• Etusivu
  • Osakas

Tiedätkö oikeutesi taloyhtiön osakkaana?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 12.07.2023
202111_73744.jpg

Osakkaalla on syytä osallistua yhtiökokoukseen, sillä yhtiötä koskevat merkittävät päätökset tehdään siellä.

Osakkeenomistajan oikeudet taloyhtiössä ovat kahdentyyppisiä. Toiset oikeudet liittyvät yhtiön päätöksentekoon ja yhtiötä kokonaisuutena koskeviin asioihin. Toiset oikeudet puolestaan käsittelevät yhtiön ja osakkeenomistajan omaa varallisuutta. Päätökset taloyhtiötä koskevista investoinneista tehdään yhtiökokouksessa. Osallistumalla yhtiökokoukseen voit vaikuttaa ja osakkaana sinulla on siihen oikeus.

Osakkaalla on syytä osallistua yhtiökokoukseen, sillä yhtiötä koskevat merkittävät päätökset tehdään siellä.

Osakkeenomistajilla yhtäläiset oikeudet

Osakkeet tuottavat osakkeenomistajalle yhtäläiset oikeudet, jollei asunto-osakeyhtiölaista tai yhtiöjärjestyksen sisältämissä määräyksistä muuta ilmoiteta. Osakkeista on annettava osakekirja, joka lain nojalla on painettava hyväksytyssä painolaitoksessa. Osakekirja käsittää yhtiöjärjestyksen huoneisto- tai tilaselitelmässä mainitun huoneiston hallintaa koskevat kaikki osakkeet, joten osakekirja on osakeryhmäsidonnainen.

Yhtiöön nähden yhtiön osakkeenomistajana on osakeluetteloon merkitty omistaja. Ennen osakeluettelomerkintää osakkeenomistaja ei voi yleensä käyttää hänelle kuuluvia osakkeenomistajan oikeuksia. Poikkeuksena tästä on, että osakeluettelomerkinnän sijaan esimerkiksi yhtiökokouksessa voi osakkeenomistaja käyttääkseen äänioikeutta esittää luotettavan selvityksen saannostaan.

Osakkaan oikeudet

Osakkeenomistajan oikeudet yhtiössä ovat kahdentyyppisiä. Toiset oikeudet liittyvät yhtiön päätöksentekoon ja yhtiötä kokonaisuutena koskeviin asioihin (hallinnoimisoikeudet). Toiset oikeudet puolestaan sisältävät erilaisia yhtiön ja osakkeenomistajan omaa varallisuutta koskevia seikkoja (varallisuuspitoiset oikeudet).

Hallinnoimisoikeuksina on pidetty muun muassa seuraavia oikeuksia:

  • oikeus osakekirjan saamiseen
  • oikeus osakeluettelomerkintöjen ja muiden vastaavien tekemiseen
  • oikeus osallistua yhtiökokoukseen ja käyttää siellä osakasoikeuksia
  • oikeus vaatia haluamansa asian käsittelyä yhtiökokouksessa
  • oikeus saada määrätyissä tilanteissa henkilökohtainen kutsu yhtiökokoukseen
  • oikeus moittia yhtiökokouksen päätöstä ja vaatia sen muuttamista
  • oikeus vaatia kanteella yhtiöjärjestyksen kohtuullistamista
  • oikeus vaatia uuden asunto-osakeyhtiölain 9-luvun 13 §:n tarkoittamissa tapauksissa erityistä tarkastusta

Edellä mainittu luettelo ei ole tyhjentävä, vaan asunto-osakeyhtiölaissa on lukuisia muita hallinnoimisoikeuksina pidettäviä oikeuksia.

Osakkeenomistajan varallisuuspitoisia oikeuksia ovat muun muassa:

  • oikeus hallita yhtiöjärjestyksen huoneistoselitelmässä tarkoitettua huoneistoa tai muuta osaa rakennuksesta tai kiinteistöstä
  • oikeus esittää, mikäli yhtiöjärjestyksessä on lunastuslauseke, sen mukainen lunastusvaatimus ja lunastaa osakkeet sekä
  • oikeus vahingonkorvausvaatimuksen esittämiseen

Myöskään tämä luettelo ei ole tyhjentävä ja edellä mainittujen oikeuksien sisältö saattaa olla eri yhtiöissä hieman erilainen johtuen taloyhtiön yhtiöjärjestyksen määräyksistä.

Osakkaan velvollisuudet

Osakkeenomistajalla ei ole lakiin perustuvaa velvollisuutta osakasoikeuksiensa käyttämiseen. Tästä johtuu, että osakkeenomistajan passiivisuus ei yksinään aiheuta itse osakkeenomistajan osakasaseman menettämistä.

Määrätyissä tilanteissa osakkeenomistajan on kuitenkin säilyttääkseen oikeutensa toimittava määräajassa. Esimerkkinä tästä voidaan mainita yleensä siirtyneen osakkeen lunastusvaatimuksen esittäminen, päätöksentekoon liittyvän moitekanteen nostaminen sekä korvausvaatimuksen esittäminen. Mikäli määräaikaa ei noudateta, ei osakkeenomistajalla ole oikeutta esittää vaatimusta määräajan päätyttyä.

Vaikka osakkeenomistaja ei käyttäisikään osakkeenomistajan oikeuksia, on hän siitä huolimatta velvollinen suorittamaan yhtiölle yhtiöjärjestyksen ja yhtiökokouksen päätösten mukaiset velvoitteet, jotka perustuvat hänen osakasasemaansa yhtiössä.

Maksuvelvoitteet yhtiölle

Osakkeenomistajat ovat velvollisia maksamaan yhtiön menojen kattamiseksi yhtiövastiketta yhtiöjärjestyksessä määrättyjen perusteiden mukaan. Yhtiövastike voidaan yhtiöjärjestyksessä määrätä maksettavaksi siten, että tiettyjä menoja varten on eri maksuperuste tai että maksuvelvollisuus koskee vain tiettyjen osakkeiden omistajia. Tyypillisin ja kaikkia osakkaita koskeva kuluerä on hoitovastike, joka sinällään sisältää kiinteistönylläpitoon sekä käyttöön liittyvät peruskustannukset.

Yhtiövastikkeella voidaan kattaa muun muassa seuraavia kulueriä:

  • kiinteistön hankinta ja rakentaminen;
  • kiinteistön ja rakennusten käyttö ja kunnossapito;
  • kiinteistön ja rakennuksen perusparannus, lisärakentaminen ja lisäalueen hankkiminen (uudistus);
  • yhtiön toimintaan taikka kiinteistön tai rakennuksen käyttöön liittyvän hyödykkeen yhteishankinta;
  • sekä muita yhtiölle kuuluvia velvoitteita.

Vastikkeen maksuperuste on määriteltävä yhtiöjärjestyksessä. Perusteena maksuille voi olla esimerkiksi huoneiston pinta-ala, osakkeiden lukumäärä taikka veden, sähkön, lämmön tai muun hyödykkeen todellinen tai luotettavasti arvioitavissa oleva kulutus. Osakkeenomistajan on myös velvollinen ilmoittamaan yhtiölle huoneistossa asuvien tai sitä muuten käyttävien henkilöiden lukumäärä, jos henkilömäärä on vastikkeen maksuperusteena.

Osakas
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20226_78565.jpg
Tiesitkö, että putkiremontti vaikuttaa vakuutuksen hintaan?
Omakotitalossa ja taloyhtiössä asuvan vakuutuksissa on oleellinen ero. Omassa omakotitalokiinteistössään asuva vakuuttaa sekä rakennukset että irtaimiston. Osakeyhtiössä asuttaessa taloyhtiö sitä vastoin vakuuttaa kiinteistön ja asukas kotivakuutuksen myötä irtaimiston kiinteistön sisällä.
Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Saako vesimittaria asentaa vain yhteen huoneistoon?
Voiko asennuttaa vain yhteen rivitalon vuorattuun huoneistoon vesimittaria? Muut 3 huoneistoa ovat omistuskäytössä. Uudet vuokralaiset käyttävät vettä mielestämme kohtuuttoman paljon.
nainen ja vesihana smartvatten
Kevennä taloyhtiösi kuluja vesitehokkuudella
Taloyhtiöiden kustannuksista merkittävä osa syntyy käyttövedestä, veden lämmityksestä ja jätevesijärjestelmästä. Vesitehokkailla valinnoilla vedenkulutusta on mahdollista pudottaa nopeasti ja asumismukavuudesta tinkimättä jopa 30 %.
Kerrostalo iltavalaistuksessa
Pitääkö kaikkien osallistua remonttikuluihin?
Rivitaloyhtiössämme täytyisi tehdä isompi remontti, koska on löytynyt kosteusvaurio alajuoksussa. Alakerran asuntoihin (ulkopuolelle) pitäisi tehdä korjaukset. Voivatko lain mukaan yläkerran asuntojen omistajat hylätä korjaukset? Siis niin, etteivät osallistuisi kustannuksiin? Kaikki muut remontit menevät osakemäärän mukaan.
20221_74341.jpg
Kuusi helppoa vinkkiä järkevään vedenkäyttöön
Oman vedenkulutuksen määrä tulee usein yllätyksenä kulutuksen mukaiseen vesilaskutukseen siirtymisen jälkeen. "Ei voi pitää paikkaansa", on yleinen kommentti, johon isännöitsijä joutuu ensimmäisten laskujen jälkeen vastaamaan.Poimi tästä Verton vinkit vedensäästöön!
202112_73891.jpg
Muutokset postilaissa vaarantavat osakkaiden oikeuksia
Postilain uudistus vaarantaa paperikutsuja lähettävien taloyhtiöiden osakkaiden oikeuden osallistua yhtiökokouksiin. Keräily ja jakelupäivien harvetessa posti ei enää kulje riittävän nopeasti. Tämä kannustaakin taloyhtiöitä siirtymään sähköisiin kokouskutsuihin.Isännöintiliitto esittääkin, että kutsut tulisi pääsääntöisesti lähettää sähköisenä ja postitse vain erikseen pyydettäessä. Sähköpostikutsut säästävät myös taloyhtiöiden postituskuluja.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton