• Etusivu
  • Energia

Kosteiden tilojen lattialämmitys

Rakentajan toimitus
Julkaistu 12.01.2011Päivitetty 08.11.2023
Kylpyhuone AdobeStock_430375580

Lämmin lattia on mukava ja kosteat tilat kuivuvat paremmin, kun lattialämmitys on käytössä. © Adobe Stock

Kaukolämmitteisissä kerrostaloissa kylpyhuoneiden mukavuuslämmitys on järkevintä toteuttaa vesikiertoisena, joka on sähkökäyttöistä järjestelmää energia- ja kustannustehokkaampi. Vesikiertoinen lattialämmitysjärjestelmä maksaa itsensä takaisin jo muutamassa vuodessa alhaisten käyttökustannusten ansiosta.

Lämmön ja sähkön yhteistuotantona energiatehokkaasti syntyvä kaukolämpö on Suomessa yleisin rakennusten lämmitystapa. Kaukolämmöllä voidaan toteuttaa kätevästi myös kosteiden tilojen mukavuuslämmitys, mikäli laattalattian alle asennetaan vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä. Ratkaisu on käyttökustannuksiltaan selvästi sähkökäyttöistä lattialämmitystä edullisempi.

Kaukolämmöllä toteutettu mukavuuslämmitys on edullista

Kerrostalo- ja rivitaloasunnoissa on hyvin yleisesti käytetty ns. hybridilämmitystä, joka tarkoittaa kahden tai useamman energiamuodon yhdistelmää. Yleisin yhdistelmä on käyttää kaukolämpötaloissa patterilämmityksen lisäksi kosteissa tiloissa sähköistä lattialämmitystä. Sähköisen mukavuuslämmityksen suosio on perustunut mielikuvaan sähköisen lämmityksen helppoudesta sekä toteutuksen edullisuudesta.

Sähköisen lattialämmityksen vaatima kalliimpi energia tulee kuitenkin loppukäyttäjän maksettavaksi. Tällöin on olemassa vaara, että taloyhtiön edusta tingitään. Pahimmassa tapauksessa kosteiden tilojen lämmitys kytketään kokonaan pois huoneistokohtaisen säästön nimissä. Kun lämmitystä ei ole lainkaan, kosteat tilat kuivuvat hitaammin, mikä voi aiheuttaa kosteusongelmia rakenteissa.

Vesikiertoisen lattialämmityksen käyttökustannukset ovat alhaiset käytettävän energian hinnasta johtuen – kaukolämpöä hyödyntävä järjestelmä ei tuo käyttäjälle lisälaskua. Energian kulutus lasketaan neliöiden mukaan vastikkeessa, jolloin sitä ei turhaan kytketä pois päältä. Vesikiertoisessa järjestelmässä voidaan energiamuotona käyttää kaukolämmön ohella myös maalämpöä, ja energiamuotoa voidaan vaihtaa rakennuksen elinkaaren aikana.

Miellyttävä ja helppo käyttää

Lämmitystapana vesikiertoinen lattialämmitys on miellyttävä ja tasaisen lämmin. Säätöpiiri ohjaa lämmitysverkostoon sopivan lämpöistä vettä ulkolämpötilan perusteella eikä ylilämmittämistä tapahdu. Uponorin vesikiertoisella järjestelmällä lattia pidetään aina +23–25 asteessa, mikä on kylpyhuonetilojen käyttömukavuuden ja kuivumisen kannalta optimaalinen lämpötila.

Myös lämpötilojen säätömahdollisuudet ovat erillisessä lämmitysverkostossa paremmat. Mukavuuslattialämmitystä voidaan ohjata vaivattomasti rakennuksen automaatiojärjestelmällä tai asuntokohtaisilla termostaateilla.

Lattialämmitys vesi- ja viemärisaneerauksen yhteydessä

Vesi- ja viemärisaneerauksen yhteydessä kosteiden tilojen lattiat joudutaan yleensä purkamaan. Lattian uudelleen valamisen yhteydessä on vesikiertoisen lattialämmityksen toteuttaminen rakenteeseen helppoa.

  • Lämpökatkona toimivaa eristettä ei välttämättä tarvita päällekkäin sijaitsevien kosteiden tilojen samanlaisten olosuhdevaatimusten takia.
  • Saneerauksessa lattialämmitysverkostolle löytyy luonnolliset reitit yhdessä uusittavien vesijohtojen kanssa.
  • Täysmittaisessa kylpyhuonesaneerauksessa ei lattian pintaa tarvitse nostaa olemassa olevasta tasosta lattialämmitysputkien takia.

Lattialämmitys vaati oman säätöpiirinsä. Huoneistokohtaisessa saneerauksessa säätöpiirinä voi toimia patteriverkostoon liitettävä tehdasvalmisteinen sekoitusryhmä. Koko talon kosteiden tilojen saneerauksessa lattialämmitykselle tehdään keskitetty säätöpiiri, joko liittämällä lattialämmitys patteriverkostoon ja sekoittamalla lattialämmityksen matalalämpöinen vesi kiertämään lattiassa tai tekemällä täysin oma säätöjärjestelmä siirtimineen.

Täysin oman lattialämmitysverkoston etuna on, ettei patteriverkoston pumppua tarvitse pyörittää kesällä. Lattialämmityksen mahdollinen huoneistokohtainen säätö hoidetaan käsisäätöpyörällä. Saneerauksen yhteydessä on suositeltavaa poistaa käyttövesilämmittimet kylpyhuoneista.

Lattialämmityksen toteutus olemassa olevan lattian päälle

Tehtäessä pelkkä vesijohtosaneeraus tai haluttaessa toteuttaa vesikiertoinen lattialämmitys kylpyhuoneen pintojen uusimisen yhteydessä, on lattialämmitys mahdollista toteuttaa olemassa olevan lattian päälle. Tällöin lattia kasvaa minimissään 30 mm, käytettäessä 12 mm PEX-putkea. Merkittävää lattiapinnan nousua ei siis tapahdu. Saneeraus on mahdollista toteuttaa myös urittamalla putket olemassa olevaan lattiaan ja pinnoittamalla lattia uudestaan.

Putkipiirit kiinnitetty putkipidikelistoilla olemassa olevalle lattialle.
Putkipiirit kiinnitetty putkipidikelistoilla olemassa olevalle lattialle.
© Uponor Suomi Oy
Energia
lattiat
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20198_59420.jpg
Pientalo ansaitsee arvoisensa lattian
Mitä ominaisuuksia sinä arvostat kotonasi? Raikasta sisäilmaa, lämpömukavuutta, kodikkuutta, hyvää ääniympäristöä, turvaa… Ainakin osa näistä luultavasti lukeutuu listaasi. Lattialla on merkittävä vaikutus kaikkiin näihin – ei siis ole samantekevää, minkälainen lattia kotonasi on. Olemme perinteisesti usean vuosikymmenen ajan tottuneet näkemään Weberin Plaano-lattioita esimerkiksi kerrostalo-/julkisessa rakentamisessa ja pientalojen välipohjarakenteissa. Nyt nämä kestävät ja luotettavat Plaano-ratkaisut ovat saatavilla myös pientalojen maanvaraisiin lattioihin! Plaano Pientalolattiat on suunniteltu lähtökohtaisesti siten, että ihmisille voidaan tarjota mukavaa, terveellistä ja turvallista elämistä.
202211_80131.jpg
Linjasaneerauksen aika - 8 yksinkertaista vaihetta onnistumiseen
Linjasaneeraus sanana nostaa monelle kylmän hien pintaan tai vähintäänkin epämukavan tunteen. Tiedossa pölyä, auki revittyä keittiötä ja kylpyhuonetta, tavaroiden pakkaamista, purkamista, väliaikaista asumista jossain muualla – epämukava tunne ei siis välttämättä ole mitenkään ihmettelyn aihe. Mutta onko linjasaneerauksen pakko olla tällaista, voisiko sen toteuttaa niin, että hyvä mieli säilyy sekä asukkaalla että tekijällä ja koko taloyhtiöllä?Mistä syntyy onnistunut putkiremontti?
20166_46737.jpg
Korvausilmaventtiilien uusiminen ajankohtaista?
Toimivalla ilmanvaihdolla varmistetaan asukkaiden terveys ja lisätään rakennusten käyttöikää. Termostaatilla ja hyvällä suodattimella varustettuja korvausilmaventtiileitä on alettu asentaa myös taloyhtiöiden yhteisiin tiloihin kiihtyvällä tahdilla. Näin tilat pysyvät puhtaampina ja ilmanvaihto toimii.Osta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupastaJätä yhteydenottopyyntö taloyhtiön korvausilmaventtiileistä
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Koira-aitaukset taloyhtiössä
Rivitaloyhtiössämme on 5 huoneistoa, A-E. C ja E asukkaat haluavat rakentaa verkko-aitauksen koirilleen takapihalle, joka rajoittuu metsään. Välissä asuva D asukas haluaisi, että aidan ja metsän väliin jää riittävä kaista, jonka kautta pääsee kulkemaan omalle pihalle. C ja E asukkaat ehdottavat, että aita menisi metsään saakka, ja aitaan laitetaan portit kulkua varten. Voiko D asukas estää tämän, vaikka aitauksen rakentajat (C ja E) saisivat suostumuksen muilta asukkailta (A ja B)? Voiko yhtiökokous äänestää asiasta, ja jos äänestyksessä päädytään ratkaisuun, jota D vastustaa, pitääkö hänen silti se hyväksyä
20105_22016.jpg
Taloyhtiöiden taloushallintotutkimus
Osoitteessa www.omataloyhtio.fi järjestettiin 6.5.- 3.6.2010 taloyhtiöiden isännöitsijöille ja muille taloyhtiöiden taloushallinnosta vastaaville ja sitä hyväksikäyttäville henkilöille suunnattu tutkimus, jonka tarkoituksena oli selvittää, kuinka taloyhtiöiden taloushallinto on järjestetty ja mitä parannettavaa siinä voisi olla. Tutkimus toteutettiin osana Turun Kauppakorkeakoulussa tehtävää pro gradu -tutkielmaa, jossa Omataloyhtiö.fi-palvelun sisälle rakennetaan taloyhtiöille suunnattu kokonaisvaltainen taloushallinto-osio.
201112_29020.jpg
Lumenpudotus
Katolla olevan lumen määrää tulee tarkkailla säännöllisesti.Kiinteistön omistaja tai haltija on vastuussa katolta putoavan lumen tai jään aiheuttamista vahingoista.Jos kattojen lumia ei siivota pois ennen kuin lumet alkavat sulaa tai katon päälle sataa vettä, vaarantuu sekä talojen että jalankulkijoiden turvallisuus.Myös lumen poistaminen katolta auttaa osaltaan ehkäisemään vesivahinkoja.Lumenpudotustyössä alue jolle lumet pudotetaan eristetään aidoilla. Lisäksi valvolle, että pudotusalueelle ei eksy kukaan. Työskentelytapa valitaan asiakkaan toivomusten ja olosuhteiden mukaisesti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton