltin keittiössä on ihan ok, mutta parvekkeella siihen suhtaudutaan vaarallisena asiana.Eikö säännön voima ole vain asioilla, joihin taloyhtiöllä on tosiasiallisesti päätösvaltaa lain perusteella? Muita asioita, joiden mukaan asukkaiden toivottaisiin elävän ja toimivan, pitäisi selkeyden vuoksi kutsua esimerkiksi talon tavoiksi.
20236_82145.jpg
Taloyhtiön varojen väärinkäyttö?
Yhtiömme hallitus teetätti talossamme kerhohuoneen remontin tarkoituksena näin saada vuokratuksi tila juhla- sekä kokouskäyttöön. Remontti toteutettiin kilpailuttamatta sekä informoimatta osakkaita remontin todellisesta laajuudesta ja sen kustannukset ylittivät yhtiökokouksen pöytäkirjaan merkityn summan. Ko. tilalle tiettävästi ei paikkakunnalla ole tarvetta jo tarjonnassa olevien lisäksi, eli siitä tuskin saamme yhtiölle vuokratuloa. Voivatko osakkaat vaatia hallitusta korvaamaan yhtiölle tämän sekä ehdottaa heitä vuokraamaan yhtiöltä tila itselleen? Kukaan osakkaista ei ole valmis ottamaan vastuuta tehtävistä, joita kerhotilan vuokraamisesta juhla-/kokoustilana aiheutuu.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Kokousasiakirjojen nähtävänäpito
Asoylaki luku 6 § 19 edellyttää, että kokouskutsussa on maininta missä ja milloin kokousasiakirjat ovat osakkeenomistajien nähtävänä. Saman lain § 22 vaatii, että hallituksen päätösehdotukset tulee pitää vähintään kahden viikon ajan osakkeenomistajien nähtävänä. Onko ennakkopäätöksiä kokouksen laillisuudesta, jos kokouskutsusta puuttuu ko. maininta eivätkä asiakirjat ole olleet osakkaiden nähtävänä. Voidaanko tällaisen kokouksen päätökset katsoa mitättömiksi asoy lain 23. luvun 2 §:n perusteella?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton