• Etusivu
  • Isännöitsijä

Viikon kysymys: Saako isännöitsijä kilpailuttaa remonttia omassa yrityksessä?

Tai saako homeista tilaa vuokrata ja kuka on vastuussa?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Päivitetty 03.10.2024
20227_79071.jpg

Kuvituskuva: Shutterstock.

Jos asunto-osakeyhtiön vuokraamassa tilassa on hometta, voiko hallitus/isännöitsijä joutua vastuuseen, jos asialle ei tehdä mitään ja jollekin tulee esimerkiksi astma tai muita sairauksia kosteuden takia? Saako tuollaista tilaa edes käyttää?

Entä saako isännöitsijä kilpailuttaa yrityksiä taloyhtiön remontteihin, joissa itse on osakkaana tai jotka ovat hänen omia? Jos hallituksen jäsenillä on suhteita remontointi yrityksiin, saako niitä kilpailuttaa/käyttää taloyhtiön kunnostukseen?

Vastaus:

Taloyhtiön on reagoitava aina siihen, jos jostakin huoneistosta löytyy hometta, oli kyse sitten osakashallinnassa olevasta huoneistosta tai taloyhtiön vuokraamasta huoneistosta. Yleensä homeen löytyminen tarkoittaa kosteusvaurioita taloyhtiön kunnossapitovastuulla olevissa rakenteissa. Luonnollisesti on ensin selvitettävä homeen olemassaolo asiantuntijoiden toimesta sisäilmatutkimuksin.

Taloyhtiö ja taloyhtiön johto voivat joutua vahingonkorvausvastuuseen, jos ovat rikkoneet asunto-osakeyhtiölakia tai yhtiöjärjestystä (AOYL 24 luku). He saattavat joutuvat vastuuseen myös vahingosta, jota arvioidaan vahingonkorvauslain säännösten perusteella. Relevantin syy-yhteyden toteaminen riittävällä todennäköisyydellä taloyhtiön tai sen johdon toimien ja työntekijöiden sairastumisen välillä on kuitenkin pitkän todisteluketjun päässä.

Remontin kilapiluttamisesta

Yleisen elämänkokemuksen mukaan on hyvinkin todennäköistä, että hallituksen jäsen ei pysty tekemään yhtiön edun mukaista päätöstä silloin, kun hänen oman etunsa on ristiriidassa yhtiön edun kanssa.

Taloyhtiön on tehtävä päätökset siten, että ei jää epäilystä päätöksen tekijöiden esteellisyydestä tai riippumattomuudesta. Hallituksen jäsenen esteellisyydestä on säädetty asunto-osakeyhtiölain 7 luvun 4 §:ssä. Hallituksen jäsen ei saa osallistua sellaisen asian käsittelyyn, jossa hänen intressinsä saattavat olla ristiriidassa yhtiön edun kanssa. Isännöitsijän esteellisyyteen sovelletaan samoja periaatteita kuin hallituksen jäsenen esteellisyyteen.

Isännöitsijä ei saa hoitaa tehtäväänsä esteellisenä. Kysyjän esittämään kysymykseen isännöitsijän esteellisyydestä tilanteessa, jossa hän toimii yhden kilpailutettavan yrityksen omistajana, on helppo vastata. Esteellisyyskriteerien täyttyminen on hyvin lähellä ja hänen on syytä jäävätä itsensä kilpailuttamistehtävistä.

Isännöitsijän tulee toimia asunto-osakeyhtiölain, yhtiön edun, eettisten ohjeiden ja isännöintisopimuksen mukaisesti.

Huomio

Huomio

"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."

20227_79035.jpg
http://www.jurinet.fi

Kysymykseen vastasi:

MARKUS TALVIO
Toimitusjohtaja, OTM
Kiinteistölakimies
Jurinet Oy Lakiasiaintoimisto

Markus on erikoistunut asuntokauppaan-, rakentamiseen-,
ja kiinteistönvälitykseen- sekä asunto-osakeyhtiö- ja
kiinteistöoikeuteen liittyviin riita-asioihin.
Talvio on arvostettu ja kokenut kouluttaja. Markus on luennoinut
vuosia myös Rakentaja.fi ja Omataloyhtiö.fi seminaareissa ja
messuilla.

Jurinet Oy on perustettu vuonna 2011 Tampereella
15 asianajotoimiston yhteenliittymäksi. Vuodesta 2015 lähtien
Jurinet on ollut valtakunnallinen itsenäinen toimisto.

lakimies Markus Talvion kuva

Tarvitsetko lakimiehen apua?

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Jurinet Oy
Isännöitsijä
taloyhtiön hallinnointi
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20163_45773.jpg
Osakkeenomistajan on hoidettava huoneistoaan huolellisesti
Osakkeenomistajalla on osakeomistuksen perusteella oikeus hallita taloyhtiön omistamaa osakehuoneistoa. Osakkeenomistajalle huoneisto on oma koti, arjen tärkein paikka, jossa asutaan ja levätään työpäivän jälkeen. Varsinaisen asumisen lisäksi osakkeenomistajan on muistettava myös hoitaa osakehuoneistoa huolellisesti. Tämä tarkoittaa esimerkiksi aktiivista ja tietoista huoneiston kunnon seurantaa.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: parveke- ja hissiremontit
Jos olen ymmärtänyt oikein niin yksi uuden asunto-osakeyhtiölain tuomista muutoksista on, että kustannukset voidaan kohdistaa entistä tarkemmin osakkeen omistajille. Loppuvuodesta taloyhtiössä aloitetaan suunnittelemaan parvekeremonttia.Voidaanko uuden lain nojalla huoneistojen parvekkeiden maksuosuus kohdistaa näille ja yhteisten käytäväparvekkeiden osuudet kaikille osakkaille, kun puolella huoneistoista taloyhtiössä on oma parveke?
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Putkivuodon kustannuksien jako?
Ostimme Joulukuussa asunnon josta löytyi kahden kk:n päästä kosteus ammeen alta, isännöistijä ehdotti että korjataan vaan ammeen kohta, mutta kukaan ei käy tekemään sitä, koska vedeneristykseen tulee saumakohta eikä sille voi antaa takuuta. Nyt kylppäri on betonipinnalla ja kaikki menee uusiksi. Mitä tämän remontin kustannuksista kuuluu meille?
piirretty kuva jossa mies on pudonnut ammeen kera katon läpi toiseen huoneistoon alapuolella
Asunto-osakeyhtiölaki osa 4
Vahingonkorvausvastuusta on säädetty kattavasti asunto-osakelyhtiölain 24. luvussa. Luku koskee yhtiön ja sen johtoon kuuluvien sekä osakkeenomistajien laissa tai yhtiöjärjestyksessä säädeltyyn oikeuksiin ja velvollisuuksiin perustuvaa vahingonkorvausvastuuta. Laissa on selvennetty myös osakkeenomistajan ja yhtiön välistä oikeussuhdetta tarkistamalla yhtiön päätösten moittimista koskevia sääntelyä sekä osakkeenomistajien ja yhtiön vahingonkorvausvastuuta.
mies kuuntelee stetoskoopilla pientä leikkitaloa kädessään
Suunnitelmallisuus osaksi kiinteistön kunnossapitoa
Kiinteistön ylläpito jakautuu kiinteistönhoitoon ja kunnossapitoon. Kiinteistön ylläpidolla varmistetaan se, että kiinteistö toimii häiriöttä ja että halutut asumisolosuhteet toteutuvat. Kunnossapito on kiinteistössä tapahtuvaa kunnostavaa korjausrakentamista, jossa korjataan rakennusosia ja järjestelmiä tai uusitaan kuluneita tai viallisia osia.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Rakentamisen määräykset ja luvat
Taloyhtiönkorjaushanke prosessina monimutkainen. Eräs tärkeä osa kokonaishanketta on mahdollisten lupien hakeminen sekä rakennusmääräysten noudattaminen. Taloyhtiön korjaushankkeessa tämä vastuu tulee yleensä urakoitsijalle ja työn valvojalle. Suunnittelija ottaa osaltaan työssään huomioon kaavoituksen sekä rakennusmääräysten vaikutuksen. Huomattavaa on, että ympäristö rajaa usein käytettävissä olevien ratkaisuvaihtoehtojen määrää huomattavasti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton