• Etusivu
  • Remontti

Korjausrakentamisen energiamääräykset – mitä niistä pitäisi tietää?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 13.04.2015
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Korjausrakentamiseen liittyvät energiamääräykset tulivat voimaan 9.1.2013 viranomaisten käytössä olevien rakennusten osalta ja muiden rakennusten osalta 9.7.2013. Määräysten tarkoituksena on parantaa rakennusten energiatehokkuutta korjaus- ja muutostöiden taikka käyttötarkoituksen muutoksen yhteydessä. Velvollisuus energiatehokkuuden parantamiseen on sidottu muihin korjauksiin ja toimenpiteen luvanvaraisuuteen.

Kustannustehokkaat energiatehokkuuden parannukset toteutetaan muun korjaamisen yhteydessä

Lähtökohtana annetuille määräyksille on suunnitelmallisen kiinteistönpidon edistäminen ja energiatehokkuuden kytkeminen osaksi tehtäviä korjaus- ja uusimistoimenpiteitä. Peruskorjaus, perusparannus sekä muutoksia edellyttävä käyttötarkoituksen muutos ovat käsitteinä kohtuullisen selkeitä soveltamiskohteita. Sen sijaan osakorjaukset saattavat joskus olla hankalampia tulkita, esim. yhden tai useamman julkisivun uusiminen, linjasaneeraus, ilmanvaihtoon liittyvät korjaukset ja uusimiset, uudisasennukset ovat kuitenkin yleensä sen tyyppisiä osakorjauksia, joiden yhteydessä energiatehokkuutta voidaan parantaa. Energiatehokkuusvaatimukset ovat työväline kiinteistöjen omistajille, suunnittelijoille ja rakennusvalvonnoille.

Tavoitteena pienentää olemassa olevien rakennusten energiankulutusta

Energiatehokkuusvaatimuksilla on vaikutusta energiansäästöön ja päästöjen vähentämiseen. Asetuksen mukaisilla vaatimustasoilla on tavoitteena pienentää rakennuskannassa olemassa olevien rakennusten energiankulutusta noin 6 prosenttia vuoteen 2020 mennessä. Huomioitavaa on myöskin se, että energiatehokkuutta parantavat toimenpiteet parantavat myös asumis- ja käyttömukavuutta, sisäilmastoa sekä pienentävät käyttökustannuksiin kohdistuvia korotuspaineita. Korjausrakentamiselle asetetut vaatimukset koskevat kohteita, joissa tehdään laajamittaisia korjauksia tai rakennuksen ulkovaippaa korjataan siten, että sillä on vaikutuksia energiatehokkuuteen. Lisäksi vaatimukset koskevat myös taloteknisten järjestelmien korjaamista.

Maankäyttö- ja rakennuslain pykälät 117 § ja 118 § huomioitava

Aivan kuten ennenkin, korjausrakentamista ohjaa edelleen myös maankäyttö- ja rakennuslain pykälät. Rakennuksen ominaisuudet ja erityispiirteet, soveltuvuus aiottuun käyttöön sekä terveydelliset olot eivät saa heikentyä eikä myöskään turvallisuus saa vaarantua. Lisäksi on huolehdittava siitä, ettei historiallisesti tai rakennustaiteellisesti arvokkaita rakennuksia tai kaupunkikuvaa turmella korjaustoimista huolimatta.

Määräyksiä sovelletaan luvanvaraiseen korjaamiseen/rakentamiseen

Korjausrakentamiseen liittyviä energiamääräyksiä tullaan soveltamaan maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) mukaisesti luvanvaraisiin rakennuksen korjaus- tai muutostöihin taikka käyttötarkoituksen muutoksiin. Näiden yhteydessä määräyksiä sovelletaan niin, että niiden yhteydessä on teknisesti, toiminnallisesti ja taloudellisesti mahdollista parantaa rakennuksen energiatehokkuutta.

Info

Info

Vaaditun korjaustason tulee olla

Teknisesti mahdollinen

Teknisesti toteutettavalla tarkoitetaan ratkaisua, joka suunnitellaan ja toteutetaan siten, että muun muassa kosteus-, palo- ja äänitekniset sekä sisäilmasto-olosuhteiden ominaisuudet eivät heikkene.

Toiminnallisesti mahdollinen

Toiminnallisesti toteutettavalla ratkaisulla tarkoitetaan ratkaisua, jonka seurauksena rakennuksen käyttäminen aiottuun käyttötarkoitukseensa ei merkittävästi heikkene verrattuna alkuperäiseen ratkaisuun.

Taloudellisesti mahdollinen

Taloudellisesti toteutettavalla tarkoitetaan tarkastelun perusteella kustannustehokkaasti toteutettavissa olevaa ratkaisua. Taloudellisessa tarkastelussa käytetään soveltuvin osin samoja muuttujia kuin kansallisien vaatimustasojen yleisessä arvioinnissa käytettävässä kustannusoptimaalisuuslaskennassa.

Vaatimukset eivät koske

Energiatehokkuusvaatimukset eivät koske seuraavissa tapauksissa:

  1. rakennuksia niiltä osin, kun ne on suojeltu ja määräyksien noudattaminen aiheuttaisi suojeltuihin osiin muutoksia, joita ei voida pitää hyväksyttävinä;
  2. tuotantorakennuksia, joissa tuotantoprosessi luovuttaa niin suuren määrän lämpöenergiaa, että halutun huonelämpötilan aikaansaamiseen ei tarvita ollenkaan tai tarvitaan vain vähäisessä määrin muuta lämmitysenergiaa tai tuotantotila, jossa lämmityskauden ulkopuolella runsas lämmöneristys nostaisi haitallisesti huonelämpötilaa tai lisäisi oleellisesti jäähdytysenergian kulutusta;
  3. rakennusta, jonka pinta-ala on enintään 50 m²;
  4. muuta kuin asuinkäyttöön tarkoitetuttua maatalousrakennusta, jossa energiankäyttö on vähäinen;
  5. kasvihuonetta, väestönsuojaa tai muuta rakennusta, jonka käyttö alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa vaikeutuisi kohtuuttomasti näitä määräyksiä noudatettaessa;
  6. loma-asuntoa, johon ei ole suunniteltu kokovuotiseen käyttöön tarkoitettua lämmitysjärjestelmää;
  7. määräajan paikallaan pysytettävää siirtokelpoista rakennusta, jonka käyttötarkoitus ei siirron yhteydessä oleellisesti muutu;
  8. rakennuksia, joita käytetään hartauden harjoittamiseen ja uskonnolliseen toimintaan.

Lähde:
Ympäristöministeriö

Lisätietoja:
Yli-insinööri Jyrki Kauppinen,
ympäristöministeriö,
puh. 050 364 7356,
etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Omataloyhtiön nettisivut
Rakentajan uudistus jatkuu – Uudistunut Omataloyhtiö.fi avautuu ennen juhannusta
Rakentaja.fi on Suomen laajin ja vanhin rakentamiseen ja remontointiin keskittyvä verkkopalvelu. Ensimmäinen sivu avattiin jo vuonna 1998. Nykyisin Rakentaja-tuoteperheeseen kuuluvat myös Rakentaja Pro, Puutarha.net, Omataloyhtio.fi ja Talovertailu.fi. Palveluissa vieraillaan yli miljoona kertaa kuukausittain.
20218_71925.jpg
Tulevaisuuden lukitusratkaisut helpottamaan kulkemista kodeissa
Koulujen alkaminen, lapset ja avaimet – eikä aikaakaan, kun avaimet hukassa. Avaimia ei näy eikä kuulu, mikä tietää pahimmassa tapauksessa lukoston uudelleensarjoittamista ja rahan menoa. Onneksi arjen avuksi on tullut moderneja lukitusratkaisuja, jotka helpottavat elämää. Perinteisen mekaanisen avaimen rinnalla on nyt uusia, käteviä ja turvallisia tapoja avata kodin ovi. Digitaaliset ja avaimettomat ratkaisut valtaavat alaa ja ovien lukituksia. Mistä on kyse?
20164_45973.jpg
Suunnitteluohjelmia ja laskureita suunnittelijoiden käyttöön
ISOVER on kerännyt apuvälineitä helpottamaan hyvien ja toimintavarmojen rakenteiden suunnittelua ja toteutusta.Rakennekirjastosta löytyvät rakennekuvat esitettynä ISOVER-lämmöneristeratkaisuilla. Suunnitteluohjelmien alla esitellään suunnittelijoiden käyttöön arkkitehti- ja rakennesuunnittelussa tarvittavia apuohjelmia. Ääni- ja paloteknisten rakenteiden kautta pureudutaan näihin suunnittelussa tarvittaviin lämmöneristeitä koskeviin rakenneominaisuuksiin ja näistä osioista pääsee edelleen rakennekuviin kuten rakennekirjastostakin.
20204_64125.jpg
Kerrostalot siirtyivät maalämpöön - näin lämmityskulut pienenivät
Nokian Siurossa sijaitsevat asunto-osakeyhtiöt As Oy Siuronpuisto ja Siuronmäki ovat käyttäneet maalämpöä vuodesta 2013 asti. Tätä ennen kiinteistöt lämpenivät öljyllä, kunnes päätös maalämpöön siirtymisestä syntyi öljyn hinnan ja samalla yhtiövastikkeen jatkuvan nousun vuoksi.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Voidaanko yhtiökokous uusia?
Taloyhtiössämme pidettiin syysyhtiökokous 14.11.2012. Tämä kokous todettiin lailliseksi ja päätäntävaltaiseksi. Nyt tämä syysyhtiökokous halutaan pitää uusiksi, koska pöytäkirjan tarkastajat eivät suostu allekirjoittamaan kokouksessa päätettyjä asioita.Voidaanko näin toimia? Uusi kokouskutsu on toimitettu taloyhtiönosakkaille, mutta kokouskutsun allekirjoittajana on osakkaat ei taloyhtiön hallitus. Onko kokouskutsu pätevä?
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Korvausvastuut
Hallituksen jäsenen korvausvastuuUuden lain 24-luku käsittelee vahingonkorvausvastuuta sekä siihen liittyviä menettelytapoja. Luvun 1 §:n mukaan hallituksen jäsen ja isännöitsijä on velvollinen korvamaan vahingon, jonka hän on aiheuttanut yhtiölle rikkomalla tahallisesti tai huolimattomuudesta uuden lain 1-luvun 11 §:ssä säädettyä huolellisuusvelvoitetta. Vahingonkorvausvelvollisuus edellyttää siten tuottamusta, ts. huolimattomuutta tehtäviensä hoidossa tai niiden laiminlyöntiä.Hallituksen jäsen ja isännöitsijä on lisäksi velvollinen korvaamaan vahingon, jonka hän tahallisesti tai tuottamuksesta toimessaan aiheuttaa yhtiölle, osakkeenomistajalle tai muulle henkilölle toimimalla uuden asunto-osakeyhtiölain tai yhtiöjärjestyksen vastaisesti.Hallituksen jäsenen korvausvastuu voi syntyä hyvin erilaisista toimista ja laiminlyönneistä. Eräs esimerkki on seuraava korkeimman oikeuden tuomio:KKO:2007:62 Asunto-osakeyhtiön rakennuksessa asioinut henkilö oli saanut surmansa jäälohkareenpudottua katolta hänen päähänsä. Kiinteistön hoito oli sopimuksella uskottu huoltoyhtiölle. Lumen ja jään poistamista katolta ei kuitenkaan ollut sisällytetty sopimuksessa lueteltuihin huoltoyhtiön tehtäviin. Kun vastuuta ei tältä osin ollut selvästi siirretty huoltoyhtiölle, asunto-osakeyhtiön tuli huolehtia tarvittaessa katon puhdistamisesta. Asunto-osakeyhtiön hallituksen puheenjohtaja tuomittiin kuolemantuottamuksesta, kun turvallisuusvelvoite oli laiminlyöty.Hallituksen vahingonkorvausvastuu on ensisijassa kollektiivivastuuta. Hallitusta käsitellään taloyhtiön orgaanina, jolloin vastuu päätöksistä koskee kaikkia hallituksen jäseniä. Vastuu voi kuitenkin olla myös henkilökohtaista, jos hallituksen jäsenellä on erityistehtäviä hallituksen päätöksen tai sopimuksen nojalla. Vastuuta saattaa lisätä myös jäsenen jotain alaa koskevan erityisasiantuntemus.Hallituksen jäsen voi vapautua korvausvastuusta äänestämällä korvausperusteena olevaa päätöstä vastaan. Eriävä mielipide on syytä kirjauttaa hallituksen pöytäkirjaan.Jos vahingonkorvauksen perusteena on yhtiöjärjestyksen vastainen menettely tai asunto-osakeyhtiölain rikkominen muulla tavoin kuin toimimalla vastoin lain 1-luvussa tarkoitettuja toiminnan keskeisiä periaatteita, on vahingonaiheuttajan näytettävä toimineensa huolellisesti välttyäkseen korvausvastuulta (uusi asunto-osakeyhtiölaki 24-luku 1 §:n 3. mom.). Tässä tapauksessa sovelletaan ns. käännettyä todistustaakkaa.Vahingonkorvausvelvollisuus tarkoittaa, että korvausvelvollisen tulee korvata kaiken aiheuttamansa vahingon. Koska täyden korvauksen periaate saattaa johtaa kohtuuttomaan lopputulokseen, voidaan korvausta sovitella. Sovittelu on kuitenkin poikkeus pääperiaatteesta, joten sen käyttäminen riippuu kussakin tapauksessa erikseen vallinneista olosuhteista ja tapaukseen muutoin liittyvistä seikoista. Myös vahingonaiheuttajan ja vahinkoa kärsineen asema ja olosuhteet otetaan huomioon.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton