• Etusivu
  • Remontti

Kerrostalon julkisivun lisäeristys

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER
Julkaistu 30.06.2017
20176_49695.jpg

uonna 1974 valmistunut kerrostalon energiatehokkuutta parannettiin julkisivuremontin yhteydessä.

Energiatehokasta ja kaunista

Kiireisimmän kerrostalorakennusbuumin aikaan vuonna 1974 valmistuneen, neljän kolme-viisikerroksisen kerrostalon asunto-osakeyhtiö Salpa-Sellon pesubetoniset elementtijulkisivut olivat jo erittäin huonossa kunnossa. Uudet julkisivut toteutettiin eristerappausjärjestelmällä lämpörapattuna. – Näin rakennuksiin saatiin myös osakkaiden toivomat modernimmat julkisivut, kertoo julkisivuremontin suunnitellut arkkitehti Vesa T. Maukonen KVA Arkkitehdit Oy:stä.

Vuonna 1973 valmistuneen naapuriyhtiön, viiden 3-5 kerroksisen kerrostalon Salpa-Kanteleen julkisivuremontti toteutettiin samalla tavalla. – Vanhat kuorielementit puretaan ja eristeet poistetaan. Elementit saumataan ja pohja oikaistaan huolella. Osassa Salpa- Sellon julkisivuista laastia tarvittiin jopa 60 mm, kertoo kohteen valvoja, Heimo Munukka Finnmap Consulting Oy:stä.

Uusi julkisivu tulee olemaan vanhaa noin 100 mm paksumpi. Siksi rakennusten räystäitä pidennetään ja uusien ikkunoiden karmisyvyys on 210 mm.

Kestämään kehitetty

MonoRoc-eristerappausjärjestelmä on perinteisestä paksurappauksesta haastavimpiinkin ilmasto-oloihin kehitetty moderni, kuumasinkityllä teräsverkolla lujitettu kolmikerrosrappaus, joka mahdollistaa rakenteen hengittämisen ja kuivumisen hyvän vesihöyrynläpäisevyyden ansiosta. weber.vetonit SilcoMaali + SilcoPinnoite-yhdistelmän avulla saadaan tasavärinen, härmehtimätön rappaus. Rappauskerrosten yhteispaksuus on noin 25-30 mm, joten järjestelmän iskunkestävyys on erittäin hyvä.

MonoRoc-paksueristerappausjärjestelmän kehittämisessä on hyödynnetty Weberin ja ISOVERin tuotekehitystä. Rappausjärjestelmän hengittävyyden ja kestävyyden takuuna on osaltaan kosteutta imemätön ja vesihöyryä läpäisevä eriste ISOVER FS5+, jonka eristyskyky ei heikkene olosuhteidenkaan vaihdellessa. Se on kehitetty nimenomaan paksurapatuissa eristerappausmenetelmissä käytettäväksi, niin korjaus- kuin uudiskohteissakin. Uudiskohteissa rakentamismääräysten mukaisen ulkoseinän U-arvon vertailuarvo 0,17 W/m2K saavutetaan 180 mm (2 x 90 mm) eristepaksuudella. Tuotteen paloluokka on paras mahdollinen A1, ja kuten muutkin mineraalivillat, se toimii erinomaisesti ääntä eristävänä materiaalina rakenteessa. Levykoko on 600 mm x 1200 mm. Saatavana on myös isompia 600 mm x 1500 mm levyjä.

As. Oy Salpa-Sellossa ja Salpa-Kanteleessa tasoitetun alustan päälle asennetaan kaikkiaan 200 mm ISOVER FS5+ eristevillaa, jolloin päästään U-arvoon 0,15 W/m2K. Eristekerros kiinnitetään Weberin Kiinnikepaketin ja Weber Kiinnityshaka EE:n avulla. EE Kiinnikeratkaisu on osa MonoRoc-eristerappausjärjestelmää ja mahdollistaa yli 160 mm paksuiset eristepaksuudet. Välikerroksessa käytetään eristeen lisäksi kotimaisia teräksisiä termorankoja, joiden erikoismuotoiltu teräsrakenne katkaisee kylmäsillan.

MonoRoc-järjestelmään päädyttiin arkkitehti Vesa T. Maukosen mukaan järjestelmän kestävyyden ja erinomaisen ääneneristävyyden vuoksi. Se on tärkeä ominaisuus tiiviisti rakennetuilla ja liikenneväylien varressa sijaitsevilla alueilla ja lisää asumisviihtyvyyttä huomattavasti.

Julkisivuremontit toteuttaa Consti Julkisivut Oy. Samat ammattilaiset toteuttavat koko julkisivuremontin pohjatöistä pintarappaukseen.
– Pohjatöiden huolellisen toteutuksen merkitys tulee varmasti selväksi, kun seuraavatkin työvaiheet tekee sama porukka, naurahtaa vastaava mestari Jukka Tavikainen.

Tavikainen kertoo, että rapparit ovat olleet MonoRoc lämpörappausmenetelmään tyytyväisiä. Se on ollut helppo toteuttaa
ja jälki on näyttävää.

Info

Info

Julkisivu: Weber Monoroc -lämpörappaus

Rakentamisen ajankohta: Valmistuminen 2014

Energiatehokkuus: Uusi U-arvo 0,15 W/m2K

Toteutus: Consti Julkisivut Oy

Arkkitehtisuunnittelu: KVA Arkkitehdit Oy/ Vesa T. Maukonen

Valvonta: Finnmap Consulting Oy/Heimo Munukka

Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER
Remontti
julkisivu
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20164_45973.jpg
Suunnitteluohjelmia ja laskureita suunnittelijoiden käyttöön
ISOVER on kerännyt apuvälineitä helpottamaan hyvien ja toimintavarmojen rakenteiden suunnittelua ja toteutusta.Rakennekirjastosta löytyvät rakennekuvat esitettynä ISOVER-lämmöneristeratkaisuilla. Suunnitteluohjelmien alla esitellään suunnittelijoiden käyttöön arkkitehti- ja rakennesuunnittelussa tarvittavia apuohjelmia. Ääni- ja paloteknisten rakenteiden kautta pureudutaan näihin suunnittelussa tarvittaviin lämmöneristeitä koskeviin rakenneominaisuuksiin ja näistä osioista pääsee edelleen rakennekuviin kuten rakennekirjastostakin.
201610_47636.jpg
Vaikuta asukkaiden arkeen ja mukavuuteen
Millä tahansa eristemateriaalilla voidaan saavuttaa rakennuksen energiatehokkuusvaatimukset, mutta eristemateriaalien ääneneristys- ja palo-ominaisuuksissa sekä ekologisuudessa on eroja. Eristevalinnalla on vaikutusta asumisen mukavuuteen ja rakennuksen terveyteen, joten esimerkiksi rakennuksen lisäeristyksen yhteydessä kannattaa kiinnittää huomiota materiaalivalintaan. Lasivillan käyttöön kohdistuu kuitenkin myös ennakkoluuloja. Tässä kirjoituksessa pureudumme muun muassa taloyhtiöiden asukkaita askarruttaneeseen kysymykseen lasivillan kosteuden kestosta esimerkiksi rakenteilla olevan julkisivun altistuessa sateelle.
20175_49231.jpg
Putkistojen lämpöhäviöt minimiin
Tiesitkö, että putkiremonttien oikeat eristysvalinnat säästävät energiaa ja pidentävät putkistojen elinkaarta? Putkiremontit kuuluvat julkisivukorjausten ohella taloyhtiöiden kalleimpiin hankkeisiin. Huolella suunniteltu toteutus tuottaa tuloksen, jota ei tarvitse ryhtyä samalla vuosikymmenellä paikkailemaan. Putkiremonteissa oikealla eristyksellä säästetään energiaa sekä pidennetään putkistojen elinkaarta. Oikealla eristyksellä on suuri taloudellinen merkitys.
20178_49846.jpg
Savikattotiili toimii julkisivussa!
Vaikka paikalla muurattu tiilijulkisivu on todettu Tampereen teknillisen yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan elinkaariedullisimmaksi julkisivuratkaisuksi kerrostalossa, voidaan keraaminen julkisivu toteuttaa muullakin tavoin kuin muuraamalla. Yksi tällainen tapa on tehdä persoonallinen julkisivu keraamisilla savikattotiilillä, kuten Oulun Åströmin rannassa on tehty.
Kivilaatoitusta puhdistetaan Kärcher-painepesurin sekä T 7 -terassipesurin avulla
Painepesurit ja lisävarusteet: täältä pesee
Vaikka puhdistaminen ja peseminen harvoin on suoranaista välineurheilua, on siitä huolimatta hyvistä lisävarusteista suuri apu paremman lopputuloksen aikaansaamiseksi.Nopeus sekä tehokkuus yhdistettynä hyvään lopputulokseen miellyttää ihan varmasti ja ihan kaikkia.
20107_22495.jpg
Sääolot huomioitava puumateriaalien valinnassa
Puupintoja koettelevat sääolot on tärkeää huomioida puumateriaalien valinnassa ja huollossaSuomen sateinen ilmasto ja ilmastonmuutos asettavat omat haasteensa ja vaatimuksensa puupinnoille. Julkisivut ovat osin räystäiden ja muiden rakenteiden suojaamia, mutta pihan rakenteiden, kuten terassien, laitureiden ja aitojen puupinnat ovat jatkuvasti säälle altistuneita. Puupintaisia julkisivuja on Suomessa niin julkisissa rakennuksissa kuin omakotiasunnoissa ja mökeissä. Lisäksi puuta käytetään pihojen rakenteissa ja kalusteissa. Pientaloissa puujulkisivujen suosio on ollut myös vahvassa kasvussa. Ulkopintojen osalta on tärkeää ottaa sääolosuhteet huomioon puumateriaalin, puun suojauksen ja pinnoitteen tai maalin valinnassa ja huollossa.Suomi ja muu Pohjois-Eurooppa ovat maantieteellisesti otollisia alueita puurakentamiselle. Euroopan osalta Atlantin rannikon ilmasto on selvästi ankarampi kuin Suomen ja etenkin Pohjois-Suomen ilmasto. VTT:n erikoistutkija Hannu Viitasen mukaan tähän vaikuttaa esimerkiksi se, että Suomessa on perinteisesti ollut pakkastalvia ja lämpötilat eivät nouse jatkuvasti homeelle ja laholle otollisiin lämpötiloihin.Ilmaston vaikutukset ovat moninaisia, sillä esimerkiksi sademäärät, ilman kosteus, lämpötila ja sen vaihtelu, tuulisuus ja auringon säteily vaikuttavat ulkoseiniin ja pihojen puurakenteisiin kohdistuvaan säärasitukseen. Perinteisesti loppukesä ja erityisesti syksy, jolloin sateet tulevat pääosin vetenä, ovat haastavinta aikaa puurakenteille. Ilmastonmuutos tuo omat haasteensa puupinnoille, mikäli talvet ovat yhä lämpimämpiä, jolloin vesi tulee enemmissä määrin sateena myös talviaikaan. – Julkisivut ja puiset ulkorakenteet altistuvat entistä enemmän säiden vaikutuksille. Etenkin parvekkeet, aidat ja laiturit ovat erityisesti koetuksella. Puupinnat, joissa ei ole sateensuojaa lainkaan, altistuvat sateelle ja säärasitukselle huomattavasti.– Sään vaikutuksia arvioitaessa tarkastellaan aluksi laajalla alueella vallitsevaa suurilmastoa, ns. makroilmastoa. Ilmaston vaikutuksissa tulee ottaa huomioon myös pienilmasto ja paikallisilmasto, kuten se, miten muut rakennukset ja rakenteiden yksityiskohdat suojaavat ulkoseinää, Viitanen jatkaa.Puurakentamisella on mahdollista saavuttaa hyvinkin pitkä rakennuksen kestoikä. Suomesta löytyy yli satavuotiaita julkisivuja, joissa on edelleen alkuperäinen puumateriaali. Kokonaisrakenteen laatu tärkeää, ja pienetkin yksityiskohdat, joista vesi voi päästä sisään rakenteisiin, on huomioitava. Myös valittu puumateriaali, pinnoitetyyppi ja säännöllinen huolto ovat tärkeitä seikkoja. – Materiaalien osalta laudan paksuuden tulisi olla riittävä. Esimerkiksi Suomessa ja Pohjois-Euroopassa paljon käytetty kuusilauta täyttää paikalliset vaatimukset. Pintakäsittelyyn olisi hyvä kuulua ns. kolmen kerran käsittely ja maalin on oltava riittävän tiivistä, ettei vesi mene siitä läpi. Pintakäsittelyn valinta tehdään sen mukaan, minkälainen puupinta ja rakenne ovat kyseessä, Viitanen sanoo.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton