Älykkäällä vedenmittausjärjestelmällä energiatehokkuutta taloyhtiöön
Älykäs vedenmittausjärjestelmä helpottaa isännöitsijän työtä.
Taloyhtiön linjasaneerausta mietittäessä on punnittava montaa asiaa. Erilaiset säädökset ja lait velvoittavat ottamaan vedenmittauksessa huomioon myös energiansäästön ja vesilaskutuksen. Pelkkä vesimittareiden asentaminen ei siis enää riitä.
Vuodesta 2013 alkaen energiatehokkuusdirektiivi on määrännyt, että vanhoihin taloyhtiöihin tulee asentaa etäluettavat vesimittarit putkisaneerauksen yhteydessä, mutta vesilaskutuksesta tai mittareiden käyttämisestä kulutusmittaukseen ei oltu säädetty.
Niinpä marraskuussa 2020 voimaan astui lakiuudistus, jonka mukaan putkisaneerauksen yhteydessä taloyhtiöön tulisi asentaa etäluettavat ja huoneistokohtaiset vesimittarit. Samalla vanhat taloyhtiöt ohjataan siirtymään kulutukseen perustuvaan vesilaskutukseen.
Lisäksi vuoden 2022 alusta lähtien hallituksen antaman asetuksen (TEM/2021/44) mukaan uusissa taloyhtiöissä asunto-osakeyhtiön osakkeenomistajalle, vuokralaiselle sekä asumisoikeuden haltijalle on annettava kuukausittain tiedot lämpimän ja kylmän käyttöveden kulutuksesta, vaikka itse vesilaskutus käytännössä tehtäisiinkin esimerkiksi kerran vuodessa. Vanhojen taloyhtiöiden osalta velvoite kuukausittaisen erittelyn toimittamisesta koskee niitä taloyhtiöitä, joissa rakennuslupa on haettu 23.11.2020 jälkeen.
Kulutuksen mukaiseen vesilaskutukseen ilman putkisaneerausta
Huoneistokohtainen vedenkulutuksen mittaus ja kulutuksen mukainen vesilaskutus yhdistettynä asukkaiden henkilökohtaisten kulutustottumusten muutokseen tuovat huomattavaa säästöä veden ja energian kulutuksessa. Markkinoilla on jo nyt tarjota kotimaisia ja älykkäitä vedenmittausjärjestelmiä, joiden asentaminen jo putkiremontoituun asuinkiinteistöön on täysin mahdollista, vaikka putkitöiltä ei voidakaan välttyä.
Vesilaskutusta helpottavat vedenmittausjärjestelmän palveluratkaisut. Manuaalinen työ kulutusdatan siirrossa on aina kallis ratkaisu. Kun mittausdata siirtyy järjestelmästä automaattisesti pilvipalveluun ja sieltä rajapinnan kautta laskutukseen, kylmän ja lämpimän veden kulutus eriteltynä, voidaan tasauslaskukäytäntö unohtaa. Järjestelmän ylläpito ja huolto hoituvat näin järjestelmän toimittajalta, ja isännöitsijä voi keskittyä olennaiseen.
Vedensäästö on enemmän kuin energiansäästöä
Koska sähköstä on totuttu maksamaan kulutuksen mukaan, on moni tottunut kiinnittämään vedenkulutuksen sijaan huomiota sähkönkulutukseen. Siksi esimerkiksi sähkösaunaa pidetään suurena energiasyöppönä, jota lämmitetään säästeliäästi. Oma vedenkulutus tulee monelle yllätyksenä.
Totuus nimittäin on, että tavallisen perheen suihkut maksavat yleensä huomattavasti enemmän kuin saunan lämmitys. Suomalainen kerrostaloasuja kuluttaa keskimäärin 130 litraa vettä vuorokaudessa. Elämänlaadustaan tinkimättä jokainen suomalainen voi vähentää vedenkulutusta kolmanneksella.
30 prosentin säästö vedenkulutuksessa tarkoittaa kymmenen prosentin säästöä energiankulutuksessa. Säästö on niin merkittävä, että vanhoissakin taloyhtiöissä oikeanlaiseen vedenmittauspalveluun investointi kannattaa, sillä elinkaarikustannus pienenee sitä mukaa, kun säästöä veden ja energian kulutuksessa syntyy. Kukkaron lisäksi myös luonto kiittää.
Info
VertoLive
VertoLive tekee vedenmittauksesta täydellistä. Palvelu mahdollistaa täsmällisen, huoneistokohtaisen vedenkulutuksen seurannan missä ja milloin vain. Se toimii selaimessa tai mobiilissa, ilman erillisiä ohjelmia. Ajantasaiset ja virheettömät tiedot siirtyvät VertoLive-palveluun automaattisesti jopa tunneittain.
VertoLiveen kiinteänä osana kuuluva VertoMobile tuo vedenkulutustiedot myös asukkaalle läpinäkyväksi. Asukas näkee taloutensa vedenkulutuslukemat vuorokausitasolla ja saa ilmoituksen, jos vuorokauden vedenkulutus on ylittänyt keskiarvon.
VertoLiven lisäpalvelut on suunniteltu helpottamaan isännöitsijän arkea. Erilaiset laskutus-, rajapinta-, ylläpito- ja huoltoratkaisut ovat saatavissa VertoLiveen taloyhtiön ja isännöitsijän tarpeen mukaan.
Lue lisää osoitteessa verto.fi/vertolive.