• Etusivu
  • Isännöitsijä

Isännöitsijän vaihtaminen voi olla haasteellinen hanke

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.12.2024
202012_67923.jpg

Valituksia isännöitsijöistä tulee asukkailta – ennen kaikkea siitä, ettei isännöitsijää saa kiinni silloin kuin tarvitsisi.

Taloyhtiöt vaihtavat isännöitsijää vain harvoin. Valituksia isännöitsijöistä tulee kyllä asukkailta – ennen kaikkea siitä, ettei isännöitsijää saa kiinni silloin kuin tarvitsisi. Uutta isännöitsijää voi olla kuitenkin vaikea löytää, ja vielä vaikeampaa on tietää, muuttuuko palvelu parempaan vaihtamalla. Miten taloyhtiössä kannattaa menetellä, jos isännöitsijän vaihtaminen on harkinnan tasolla?

Viikon kysymys: Tarvitaanko pienessä taloyhtiössä isännöitsijää? >>

Isännöitsijän valinta ja siitä huolehtiminen, että yhtiöllä on pätevä isännöintiyritys, kuuluu taloyhtiön hallitukselle. Yleensä etsimisen hoitaa puheenjohtaja. Isännöitsijöistä on kuitenkin nykyisin pulaa, mikä on johtanut siihen, että kaikki tarjouspyynnön saaneet toimistot eivät edes anna tarjousta. Isännöitsijöitä jää eläkkeelle sadan henkilön vuosivauhtia ilman, että uusia saadaan tilalle. Monella isännöitsijällä on kädet täynnä töitä eikä uusia asiakkaita haluta tai edes voida ottaa.

Pienen yhtiön on vaikea löytää uutta isännöitsijää

Pienen asunto-osakeyhtiön voi olla vaikeampi vaihtaa isännöitsijää kuin suuren. Moni isännöintitoimisto ei ota pieniä kohteita lainkaan, koska niiden hoitaminen ei ole kovin kannattavaa.

Jos palvelu on ostettu isommalta isännöintiyritykseltä, jossa on useita isännöitsijöitä, on yksi mahdollisuus, että yrityksen sisällä vaihdetaan taloyhtiölle nimettyä isännöitsijää. Jos kyseessä on yksityinen isännöitsijä, voi taloyhtiön hallitus isännöintisopimuksessa mainitun irtisanomisajan jälkeen tehdä sopimuksen uuden isännöitsijän kanssa, mikäli löytää sellaisen. Lain mukaan vaihtamista ei tarvitse perustella.

Ensimmäinen haaste on siten mahdollisten ehdokkaiden etsiminen. Jos tiedossa on hyväksi tunnettuja isännöitsijätoimistoja, niistä kannattaa kysellä jo etukäteen, kiinnostaako niitä tehdä tarjous. Kysellä kannattaa myös muiden talojen hallituksilta, onko niillä sopimuksia sellaisten isännöitsijöiden kanssa, joita voisi suositella.

Tunnetut isännöintiyritykset paikkakunnalla on hyvä käydä läpi. Jos paikkakunta on pieni eikä vaihtoehtoja ole, kysymykseen tulevat myös naapurikunnan isännöintitoimistot. Isännöintiliitolla on omilla sivuillaan myös hakupalvelu, johon voi tutustua osoitteessa: www.isannointiliitto.fi/haeisannointia/

Eikö halvin ollutkaan paras?

Jos edelliseen isännöitsijään on ollut tyytymättömyyttä, kannattaa taloyhtiön hallituksen katsoa valintaprosessiin osalta myös peiliin: Miten valinnan voisi tehdä paremmin? Onko valintaperusteena aikaisemmin kenties ollut pelkästään hinta? Onko ehdokkaita edes haastateltu? Onko tehtävät määritelty selkeästi ja tarpeet kartoitettu etukäteen riittävän hyvin?

Ennen tarjouspyyntöä hallituksen tulisikin tehdä perusteellinen tarvekartoitus, mitä palveluita halutaan ostaa, millaista asiakaspalvelua ja viestintää halutaan, mitä edellytetään työskentelyltä hallituksen kanssa ja millä kriteereillä isännöintiyritys kaikkiaan valitaan.

Viikon kysymys: Taloyhtiön hallussa olevien autopaikkojen jakaminen >>

Info

Info

Tarjouspyynnön tulisi sisältää ainakin seuraavat asiat:

• Kuvaus yhtiöstä

• Palvelut, jotka halutaan ostaa

• Taloyhtiön tärkeimmät tavoitteet

• Muut tiedot, jotka halutaan tarjoukseen: esim. tehtäväluettelo, kk-hintaan kuuluvat sekä erikseen veloitettavat palvelut, isännöintiyrityksen referenssit yms.

• Liitteinä: isännöitsijätodistus ja yhtiöjärjestys, uusin tilinpäätös ja toimintasuunnitelma, kunnossapitotarveselvitys Taloyhtiön edun mukaista on pyytää tarjoukset siten, että jokainen isännöintiyritys tarjoaa samalla hallituksen hyväksymällä sopimussisällöllä. Näin tarjouksista saadaan todella vertailukelpoisia.

Kiinnitä huomio laatuun ja ammattitaitoon

Jos tarjouksia tulee riittävästi, hallituksen kannattaa haastatella vastaava isännöitsijä ennen sopimuksen tekoa. Haastattelu on samalla myös ensimmäinen kontakti uuteen isännöitsijään. Hallitus avaa ja käsittelee tarjoukset kokouksessaan ilman isännöitsijää.

Vertailussa on viisasta painottaa laatua, ei pelkästään hintaa: Onko yrityksellä riittävästi henkilökuntaa, kokemusta ja ammattitaitoa? Onko isoihin korjauksiin teknistä osaamista? Onko yrityksellä auktorisointi tai muu laatujärjestelmä? Myös yrityksen taustat kannattaa tarkistaa. Isännöitsijä on taloyhtiössä avainasemassa ja paljon haltijana.

Valinta on tehtävä harkiten. Isännöitsijän arvioinnissa on kuitenkin pidettävä realismi mukana: Jos yhdellä isännöitsijällä on 21 taloyhtiötä, aikaa on yhtiötä kohden alle 8 tuntia kuussa. Ennen vanhan isännöitsijän irtisanomista, puntaroi kokonaistilanne odotuksineen ja edellytyksineen huolella.

Taloyhtiö kaipaa säännöllisiä huoltotöitä - kuka on vastuussa ja mistä? >>

Isännöitsijä
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20221_74364.jpg
Viikon kysymys: Saako isännöitsijä toimia kokouksen puheenjohtajana?
Saako isännöitsijä toimia kokouksen puheenjohtajana? Minkälainen vastuu puheenjohtajalla on tekemistään ehdotuksista ja näille saamistaan päätöksistä asioissa, joita ei ole kokouskutsussa mainittu?Esim. jos kokouskutsussa mainitaan, että hyväksytään kylpyhuoneremontin kulut, niin voiko puheenjohtajan esityksestä päättää, että asia on loppuunkäsitelty? Kyseessä olivat siihenastiset kulut, joihin ei kuulunut yhtiön minulle korvattavaksi kuuluvia kuluja.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Epämiellyttävä haju porraskäytävässä - mitä tehdä?
Asun kerrostalossa, jossa kaksi asuntoa/kerros. Naapurillani on viisi kissaa. Nyt jo parin kuukauden ajan on porraskäytävässä leijunut yököttävä kissan pissan haju. Toki ennenkin on ollut muutaman päivän hajuongelmia. Naapurilla on tapana säilyttää kissanpissan vaihtopusseja ulko-ovensa lähellä ja viedä sitten pois, kun on asiaa ulos. Olen laittanut asukkaalle pari kohteliasta kehotusta tehdä ongelmalle jotain. Hän ei vastaa myöskään ovikellon soittoon. Haju tunkeutuu jo oman asuntoni eteiseen, kun kuumuuden takia on pidettävä ikkunat raollaan ja parvekkeen ovi auki. Isännöitsijälle olen myös kertonut ongelmasta, ottaa yhteyttä, kunhan ehtii, oli isännöitsijän vastaus. Ystävät ja yläkerran naapurit yökkäilevät kanssani.Keneen otan yhteyttä, jotta hajuhaitasta pääsee eroon?
piirretty kuva kun taloyhtiön hallituksen jäsenet seisovat kerrostalon katolla
Ovatko taloyhtiösi vastuuhenkilöt ajan tasalla?
Taloyhtiössä yhtiökokous valitsee hallituksen, jonka toimikausi alkaa heti valintapäätöksen jälkeen. Hallitus voi ryhtyä hoitamaan taloyhtiön asioita siten välittömästi sen jälkeen, kun se on valittu.
20221_76672.jpg
Kenen vastuulla on pihan talvi­kunnossapito?
Kun taloyhtiön pihalla on liukasta, kenen vastuulla on huolehtia, että kukaan ei loukkaa siinä itseään? Kiinteistön ja katualueen talvikunnossapito ei ole vain vitsin ja leikinasia, vaan hyvässä kunnossa oleva piha-alue on kaikkien etu.
asukas keskustelee remontin työnjohtajan kanssa ja he katselevat suunnitelma paperia remontoitavassa huoneessa
Taloyhtiön kunnossapito- ja muutostyöt
Kunnossapitovastuu yhtiön rakennuksesta ja muista tiloista jaetaan osakkeenomistajien ja yhtiön kesken asunto-osakeyhtiölain 4. luvun ja 2 §:n säännösten mukaisesti. Laista aiheutuva kunnossapitovastuu on sikäli tahdonvaltainen, että yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä laista poikkeavasti kunnossapitovastuun jaosta. Asunto-osakeyhtiölain velvoitteista kertoo porilainen asianajaja Markku Asmala Asianajotoimisto Asmala Härmäläinen Santavuo Oy:stä.
taloyhtiön vuosikello vuodenajat
Taloyhtiön vuosikello
Omataloyhtiö.fi tarjoaa sinulle vuosikellon taloyhtiön tapahtumien tarkasteluun ja muistuttaa sinua tulevista ja tärkeistäkin taloyhtiön vuosittaisista tapahtumista.Taloyhtiön vuosikelloa on tarkasteltu niin hallituksen, kiinteistön kuin asukkaankin näkökulmasta. Vuosikellosta löydät kuukausittain kaiken tarpeellisen tiedon taloyhtiön vuosittaiseen toimintaan ja tapahtumiin.Taloyhtiön vuosikello auttaa sinua pysymään ajan tasalla taloyhtiösi tapahtumista ja antaa samalla myös uusia vinkkejä toiminnan parantamiseen.Olemme koonneet taloyhtiön vuosikelloihin muutamia ajankohtaisia artikkeleita suunnittelun ja ideoinnin tueksi. Vuosikelloista pääset kätevästi siirtymään sinulle tärkeisiin ja mielenkiintoisiin artikkeleihin Omataloyhtö.fi-sivustolla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton