Viikon kysymys: Onko yhtiöllä oikeus rajoittaa osakkaan pintamateriaalivalintoja?
Vuonna 1995 valmistuneessa rivitaloyhtiössä on päätetty uusia pesutilat, koska seinissä ja lattioissa ei ole ollut nykymääräysten mukaista vesieristystä (ainoastaan niin sanottu kosteussively) ja kyseessä olevissa tiloissa alkanut esiintyä kosteusongelmia. Koska remonttien tekeminen on viivästynyt (ei ole saatu kohtuuhintaista tarjousta), on asukkaille annettu mahdollisuus teettää remontit itse laaditun sopimuksen mukaisesti ja tiettyä korvausta vastaan.
Kaksi huoneistoa on jo teettänyt remontit itse tehden suuriakin muutoksia (mm. lämminvesivaraajan siirto saunaan tarvittavine putkituksineen ja saunan seinien siirrot). Mekin haluaisimme teettää vastaavan remontin itse käyttäen seinälaattojen (ja mahdollisesti myös lattialaattojen tilalla) hartsipinnoitetta. Seinissä on jo kaksi kerrosta laattoja, joten ne ja kipsilevyt joudutaan purkamaan ja levyttämään seinät uudestaan.
Taloyhtiön hallitus on jo kertaalleen kokouksessaan yksimielisesti hyväksynyt remonttimme tekemisen (vaikkakaan kaikki hallituksen jäsenet eivät ole suostuneet pöytäkirjaa allekirjoittamaan). Kaiken lisäksi hallitus on kutsunut ylimääräisen yhtiökokouksen päättämään hartsipinnoitteen käytön hyväksymisestä / kieltämisestä.
Voiko yhtiökokous kieltää hartsipinnoitteen asentamisen? Millä ehdoilla hartsipinnoitteen asentaminen olisi mahdollista? Miten tällöin vastuut määräytyvät asukkaan ja taloyhtiön välillä?
Vastaus:
Lähtökohta on, että osakkeenomistaja saa tehdä hallitsemassaan huoneistossa muutostöitä ja valita itse käyttämänsä pintamateriaalit. Osakkeenomistajan on huolehdittava siitä, että muutokset toteutetaan hyvän rakennustavan mukaisesti.
Yhtiö tai toinen osakkeenomistaja voi asettaa muutostyölle ehtoja, jos työ voi vahingoittaa yhtiön omistamaa rakennusta tai aiheuttaa muuta haittaa yhtiölle tai toiselle osakkeenomistajalle. Ehtojen on oltava tarpeen rakennuksen vahingoittumisen tai muun haitan välttämiseksi tai korvaamiseksi. Käsitykseni mukaan hartsipinnoite sopii hyvin esimerkiksi juuri kosteisiin tiloihin, joten sen käyttämisestä ei pitäisi aiheutua yhtiölle vahinkoa.
Tapauksen yksityiskohtia tuntematta totean, että yhtiöllä ei ole oikeutta kieltää hartsipinnoitteen asentamista. Jonkinlaisia ehtoja voidaan ehkä asettaa, mutta niiden on yllä lausutun mukaisesti oltava tarpeellisia.
Kunnossapitovastuun jakautumiseen yhtiön ja osakkeenomistajan välillä ei ole merkitystä sillä, minkälaisen pintamateriaalin osakkeenomistaja valitsee. Osakkeenomistaja vastaa pintamateriaaleista ja niiden kunnossapidosta. Selvää toki on, ettei yhtiöllä ole jatkossakaan korjaamis-/ korvaamisvelvollisuutta pintamateriaalien osalta kuin perustason mukaan siinä tapauksessa, että pintamateriaalit vahingoittuvat yhtiön vastuulle kuuluvan vian korjaamisen vuoksi.
Info
"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."
Kysymykseen vastasi
MARKUS TALVIO
Toimitusjohtaja, OTM
Kiinteistölakimies
Jurinet Oy Lakiasiaintoimisto
Markus on erikoistunut asuntokauppaan-, rakentamiseen-, ja kiinteistönvälitykseen- sekä asunto-osakeyhtiö- ja kiinteistöoikeuteen liittyviin riita-asioihin. Talvio on arvostettu ja kokenut kouluttaja. Markus on luennoinut vuosia myös Rakentaja.fi ja Omataloyhtiö.fi seminaareissa ja messuilla.
Jurinet Oy on perustettu vuonna 2011 Tampereella 15 asianajotoimiston yhteenliittymäksi. Vuodesta 2015 lähtien Jurinet on ollut valtakunnallinen itsenäinen toimisto.