Mistä tietää, että on putkiremontin aika?
Katso taloyhtiön putkiremontti -webinaari
Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.01.2024
Putkiremontit ovat ajankohtainen aihe monessa taloyhtiössä tänä päivänä. Valtaosa kerrostalojen rakennuskannasta on tullut ikään, jossa talotekniikan ja erityisesti putkistojen uusiminen on ajankohtaista. Myös viimevuosien poikkeusajat ovat osaltaan johtaneet hankkeiden lykkäämisiin ja tarve on nyt suuri.
Järjestimme 29.9. Taloyhtiön putkiremontti -webinaarin, jossa kävimme läpi asiantuntijoiden johdolla linjasaneeraushankkeen suunnittelua sekä mitä urakan toteutuksessa on otettava huomioon.
Tallenteen webinaarista pääset katsomaan alta.
Webinaarin ohjelma:
- Mitä kaikkea putkiremontissa kannattaa tehdä? Perttu Havulehto, Uponor Suomi Oy ja Harri Liukku, ABB Oy
- Miksi keittiöremontti kannattaa putkiremontin yhteydessä? Marinka Hollming-Pietarinen, Electrolux Oy ja Jari Savolainen, Keittiömaailma
- Putkiremontillako energiansäästöä? Merja Lindell, Verto ja Ali Aaltonen, Vallox Oy
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:
Aiheeseen liittyvää
Toimiva vedenhallinta on keskeinen osa kiinteistöjen kunnossapitoa
Toimiva vesitekniikka, johon kuuluu muun muassa sade- ja jätevesiviemäröinti, on olennainen osa kiinteistöjen ylläpitoa. Asiantuntevan kumppanin tuella vesitekniikka toteutuu edullisesti palvelun laadusta tinkimättä. Haussa onkin henkilökohtainen palvelu ja pitävät aikataulut – yritys, jossa myös työnjohto tekee töitä.
Putkiremontti siirtyi ja lämmitys alkoi toimia – kaksi taloyhtiötä kertoo vedenkäsittelyn vaikutuksista
Useissa taloyhtiöissä putkiremontti tulee ensimmäisenä mieleen, kun putkistot ovat tulossa tiensä päähän, lämmitys toimii epätasaisesti tai putkistoissa ilmenee esimerkiksi vuotoja. Kaksi taloyhtiötä ja tutkija kertoo miten vedenkäsittelyllä nanokuplien avulla voi olla niin tehokas apu ja ratkaiseva vaikutus putkistoihin.
Viikon kysymys: Kylpyhuoneen remontti ja yhtiöjärjestyksen muutos
Kolmen asunnon rivitaloyhtiössämme (as.oy) on perinteinen yhtiöjärjestys koskien wc/pesuhuone/saunat-vastuunjakoa.Nyt kaksi huoneistoa on eri syistä ja omin kustannuksin remontoinut kyseiset tilat vesieristyksineen ja edellyttävät, että kolmaskin osapuoli tekee saman omalla kustannuksellaan. Tätä varten he haluaisivat kirjata yhtiöjärjestykseen kyseisen vastuujaon muutoksen. Kolmas osakas ei halua tähän suostua.Taloyhtiö on 1989 rakennettu, ilmeisesti vesieristeitten suhteen on uudet normit ja ns. tekninen ikä kylpyhuoneella on ylittänyt 30 vuotta. Vastahankaisen osakkaan mielestä oma kylpyhuone on kaikin puolin kunnossa eikä kosteusvaurioita ole mittauksissa havaittu, hajujakaan ei ole. Kysymys: Mikä on ei-remontoineen osakkaan juridinen asema kiistassa ja riskien suhteen? Miten tulisi toimia?
Asunto-osakeyhtiön hallituksen päätösvaltaisuus?
Asunto-yhtiömme hallitukseen kuuluu neljä jäsentä. Puheenjohtaja ja kaksi muuta jäsentä ovat vanhoja "konkareita", olleet hallituksessa iät ja ajat. Yksi jäsen on vasta valittu hallitukseen. Yhtiöjärjestyksen mukaan hallitus on päätösvaltainen kun kolme jäsentä on paikalla. Nyt on niin, että tätä neljättä uusinta jäsentä, ei kutsuta edes kokouksiin, vaan nämä kolme jäsentä pitävät kokouksia keskenään edes ilmoittamatta aikaa tai paikkaa tälle uudemmalle jäsenelle. Ovatko tällaiset kokoukset, joista ei ole ilmoitettu kaikille hallituksen jäsenille, laillisia ja päätösvaltaisia?
Voinko saada alennusta korjausvastikkeesta?
Olen tehnyt itse kylpyhuoneremontin v 2001. Taloyhtiössämme korjataan nyt kylpyhuoneita kiireellisemmistä tapauksista lähtien. Onko minun mahdollista saada korjausvastikkeeseen alennusta, koska minun kylpyhuoneelleni ei tarvitse tehdä mitään. Ja jos voin saada, niin mihin toimenpiteisiin ryhdyn asian viemiseksi eteenpäin?
Taloyhtiön korjaustarvekartoitus
Omataloyhtiö.fi:n laskennallinen kuntoarvio taloyhtiölleSyötettyäsi taloyhtiön rakennetiedot, saat eri rakenneosien oletettuihin käyttöikiin perustuvan arvion taloyhtiön korjaustarpeista. Heinäkuussa 2010 voimaan tullut uusi asunto-osakeyhtiölaki velvoittaa taloyhtiöiden hallituksia esittämään yhtiökokoukselle taloyhtiön tulevan korjaustarpeen. Omataloyhtiö.fi:n tarjoama kartoitus on erinomainen tapa aloittaa kuntokartoitusprosessi taloyhtiössä.Laadi kuntoarvioKuntoarvion laatiminen edellyttää jäseneksi rekisteröitymistä. Rekisteröityminen on ilmaista ja se kannattaa.Rekisteröidy jäseneksi!