• Etusivu
  • Remontti

Asukkaat pettyvät putkiremonttien laatuun ja toteutustapoihin

Rakentajan toimitus
Päivitetty 04.02.2025
20114_25521.jpg

Kolmasosa asukkaista on edelleen tyytymättömiä siihen, kuinka putkiremontti onnistui heidän taloyhtiössään. Asukkaiden odotukset ennen putkiremonttia ovat korkeat, mutta lähes puolet joutuu lopulta pettymään saneerauksen toteutustapoihin ja laatuun. Taloyhtiöissä pidetään yhä tärkeämpänä, että putkisaneerausyritykset käyttävät sertifioituja menetelmiä ja laatujärjestelmää. Tiedot käyvät ilmi Consti Talotekniikan teettämästä asukaskyselystä, johon vastasi yli 800 taloyhtiön asukasta. Kysely toteutettiin toisena vuonna peräkkäin.

Taloyhtiöissä on edelleen merkittävä määrä putkiremonttien toteutustapoihin tyytymättömiä asukkaita. Kun viime vuonna 32 prosenttia asukkaista oli sitä mieltä, että heidän yhtiössään toteutettu putkisaneeraus epäonnistui täysin tai hieman, on tyytymättömien määrä tänä vuonna noussut vielä hieman, 34 prosenttiin.

- Näissä tuloksissa heijastuu alan tämänhetkinen tunnelma. Ammattitaitoisista ja laadukkaista tekijöistä on pula, ja samaan aikaan taloyhtiöissä osataan vaatia laadukasta työtä, toteaa Consti PutkiReformi Oy:n toimitusjohtaja Jan-Erik Luther.

Asukkaiden odotukset putkiremontin onnistumisesta ovat korkealla, mutta saneerauksen jälkeisten arvioiden mukaan moni joutuu pettymään työn toteutustapoihin ja laatuun. Pahimman pettymyksen aiheuttavat asukkaiden arjen laadun heikentyminen.

Asukkaiden mielestä pölyn leviämistä asuntoon ei ole ratkaistu tyydyttävästi (97 % pitää erittäin tai melko tärkeänä, mutta 45 % kokee sen epäonnistuneen täysin tai hieman) eikä asuntoa ole suojattu hyvin (100 % pitää erittäin tai melko tärkeänä, mutta 41 % kokee sen epäonnistuneen täysin tai hieman).

Myöskään remonttien hinta-laatu-suhde ei vastaa asukkaiden odotuksia. Kaikille asukkaille oli erittäin tai melko tärkeää, että saneerauksen lopputulos on hyvä hintaansa nähden ja työ on sovitun laatuista, mutta yli kolmanneksen mielestä niissä epäonnistuttiin täysin tai hieman (37 % ja 35 %).

Uudet menetelmät tunnetaan yhä paremmin

Perinteiset menetelmät tunnetaan edelleen paremmin kuin uudet menetelmät, mutta ero on kaventunut selvästi. Perinteiset menetelmät tuntee erittäin tai melko hyvin 72 prosenttia (viime vuodesta +6 %) asukkaista, viemärin pinnoitusmenetelmän 58 prosenttia (+27 %) ja sukitusmenetelmän 45 prosenttia (+21 %). Vajaa puolet (48 %) asukkaista on sitä mieltä, että putkiremontti ei saisi kestää yli kuukautta. Viidesosan (22 %) mielestä sopiva haitta-aika putkiremontille on 1-2 viikkoa ja neljäsosan (26 %) mielestä 3-4 viikkoa. Vielä 1-2 kuukauden haitta-aikaan malttia löytyy neljäsosalta (27 %).

Asukkaat ovat heikosti perillä siitä, millaista putkisaneerausmenetelmää heidän taloyhtiössään on käytetty tai ollaan suunniteltu käytettävän. Yli puolet (58 %) vastaajista ei osaa nimetä, mitä saneerausmenetelmää asuinkerroksissa oli käytetty tai käytetään. Pohjakerrosten viemäreistä kysyttäessä tietämättömien prosenttiluku oli vieläkin korkeampi, 67 prosenttia.

Jo puolet hallituksista vaatii sertifikaatteja ja laatujärjestelmää

Taloyhtiöiden hallituksilta kysyttiin, mitkä ovat luotettavan saneerausyrityksen kolme tärkeintä piirrettä. Ensimmäiseksi nousi sertifioidut menetelmät (52 %), toiseksi laatujärjestelmän käyttö (48 %) ja kolmanneksi kyky hoitaa kaikki putkiremonttiin liittyvät työt verkostonsa hyödyntäen (48 %).

- Taloyhtiöt pitävät yhä tärkeämpänä, että putkiremontteja tekevät yritykset hallitsevat todistetusti työnsä. Mittavan ja tärkeän urakan kanssa halutaan olla varmoja siitä, että työtavat ovat laadukkaita ja putket todella kestävät, Luther kertoo.

Kyselytutkimus toteutettiin sähköisenä paneelitutkimuksena maaliskuussa 2011. Kyselyyn vastasi 824 henkilöä, joiden taloyhtiöissä putkisaneeraus on tehty viimeisen viiden vuoden aikana tai se on tulossa seuraavan viiden vuoden aikana. Hallituksen jäseniä ja puheenjohtajia vastaajista oli 230. Tutkimuksen toteutti Innolink Research Oy.

Remontti
putkiremontti
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Viemärin kuntokartoitus.jpg
Katso videolta miten viemärien kuntotutkimus sujui Laajasalossa
Täsmäkartoituksen avulla saadaan paitsi tietoja viemärien ja salaojien kunnosta, mutta myös paikattua mahdollisesti puutteellisia rakennetietoja.
202110_73087.jpg
Toimiva vedenhallinta on keskeinen osa kiinteistöjen kunnossapitoa
Toimiva vesitekniikka, johon kuuluu muun muassa sade- ja jätevesiviemäröinti, on olennainen osa kiinteistöjen ylläpitoa. Asiantuntevan kumppanin tuella vesitekniikka toteutuu edullisesti palvelun laadusta tinkimättä. Haussa onkin henkilökohtainen palvelu ja pitävät aikataulut – yritys, jossa myös työnjohto tekee töitä.
20212_68575.jpg
Kun vesivahinko kohtaa
Perheessä vietettiin leppoisaa sunnuntai-iltaa, kun olohuoneen puolella istuskellut isäntä höristeli korviaan oudolle, lorisevalle äänelle. Isäntä lähti etsimään äänen alkuperää ja löytyihän se – keittiöstä. Rouva oli laittanut astianpesukoneen päälle ennen lähtöään saunaan. Nyt vettä oli laminaatilla ja isännällä kova kiire.
piirretty kerrostalo ja kolme puhekuplaa, joissa on kysymyksiä taloyhtiölle
Nyt on asukaskyselyiden aika!
Asukaskyselyn tekeminen on loistava keino kartoittaa osakkaiden ja asukkaiden mielipiteitä, odotuksia ja toiveita. Parhaimmillaan osakkaiden vastauksien pohjalta pystyy kartoittamaan myös taloyhtiön strategiaa. Asukaskyselyitä kuitenkin käytetään hyväksi liian harvoin, vaikka yleisesti osakkaat osaisivatkin arvostaa tällaista elettä.Osakkaille ja asukkaille tärkeimpiä asioita ovat ne näkyvimmät, arjen toimivuuteen liittyvät seikat, puutteet näissä on helppo kartoittaa asukaskyselyllä. Toimiva arki = tyytyväiset osakkaat.Kysely pitää järjestää niin, että vastaaja pysyy nimettömänä GDPR-säännösten vuoksi.
Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Saiko asfalttia tilata ilman yhteisesti sovittua rahoitusta?
Yhtiömme päätti yhtiökokouksessa kesällä 2020 tilata asfaltin pihaamme. Sovimme, että ensin hankitaan rahoitus ja sitten tilataan. Eräs osakkaamme kyseli pankista, mutta pienelle yhtiölle ei annettu lainaa. Osakkaat pitivät kokouksen salaa ilman puheenjohtajaa ja tilasivat n. 10.000 euron asfaltin 4 talouden yhtiöömme. Toimittajalle ei kerrottu, että rahoitus ei ole kunnossa. Vaadittiin maksamaan kerralla, vaikka piti olla ensin rahoitus.Nyt korona-aikana oli kohtuuton satsaus yhdelle perheelle laittaa kerralla melkein 3000 euroa tuohon remonttiin. Maksettiin osuutemme vastoin haluamme kerralla. Miten olisi pitänyt toimia, koska ei ollut mahdollista maksaa tuota osuuttamme vastikkeena osissa? Mikä oli tilaajien vastuu?
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Kuka on vastuussa ja korvausvelvollinen, kun asunnon lämmitys ei toimi?
Kuka on korvausvelvollinen tapauksessa, jossa vuokrattavaksi ostetun uuden asunnon lämmitys ei toimi. Asunto on ostettu rakennuttajalta elokuussa. Viime viikkojen pakkasten aikana asunnon sisälämpötila ei ole noussut yli 16 celsiusasteen, vaikka patteria on ilmattu LVI-urakoitsijan toimesta päivittäin viikon ajan, parhaimpana päivänä kahteen kertaan. Koko talon lämmitysjärjestelmän säätöä ei ole tehty ennen eikä jälkeen asuntojen luovutuksen.Asunto on vuokrattu opiskelijalle, joka on ilmoittanut, ettei suostu maksamaan täyttä vuokraa ko. kuukaudelta. (Lämmitys ei ole toiminut kahteen viikkoon). Puolentoista viikon puhelinrumban jälkeen minun ja isännöitsijän välillä jouduin ostamaan asuntoon sähköpatterin, jotta vuokralaiseni ei tarvinnut etsiä inhimillisen lämpötilan tarjoavaa korvaavaa asuntoa. Eli nyt vuokralaiseni maksaa sähkölaskussaan asunnon lämmittämisen niin kauan kunnes lämmitys saadaan toimimaan. Kuluja minulle tästä on aiheutunut tuo puolen kuun vuokra, sähköpatterin hankkiminen, vuokralaisen sähkönkulutuslasku siltä osin kun se ylittää edellisen kuun normikulutuksen jne...

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton