• Etusivu
  • Remontti

Älykäs vedenmittaus tuottaa reaaliaikaista dataa – mihin kaikkeen sitä voi hyödyntää?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Smartvatten Oy
Päivitetty 25.09.2024
20188_54253.jpg

Reaaliaikainen ja tarkka vedenmittausdata on enemmän kuin vesilaskun loppusumman määrittelijä. Tietoa voi hyödyntää monipuolisesti ja voitot laskea yhtä aikaa kovana käteisenä ja vihreinä arvoina.

Reaaliaikaisella vedenkulutuksen seurannalla on poikkeuksetta kulutusta hillitsevä vaikutus. Syy on yksinkertainen: kun omat valinnat konkretisoituvat tarkoiksi numeroiksi, on tottumuksiin helppo tehdä muutoksia. Kulutuksen mukainen laskutus tehostaa mittauksen vaikutusta entisestään.

Suomen johtava vedenkulutustiedon asiantuntija Verto on jo vuosia tilastoinut mittauksen vaikutuksia kohteissaan ja tulokset ovat vaikuttavia: kulutus laskee kolmanneksella. Pelkästään viime vuonna Verto-kodit säästivät vettä neljä miljoonaa kuutiota. Rahaksi käännettynä voittoa syntyi 20 000 000 euroa.

Nykyaikaisen kerrostalon energiankulutuksesta lähes puolet kuluu veden lämmittämiseen. Reaaliaikaisen vedenmittauksen vaikutus näkyy siis tuntuva vähennyksenä myös energialaskussa.

Datalla voi vaikuttaa myös asenteisiin

Vedenkulutusdataa voi hyödyntää sekä pitkäjänteisesti että juuri tässä ja nyt. Kulutustiedoissa näkyvät poikkeamat auttavat huomaamaan ja paikallistamaan laiteviat ja vesivuodot, kuten väärät asennukset ja vuotavat vessanpytyt. Vahinkojen ehkäisy on sekä asukkaiden että omistajien etu.

Pitkältä aikaväliltä kootut tiedot kertovat tulkitsijalleen paljon: ne auttavat valitsemaan laitteita, tunnistamaan energiansäästömahdollisuuksia ja dokumentoimaan kiinteistön energiatehokkuuden.

Asukkaiden arkielo on kokonaisuuden kannalta merkittävin vedenkulutukseen vaikuttava asia. Ja koska todellisuuden voi muuttaa vasta, kun sen tuntee, kannattaa kulutustietoja hyödyntää asukasviestinnässä: avata dataa helposti ymmärrettäviksi, konkreettisiksi faktoiksi ja vinkeiksi.

20188_54254.jpg

Kannattavaa ja kestävää asumista

Huoneisto on merkittävä sijoitus, kokonaisesta kiinteistöstä puhumattakaan ja siksi
taloyhtiön elinkaaren hallintaan pitää kiinnittää huomiota: tutkia, kuinka omaisuuden arvoa voi pitää yllä tai jopa kasvattaa.

Moderni tekniikka tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia kehittää asumista kannattavampaan ja kestävämpään suuntaan. Älykäs vedenmittaus on tuottava energiainvestointi, jonka vaikutukset näkyvät tänään ja tulevaisuudessa.

Kiinnostuitko? Pyydä yhteydenotto.


Smartvatten Oy
Remontti
vesiputkistot
käyttövesi
putkiremontti
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20201_61964.jpg
Tiedätkö jo taloyhtiöiden suurimman energiasyöpön?
Taloyhtiöissä suurin energiasyöppö on lämmin vesi. Motivan mukaan 40 prosenttia asuinrakennuksissa käytetystä vedestä on lämmintä vettä. Kymmenen minuutin suihkun aikana käytetyn lämpimän veden lämmittämiseen kuluisi aikaa neljä tuntia, jos lähtisimme lämmittämään sitä hellalla. Veden vastuullinen kuluttaminen on helpoin keino säästää energiaa. Pudottamalla valuvan veden alla peseytymiseen käyttämämme aika vaikkapa puoleen, saadaan aikaan merkittäviä säästöjä asumisen energiankulutuksessa. Myös EU:n tasolla taloyhtiöiden veden- ja energiankulutukseen on tartuttu.
20206_65302.jpg
Kulutuksen mukaisella vesilaskutuksella vauhtia energian­säästöön
Lämpö, sähkö ja vesi ovat asumisen perusedellytyksiä. Asuinkiinteistön kustannuksista suurin osa syntyy käyttövedestä, käyttöveden lämmityksestä ja jätevedestä. Vedenkäyttö muodostaa keskimäärin 37 % taloyhtiön kiinteistökustannuksista. Huoneistokohtaisella vedenmittauksella ja kulutuksen mukaisella vesilaskutuksella voi taloyhtiössä saada aikaan merkittäviä säästöjä.Vesi on taloyhtiön suurin yksittäinen kuluerä. Kokonaisuutena veteen kuluu enemmän rahaa kuin koko taloyhtiön lämmittämiseen. Yksin veden lämmitys vie noin 30 % taloyhtiön lämmitysenergiasta. Kun huomioidaan asumisen koko energiankulutus, sähkö mukaan lukien, on lämpimän veden osuus 20 % kunkin asukkaan henkilökohtaisesta energiankulutuksesta.
20217_71704.jpg
Vuonna 2022 kulutetusta käyttövedestä annettava erittely asukkaalle
Vuoden 2022 alusta lähtien vesimaksuvastikkeen ja vedestä perittävän korvauksen yhteydessä on annettava tiedot vastikkeen tai korvauksen perusteista. Lisäksi asukkaalla on oikeus saada erittely kulutetusta kylmästä ja lämpimästä vedestä. Tämä tuo kompastuskiviä taloyhtiön ja isännöitsijän kiinteistönhallintaan ja vesilaskutukseen.
202010_67007.jpg
Vesilaskutus uudistuu - tarkoittaako se kallista investointia?
Putkiremontti on kallis projekti taloyhtiölle ja siksi siihen harvoin ryhdytään kevyin perustein. Energiatehokkuusdirektiivin muutoksen toimeenpaneva lakiuudistus on aiheuttanut täysin perusteltuja kysymyksiä taloyhtiöissä. Jos linjasaneeraus on tehty ennen mittariasennusten pakollistamista, tarkoittaako tämä, että kallis investointi olisi jälleen edessä?
202011_67502.jpg
Oikeudenmukainen vesilaskutus taloyhtiöön
Monissa taloyhtiöissä vesilaskutus on perustunut huoneiston henkilömäärään, veden yksikkökustannukseen pinta-alaa kohti ja ollut vuokraan sisällytettynä kiinteänä vesimaksuna. Eduskunta on nyt hyväksynyt lakimuutoksen, jolla uudistetaan veden mittaamista ja laskutusta. Lakiuudistuksen taustalla on EU:n energiatehokkuusdirektiivin muutoksen toimeenpano.
20213_69608.jpg
Älykäs energia­ratkaisu ei ole putki­remontin suuruinen ponnistus
Suurin osa asuinkiinteistön kustannuksista syntyy käyttövedestä, käyttöveden lämmityksestä ja jätevedestä. Koska vesi on kallista, on kannattavin energiainvestointi veden säästäminen. Usein luullaan älykkäiden energiaratkaisuiden olevan putkiremontin suuruinen investointi taloyhtiölle. Onko tosiaan näin?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton