• Etusivu
  • Isännöitsijä

Viikon kysymys: Isännöitsijän/hallituksen puheenjohtajan vastuu kunnossapidon laiminlyönneistä?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Päivitetty 03.12.2024
20219_64005.jpg

© Adobe Stock

Yhtiössämme on kahdeksan huoneistoa. Päätäntävalta on keskittynyt yhdelle henkilölle, joka on hallituksen puheenjohtajan sekä isännöitsijän roolissa. Osakkaista kolme seuraavat päätöksissään häntä. PTS:n tekeminen kaatuu aina siihen, että tietävät mitä täytyy tehdä.
Esimerkkejä: Salaojien kunnon selvityksen torppaaminen sokkeleiden huonon kunnon takia, ''Toimivat hyvin ja putket ovat johdettu jätevesipumppaamoon''. Totuus: Ei salaojia koko tontilla. Alapohjan raportti suosittaa salaojien asennusta, sekä ryömintätilojen perusteellista puhdistusta rakennusjätteistä ja lahopuista edellyttäen käyntien tekemisen kaikkien huoneistojen alle. Hänen ratkaisu: Puhdistetaan vain alapohjat joihin on käynnit, ja vaihdetaan tuuletuspaalut.
Missä menee huolimattomuuden ja osaamattomuuden raja? Miten päästä eroon?

Vastaus:

Yhtiökokous saa henkilön pois hallituksen jäsenen tehtävästä vaihtamalla hallituksen. Yhtiökokous saa henkilön pois isännöitsijän tehtävästä siten, että se valitsee hallituksen, joka vaihtaa isännöitsijän. Sama henkilö ei saa olla isännöitsijänä ja hallituksen puheenjohtajana, paitsi jos yhtiöjärjestyksessä niin määrätään tai kaikki osakkeenomistajat siihen suostuvat. Huolimattomuus arvioidaan tapauskohdittain. Jos johtoon kuuluva henkilö on aiheuttanut vahinkoa yhtiölle huolimattomuudesta tai tahallisesti, voi yhtiö vaatia vahingonkorvausta häneltä.

Kysymykseen vastasi:

MARKUS TALVIO
Toimitusjohtaja, OTM
Kiinteistölakimies
Jurinet Oy Lakiasiaintoimisto

"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."

Tarvitsetko lakimiestä avuksi kokoukseen?

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Jurinet Oy
Isännöitsijä
taloyhtiön hallinnointi
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Kaikki eivät osallistu yhteisiin talkoisiin, mikä avuksi?
Olemme pieni taloyhtiö, jolla ei ole isännöitsijää tai huoltoyhtiötä vaan esim. pihan kunnossapito ja tehtävissä olevat remontit ja kunnostukset tehdään osakkaiden kesken talkootyönä. Ongelmia ja eripuraa aiheuttavat osakkaat, jotka näihin etukäteen sovittuihin ja infottuihin talkoisiin eivät osallistu. Sen sijaan näiden yhteisten tilojen huolto ja kunnossapito tuntuu jäävän jatkuvasti vain tiettyjen osakkaiden huolehdittavaksi eivätkä työt jakaannu mitenkään tasan. Talkoisiinhan ei lain puolesta voida velvoittaa, mutta mitä muita keinoja olisi, että tilanne saataisiin ratkaistua tasapuolisemmaksi? Voidaanko esim. periä ylimääräinen vastike tai myöntää maksuvapaus osallistujille, jakaa työt jotenkin niin että myös ei-niin-aktiiviset osakkaat hoitaisivat osuutensa vai mitä voisi tehdä?
20223_77349.jpg
Voiko hyvitystä rakennus­virheestä pyytää enää kaupan jälkeen?
On kyse uudesta, 2018 valmistuneesta kerrostaloasunnosta, jossa havaittiin noin puolen vuoden sisään ongelmaa koko huoneiston lattialämmityksessä, mutta rakentaja ei tuolloin tutkinut/korjannut ongelmaa, eikä ongelma tuolloin vielä ollutkaan merkittävä asumisen kannalta.2021 syksyllä havaittiin lisäongelma tähän ongelmaan liittyen, eli kosteusongelma lattian ja seinän liittymässä.Kun rakennusfirma alkoi avata ongelmakohtaa, selvisikin, että oli kyse todella laajasta vesivahingosta, jossa koko lattia jouduttiin aukaisemaan ja piikkaamaan auki, jotta saatiin viallinen vesiputki esiin. Nyt tilanne on, että rakennusfirma korjaa/kuivattaa asunnon lattiaa noin 6 kuukautta.Firma on tässä vaiheessa korvaamassa kaiken, korvausasunnon ja työn + materiaalit, mitä korjaaminen vaatii. Tämä onkin tietysti ok, mutta kuuluuko tämä tapaus siihen, että koska viasta on ilmoitettu kahden vuoden sisään, niin pitäisi voida keskustella asunnon hinnan alennuksesta tai peräti kaupan peruuntumisesta? Uusi asuntohan muuttuu kerta rysäyksellä korjatuksi ja aina säilyy epävarmuus asunnon suhteen.
202110_73362.jpg
Onko auto­paikan haltijan osallistut­tava katoksen remontti­kustannuksiin?
En omista autokatospaikkaa. Onko autopaikan haltijoiden osallistuttava katoksen huoltokustannuksiin? Yhtiöjärjestyksessä on kirjattu, että yhtiön välittömään hallintaan jäävät autokatokset ovat hallintakirjoilla.Hallintakirjassa kustannusjaosta:Autokatospaikkaa voi hallita ainoastaan yhtiön osakkeenomistaja tai yhtiö itse.Autokatospaikan hoitokulut suoritetaan normaalisti yhtiön varoista ja peritään paikan haltijalta erillisen vastikkeen muodossa.Osakkeenomistaja voi vuokrata autokatospaikkansa myös yhtiön ulkopuolisille henkilöille edellyttäen, että yhtiön asukkailla on aina käytössään riittävä määrä yhtiön tontilla olevia autopaikkoja.Epäselvissä tapauksissa asian ratkaisee yhtiön hallitus.
20225_78316.jpg
Miten korkeaksi talo­yhtiössä saa aidan kasvattaa?
Voiko kaavoitetulla yksikerroksisella alueella kasvattaa korkeita puita tai rakentaa naapurirakennuksia varjostavia aitoja, rakennelmia? Mikä on maksimikorkeus?Varjostukset häiritsevät, estävät aurinkovarjojen automaattikäytön. Lisäksi suuret puut roskaavat talojen välisen kadun ja aiheuttavat liukastumisvaaran.
20224_77770.jpg
Miksi en saa grillata parvekkeella?
Taloyhtiön järjestyssäännöissä on maininta, että parvekkeilla ei saa valmistaa ruokaa.Onko taloyhtiön tosiasiallisesti mahdollista määrätä parvekkeen käytöstä näin rajoittavasti? Mielestäni ruuan valmistusta parvekkeella ei voi kieltää säännöissä, ei edes grillaamista parvekkeella, koska myös grillaaminen on mahdollista suorittaa paloturvallisesti. Oheishuomiona, että kaasupoltin keittiössä on ihan ok, mutta parvekkeella siihen suhtaudutaan vaarallisena asiana.Eikö säännön voima ole vain asioilla, joihin taloyhtiöllä on tosiasiallisesti päätösvaltaa lain perusteella? Muita asioita, joiden mukaan asukkaiden toivottaisiin elävän ja toimivan, pitäisi selkeyden vuoksi kutsua esimerkiksi talon tavoiksi.
20225_78406.jpg
Osakkaan, urakoitsijan ja taloyhtiön vastuut vanhasta vesikalusteremontista?
Asunto-osakeyhtiön osakas on tehnyt keittiöremontin 2006 hyvää rakennustapaa noudattaen. Vuonna 2021 urakkaan sisältynyt perustason ylittävä automaattihanan kylmävesiputken liitos allaskaapissa vuoti ja aiheutti vesivahingon.Kysymys 1: Onko osakkaan vastuu vahingosta poistunut, koska urakoitsijan huolella tekemästä remontista on kulunut yli 10 vuotta?Kysymys 2: Jos urakoitsijan vastuu on poistunut, niin kuka vastaa sen jälkeen osakkaan perustason ylittävästä vesikalusteremontista, johon taloyhtiöllä ei ole ollut mitään osuutta?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton