• Etusivu
  • Osakas

Viikon kysymys: Joutuuko uusi taloyhtiön hallitus korvausvastuuseen vitkastelusta?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Päivitetty 30.09.2024
202112_74309.jpg

Uusi hallitus ei noudata sen yhtiökokouksen päätöstä, jossa ko. hallitus valittiin.

Vanha hallitus on teettänyt suunnittelun ja kilpailuttanut urakan. Yhtiökokous on syyskuussa 2021 päättänyt tehdä linjasaneerauksen. Suunnitelman mukaan sopimus piti allekirjoittaa lokakuun alussa ja työt piti aloittaa tänään.

Nyt uusi hallitus on keskittynyt vaihtamaan isännöitsijää ja remonttisopimusta ei ole allekirjoitettu. Saneerauksessa tarvittaviin aineisiin tulee 1.1.2022 hinnankorotus 3 -9 % tuotteesta riippuen. En usko, että urakoitsijan pystyy toteuttamaan urakkaa sovitulla hinnalla.

Jos sopimus olisi allekirjoitettu suunnitelman mukaan, urakoitsijalla olisi ollut 3 kk aikaa tehdä materiaalihankinnat tämän vuoden hinnoilla. Jos urakkahinta nousee, niin kuka maksaa erotuksen?

Vastaus:

En pysty sinulle yksiselitteistä vastausta antamaan näillä lähtötiedoilla.

Totean kuitenkin, että asunto-osakeyhtiölain mukaan hallituksen jäsenen ja isännöitsijän on korvattava vahinko, jonka hän on tehtävässään ns. huolellisuusvelvoitteen vastaisesti tahallaan tai huolimattomuudesta aiheuttanut yhtiölle.

Mikäli hallitus on perusteettomasti viivytellyt urakkasopimuksen allekirjoittamisen kanssa, vaikka yhtiökokous on hallitusta ohjeistanut sopimuksen viipymättä allekirjoittamaan, saattaa kyseeseen tulla vahingonkorvaus. Edellytyksenä tietysti on, että taloyhtiölle on aiheutunut konkreettista taloudellista vahinkoa hallituksen tarpeettoman viivyttelyn seurauksena.

Huomio

Huomio

"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä, vastauksen laatija ei ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."

20227_79035.jpg

Kysymykseen vastasi:

Toimitusjohtaja, OTM
Kiinteistölakimies
Jurinet Oy Lakiasiaintoimisto

Markus on erikoistunut asuntokauppaan-, rakentamiseen-,
ja kiinteistönvälitykseen- sekä asunto-osakeyhtiö- ja
kiinteistöoikeuteen liittyviin riita-asioihin.
Talvio on arvostettu ja kokenut kouluttaja. Markus on luennoinut
vuosia myös Rakentaja.fi ja Omataloyhtiö.fi seminaareissa ja
messuilla.

Jurinet Oy on perustettu vuonna 2011 Tampereella
15 asianajotoimiston yhteenliittymäksi. Vuodesta 2015 lähtien
Jurinet on ollut valtakunnallinen itsenäinen toimisto.
Ota tästä yhteyttä Markukseen.

lakimies Markus Talvion kuva

Tarvitsetko lakimiestä avuksi kokoukseen?

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Jurinet Oy
Osakas
taloyhtiön hallinnointi
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20213_69290.jpg
Saivatko osakkaat maksaa katto­remontin suoraan tekijälle ohi kirjan­pidon?
Taloyhtiössä tehtiin kattoremontti ja osakkaat ovat sopineet maksavansa suoraan tekijälle, joka on laskuttanut kutakin osakasta. Kun katon uusimisen kokonaishinta on kuitenkin merkittävä, kai se pitäisi näkyä myös taloyhtiön kirjanpidossa vai eikö? Yhtiöjärjestyksessä katon kunnossapitoa ei ole sälytetty osakkaille.
20215_70440.jpg
Rakennuslupa­kiista: Voiko vastuu­vapauden jättää tässä tapauksessa myöntämättä?
Yhtiössämme on viime tilikaudella haettu jälkeenpäin rakennuslupia neljään huoneistoon, jossa on 2000-luvun alussa tehty yläkerrat. Yläkerrat on rakennettu osakkaiden keskinäisellä sopimuksella, kantavia rakenteita muokaten, vastoin hyvää rakennustapaa, ilman rakennuslupia tai muutakaan dokumentaatiota.Asia on kesken, eikä muutostöiden teettäjien motivaatio ole riittänyt asian eteenpäin viemiseen. Tilannekatsaukset on kuitattu ylimalkaisesti ja että asioiden eteen tehdään koko ajan paljon. Mutta rakennusvalvonnalta, arkkitehdiltä ja suunnittelijalta tiedustellessa vastaus on, että teettäjien toimeksiantoa tarvittavista selvityksistä odotetaan.Hallituksessa on 8 jäsentä ja luvan hakeminen koskee neljää jäsentä. Voidaanko näille neljälle olla myöntämättä vastuuvapautta tältä osin?
20235_81981.jpg
Viikon kysymys: Mitä tulisi huomioida asuntokaupan purussa?
Ostin yrityksen saneeraaman asunnon rivitaloyhtiöstä, joka on rakennettu 80-luvun alussa. Asunto saneerattiin "lattiasta kattoon" sisäpuolisesti, salaojat ja viemärit kuvattuna ja huuhdeltuna. Kysyin ennen ostoa, onko asunto valesokkeli, koska asuntoon noustaan porrasaskelman verran. Myyjä kertoi ettei asunto ole valesokkeli. Asunto on puurunkoinen tiiliverhoiltu talo maavaraisella betonilaatalla.
201510_44492.jpg
Kulujen oikeudenmukainen jakaminen taloyhtiössä?
Taloyhtiömme yhtiökokous on päättänyt rahoittaa lukkojen asennuksen hankevastikkeella. Yhtiöjärjestyksen mukaan korjaukset rahoitetaan kuten hoitovastike. Nyt isännöitsijä ja jotkut muut väittävät, että hankevastike tarkoittaa kustannusten tasajakoa. Se suosii isoja asuntoja ja asettaa osakkaat eriarvoiseen asemaan. Pöytäkirjassa ei ole mainintaa kustannusten jaosta tasajaolla.Tarkoittaako hankevastike kustannusten tasajakoa vai suoritetaanko jako yhtiöjärjestyksen määräysten mukaisesti?
202112_73893.jpg
Miten hallituksen jäsenten on oltava tavoitettavissa?
Miten tavoittaa hallituksen jäsenet? Taloyhtiön hallituksen jäsenistä on vain ovinumero ja nimi. Ulko-ovet ovat porraskäytäviin lukittuna. Olen pariin otteeseen jättänyt yhteydenottotoiveen puheenjohtajalle, oma nimeni ja puhelinnumero sekä sähköpostiosoite - ei yhteydenottoa.Isännöitsijän sähköposti on tiedossa - lupaa ottaa yhteyttä hallitukseen. Ei vastausta siihen, miten asia on edennyt. Mistä tiedän, viekö isännöitsijä asiaa eteenpäin?Vai käykö kuten viime syksynä, kun otin huolestuneena yhteyden isännöitsijään paloturvallisuuteen liittyen. Myös palotarkastaja oli sähköpostilla yhteydessä isännöitsijään. Lopulta tehtiin pakkotarkastus, runsaasti huomautettavaa.Vastuu yhdessä vai erikseen? Eli oliko hallitus tai isännöitsijä yhdessä vai erikseen vastuussa viivyttelystä, kun ei s-postivastausta.
202112_73895.jpg
Mikä avuksi, kun osakas kieltäytyy päästämästä taloyhtiön edustajaa huoneistoon?
Mikä avuksi, kun osakkeenomistaja kieltäytyy päästämästä taloyhtiön edustajaa huoneistoonsa? Taloyhtiössä suunnitellaan putkiremonttia ja tulossa on kartoituskäyntejä LVI-suunnittelijan ja putkiurakoitsijoiden kanssa. Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja toimii taloyhtiön edustajana näissä kartoituskäynneissä, suunnittelijan hän päästäisi huoneistoonsa. Ilmoitus katselmuksesta tehty / tehdään vähintään viikkoa ennen tulevaa katselmusta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton