• Etusivu
  • Energia

Vesikiertoinen lattialämmitys taloyhtiössä: Edullinen ja energiatehokas ratkaisu

Sari Nieminen
Päivitetty 04.04.2025
Kylpyhuone AdobeStock_430375580

Lämmin lattia on mukava ja kosteat tilat kuivuvat paremmin, kun lattialämmitys on käytössä. Vesikiertoinen lattialämmitys kylpyhuoneessa on energiatehokas ja tasalämpöinen ratkaisu. © Adobe Stock

Kaukolämmitteisissä kerrostaloissa kylpyhuoneiden mukavuuslämmitys on järkevintä toteuttaa vesikiertoisena, joka on sähkökäyttöistä järjestelmää energia- ja kustannustehokkaampi. Vesikiertoinen lattialämmitysjärjestelmä maksaa itsensä takaisin jo muutamassa vuodessa alhaisten käyttökustannusten ansiosta.

Miksi vesikiertoinen lattialämmitys on parempi kuin sähköinen?

Lämmön ja sähkön yhteistuotantona energiatehokkaasti syntyvä kaukolämpö on Suomessa yleisin rakennusten lämmitystapa. Kaukolämmöllä voidaan toteuttaa kätevästi myös kosteiden tilojen mukavuuslämmitys, mikäli laattalattian alle asennetaan vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä. Ratkaisu on käyttökustannuksiltaan selvästi sähkökäyttöistä lattialämmitystä edullisempi.

Vesikiertoinen lattialämmitys säästää pitkällä aikavälillä

Kerrostalo- ja rivitaloasunnoissa on hyvin yleisesti käytetty ns. hybridilämmitystä, joka tarkoittaa kahden tai useamman energiamuodon yhdistelmää. Yleisin yhdistelmä on käyttää kaukolämpötaloissa patterilämmityksen lisäksi kosteissa tiloissa sähköistä lattialämmitystä. Sähköisen mukavuuslämmityksen suosio on perustunut mielikuvaan sähköisen lämmityksen helppoudesta sekä toteutuksen edullisuudesta.

Sähköisen lattialämmityksen vaatima kalliimpi energia tulee kuitenkin loppukäyttäjän maksettavaksi. Tällöin on olemassa vaara, että taloyhtiön edusta tingitään. Pahimmassa tapauksessa kosteiden tilojen lämmitys kytketään kokonaan pois huoneistokohtaisen säästön nimissä. Kun lämmitystä ei ole lainkaan, kosteat tilat kuivuvat hitaammin, mikä voi aiheuttaa kosteusongelmia rakenteissa.

Vesikiertoisen lattialämmityksen käyttökustannukset ovat alhaiset käytettävän energian hinnasta johtuen – kaukolämpöä hyödyntävä järjestelmä ei tuo käyttäjälle lisälaskua. Energian kulutus lasketaan neliöiden mukaan vastikkeessa, jolloin sitä ei turhaan kytketä pois päältä.

Vesikiertoisessa järjestelmässä voidaan energiamuotona käyttää kaukolämmön ohella myös maalämpöä, ja energiamuotoa voidaan vaihtaa rakennuksen elinkaaren aikana.

Vesikiertoisen lattialämmityksen käyttömukavuus

Lämmitystapana vesikiertoinen lattialämmitys on miellyttävä ja tasaisen lämmin. Säätöpiiri ohjaa lämmitysverkostoon sopivan lämpöistä vettä ulkolämpötilan perusteella eikä ylilämmittämistä tapahdu. Vesikiertoisella järjestelmällä lattia pidetään aina +23–25 asteessa, mikä on kylpyhuonetilojen käyttömukavuuden ja kuivumisen kannalta optimaalinen lämpötila.

Myös lämpötilojen säätömahdollisuudet ovat erillisessä lämmitysverkostossa paremmat. Mukavuuslattialämmitystä voidaan ohjata vaivattomasti rakennuksen automaatiojärjestelmällä tai asuntokohtaisilla termostaateilla.

Vesikiertoinen lattialämmitys putkiremontin yhteydessä

Vesi- ja viemärisaneerauksen yhteydessä kosteiden tilojen lattiat joudutaan yleensä purkamaan. Lattian uudelleen valamisen yhteydessä on vesikiertoisen lattialämmityksen toteuttaminen rakenteeseen helppoa.

  • Lämpökatkona toimivaa eristettä ei välttämättä tarvita päällekkäin sijaitsevien kosteiden tilojen samanlaisten olosuhdevaatimusten takia.
  • Saneerauksessa lattialämmitysverkostolle löytyy luonnolliset reitit yhdessä uusittavien vesijohtojen kanssa.
  • Täysmittaisessa kylpyhuonesaneerauksessa ei lattian pintaa tarvitse nostaa olemassa olevasta tasosta lattialämmitysputkien takia.

Mitä muita energiamuotoja vesikiertoinen järjestelmä hyödyntää?

Lattialämmitys vaati oman säätöpiirinsä. Huoneistokohtaisessa saneerauksessa säätöpiirinä voi toimia patteriverkostoon liitettävä tehdasvalmisteinen sekoitusryhmä. Koko talon kosteiden tilojen saneerauksessa lattialämmitykselle tehdään keskitetty säätöpiiri, joko liittämällä lattialämmitys patteriverkostoon ja sekoittamalla lattialämmityksen matalalämpöinen vesi kiertämään lattiassa tai tekemällä täysin oma säätöjärjestelmä siirtimineen.

Täysin oman lattialämmitysverkoston etuna on, ettei patteriverkoston pumppua tarvitse pyörittää kesällä. Lattialämmityksen mahdollinen huoneistokohtainen säätö hoidetaan käsisäätöpyörällä. Saneerauksen yhteydessä on suositeltavaa poistaa käyttövesilämmittimet kylpyhuoneista.

Lisää rättipattereista: Pitääkö heittää hyvästit rättipattereille? >>

Tietoa remonttien vastuunjaosta: Vastuunjakoa ei tunneta taloyhtiössä riittävästi >>

Lue ammattilaisen neuvot linjasaneerauksesta: Taloyhtiön onnistunut putkiremontti: ammattilaisen neuvot linjasaneeraukseen >>

Energia
lattiat
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Nainen istuu lapsen kanssa lattialla. Weber Plaano-lattia.
Pientalo ansaitsee arvoisensa lattian
Mitä ominaisuuksia sinä arvostat kotonasi? Raikasta sisäilmaa, lämpömukavuutta, kodikkuutta, hyvää ääniympäristöä, turvaa… Ainakin osa näistä luultavasti lukeutuu listaasi. Lattialla on merkittävä vaikutus kaikkiin näihin – ei siis ole samantekevää, minkälainen lattia kotonasi on. Olemme perinteisesti usean vuosikymmenen ajan tottuneet näkemään Weberin Plaano-lattioita esimerkiksi kerrostalo-/julkisessa rakentamisessa ja pientalojen välipohjarakenteissa. Nyt nämä kestävät ja luotettavat Plaano-ratkaisut ovat saatavilla myös pientalojen maanvaraisiin lattioihin! Plaano Pientalolattiat on suunniteltu lähtökohtaisesti siten, että ihmisille voidaan tarjota mukavaa, terveellistä ja turvallista elämistä.
20224_77763.jpg
Asenna lämmitetty lattia helposti kodin eri huoneisiin
Kukapa ei rakastaisi lämmitettyä lattiaa paljaiden jalkojen alla, mutta monesti lattialämmityksen asennus voi tuntua ylitsepääsemättömän isolta projektilta ja asia jää hautumaan unelmien tasolle. Mitäpä jos kertoisimme, että lattialämmityksen asennus voi helppoa, nopeaa sekä kustannustehokasta Tycroc-aluslevyjen avulla. Asennus onnistuu jopa yhdessä päivässä, eikä kuivumisajoista tarvitse huolehtia.
pelastustie kyltti
Pelastustie ei ole parkkipaikka – väärin pysäköity auto voi estää avun saapumisen
Pelastustie on nimensä mukainen: pelastustien tarkoitus on taata hälytysajoneuvolle esteetön ja nopea pääsy mahdollisimman lähelle rakennusta. Siksi auton jättäminen parkkiin pelastustielle voi pahimmillaan maksaa ihmishenkiä.Pelastuslain mukaan hälytysajoneuvoille tarkoitetut ajotiet ja muut kulkuyhteydet (pelastustiet) on pidettävä ajokelpoisina ja esteettöminä sekä merkittävä asianmukaisesti. Ajoneuvon pysäköinti pelastustielle on yksiselitteisesti kielletty pelastuslaissa. Myös muiden mahdollisten esteiden asettaminen pelastustielle on kiellettyä. (Pelastuslaki 379/2011, 11§)
20221_75441.jpg
Korjausvelkaan pitää puuttua ajoissa
Taloyhtiön ennakoiva ote ja suunnitelmallisuus säästää osakkaiden rahoja ja auttaa ennakoimaan äkillisiä korjaustarpeita. Vaasalainen taloyhtiö otti ohjenuoraksi suunnitelmallisuuden ja päätti, että on parempi tutkia liikaa kuin liian vähän.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Yhtiövastike
Osakkeenomistajat ovat velvollisia maksamaan yhtiön menojen kattamiseksi yhtiövastiketta yhtiöjärjestyksessä määrättyjen perusteiden mukaan.Yhtiövastikkeella voidaan kattaa mm. seuraavia kulueriä:kiinteistön hankinta ja rakentaminen;kiinteistön ja rakennusten käyttö ja kunnossapito;kiinteistön ja rakennuksen perusparannus, lisärakentaminen ja lisäalueen hankkiminen (uudistus);yhtiön toimintaan taikka kiinteistön tai rakennuksen käyttöön liittyvän hyödykkeen yhteishankinta;sekä muita yhtiölle kuuluvia velvoitteita.Yhtiövastike voidaan yhtiöjärjestyksessä määrätä maksettavaksi siten, että tiettyjä menoja varten on eri maksuperuste tai että maksuvelvollisuus koskee vain tiettyjen osakkeiden omistajia.Yhtiövastikkeen maksuperuste on määriteltävä yhtiöjärjestyksessä. Perusteena maksuille voi olla esimerkiksi huoneiston pinta-ala, osakkeiden lukumäärä taikka veden, sähkön, lämmön tai muun hyödykkeen todellinen tai luotettavasti arvioitavissa oleva kulutus.Osakkeenomistajan on ilmoitettava yhtiölle huoneistossa asuvien tai sitä muuten käyttävien henkilöiden lukumäärä, jos henkilömäärä on yhtiövastikkeen maksuperusteena.Lähde:FINLEX
20121_29261.jpg
Vuokranantajan vaihtuminen, vuokraoikeuden siirto ja jakaminen
Vuokranantajan vaihtuminen on tilanne, jossa vuokrakohteen omistusoikeus siirtyy uudelle omistajalle. Tämä voi tapahtua useista syistä, kuten vapaaehtoisesti tehtyjen kauppojen, perintöjen tai testamenttien kautta. Vuokranantajan vaihtuminen tuo mukanaan useita velvollisuuksia ja oikeuksia sekä vuokranantajalle että vuokralaiselle. On tärkeää, että molemmat osapuolet ovat tietoisia näistä muutoksista ja niiden vaikutuksista vuokrasuhteeseen. Tämä artikkeli käsittelee vuokranantajan ilmoitusvelvollisuutta, vuokrasopimuksen sitovuutta uudelle omistajalle sekä vuokralaisen oikeuksia ja velvollisuuksia vuokranantajan vaihtuessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton