Viikon kysymys: Miten osakas voi toimia, jos yhtiöjärjestystä muutettiin lainvastaisesti?
Mikä on oikea käytäntö tilanteessa, kun yhtiökokous on hyväksynyt uuden yhtiöjärjestyksen, vaikka lain edellyttämää kaikkien osakkaiden suostumusta ei tarvittaviin pykäliin ole saatu. Suostumuksen puuttuminen (suostumukset oli kerätty ennakkoon) ei ilmennyt kokouksessa, joka pidettiin etänä. Yhtiöjärjestystä ei käsitelty, todettiin vain määräenemmistöllä hyväksytyksi.
Osakas moitti yhtiökokouspäätöstä ja toimitti protestin Patentti- ja rekisterihallitukselle, joka suoritti vastuullaan olevat toimenpiteet. Rekisterinviranomaisena PRH:lla ei ole valtuuksia olla rekisteröimättä yhtiöjärjestystä ilman oikeuden päätöstä asiassa.
Tilanne on ristiriitainen, kun AOYL:n mukaan mitätön päätös ei vaadi kanteen nostamista, eikä sitä saa panna käytäntöön. Rekisteröity yhtiöjärjestys ei siis tämän mukaisesti ole kaikilta osin lainmukainen. Menikö oikein?
Vastaus:
Tallaiset tilanteet saattavat joskus olla juridisesti haastavia. Pykäliäkään ei ole maallikkona aina helppoa lukea. Vaikuttaa kuitenkin sille, ettei teillä asiassa taida nyt olla muuta mahdollisuutta kuin moittia kanteella yhtiökokouksen päätöstä, jos päätöstä ei muuten muuteta.
Mitättömänkin päätöksen moittiminen edellyttää moitekannetta. Asian tutkii tuomioistuin kanteen perusteella. Patentti- ja rekisterihallituksella (PRH) ei ole toimivaltaa sitä tehdä.
Moitekanne yhtiötä vastaan on asunto-osakeyhtiölain 23:1 §:n mukaan nostettava kolmen kuukauden kuluessa päätöksen tekemisestä. Jollei kannetta nosteta määräajassa, päätöstä pidetään pätevänä.
Jos kyse olisi siitä, että yhtiökokouksen päätös on mitätön (23:2 §), ei päätöksen moittimisessa sovelleta kolmen kuukauden määräaikaa.
Huomio
"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."
Kysy niin vastaamme -palvelu
Palstalla voit esittää taloyhtiöön liittyviä lakikysymyksiä, joihin JuriNetin lakimiehet vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti viikon kuluessa. Kysy lakikysymys >>
Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön >>
Tai tilaa maksuton esite: "Suhteet solmussa taloyhtiössä" >>
Info
Tilaa uutiskirje - pysyt asioiden tasalla
Oletko vuokralainen, osakkeenomistaja tai isännöitsijä? Kiinnostavatko taloyhtiön asiat ja miten taloyhtiöitä tulisi hoitaa? Tilaa nyt viikottain ilmestyvä Omataloyhtiö-uutiskirje ja pysyt ajan tasalla siitä, mitä taloyhtiörintamalla tapahtuu.