• Etusivu
  • Remontti

Mistä kellarin kosteusongelmat yleensä johtuvat?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Muottikolmio Oy - ISODRÄN & Termotuote
Päivitetty 29.11.2023
mistä-kosteus-kellarissa-johtuu-ISODRÄN-1920x1080

Kostea, tunkkainen kellari, jossa seinän maali ja rappaukset lohkeilevat on tyypillinen näky useissa kerros- ja omakotitaloissa. Sadevesi on kyllästänyt kellarin seiniä ympäröivän maan tai pohjavesi on noussut talon anturaan saakka, jolloin talo niin kutsutusti seisoo vedessä. Salaojat voivat olla puutteellisia tai virheellisesti tehty. Kellarin hyötykäyttöön ottamisesta voi olla vain haaveena näissä tilanteissa.

Kosteus on yhteinen nimitys veden eri olomuodoille; juokseva vesi, kapillaarisuus tai vesihöyry. Se vaikuttaa rakennukseen ja sen eri osiin eri tavoin riippuen kosteuden olomuodosta. Rakennusfysiikan lakien mukaisesti kosteus siirtyy lämpimästä kylmään päin. Kellarin seinän ulkopinnassa oleva bitumisively, patolevy tai sen korvikkeet eivät mahdollista kosteuden kulkeutumista pois rakenteen pinnasta.

Info

Info

Miksi kellarin kosteusongelmia muodostuu?

Rakennusperustojen kosteus- ja homevauriot ovat, joitakin yksittäistapauksia lukuun ottamatta, suhteellisen helppoja ehkäistä tekemällä kuivatustekniset asiat oikein.

Tyypilliset syyt kiinteistön kellarin kosteusongelmiin ovat:

  • Hulevesiä ei ole johdettu pois seinärakenteista
  • Puutteellinen tai virheellinen salaojitus
  • Perustassa oleva kosteus nousee kapillaarisesti rakenteisiin
  • Tiivis, hengittämätön rakenne perusmuurin ulkopinnassa
  • Puutteellinen tai virheellinen lämmöneriste
  • Seinän sisäpuolinen lämmöneriste siirtää kastepisteen seinärakenteeseen

Tehokas kosteussuojaus syntyy rakenteiden ulkopuolisesta lämmöneristyksestä ja niiden hengittämis- ja kuivumismahdollisuuksista, kapillaarisen kosteuden katkaisusta ja tehokkaasta salaojituksesta.

ISODRÄN®-levyllä on kaikki nämä ominaisuudet. Siksi Isodräniä käyttämällä voidaan varmistaa esimerkiksi kellaritilojen kuivana pysyminen.

20201_62248.jpg

ISODRÄN-levy koostuu 5-10 mm kokoisista EPS-solumuovipalloista. Ne on liimattu yhteen bitumiliimallla, joka suojaa palloja vettymästä. Tämän rakenteen ansiosta levyt läpäisevät erinomaisesti kosteutta ja vesihöyryä varmistaen rakenteiden nopean kuivumisen. Liimakäsitellyn rakenteensa ansiosta levy puolestaan takaa tehokkaan kapillaariratkaisun. Yhdessä nämä kaikki ominaisuudet antavat levylle tehokkaan pysty- ja vaakasuoran salaojitusominaisuuden.

ISODRÄN-levyn ominaisuudet

  • Hyvä lämmöneristyskyky
  • Ei ime kosteutta
  • Tehokas kapillaari-ilmiön katkaisu
  • Nopea kuivuminen
  • Tehokkaat pysty- ja vaakasuorat salaojaominaisuudet
  • "Kaikki yhdessä"-rakenne
  • Takaa tehokkaan ja varman kosteussuojan
20167_46999.jpg

Miten rakenne toteutetaan teknisesti oikein?

Seinän ulkopuolisena kosteuseristeenä käytetystä bitumoinnista täytyy poistaa vähintään 50 %, jotta kosteus saadaan johtumaan seinästä ulos. Perusmuurissa olevat epätasaisuudet ja halkeamat tasoitetaan. Harkkoseinä slammataan höyryn läpäisevällä, mutta veden tunkeutumisen estävällä laastilla.

Lämmöneristys toteutetaan tyypillisesti 100 mm paksulla eristelevyllä, joka kiinnitetään eristekiinnikkeellä perusmuurin ulkopintaan. ISODRÄN-levy erotetaan hienoista maa-aineksista suodatinkankaalla.

ISODRÄN-levy toimii pystysalaojana, jota pitkin kylmään maahan tiivistyvä kosteus johdetaan salaojajärjestelmään. Näin kellaria kylmempi maa toimii ekologisena jättikuivurina, joka ei kuluta energiaa.

20201_62249.jpg

Mikäli perusmuuriin kohdistuu rinteestä tai muusta syystä johtuva ajoittainen vedenpaine tai jos perusmuurissa on maata kylmempiä kohtia, suodatinkankaan ja maa-ainesten väliin voidaan asentaa patolevy estämään kosteuden ajoittainen kulkeutuminen maasta seinään päin.

Mistä kustannukset koostuvat?

ISODRÄN on lämmöneristeenä hengittämättömiä "Styrox"-levyjä kalliimpi, mutta ominaisuuksiltaan ylivoimainen kellarin kuivaamisessa. Salaojaremontissa hengittämätöntä patolevyä ja muita lämmöneristeitä käytettäessä joudutaan kaivuumassat vaihtamaan salaojasepeliin pystysalaojan toteuttamiseksi. Kustannuseränä maa-ainesten vaihdon poisjäänti kääntää kokonaiskustannukset ISODRÄN-ratkaisun hyväksi. Samoin koko salaojaremonttiin tarvittava aika lyhenee.

Kosteusongelmia voi ehkäistä ja teettää niihin liittyvät remontit ennen ongelmien syntymistä. Muiden remonttien yhteyteen kannattaa yhdistää myös muita kiinteistön arvoon vaikuttavia peruskorjauksia. Esimerkiksi lisälämmöneristys ja kellaritilojen kosteus- ja homeongelmat ovat suhteellisen helppoja ratkaista kustannustehokkaasti linjasaneerauksen muiden töiden yhteydessä.

Isodrän-remontteja tekevät yritykset ympäri Suomea >>

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Muottikolmio Oy - ISODRÄN & Termotuote
Remontti
eristys
julkisivu
salaojat
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

201612_47856.jpg
Tehokas kosteussuoja varsinkin kellarille
Kostea, tunkkainen kellari, jossa seinän maali ja rappaukset lohkeilevat on tyypillinen näky useissa kerros- ja omakotitaloissa. Sadevesi on kyllästänyt kellarin seiniä ympäröivän maan tai pohjavesi on noussut talon anturaan saakka, jolloin talo niin kutsutusti seisoo vedessä. Salaojat voivat olla puutteellisia tai virheellisesti tehty. Kellarin ottaminen hyötykäyttöön voi olla vain haaveena näissä tilanteissa.Tehokas kosteussuojaus syntyy rakenteiden ulkopuolisesta lämmöneristyksestä ja niiden hengittämis- ja kuivumismahdollisuuksista, kapillaarisen kosteuden katkaisusta ja tehokkaasta salaojituksesta. ISODRÄN®-levyllä on kaikki nämä ominaisuudet. Siksi Isodräniä käyttämällä voidaan varmistaa esim. kellaritilojen kuivana pysyminen.
202212_80365.jpg
Viiden kerrostalon kellarit kuiviksi Espoon Tapiolassa
Espoon Tapiolassa osoitteessa Louhentie 13 on täysi touhu päällä. Viiden kerrostalon kellarikerroksen remontti merkitsee salaoja- ja sadevesijärjestelmän uusimista. Myös seinäeristeet menevät uusiksi, ja lisälämmöneriste nostaa kellarikerroksen eristyksen uudelle tasolle.
20191_56020.jpg
Kiinteistön ongelmana kosteat kellaritilat?
Taloyhtiön linjasaneerauksen kannattaa yhdistää myös muita kiinteistön arvoon vaikuttavia peruskorjauksia. Esimerkiksi lisälämmöneristys ja kellaritilojen kosteus- ja homeongelmat ovat suhteellisen helppoja ratkaista kustannustehokkaasti linjasaneerauksen muiden töiden yhteydessä. Perusmuurin ulkopuolelle tai kellarin lattian alle asennettava salaojittava lämmöneriste tarjoaa tehokkaan ratkaisun maanvastaisten rakenteiden kosteusongelmiin.
201911_61276.jpg
Kustannustehokas salaojaremontti
Monessa 60- ja 70-luvulla rakennetuissa kerrostaloissa mahdolliset salaojat ovat tulleet jo tiensä päähän, eikä hulevesien käsittelystä ole huolehdittu sen ajan rakentamisessa. Maaperään kerääntynyt kosteus on voinut jo vaikuttaa rakenteisiin ja kellareihin on mahdollisesti päässyt kosteutta. Tämä huomattiin myös helsinkiläisessä taloyhtiössä, jossa parkkipaikkaremontin yhteydessä päätettiin uusia vanhat salaojat.
timpuri mikko merelä asentaa valesokkelin korjausta
Timpuri Mikko Merelä testasi Termotuote-valesokkelin korjausjärjestelmän
Valesokkeli-ratkaisujen takia home- ja lahovaurioituneiden seinärakenteiden korjaaminen on ollut perinteisesti aikaa vievää ja kallista. Ongelmaan on kehitetty kotimainen ja patentoitu ratkaisu Termo-tuotteella.Timpurille Talo -rakennusbloggarinakin tunnettu ja Timpurilta Talo -rakennusyrityksen perustaja Mikko Merelä testasi, miten Termotuote toimii ja miten helppo se on asentaa.
20163_45700.jpg
Rintamamiestalon ulkopuolisen remontin hinta
Omakotitalon omistaminen on ikuista remontointia. Tämä lienee fraasi, joka on tuttu vähintäänkin valtaosalle omakotitalon omistajista. Kyse ei kuitenkaan ole siitä, että katto uusittaisiin vuosittain tai lämmitysmuodon vaihtamista pitäisi harkita vähintään viiden vuoden välein. Pikemminkin kyse on siitä, että kiinteistösi omistajana saat päättää siitä, miltä kotisi näyttää ja miten se toimii. Välttämättömiä korjauksia kuitenkin tulee ja niihin kannattaa varautua ajoissa – niin henkisesti kuin taloudellisestikin.Koska nykypäivän trendinä on uudisrakentamisen volyymin hiljentyminen, keskittyvät suomalaiset nyt kotiensa kunnostamiseen. Mutta, mitä tämä maksaa ja missä järjestyksessä remontit tulisi suorittaa? Entä mitkä ovat yleisimpiä virheitä, joita korjauksissa yleensä tehdään?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton