• Etusivu
  • Remontti

Kerrostalon julkisivun lisäeristys

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER
Julkaistu 30.06.2017
20176_49695.jpg

uonna 1974 valmistunut kerrostalon energiatehokkuutta parannettiin julkisivuremontin yhteydessä.

Energiatehokasta ja kaunista

Kiireisimmän kerrostalorakennusbuumin aikaan vuonna 1974 valmistuneen, neljän kolme-viisikerroksisen kerrostalon asunto-osakeyhtiö Salpa-Sellon pesubetoniset elementtijulkisivut olivat jo erittäin huonossa kunnossa. Uudet julkisivut toteutettiin eristerappausjärjestelmällä lämpörapattuna. – Näin rakennuksiin saatiin myös osakkaiden toivomat modernimmat julkisivut, kertoo julkisivuremontin suunnitellut arkkitehti Vesa T. Maukonen KVA Arkkitehdit Oy:stä.

Vuonna 1973 valmistuneen naapuriyhtiön, viiden 3-5 kerroksisen kerrostalon Salpa-Kanteleen julkisivuremontti toteutettiin samalla tavalla. – Vanhat kuorielementit puretaan ja eristeet poistetaan. Elementit saumataan ja pohja oikaistaan huolella. Osassa Salpa- Sellon julkisivuista laastia tarvittiin jopa 60 mm, kertoo kohteen valvoja, Heimo Munukka Finnmap Consulting Oy:stä.

Uusi julkisivu tulee olemaan vanhaa noin 100 mm paksumpi. Siksi rakennusten räystäitä pidennetään ja uusien ikkunoiden karmisyvyys on 210 mm.

Kestämään kehitetty

MonoRoc-eristerappausjärjestelmä on perinteisestä paksurappauksesta haastavimpiinkin ilmasto-oloihin kehitetty moderni, kuumasinkityllä teräsverkolla lujitettu kolmikerrosrappaus, joka mahdollistaa rakenteen hengittämisen ja kuivumisen hyvän vesihöyrynläpäisevyyden ansiosta. weber.vetonit SilcoMaali + SilcoPinnoite-yhdistelmän avulla saadaan tasavärinen, härmehtimätön rappaus. Rappauskerrosten yhteispaksuus on noin 25-30 mm, joten järjestelmän iskunkestävyys on erittäin hyvä.

MonoRoc-paksueristerappausjärjestelmän kehittämisessä on hyödynnetty Weberin ja ISOVERin tuotekehitystä. Rappausjärjestelmän hengittävyyden ja kestävyyden takuuna on osaltaan kosteutta imemätön ja vesihöyryä läpäisevä eriste ISOVER FS5+, jonka eristyskyky ei heikkene olosuhteidenkaan vaihdellessa. Se on kehitetty nimenomaan paksurapatuissa eristerappausmenetelmissä käytettäväksi, niin korjaus- kuin uudiskohteissakin. Uudiskohteissa rakentamismääräysten mukaisen ulkoseinän U-arvon vertailuarvo 0,17 W/m2K saavutetaan 180 mm (2 x 90 mm) eristepaksuudella. Tuotteen paloluokka on paras mahdollinen A1, ja kuten muutkin mineraalivillat, se toimii erinomaisesti ääntä eristävänä materiaalina rakenteessa. Levykoko on 600 mm x 1200 mm. Saatavana on myös isompia 600 mm x 1500 mm levyjä.

As. Oy Salpa-Sellossa ja Salpa-Kanteleessa tasoitetun alustan päälle asennetaan kaikkiaan 200 mm ISOVER FS5+ eristevillaa, jolloin päästään U-arvoon 0,15 W/m2K. Eristekerros kiinnitetään Weberin Kiinnikepaketin ja Weber Kiinnityshaka EE:n avulla. EE Kiinnikeratkaisu on osa MonoRoc-eristerappausjärjestelmää ja mahdollistaa yli 160 mm paksuiset eristepaksuudet. Välikerroksessa käytetään eristeen lisäksi kotimaisia teräksisiä termorankoja, joiden erikoismuotoiltu teräsrakenne katkaisee kylmäsillan.

MonoRoc-järjestelmään päädyttiin arkkitehti Vesa T. Maukosen mukaan järjestelmän kestävyyden ja erinomaisen ääneneristävyyden vuoksi. Se on tärkeä ominaisuus tiiviisti rakennetuilla ja liikenneväylien varressa sijaitsevilla alueilla ja lisää asumisviihtyvyyttä huomattavasti.

Julkisivuremontit toteuttaa Consti Julkisivut Oy. Samat ammattilaiset toteuttavat koko julkisivuremontin pohjatöistä pintarappaukseen.
– Pohjatöiden huolellisen toteutuksen merkitys tulee varmasti selväksi, kun seuraavatkin työvaiheet tekee sama porukka, naurahtaa vastaava mestari Jukka Tavikainen.

Tavikainen kertoo, että rapparit ovat olleet MonoRoc lämpörappausmenetelmään tyytyväisiä. Se on ollut helppo toteuttaa
ja jälki on näyttävää.

Info

Info

Julkisivu: Weber Monoroc -lämpörappaus

Rakentamisen ajankohta: Valmistuminen 2014

Energiatehokkuus: Uusi U-arvo 0,15 W/m2K

Toteutus: Consti Julkisivut Oy

Arkkitehtisuunnittelu: KVA Arkkitehdit Oy/ Vesa T. Maukonen

Valvonta: Finnmap Consulting Oy/Heimo Munukka

Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER
Remontti
julkisivu
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20164_45973.jpg
Suunnitteluohjelmia ja laskureita suunnittelijoiden käyttöön
ISOVER on kerännyt apuvälineitä helpottamaan hyvien ja toimintavarmojen rakenteiden suunnittelua ja toteutusta.Rakennekirjastosta löytyvät rakennekuvat esitettynä ISOVER-lämmöneristeratkaisuilla. Suunnitteluohjelmien alla esitellään suunnittelijoiden käyttöön arkkitehti- ja rakennesuunnittelussa tarvittavia apuohjelmia. Ääni- ja paloteknisten rakenteiden kautta pureudutaan näihin suunnittelussa tarvittaviin lämmöneristeitä koskeviin rakenneominaisuuksiin ja näistä osioista pääsee edelleen rakennekuviin kuten rakennekirjastostakin.
201610_47636.jpg
Vaikuta asukkaiden arkeen ja mukavuuteen
Millä tahansa eristemateriaalilla voidaan saavuttaa rakennuksen energiatehokkuusvaatimukset, mutta eristemateriaalien ääneneristys- ja palo-ominaisuuksissa sekä ekologisuudessa on eroja. Eristevalinnalla on vaikutusta asumisen mukavuuteen ja rakennuksen terveyteen, joten esimerkiksi rakennuksen lisäeristyksen yhteydessä kannattaa kiinnittää huomiota materiaalivalintaan. Lasivillan käyttöön kohdistuu kuitenkin myös ennakkoluuloja. Tässä kirjoituksessa pureudumme muun muassa taloyhtiöiden asukkaita askarruttaneeseen kysymykseen lasivillan kosteuden kestosta esimerkiksi rakenteilla olevan julkisivun altistuessa sateelle.
20175_49231.jpg
Putkistojen lämpöhäviöt minimiin
Tiesitkö, että putkiremonttien oikeat eristysvalinnat säästävät energiaa ja pidentävät putkistojen elinkaarta? Putkiremontit kuuluvat julkisivukorjausten ohella taloyhtiöiden kalleimpiin hankkeisiin. Huolella suunniteltu toteutus tuottaa tuloksen, jota ei tarvitse ryhtyä samalla vuosikymmenellä paikkailemaan. Putkiremonteissa oikealla eristyksellä säästetään energiaa sekä pidennetään putkistojen elinkaarta. Oikealla eristyksellä on suuri taloudellinen merkitys.
20178_49846.jpg
Savikattotiili toimii julkisivussa!
Vaikka paikalla muurattu tiilijulkisivu on todettu Tampereen teknillisen yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan elinkaariedullisimmaksi julkisivuratkaisuksi kerrostalossa, voidaan keraaminen julkisivu toteuttaa muullakin tavoin kuin muuraamalla. Yksi tällainen tapa on tehdä persoonallinen julkisivu keraamisilla savikattotiilillä, kuten Oulun Åströmin rannassa on tehty.
rudus turvahiekka ja leikkihiekka
Turvahiekkaa ja leikkihiekkaa kullanmuruille
Lähes jokaisen taloyhtiön pihalla on lasten leikkipaikka, jossa erilaiset kiipeilytelineet, keinut sekä hiekkalaatikot ovatkin usein kovassa käytössä. Koska käyttäjiä on monia ja heidän ikähaitarinsa vaihtelee vauvasta kouluikäisiin, asettaa se myös leikkipaikan turvallisuudelle omat kriteerinsä.Leikkikenttävälineiden turvallisuudesta ovat vastuussa välineiden valmistajat, leikkikentän ylläpitäjät sekä sen omistaja. Leikkikenttä tulee siis pitää kunnossa.
202211_80174.jpg
Julkisivusaneeraus pienentää kiinteistön energialaskua
Täysimittaisissa julkisivusaneerauksissa vaihdetaan myös lämmöneristeet. Joissain kohteissa rakenteellista energiatehokkuutta parannetaan kasvattamalla eristepaksuutta. Tämä luo lähes poikkeuksetta tarpeen kasvattaa rakennuksen ulkomittoja. Sokkeleiden kasvattaminen ja räystäslinjojen muuttaminen on myös hyvin kallista, joten kiristyneisiin vaatimuksiin pitäisi pystyä vastaamaan muuttamatta alkuperäisiä rakennepaksuuksia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton