Lämpötaloudelliset savupiiput ja tulisijat
Tiili on perinteisin ja yleisin savupiippujen rakennusmateriaali. Tiilipiippu on edullinen rakentaa ja lämpötaloudellisilta ominaisuuksiltaan ylivoimainen.
Tiili on perinteisin ja yleisin savupiippujen rakennusmateriaali. Tiilipiippu on edullinen rakentaa ja lämpötaloudellisilta ominaisuuksiltaan ylivoimainen.
Se on ainoa massiivinen hormisto, joka pystyy luovuttamaan siihen varastoituneen lämmön huonetiloihin. Tiilipiippu vastaa lämmönvarauskyvyltään jopa toista tulisijaa.
Tiilihormiston edut korostuvat erityisesti huonetiloiltaan korkeissa ja kaksikerroksisissa taloissa. Tiilipiippu on paloturvallinen ja tulisijojen määrästä riippuen siihen on helppo tehdä myös tarvittava määrä hormeja.
Tulisijojen ja savupiippujen varaavuus on viimeaikaisten tutkimusten mukaan noussut kuluttajan kannalta yhdeksi keskeisimmistä ominaisuuksista, mikä merkitsee huomattavia säästöjä jo yhden lämmityskauden aikana.
Tulisijan tulee olla massiivinen
Tulisijan tärkein valintaperuste on tutkimusten mukaan sen hyvä lämmönvarausominaisuus ja tasainen lämmönluovutuskyky. Tiilitulisijalla on hyvä lämmönvarauskyky, joka perustuu materiaaliominaisuuksien lisäksi sen kokonaismassaan. Alhaisen pintalämpötilan vuoksi tiilestä muurattu massiivinen yli 2 tn painoinen varaava tulisija luovuttaa lämpöä hitaasti ja pitkään. Tiilitulisijan pintalämpötila ei nouse koskaan kiusallisen korkeaksi, mikä on erityisen tärkeää etenkin matala ja passiivienergiataloratkaisuissa.
Arkkitehtuuriin, sisustukseen ja kodin henkeen sopiva tulisija
Tiilien monet väri-, pinta- ja kokovaihtoehdot tarjoavat mahdollisuuden toteuttaa kotisi arkkitehtuuriin, sisustukseen ja henkeen sopivan tulisijan. Puhtaaksimuurauksen lisäksi tulisija voidaan kaakeloida, rapata, slammata tai maalata. Yhteistyökumppaniemme kautta saat TERCA-tulisijan vaikka valmiiksi tehtynä kotiisi.
Tulisijan muurattu rakenne – tiili ja laasti
Muurattu rakenne koostuu kahdesta perin eriluonteisesta materiaalista, kovasta tiilestä ja plastisesta laastista. Laasti on tiilen pari, voidaan puhua yhdistetystä rakenteesta, ei tiiltä ilman laastia. Eri materiaalien suhde on noin 3:1 eli neljäsosa muurista on laastia.
Eikä kaksi ilman kolmatta, tätä paria ei voida ajatella ilman muuraria. Ja tämä lisätekijä antaakin hengen muuratulle rakenteelle, muurauksen luonne ja viehätys syntyy ihmiskäden jäljestä. Pienistä inhimillisistä vaihteluista, niihin kone ei pysty.
Sen ilme puhtaaksimuurattuna tai pinnoitettuna eri tavoin antaa riittävän laajat mahdollisuudet tyydyttämään asukkaitten erilaisia toiveita. Sen fysikaaliset ominaisuudet ovat ilmeisen sopivat tulisijakäyttöön.
Tulitiili muodostaa tulipesän seinämänä sopivan kestävän rakenteen, joka kestää polttopuitten kovakouraisenkin syötön. Toinen tärkeä ominaisuus on tulitiilien oikea lämmönjohtavuus. Tulipesän seinämien pintalämpötila kohoaa riittävän korkeaksi puhtaan palamisen kannalta. Tulitiilimuurauksessa laastin osuus on vain 5% koska saumojen paksuus on 2-3 mm.
Tulisijan osissa, jotka eivät ole liekkien kanssa tekemisissä, käytetään tavallista poltettua tiiltä. Sisäosissa käytetään savilaastia, sillä se on joustavaa ja sen lämpölaajeneminen on lähes sama kuin tiilen. Lämpölaajenemisen hallinta onkin tulisijojen keskeisin erikoisvaatimus. Tulisijojen kehitys on johtanut liikuntasaumojen käyttöön eri aikaan lämpeävien ja eri tavalla laajenevien tulisijan osien välillä. Alun perin koettiin selvitä massiivisen rakenteen ja myöhemmin ns. kuivasaumojen avulla. Nykyään tehdään liikuntasauma, joka täytetään 10 mm paksuisella vuorivillalevyllä, nopeimmin lämpiävän tulipesän ja tulisijan rungon väliin.
Runko muurataan yleensä peruskokoisesta umpitiilestä. Lämpö siirtyy rungon massaan ja savukaasuista säteilemällä ja johtumalla. Nykyään rakennetaan melkein poikkeuksetta tulisijan rungon ympärille kuori, joka myös erotetaan sisäosasta liikuntasaumalla. Sauma sallii muurauksen lämpöliikkeet ja samalla tasaa merkittävästi pinnan lämpötiloja. Sauman hyvällä toiminnalla on suuri merkitys tulisijan käyttöiälle. Kuori tehdään usein kapeasta moduulitiilestä ja voidaan muurata myös muuraussementtilaastilla. Lämpö kulkee kuoren läpi tulisijan pintaan ja säteilee siitä tasaisesti huoneeseen. Kuorellisen muuratun tulisijan lämmöntuotto on tasaista ympäri vuorokauden.