• Etusivu
  • Isännöitsijä

Viikon kysymys: Kuka maksaa aiheettoman huoltokäynnin?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Päivitetty 03.12.2024
20219_64005.jpg

© Adobe Stock

Taloyhtiömme osakas ilmoitti, että ulko-oven uusi lukko ei toimi. Ovi ei aukea. Koska lukko on uusi, tilattiin lukon asentanut yritys tekemään takuukorjauksen. Lukkoseppä kuitenkin totesi, että lukossa ei ole mitään vikaa. Myös osakas sai avaimellaan oven auki. Kuka maksaa aiheettomasta huoltokäynnistä aiheutuneen laskun? Taloyhtiö vai osakas?

Vastaus:

Taloyhtiö on lukkosepän käynnin tilanneena tahona velvollinen maksamaan lukkosepän laskun. Taloyhtiö ja osakas voivat keskenään sopia osakkaan maksavan laskun, mutta maksun puuttuessa tehtävät perintätoimet kohdistuvat mitä todennäköisimmin kuitenkin taloyhtiöön. Taloyhtiö voi mahdollisesti vaatia osakkaalta vahingonkorvausta aiheutuneista kustannuksista. Vahingonkorvauksen saaminen edellyttää, että osakas on huolimattomuudesta tai tahallisesti aiheuttanut aiheettoman huoltokäynnin.

Huomio

Huomio

"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."

Kristian Krokfors
Oikeustieteen maisteri
Luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja
Lakimies
JuriNet

Jurinet Oy
Isännöitsijä
taloyhtiön hallinnointi
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202112_73895.jpg
Mikä avuksi, kun osakas kieltäytyy päästämästä taloyhtiön edustajaa huoneistoon?
Mikä avuksi, kun osakkeenomistaja kieltäytyy päästämästä taloyhtiön edustajaa huoneistoonsa? Taloyhtiössä suunnitellaan putkiremonttia ja tulossa on kartoituskäyntejä LVI-suunnittelijan ja putkiurakoitsijoiden kanssa. Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja toimii taloyhtiön edustajana näissä kartoituskäynneissä, suunnittelijan hän päästäisi huoneistoonsa. Ilmoitus katselmuksesta tehty / tehdään vähintään viikkoa ennen tulevaa katselmusta.
202112_74037.jpg
Osakkeenomistajan oikeus saada yhtiökokouksen pöytäkirja?
Milloin osakkeenomistajalla on oikeus saada yhtiökokouksen pöytäkirja? Pitääkö isännöitsijän vai hallituksen antaa se kirjallisena vai riittääkö kun lähettää sähköpostin missä lukee, että liitteessä kopio kevään yhtiökokouksen pöytäkirjasta? Kuitenkin sähköpostista puuttuu liite, pitääkö osakkeenomistajan pyytää, anella ja ruikuttaa saadakseen kyseisen asiakirjan? Onko se saatava kirjallisena, voinko valittaa jonnekin? Kokouksesta on yli kaksi viikkoa, taloyhtiön hallitus ei valvo isännöitsijän tekemisiä eikä välitä.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Remontin kustannusten jako ja oman työn osuus?
Rivitalossamme suunnitellaan salaojaremonttia. Kolme osakasta haluaisi tehdä osan töistä itse. Neljäs ei siihen pysty, vaan haluaa teettää kaiken urakoitsijalla. Voidaanko hankeosuussuoritukset jakaa siten, että osakkaat, jotka tekevät itse, saavat työpanosta vastaavan hyvityksen ja muut maksavat vastaavasti hieman enemmän? Vai onko lopulliset kustannukset jaettava tasan osakkaille riippumatta oman työn osuudesta? Yhtiön osakkuudet ovat keskenään samansuuruiset. Kyseiset työvaiheet hinnoiteltaisiin kokonaisurakasta erilleen.
202112_74177.jpg
Mitä voimme tehdä yksityisen juhla­tilan aiheuttamalle häiriölle?
Taloyhtiömme kellarissa on yksityinen juhlatila (ei ravintola), jonka käyttö aiheuttaa asukkaille toistuvaa häiriötä. Metelöinti sisätiloista kuuluu yläkerrosten asuntoihin asti, ja vieraat käyttävät jatkuvasti taloyhtiön pihaa sopimuksen vastaisesti juhlatilan jatkeena.Juhlatilaa vuokrataan kello 24.00 asti, vaikka taloyhtiössä alkaa yörauha kello 22.30. Juhlia on noin 4 kertaa viikossa, mitä ei myöskään voida pitää enää normaaliin kerrostaloasumiseen katsottavana siedettävänä haittana.Tilan omistaja on kertonut informoivansa asiakkaitaan aina etukäteen säännöistä, ja katsoo tämän tuovan hänelle vastuuvapauden asiassa. Toisin sanoen toistuvat häiriöt ovat hänen näkemyksensä mukaan asukkaiden ja satunnaisten juhlijoiden välinen asia.Mitkä ovat taloyhtiön lailliset keinot asiassa?
20221_75484.jpg
Kuka vastaa luteiden hävityksestä vuokratussa asunnossa?
Kenelle kuuluvat luteiden hävittämisen kulut asunto-osakeyhtiössä? Vuokralainen ilmoitti isännöitsijälle luteista vuokraamassaan asunnossa asuttuaan siinä 5 kuukautta.Selvisi, että käytettynä ostetut kalusteet, olivat luteiden lähde. As Oy hoiti elämää nähneen sängyn ja sohvan pois ja tilasi ammattimyrkyttäjän. Asukas oli yhteistyöhaluttomana pois lähes koko myrkytysprosessin ajan ja muutti asunnosta.Esiintymän sanottiin olevan vain yhdessä asunnossa, joten As Oy laskutti osakkeenomistajaa vedoten vastuunjakotaulukkoon, joka ei erittele, asukasta tai osakasta varsinkin, kun osakas asuu muualla. Osakkaalla ei ole osuutta tähän esiintymään, eikä asunnossa ole aikaisemmin luteita ollut, joten oliko As Oy:n lähettämä laskutusosoite oikein?
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Remontti kahteen kertaan, mitä korvataan?
Vaimoni omistaa pienehkössä 1970-luvulla rakennetussa kerrostalossa pienen yksiön jossa vuokralainen. Yksiö on eri paikkakunnalla kuin itse asumme.Syksyllä 2009 isännöitsijä otti yhteyttä kertoen vuokralaisen ilmoittaneen hänelle kylpyhuoneessa olevan hometta. Kävimme isännöitsijän kanssa paikan päällä joulukuun lopulla 2009. Yhteinen näkemyksemme oli, että homeesta tuskin on kysymys, mutta kylpyhuoneen yleinen kunto alkaa olla jo sellainen, että remontti olisi paikallaan.Päätimme lopulta teettää "lattiasta kattoon" remontin. Isännöitsijä lupasi pyytää sopivilta tekijöiltä tarjoukset. Tarjouksen teki kaksi eri yrittäjää, joista toisen kanssa tehtiin sopimut 12.5.2010. Urakan kokonaishinnaksi tuli 10.100,00 euroa.Työ sujui odotetulla tavalla heinä- ja elokuussa 2010. Vuokralainen oli poissa heinäkuun ajan ja puolet elokuusta.Sama urakoitsija jatkoi vaimoni osakkeen jälkeen remontin tekoa yläpuolella olevassa yksiössä. Siellä selvisi, että taloyhtiön putkisto on siinä kunnossa, että koko taloyhtiössä on tehtävä putkiremontti.Putkiremontin myötä on päätetty tehdä samalla myös täydelliset kylpyhuoneremontit. Näin myös vaimoni omistamassa yksiössä. Juuri tehdystä remontista ei ole mitään hyötyä eikä taloyhtiön mukaan se ole millään tavalla huomioitavissa. Olemme kertoneet sekä taloyhtiön hallituksen puheenjohtajalle että nykyiselle isännöitsijälle eriävän mielipiteemme.Onko tosiaan näin, että syntyneessä tilanteessa taloyhtiö voi niin sanotusti täysin pestä kätensä ja vain todeta, että harmi? Onko vaimolleni ja meille tuleva taloudellinen vahinko vain meidän, vaikka ensimmäinen remontti tehtiin alusta alkaen yhteistyössä isännöitsijän kanssa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton