• Etusivu
  • Energia

Energiansäästöä yleisistä tiloista – näin taloyhtiö säästää selvää rahaa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö HSY Ilmastoinfo
Päivitetty 20.07.2023
20229_79584.jpg

HSY:n Ilmastoinfon järjestämillä Taloyhtiön energiaekspertti -kursseilla kotitehtäväksi annettu oman talon sisälämpötilojen mittaus tuotti mielenkiintoisen tuloksen. Monen kerrostalon yleisten tilojen lämpötila oli vähintäänkin korkea, jopa trooppinen. Tämä havainto käynnisti MAX17-kampanjan, joka kannustaa taloyhtiöitä mittaamaan yleisten tilojen lämpötiloja ja laskemaan ne suositusten mukaiseen 17 asteeseen. 17 astetta on kerrostalojen porraskäytävien suosituslämpötila, varastotilojen suosituslämpötila on 12 astetta.

Ihanan lämmin – vai sittenkin ihan turha kuluerä

Varsinkin niissä kerrostaloissa, joissa ei ole pattereissa termostaatteja, kannattaa lämpötilan mittauksia suorittaa lämmityskauden aikana eri vuorokaudenaikoihin ja kaikissa kerroksissa, myös varastotiloissa. Usein lämpötilat ovat suosituksia korkeammat. Tärkeää on saada kattavasti selville taloyhtiön eri tilojen lämpötilat. Mittaukset voi tehdä itse, tai työn voi teettää ammattilaisella. Lähtökohtaisesti yleisissä tiloissa ei tarvitse olla suositusta lämpimämpää.

HSY:n Ilmastoinfon mittauspartio kävi As. Oy Helsingin Karpalon rappukäytävillä tekemässä mittauksia. Tuolloin A-rapussa oli monta astetta suositusta lämpimämpää, kun alhaalla mittari näytti 23,1 °C ja yläkerrassa yli 24 °C. Toimiin oli ryhdyttävä.

Talon rappukäytäviin ja varastotiloihin asennettiin patteritermostaatit. Nyt lämpötiloja saadaan säädettyä ja lämpötiloja tarkkaillaan edelleen. Tasainen lämpötila ei tule kuin Manulle illallinen, vaan sitä pitää mitata ja säätää. Hyvä taso löytyy ajan kanssa. Myös ilmanvaihdon tuloilman lämpötila vaatii säätämistä. Tärkeää on muistaa, että lopputuloksena tilan pitäisi lämmetä pattereilla, ei tuloilmalla.

Energiansäästöviikolta spurtti

Energiansäästö on yksi tapa säästää taloyhtiön varoja. Vaikka summat eivät olisi järin suuria, ei energiaa kannata ylipäätään syytää harakoille. Edellä esitellyn As. Oy Helsingin Karpalon lämmönkulutukseen tehtiin laskelmat insinööritoimistossa. Mitatusta 24 asteen lämpötilasta pudotus suositeltuun 17 asteeseen pudottaa rappukäytävän lämmityskulut alle puoleen. Alati kasvavan sähkönhinnan puitteissa säästö on helposti perusteltavissa.

Valtakunnallisen energiansäästöviikon (viikko 41) starttina voisi olla oman taloyhtiösi yleisten tilojen lämpötilan mittaus.

Mistä aloittaa energiansäästö?

HSY tarjoaa mainion työlistan taloyhtiöiden käyttöön. Tutustu sivulla toimintaohjeisiin. Käytännössä ei tarvita kuin päätös lähteä etsimään energiansäästöä yleisten tilojen sisälämpötilasta ja seurata sitten ohjeita.

Kuten aiemmin kerrottiin, ensin tulee suorittaa kattava mittaus sisätiloissa lämmityskaudella. Sen jälkeen asiantunteva LVI-alan ammattilainen arvioi tilanteen patterikohtaisesti ja tekee urakkasuunnitelman. Urakan tilauksen jälkeen termostaatit asennetaan sovitusti, seurataan lämpötiloja ja tarvittaessa jälkisäädetään.

Samalla kannattaa huomioida myös tilojen lämpöhukka ja huolehtia kuntoon ainakin ovien ja ikkunoiden tiivistykset.

Onko sinun taloyhtiössäsi tarpeen tarkistaa sisälämpötiloja?

Kuuntele HSY-podcastit

Huomio

Huomio

HSY neuvoo

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden Ilmastoinfo tarjoaa maksutonta energianeuvontaa Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten taloyhtiöille, asukkaille ja pk-yrityksille. Kysy taloyhtiön energiankulutuksesta ja energiatehokkuudesta

Lisää tietoa kaikkeen energianeuvontaan >>

HSY Ilmastoinfo
Energia
energiansäästö
taloyhtiön hallinnointi
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20228_79228.jpg
Hirvittääkö kotisi energian­kulutus? Maksuton energia­ekspertti­kurssi auttaa
Parasta energiaeksperttikurssissa on kansantajuinen tieto ja konkreettiset esimerkit elävästä elämästä. Tätä mieltä ovat ainakin kurssin käyneet Kalle Savolainen ja Cary Kilpinen. Savolaisen taloyhtiössä on kurssin oppeja otettu jo käyttöön. Taloyhtiön kaukolämmön kulutus on laskenut 60 prosenttia, ja asumisen hiilijalanjälki on jopa puolittunut.
20234_81410.jpg
Näin teidänkin talo­yhtiös­tänne saadaan energia­pihi - kuuntele KIVIJALKA-podcast
Taloyhtiöiden energiatehokkuus on ollut kuuma aihe, varsinkin vuoden 2022 energian hinnannousun jälkeen. Monissa taloyhtiöissä onkin mietitty, miten saataisiin parannettua energiatehokkuutta ja samalla pienennettyä kustannuksia. Kivijalka-podcast teki HSY:n Ilmastoinfon kanssa kolmen jakson paketin taloyhtiön energiaremonteista, niiden suunnittelusta ja toteutuksesta.
20235_81792.jpg
Miten toteutetaan onnistunut energia­remontti taloyhtiössä? Kuuntele uusin jakso
Energiaremontti on kuuma aihe tällä hetkellä ja monet taloyhtiöt miettivätkin sen toteuttamista. Mutta millainen on onnistunut energiaremontti? Miten remontin onnistumista voidaan mitata? Kuinka paljon säästöjä voidaan saada ja mikä on remontin takaisinmaksuaika? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin saadaan vastaus tässä Kivijalka-podcastin jaksossa, joka tehtiin yhteistyössä HSY:n Ilmastoinfon kanssa.
20239_82800.jpg
Poistoilmalämpöpumppu haastaa tehokkuudessa maalämmön
Poistoilmalämpöpumppu (lyhenne PILP) on maa- ja ilma-vesilämpöpumpun lisäksi suosittu ja varteenotettava vaihtoehto omakotitalon tai rivitaloasunnon lämmitysvaihtoehdoksi. Kodissa on paljon lämpöenergiaa tuottavaa: ihmiset, jääkaappi, pakastin, elektroniikkaa, sauna, jne. Tuotamme lämpöenergiaa huomaamattamme.NIBE poistoilmalämpöpumput ovat tämän energian kierrätysjärjestelmä: ne hyödyntävät talosta poistettavan ilman lämpöenergiaa niin tuloilman lämmitykseen, vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään kuin käyttöveden lämmitykseenkin, mihin kaikki poistoilmalämpöpumput eivät pysty.
Keittiö
Viikon kysymys: Voiko taloyhtiö vaatia valuma-altaiden asennusta
Voiko taloyhtiö vaatia osakkeenomistajia laittamaan/asentamaan valuma-altaat jääkaappien, pakastimien ja astianpesukoneiden alle? Taloyhtiömme on rakennettu 2002, ja melko monella on vielä alkuperäisen laitteet. Vuototapauksessa pintamateriaalithan korvaa asukkaan/osakkeenomistajan vakuutus, mutta rakenteiden kuivatukset taloyhtiön vakuutus, eikö vaan?
201911_61453.jpg
Tiedätkö kotitalouden suurimmat vesisyöpöt?
Asumisen perusedellytysten, veden, sähkön ja lämmön, tuottamiseen käytettävän energian kustannukset nielaisevat valtaosan taloyhtiön rahavirrasta. Vesi on taloyhtiön suurin yksittäinen kuluerä, sillä vedenkäyttö muodostaa keskimäärin 37 % kokonaiskustannuksista. Kokonaisuutena veteen kuluu enemmän rahaa kuin koko taloyhtiön lämmittämiseen. Koska vesi on kallista, veden säästäminen on todellakin kannattavin energiainvestointi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton