Asumisen tulee olla turvallista myös taloyhtiössä
Ihmiset viettävät yhä enemmän aikaa kodissaan niin töiden kuin vapaa-ajankin merkeissä, jolloin kodin ja sen ympäristön turvallisuuteen tulee kiinnittää myös enemmän huomiota. Tiedätkö, mikä on lakisääteinen pelastussuunnitelma ja mikä sen merkitys on?
Milloin pelastussuunnitelma on laadittava?
Kun asuinrakennuksessa on vähintään kolme asuinhuoneistoa, on pelastussuunnitelma laadittava. Sen tarkoituksena on tunnistaa kyseisessä asuinrakennuksessa olevat keskeiset riskit, varaudutaan jo ennakolta mahdollisiin onnettomuuksiin ja määritellään mitä ja miten tulee toimia niiden hallitsemiseksi. Asukkaiden ohjeistamisen vaaratilanteiden varalta tulee taloyhtiön hoitaa. Pelastussuunnitelmaan sisällytetään myös toimintaohjeet yhteiskunnan vakaviin häiriötilanteisiin sekä väestönsuojeluun. Pelastussuunnitelma tulisi tarkistaa vuosittain. Myös yhtiökokouksessa olisi hyvä säännöllisesti viestiä asukkaille pelastussuunnitelman keskeisistä kohdista.
– Monessa taloyhtiössä pelastussuunnitelma on oikeaoppisesti laadittu, mutta sen päivittämisessä ja viestinnässä on paljonkin parannettavaa, Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.
Pelastussuunnitelma tulee tuoda asukkaiden tietoon, perehtymistä ei pidä jättää ainoastaan asukkaiden oman aktiivisuuden varaan.
Miten toteuttaa pelastussuunnitelma?
Havainnollisuus on hyvä lähtökohta. Esimerkiksi kuvallinen viestintä on hyvä tapa käyttää. Myös poistumistiet tulee käydä asukkaiden kanssa säännöllisesti läpi ja erityisen tärkeää on muistuttaa, että poistumistiet tulee pitää esteettöminä.
Aiheesta on olemassa erilaisia verkkokursseja, joiden avulla voi laatia omalle taloyhtiölleen pelastussuunnitelman. Tutustu esimerkiksi Kiinteistöliiton tarjontaan.
Huomio
Pienet tärpit turvalliseen asumiseen
- Toimiiko palovaroitin? Ovatko alkusammutusvälineet kunnossa ja käyttövalmiina?
- Jos ja kun lataat sähkölaitteita, käytä ainoastaan niiden omia latureita ja irrota laturi pistorasiasta latauksen päätyttyä
- Mikäli käytät jatkojohtoja, varmista että ne eivät kuumene
- Aloita tulisijojen lämmitys varovasti, mikäli tulisijat ovat olleet pitkään kylmillään. Vaarana savuhormin halkeaminen sekä tulen leviäminen syttyviin rakenteisiin. Olethan muistanut nuohouksen?
- Löytyykö kodistasi hätätilanteita varten kotivara: Ruokaa ja vettä kolmeksi päiväksi, paristokäyttöinen radio, taskulamppu, paristoja sekä varavirtalähteitä, retkikeitin sekä tulitikut, tarpeelliset lääkkeet, joditabletteja sekä hygienia- ja ensiaputarvikkeita
- Muista myös naapuriapu tarvittaessa.
Lähteet: Kiinteistöliitto