Miten tiilijulkisivun saa puhtaaksi?
Likaantunut tiilijulkisivu puhdistetaan kuivajääpuhalluksen avulla.
Tiilijulkisivun elinkaari on pitkä, eikä se välttämättä vaadi huoltotoimenpiteitä kymmenienkään vuosien aikana. Tiilen pintaan voi kuitenkin eri syistä tarttua likaa tai epäpuhtauksia, joista on pääosin vain esteettistä haittaa. Julkisivun puhdistamiseen on useita suositeltavia menetelmiä, jotka eivät rasita rakenteita tai vaurioita tiilipintaa ja ovat siten turvallisia käyttää.
Julkisivussa havaittavat paikalliset likaraidat tai tummentumat ovat aina oire puutteellisesta veden ohjauksesta. Siksi ennen pintojen pesua olisi syytä tarkastaa pellitysten ja räystäiden kunto ja korjata vuotavat kohdat. Muutoin pesty pinta likaantuu pian uudestaan ja tehty työ valuu hukkaan.
Paikalliset lika- ja nokitahrat
Jos likatahroja on havaittavissa vain pienillä alueilla julkisivua, puhdistukseen suositellaan harjapesua vedellä. Ensin tiilipinta kastellaan, jonka jälkeen likaantunutta aluetta harjataan puhtaaksi ylhäältä alaspäin. Pesutehoa voi parantaa alkalisilla pesuaineilla. Painepesua käytettäessä paine ei saisi nousta yli 3,5 barin. Muutoin tiilipinta voi vaurioitua tai vesi imeytyä saumojen kautta taustarakenteeseen aiheuttaen kosteusvaurioita. Vesipesua ei jäätymisvaaran vuoksi saa tehdä myöhään syksyllä, talvella tai aikaisin keväällä.
Kauttaaltaan pinttynyt julkisivu
Laajoja julkisivupintoja puhdistettaessa vesipesun sijaan suositellaan joko kuivajääpuhallusta tai kuumahöyrypuhdistusta. Molemmat menetelmät ovat hellävaraisia tiilirakenteelle ja -pinnalle. Pinttyneen lian lisäksi kyytiä saavat jäkälät, sammaleet ja muut orgaaniset tiilen pintaan tarttuneet kasvustot.
Kuivajäällä tarkoitetaan hiilihaposta valmistettuja 1,5 – 3 mm pellettejä, joiden lämpötila on -78 astetta celciusta. Kun pellettejä puhalletaan paineilmalla puhdistettavalla pinnalle, ne kaasuuntuvat ja irrottavat lian. Menetelmä säästää vettä, on turvallinen ja siisti, eikä puhdistuksesta synny lainkaan jätettä. Kuivajääpuhdistaminen onnistuu kaikkina vuodenaikoina, joskin sadesää ja korkea ilmankosteus vaikeuttaa työtä.
Höyrypuhdistuksessa kuuma noin 140 – 150 celsiusasteinen vesihöyry puhalletaan sopivalla paineella julkisivupintaan. Menetelmä on hiljainen, tehokas ja ympäristöystävällinen. Höyrypesussa voidaan myös tarvittaessa käyttää kemikaaleja. Kuumahöyrypuhdistus edellyttää, että ulkolämpötila pysyy plussan puolella.
Molemmat menetelmät sopivat hyvin myös sisäpuolisten pintojen puhdistamiseen. Kuivajää- ja höyrypuhdistuksen lisäksi puhdistustarpeisiin löytyy vaihtoehtoina myös hiekka- ja soodapuhallus. Alan ammattilaiset osaavat suositella kohteen erityspiirteiden mukaisesti sopivaa puhdistusmenetelmää.
Puhdistus ennen paikkakorjausta
Tiilijulkisivun paikkakorjaus voi tulla eteen, jos pintaan on syntynyt lohkeamia tai halkeamia esimerkiksi törmäyksen tai iskun seurauksena. Tällöin suositellaan julkisivupesua tiilen alkuperäisen värisävyn selvittämiseksi, jotta paikkaus voidaan toteuttaa mahdollisimman huomaamattomasti. Samalla koko kiinteistön ilme kirkastuu ja siistiytyy.
Kaipaatko lisää tietoa?
Kuvat: Pohjolan Erikoispinta Oy