• Etusivu
  • Remontti

Korjausrakentamisen energiamääräykset – mitä niistä pitäisi tietää?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 07.02.2025
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Korjausrakentamiseen liittyvät energiamääräykset tulivat voimaan 9.1.2013 viranomaisten käytössä olevien rakennusten osalta ja muiden rakennusten osalta 9.7.2013. Määräysten tarkoituksena on parantaa rakennusten energiatehokkuutta korjaus- ja muutostöiden taikka käyttötarkoituksen muutoksen yhteydessä. Velvollisuus energiatehokkuuden parantamiseen on sidottu muihin korjauksiin ja toimenpiteen luvanvaraisuuteen.

Kustannustehokkaat energiatehokkuuden parannukset toteutetaan muun korjaamisen yhteydessä

Lähtökohtana annetuille määräyksille on suunnitelmallisen kiinteistönpidon edistäminen ja energiatehokkuuden kytkeminen osaksi tehtäviä korjaus- ja uusimistoimenpiteitä. Peruskorjaus, perusparannus sekä muutoksia edellyttävä käyttötarkoituksen muutos ovat käsitteinä kohtuullisen selkeitä soveltamiskohteita. Sen sijaan osakorjaukset saattavat joskus olla hankalampia tulkita, esim. yhden tai useamman julkisivun uusiminen, linjasaneeraus, ilmanvaihtoon liittyvät korjaukset ja uusimiset, uudisasennukset ovat kuitenkin yleensä sen tyyppisiä osakorjauksia, joiden yhteydessä energiatehokkuutta voidaan parantaa. Energiatehokkuusvaatimukset ovat työväline kiinteistöjen omistajille, suunnittelijoille ja rakennusvalvonnoille.

Tavoitteena pienentää olemassa olevien rakennusten energiankulutusta

Energiatehokkuusvaatimuksilla on vaikutusta energiansäästöön ja päästöjen vähentämiseen. Asetuksen mukaisilla vaatimustasoilla on tavoitteena pienentää rakennuskannassa olemassa olevien rakennusten energiankulutusta noin 6 prosenttia vuoteen 2020 mennessä. Huomioitavaa on myöskin se, että energiatehokkuutta parantavat toimenpiteet parantavat myös asumis- ja käyttömukavuutta, sisäilmastoa sekä pienentävät käyttökustannuksiin kohdistuvia korotuspaineita. Korjausrakentamiselle asetetut vaatimukset koskevat kohteita, joissa tehdään laajamittaisia korjauksia tai rakennuksen ulkovaippaa korjataan siten, että sillä on vaikutuksia energiatehokkuuteen. Lisäksi vaatimukset koskevat myös taloteknisten järjestelmien korjaamista.

Maankäyttö- ja rakennuslain pykälät 117 § ja 118 § huomioitava

Aivan kuten ennenkin, korjausrakentamista ohjaa edelleen myös maankäyttö- ja rakennuslain pykälät. Rakennuksen ominaisuudet ja erityispiirteet, soveltuvuus aiottuun käyttöön sekä terveydelliset olot eivät saa heikentyä eikä myöskään turvallisuus saa vaarantua. Lisäksi on huolehdittava siitä, ettei historiallisesti tai rakennustaiteellisesti arvokkaita rakennuksia tai kaupunkikuvaa turmella korjaustoimista huolimatta.

Määräyksiä sovelletaan luvanvaraiseen korjaamiseen/rakentamiseen

Korjausrakentamiseen liittyviä energiamääräyksiä tullaan soveltamaan maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) mukaisesti luvanvaraisiin rakennuksen korjaus- tai muutostöihin taikka käyttötarkoituksen muutoksiin. Näiden yhteydessä määräyksiä sovelletaan niin, että niiden yhteydessä on teknisesti, toiminnallisesti ja taloudellisesti mahdollista parantaa rakennuksen energiatehokkuutta.

Info

Info

Vaaditun korjaustason tulee olla

Teknisesti mahdollinen

Teknisesti toteutettavalla tarkoitetaan ratkaisua, joka suunnitellaan ja toteutetaan siten, että muun muassa kosteus-, palo- ja äänitekniset sekä sisäilmasto-olosuhteiden ominaisuudet eivät heikkene.

Toiminnallisesti mahdollinen

Toiminnallisesti toteutettavalla ratkaisulla tarkoitetaan ratkaisua, jonka seurauksena rakennuksen käyttäminen aiottuun käyttötarkoitukseensa ei merkittävästi heikkene verrattuna alkuperäiseen ratkaisuun.

Taloudellisesti mahdollinen

Taloudellisesti toteutettavalla tarkoitetaan tarkastelun perusteella kustannustehokkaasti toteutettavissa olevaa ratkaisua. Taloudellisessa tarkastelussa käytetään soveltuvin osin samoja muuttujia kuin kansallisien vaatimustasojen yleisessä arvioinnissa käytettävässä kustannusoptimaalisuuslaskennassa.

Vaatimukset eivät koske

Energiatehokkuusvaatimukset eivät koske seuraavissa tapauksissa:

  1. rakennuksia niiltä osin, kun ne on suojeltu ja määräyksien noudattaminen aiheuttaisi suojeltuihin osiin muutoksia, joita ei voida pitää hyväksyttävinä;
  2. tuotantorakennuksia, joissa tuotantoprosessi luovuttaa niin suuren määrän lämpöenergiaa, että halutun huonelämpötilan aikaansaamiseen ei tarvita ollenkaan tai tarvitaan vain vähäisessä määrin muuta lämmitysenergiaa tai tuotantotila, jossa lämmityskauden ulkopuolella runsas lämmöneristys nostaisi haitallisesti huonelämpötilaa tai lisäisi oleellisesti jäähdytysenergian kulutusta;
  3. rakennusta, jonka pinta-ala on enintään 50 m²;
  4. muuta kuin asuinkäyttöön tarkoitetuttua maatalousrakennusta, jossa energiankäyttö on vähäinen;
  5. kasvihuonetta, väestönsuojaa tai muuta rakennusta, jonka käyttö alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa vaikeutuisi kohtuuttomasti näitä määräyksiä noudatettaessa;
  6. loma-asuntoa, johon ei ole suunniteltu kokovuotiseen käyttöön tarkoitettua lämmitysjärjestelmää;
  7. määräajan paikallaan pysytettävää siirtokelpoista rakennusta, jonka käyttötarkoitus ei siirron yhteydessä oleellisesti muutu;
  8. rakennuksia, joita käytetään hartauden harjoittamiseen ja uskonnolliseen toimintaan.

Lähde:
Ympäristöministeriö

Lisätietoja:
Yli-insinööri Jyrki Kauppinen,
ympäristöministeriö,
puh. 050 364 7356,
etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Remontti
energiaremontti
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Niben poistoilmalämpöpumppu
Poistoilmalämpöpumppu haastaa tehokkuudessa maalämmön
Poistoilmalämpöpumppu (lyhenne PILP) on maa- ja ilma-vesilämpöpumpun lisäksi suosittu ja varteenotettava vaihtoehto omakotitalon tai rivitaloasunnon lämmitysvaihtoehdoksi. Kodissa on paljon lämpöenergiaa tuottavaa: ihmiset, jääkaappi, pakastin, elektroniikkaa, sauna, jne. Tuotamme lämpöenergiaa huomaamattamme.NIBE poistoilmalämpöpumput ovat tämän energian kierrätysjärjestelmä: ne hyödyntävät talosta poistettavan ilman lämpöenergiaa niin tuloilman lämmitykseen, vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään kuin käyttöveden lämmitykseenkin, mihin kaikki poistoilmalämpöpumput eivät pysty.
20234_81583.jpg
Hallituksen pj kertoo podcastissa ison yhtiön energiaremon­tista: "Seitsemän vuotta siinä meni"
Kun taloyhtiö ja osakkaat haluavat säästää, on energiankulutus tällä hetkellä luultavasti ensimmäisenä kaikkien mielessä. Energiaremontti voi tarkoittaa ilmanvaihtoon, vedenkulutukseen, sähkönkulutukseen ja lämmitykseen liittyvien ratkaisujen uusimista tai vaihtamista. Ilman säästöhalujakin se on jossain vaiheessa rakennuksen käyttöikää joka tapauksessa tarpeen. Tuoreessa podcast-sarjassa perehdymme taloyhtiöiden energiaremontteihin. Toisessa jaksossa aiheena on suunnittelu ja päätöksenteko.
20225_78115.jpg
Suihkun siirtäminen osake­huoneistossa - miten vastuut ja kulut jaetaan?
Taloyhtiömme on perinteellinen 1970-luvun lopussa rakennettu 6 kerroksinen kerrostaloyhtiö. Yhtiöjärjestys määrää sisätilojen kunnossapidossa osakkeenomistajan vastuulle kiinteät kalusteet ja laitteet sekä pintamateriaalit myös kosteissa tiloissa.Kysymys: Mikä on vastuunjako (yhtiö/osakas), jos osakas haluaa teetättää omaehtoisesti märkätilaremontin, jossa esimerkiksi suihku siirretään uuteen paikkaan (putkien vetoa) ja lattia kaivo siirretään uuteen paikkaan (piikkausta ja viemärin vetoa)? Edellä mainittujen vuoksi joudutaan asentamaan uudet kosteuseristeet ja esimerkiksi laatat koko märkätilan alueelle.
Pieni keraaminen talo ikkunan edessä käärittynä kaulaliinaan
Onko nyt energiaremontin aika? Älä anna korjausvelan kasvaa
Turhien kulujen syntymisen estäminen sekä olemassa olevien kulujen pienentäminen kestävälle tasolle on tärkeää jokaisessa taloyhtiössä. Vuonna 2026 voimaan tulevat energiatehokkuusmääräykset antavat nyt alkusysäyksen keskustelulle: onko omassa taloyhtiössä aiheellista toteuttaa energiaremontti.
muurahainen lehdellä
Näin torjut kodin tuholaiset, kuten turkiskuoriaiset ja luteet
Kun ulko-ovia tai ikkunoita tulee pidettyä enemmän auki, samalla tietämättään tarjoaa kodin monelle epätoivotulle lemmikille. Tässä muutamia suomalaisten sisätilojen valtaajia, ja vinkkejä niistä eroon pääsemiseen.Nämä kaverit ovat ihan kivoja – luonnossa. Kotiinsa niitä tuskin moni haluaa, jolloin edessä saattaa olla hankala reviirisota.
20236_82145.jpg
Autopaikkamaksujen yhdenvertaisuus?
Taloyhtiössämme on ollut noin 30 vuotta sopimus autojen lohko- ja sisätila lämmittimien käytöstä: ne jotka käyttävät maksavat sähkön kulutusmaksua. Viime vuonna maksu oli 7 euroa kuukaudessa. Ne, joilla ei ole autoa, eivät maksaneet maksua. Lämpöpisteet on jokaisella osakkaalla, jokainen maksoi lämpöpylväät itse.Nyt hallitus toi kokoukseen ehdotuksen, että kaikkien on maksettava sähkönkuluksesta käytti tai ei, maksu siirrettiin yhtiövastikkeeseen eikä erillistä maksua peritä. Hallitus toi äänestykseen nimellä: "parkkipaikkamaksun poistaminen" - meillä ei ole koskaan ollut kyseistä maksua vaan sähkönkulutusmaksu. Sanoin kokouksessa, että kuinka sellaisesta voidaan äänestää jota meillä ei ole ollut. Hallituksen yksi jäsen oli kerännyt asukkailta valtakirjoja joilla äänesti sähkömaksun poiston puolesta. Nyt siis kaikille tuli sähkön kulutusmaksu.Voiko sellaisesta äänestää mitä ei ole ollut, oliko hallitukselta oikein tuoda äänestykseen kyseinen asia? Menikö tämä nyt aivan oikein?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton