• Etusivu
  • Remontti

Älykkäällä vedenmittausjärjestelmällä energiatehokkuutta taloyhtiöön

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Smartvatten Oy
Julkaistu 04.02.2022
20222_76809.jpg

Älykäs vedenmittausjärjestelmä helpottaa isännöitsijän työtä.

Taloyhtiön linjasaneerausta mietittäessä on punnittava montaa asiaa. Erilaiset säädökset ja lait velvoittavat ottamaan vedenmittauksessa huomioon myös energiansäästön ja vesilaskutuksen. Pelkkä vesimittareiden asentaminen ei siis enää riitä.

Vuodesta 2013 alkaen energiatehokkuusdirektiivi on määrännyt, että vanhoihin taloyhtiöihin tulee asentaa etäluettavat vesimittarit putkisaneerauksen yhteydessä, mutta vesilaskutuksesta tai mittareiden käyttämisestä kulutusmittaukseen ei oltu säädetty.

Niinpä marraskuussa 2020 voimaan astui lakiuudistus, jonka mukaan putkisaneerauksen yhteydessä taloyhtiöön tulisi asentaa etäluettavat ja huoneistokohtaiset vesimittarit. Samalla vanhat taloyhtiöt ohjataan siirtymään kulutukseen perustuvaan vesilaskutukseen.

Lisäksi vuoden 2022 alusta lähtien hallituksen antaman asetuksen (TEM/2021/44) mukaan uusissa taloyhtiöissä asunto-osakeyhtiön osakkeenomistajalle, vuokralaiselle sekä asumisoikeuden haltijalle on annettava kuukausittain tiedot lämpimän ja kylmän käyttöveden kulutuksesta, vaikka itse vesilaskutus käytännössä tehtäisiinkin esimerkiksi kerran vuodessa. Vanhojen taloyhtiöiden osalta velvoite kuukausittaisen erittelyn toimittamisesta koskee niitä taloyhtiöitä, joissa rakennuslupa on haettu 23.11.2020 jälkeen.

Kulutuksen mukaiseen vesilaskutukseen ilman putkisaneerausta

20222_76810.jpg

Huoneistokohtainen vedenkulutuksen mittaus ja kulutuksen mukainen vesilaskutus yhdistettynä asukkaiden henkilökohtaisten kulutustottumusten muutokseen tuovat huomattavaa säästöä veden ja energian kulutuksessa. Markkinoilla on jo nyt tarjota kotimaisia ja älykkäitä vedenmittausjärjestelmiä, joiden asentaminen jo putkiremontoituun asuinkiinteistöön on täysin mahdollista, vaikka putkitöiltä ei voidakaan välttyä.

Vesilaskutusta helpottavat vedenmittausjärjestelmän palveluratkaisut. Manuaalinen työ kulutusdatan siirrossa on aina kallis ratkaisu. Kun mittausdata siirtyy järjestelmästä automaattisesti pilvipalveluun ja sieltä rajapinnan kautta laskutukseen, kylmän ja lämpimän veden kulutus eriteltynä, voidaan tasauslaskukäytäntö unohtaa. Järjestelmän ylläpito ja huolto hoituvat näin järjestelmän toimittajalta, ja isännöitsijä voi keskittyä olennaiseen.

Vedensäästö on enemmän kuin energiansäästöä

Koska sähköstä on totuttu maksamaan kulutuksen mukaan, on moni tottunut kiinnittämään vedenkulutuksen sijaan huomiota sähkönkulutukseen. Siksi esimerkiksi sähkösaunaa pidetään suurena energiasyöppönä, jota lämmitetään säästeliäästi. Oma vedenkulutus tulee monelle yllätyksenä.

Totuus nimittäin on, että tavallisen perheen suihkut maksavat yleensä huomattavasti enemmän kuin saunan lämmitys. Suomalainen kerrostaloasuja kuluttaa keskimäärin 130 litraa vettä vuorokaudessa. Elämänlaadustaan tinkimättä jokainen suomalainen voi vähentää vedenkulutusta kolmanneksella.

30 prosentin säästö vedenkulutuksessa tarkoittaa kymmenen prosentin säästöä energiankulutuksessa. Säästö on niin merkittävä, että vanhoissakin taloyhtiöissä oikeanlaiseen vedenmittauspalveluun investointi kannattaa, sillä elinkaarikustannus pienenee sitä mukaa, kun säästöä veden ja energian kulutuksessa syntyy. Kukkaron lisäksi myös luonto kiittää.

Lue aiheesta lisää

Info

Info

VertoLive

VertoLive tekee vedenmittauksesta täydellistä. Palvelu mahdollistaa täsmällisen, huoneistokohtaisen vedenkulutuksen seurannan missä ja milloin vain. Se toimii selaimessa tai mobiilissa, ilman erillisiä ohjelmia. Ajantasaiset ja virheettömät tiedot siirtyvät VertoLive-palveluun automaattisesti jopa tunneittain.

VertoLiveen kiinteänä osana kuuluva VertoMobile tuo vedenkulutustiedot myös asukkaalle läpinäkyväksi. Asukas näkee taloutensa vedenkulutuslukemat vuorokausitasolla ja saa ilmoituksen, jos vuorokauden vedenkulutus on ylittänyt keskiarvon.

VertoLiven lisäpalvelut on suunniteltu helpottamaan isännöitsijän arkea. Erilaiset laskutus-, rajapinta-, ylläpito- ja huoltoratkaisut ovat saatavissa VertoLiveen taloyhtiön ja isännöitsijän tarpeen mukaan.

Lue lisää osoitteessa verto.fi/vertolive.

VertoLive

Kiinnostuitko?


Smartvatten Oy
Remontti
käyttövesi
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202011_67621.jpg
Uuden sukupolven vedenmittausta - katso video
Energiatehokkuusdirektiivin toimeenpaneva lakiuudistus tuo uudisrakentamiseen ja LVI-suunnitteluun uudenlaisia tarpeita. Lain voimaantulon jälkeen uusissa taloyhtiöissä vesilaskutuksen tulisi perustua etäluettavilla mittareilla mitattuun kulutukseen perustuvaan laskutukseen. Verto vastaa tulevaisuuden vaatimuksiin uudella tuotteella.
Pariskunta tutkii tablettia
Kulutusperusteinen laskutus ohjaa säästeliääseen vedenkäyttöön
Kun jokainen maksaa vain kuluttamastaan käyttövedestä, tulee vesilaskutuksesta oikeudenmukaisempaa. Omista kulutusvalinnoista vastaaminen kannustaa vähentämään vedenkulutusta ja samalla säästämään myös energiaa sekä ympäristöä.
201612_47899.jpg
Paljonko sinä käytät vettä vuorokaudessa?
Paljonko sinä käytät vettä vuorokaudessa? Totuus selviää vain mittaamalla ja yleensä tuloksena on isompi luku kuin tuoreen mittarinomistajan oma arvio. Vesimittarin asennus laskeekin tutkitusti vedenkulutusta peräti kolmanneksella.70-luvulla moni asia virtasi vapautuneesti eikä vesi tehnyt poikkeusta; sitä valui viemäriin joka vuorokausi peräti 400 litraa per henkilö. Tänä päivänä vastaava luku on 155. Oma osansa muutoksessa on tietysti kodinkoneiden ja suihkujen kehityksellä. Ja sitten on se ihmiskunnan kehitystä mittaava asia, jonka nimi on asenne. Kysymys kuuluukin: välitätkö vai annatko valua?
202111_73691.jpg
Pieni ja helposti tyhjennettävä mökkivaraaja viimeisteli kesämökin remontin
Merikarvialle meren äärelle 1970-luvulla rakennettu hirsimökki on saanut vuosien varrella lisää mukavuuksia. Tuorein remontti toteutettiin viime kesänä, jolloin keittiö päivitettiin uusilla kalusteilla ja astianpesukoneella. Samalla myös lämminvesivaraaja vaihdettiin uuteen.
20214_70114.jpg
Omakotitalon putkiremontti on luultua helpompi - katso myös hinta-arvio
Omakotitalon putkistoja ovat käyttövesi-, lämmitys- ja viemäriputkistot. Vesivahinkojen riski kasvaa merkittävästi, kun putkistot ovat yli 25 vuotta vanhoja. Ensimmäisenä uusimistarpeessa on yleensä käyttövesiputkisto ja muutama vuosi sen jälkeen patteriverkoston putkisto. Niiden vaihtaminen uusiin on onneksi helppoa, kun uudet tyylikkään valkoiset tai kromin väriset putket voidaan asentaa pintaan. Viemäriputket on aina asennettava lattiarakenteen alle ja siksi niiden vaihtaminen on hankalampaa. Onneksi tähän on apuna putkien sukitusmenetelmä, jota tarjoavat jo monet LVI-alan yritykset.
Jarno Virtanen
Putkiremontti siirtyi ja lämmitys alkoi toimia – kaksi taloyhtiötä kertoo vedenkäsittelyn vaikutuksista
Useissa taloyhtiöissä putkiremontti tulee ensimmäisenä mieleen, kun putkistot ovat tulossa tiensä päähän, lämmitys toimii epätasaisesti tai putkistoissa ilmenee esimerkiksi vuotoja. Kaksi taloyhtiötä ja tutkija kertoo miten vedenkäsittelyllä nanokuplien avulla voi olla niin tehokas apu ja ratkaiseva vaikutus putkistoihin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton