• Etusivu
  • Osakas

Onko valokuitu paras nettiyhteys taloyhtiöön? Listasimme 10 kysymystä nopeasta nettiyhteydestä

Tiina Painokallio
Kaupallinen yhteistyö
Valokuitunen Oy logoValokuitunen OyLue lisää
Päivitetty 09.06.2025
valokuitu taloon

Paljon asiaa valokuidusta.

Taloyhtiöiden päättäjät saavat enenevissä määrin kyselyjä valokuidun hankkimisesta omaan yhtiöön. Onnistuuko valokuitu kerrostaloon tai rivitaloon? Miten se toimii? Onkohan meillä varaa? Selvitetään asiaa. Kysymyksiin vastaa Valokuitunen Oy:n taloyhtiömyynnistä vastaava Marko Leppiniemi.

Mistä tietää minkälainen nettiyhteys tai laajakaista kannattaa hankkia taloyhtiöön?

Jos verrataan valokuitua mobiiliyhteyteen eli mobiilitukiasemana toimivaan nettiin, valokuitu on tehokkaampi. Valokuitu on kuin taloyhtiön oma tukiasema, paitsi että mobiiliaseman yhteys jaetaan kaikkien lähistöllä asuvien kesken, valokuitua ei. Se on puhtaasti taloyhtiön omassa käytössä.

Mikä on valokuitu? Miten se toimii?

Valokuitu on ohut, puhdistetusta kvartsilasista valmistettu johdin, jossa voidaan siirtää tietoa laservalolla hyvin nopeasti. Kuidun kapasiteetti on käytännössä rajaton, mikä tekee valokuidusta tiedonsiirron tekniikkana ylivertaisen. Valokuitu johtaa dataa nopeammin kuin vanha, tuttu kupariverkko. Koko maailman tietoliikenne perustuu juuri valokuituverkkoihin.

Tarvitsemme nopean ja tehokkaan netin kerrostaloon. Onko valokuitu hyvä valinta?

Valokuidun myötä taloyhtiö saa täysin omaan käyttöönsä koko kuidun kapasiteetin, mikä riittää varmasti. Nettiyhteys on häiriötön, nopea ja viive on lähes olematon. Älylaitteet lisääntyvät jatkuvasti niin kodeissa kuin taloyhtiöiden kiinteistöhuollossakin, joten kaistaa tarvitaan varmasti tulevaisuudessakin.

Saako valokuidun myös rivitaloyhtiöön? Entä luhtitaloon? Kannattaako valokuitu hankkia pieneen taloyhtiöön?

Valokuituverkkoon kytkettyjen asuntojen ja taloyhtiöiden kiinnostus on kasvussa kaiken kokoisissa talouksissa. Valokuitua rakennetaan kysynnän mukaan pientaloalueille ja taajamiin, kaikenlaisiin taloyhtiöihin.

Mitä valokuidun rakentaminen vaatii taloyhtiöltä ja kuka voi päättää valokuidun rakentamisesta?

Ensin taloyhtiössä keskustellaan asiasta ja pyydetään tarjous. Sen jälkeen kuidun toimittaja on yhteydessä esimerkiksi hallituksen puheenjohtajaan tai isännöitsijään. Me Valokuitusella kartoitamme aina yhtiön kokonaistilanteen. Taloyhtiön hallitus käsittelee tarjouksen ja sen hyväksyy yhtiökokouksen määräenemmistö. Olemme koko projektin mielellämme mukana kokouksissa vastaamassa esille nouseviin kysymyksiin.

Info

Info

Taloyhtiövalokuidun ABC

  • Kapasiteetti riittää nyt ja tulevaisuudessa.
  • Valokuitu on ympäristöystävällinen tulevaisuuden valinta.
  • Kustannukset riippuvat kohteesta ja asukkaiden toiveista.
  • Omaan taloyhtiöön vedetty valokuitu on vain oman taloyhtiön käytössä, sitä ei jaeta muiden kanssa.
  • Valokuitukoti on valttia myyntimarkkinoilla. Valokuitu nostaa yleensä asunnon arvoa.
  • Lue lisää usein kysyttyjä kysymyksiä valokuidusta täältä

Voiko valokuidun saada mille tahansa alueelle?

Kun taloyhtiö on hyväksynyt tarjouksen, teemme Valokuitusella rakentamispäätöksen. Se edellyttää samalta alueelta tarpeeksi liittyjiä, jotta verkon rakentamiskustannukset pysyvät kohtuullisina kaikille. Tällä hetkellä rakennamme reilusti yli 85 prosenttia yhtiöistä ja asunnoista, joille olemme tehneet tarjouksen.

Jos alueella on jo Valokuitusen verkko, rakentamispäätöstä ei tarvitse odotella. Taloyhtiön osakkaat ja päättäjät pidetään ajan tasalla, miten hanke edistyy ja tiedotamme, kun palvelut ovat käytettävissä.

Kuka hoitaa kuidun vaatimat kaivaustyöt? Pitääkö piha myllätä valokuidun vetämisen tieltä?

Rakentaminen kiinteistössä alkaa kuituasentajan käynnillä. Suunnittelu- ja asennuskäynnillä katsotaan yhdessä, miten kuitu tuodaan tontille. Rakennamme valokuituliittymän käyttövalmiiksi. Hinta sisältää kaikki työt suunnittelusta kaivuun jälkitöihin. Mikäli tontilla on valmiita putkituksia, voidaan näitä hyödyntää valokuidun tuonnissa.

Paljonko valokuidun rakentaminen maksaa taloyhtiölle?

Rakennamme kuidun alueelle siinä vaiheessa, kun alueella on on riittävästi verkkoon liittyjiä. Siksi rakennuskustannukset eivät nouse korkeiksi yksittäiselle taloyhtiölle. Hintaan vaikuttavat muun muassa kiinteistötyyppi, huoneistojen lukumäärä, toteutustapa sekä valittu valokuitusopimus. Kulut veloitetaan osakkailta osana yhtiövastiketta eli kenellekään ei tule yhtä isoa kertaluontoista maksua.

<p data-block-key="t0af4">Valokuitukaapelit johdetaan pientaloyhtiöissä eri asuntoihin yhteisestä jakokaapista.</p>
Valokuitukaapelit johdetaan pientaloyhtiöissä eri asuntoihin yhteisestä jakokaapista.

Tarvitaanko asuntoihin valokuidun asentamisen jälkeen vielä erillinen nettiliittymä?

Laajakaistaliittymän toteutustapa riippuu taloyhtiön koosta ja tyypistä. Rivi- ja pientaloyhtiöissä valokuitu ja valokuitupäätelaite tuodaan suoraan huoneistoon ja asukas voi tilata haluamansa laajakaistapalvelun Valokuitusen avoimen verkon palveluntarjoajilta. Näin jokainen asukas voi valita itselleen juuri sopivan nettiliittymän ja vaihtaa sen tarjoajaa tai palvelusisältöä milloin tahansa.

Kerrostaloissa ja luhtitaloyhtiöissä valokuitu tuodaan yhtiön talojakamoon. Siitä yhteys jaetaan huoneistoon yhtiön olemassa olevaa sisäverkkoa pitkin. Huoneistojen netti- ja kaapeli-tv palvelut tarjoaa yhteistyökumppanimme Telia.

Pitääkö valokuitua päivittää, korjata tai huoltaa rakentamisen jälkeen?

Ei juurikaan. Valokuitu itsessään kestää käyttöä ainakin seuraavat 50 vuotta.

Kuluttaako valokuitu paljon energiaa? Kasvavatko sähkölaskut valokuidun asentamisen jälkeen?

Valokuitu on ympäristöystävällinen ja energiaa säästävä datansiirron tapa. Se kuluttaa sähköä satoja kertoja vähemmän kuin mobiilitiedonsiirto, mutta säästö ei näy yhtiön omissa sähkölaskuissa, vaan koko ict-alalla, joka on merkittävä kasvihuonepäästöjen lähde.

Valokuitu on vastuullinen valinta, sillä se on tiedonsiirtomuodoista kaikkein vähiten ympäristöä rasittava ratkaisu. Vaikka tulevaisuudessa teknologia kehittyisi miten päin vaan, valokuituyhteys takaa takkuamattoman netin.

Haluaisimme lisätietoa, miten lähteä liikkeelle valokuituprojektissa?

Valokuidusta ja sen hankkimisesta löytyy heti paljon tietoa Valokuitusen taloyhtiösivulta. Autamme mielellämme taloyhtiötänne kuidun mahdollisuuksien selvittämisessä. Osaamme osoitteen perusteella heti kertoa, onko alueellanne jo valokuituverkko tai onko sellainen rakenteilla sinne lähiaikoina. Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö, niin kerromme lisää. Yhteystietojen jättäminen ei sido sinua mihinkään.

Valokuitunen Oy
Osakas
netti
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

S1 Networks Tunna ja Riku
Riku ja Tunna luottavat yritysnettiin: mikä se on?
GimmeYawallet Productions Oy:n omistajat Riku Rantala ja Tunna Milonoff muistuttavat, että kukaan ei onnistu yksin. Toimiva liiketoiminta vaatii luotettavan kumppanin. "Luotettava yritysnetti on liiketoiminnan elinehto." Lue, miksi he valitsivat yhteistyökumppanikseen S1 Networksin.
20218_72062.jpg
Etenkin vanhojen kerrostalojen paloturvallisuudessa on kehitettävää
Vantaalaisen kerrostalon rappukäytävässä sytytettiin tahallisesti lastenvaunut. Palavista vaunuista muodostui runsaasti myrkyllistä savua, joka täytti nopeasti porrashuoneen sekä työntyi asuntoihin porrashuoneen ovien kautta. Palomestari Arto Latvalan mukaan rakennuksen vanha paloturvallisuustekniikka hankaloitti pelastuslaitoksen toimintaa.
Viemärin kuntokartoitus.jpg
Toteuta putkiremontti sukittamalla
Sukittamista suositaan, koska se on nopeasti toteutettavissa ja laadukas menetelmä. Sukitusremontti voidaan kuitenkin tehdä onnistuneesti vain, jos putkiston kunto sallii sen. Esimerkiksi monissa taloyhtiöissä vanhat valurautaputket ovat siinä kunnossa, että sukitusta ei voida tehdä ja putket on uusittava. On helppo todeta, että "säästä", mutta älä säästä väärässä paikassa. Putkiremontin urakoitsijaa valittaessa, on hyvä muistaa, että vakuutusyhtiöt hyväksyvät vain sertifioiduilla menetelmillä ja materiaaleilla saneeratut putkistot uudenveroisiksi.
20212_68523.jpg
Hulevesien hallinta alkaa jo katoilta
Ketokatto, viherkatto, kasvikatto, mikä näistä on sinulle tuttu nimitys? Kaikki tarkoittavat samaa asiaa, täydellistä ratkaisua hulevesien hallintaan.Hulevesien hallinta alkaa jo katoilta. Tonttien omistajille asetetaan jatkossa entistä enemmän vastuuta hulevesien määrien pienentämiseksi. Toimivalla kasvikattoratkaisulla voidaan katoilta alas valuvien vesien määrää merkittävästi vähentää. Lisäksi kasvikatoilla on varsinaisia vedeneristyskerroksia suojaavia, meluhaittojen torjuntaan sekä esteettisyydellään henkistä hyvinvointia lisääviä vaikutuksia.
202110_73295.jpg
Nämä yhteistä remonttia edeltävät vaiheet jokaisen taloyhtiön osakkaan pitäisi tietää
Taloyhtiön isot remontit ovat isoja asioita osakkaille. Jokainen maksaa niistä ja ne vaikuttavat olennaisesti asumiseen. Päätösvaiheessa osakkaiden tulisi osata kuitenkin ajatella myös pidemmän aikavälin vaikutuksia osakkeen arvoon ja myöhempiin kustannuksiin.Mitä paremmin yhtiön hallitus ja osakkaat ymmärtävät suunnittelun ja rakentamisen eri vaiheita, sitä vähemmän koetaan ikäviä yllätyksiä. Kaikkien osakkaiden tulisi ymmärtää aikataulujen, kustannusarvion, rakentamisen laadun sekä työturvallisuuden merkitys rakennusprojektin onnistumisessa. Tässä artikkelissa käsitellään isojen remonttien teettämisen perusvaiheet kuntokartoituksesta kilpailutukseen.
graffiikkaa korjausrakentamisen elpymisestä
Kiinteistöliiton barometri: Korjausrakentaminen elpymässä – Mitä odottaa vuodelta 2025?
(Tiedote: Kiinteistöliitto 5.11.2024)...Kiinteistöliiton syksyn 2024 Korjausrakentamisbarometri tarjoaa ajantasaisen käsityksen taloyhtiöiden korjausrakentamisen suuntaviivoista ja ratkaisuista. Barometri toteutetaan kahdesti vuodessa, ja syksyn kyselyyn saatiin 4074 vastausta, joista suurin osa tuli hallituksen jäseniltä. Tämä laaja vastaajajoukko antaa kattavan kuvan taloyhtiöiden korjausrakentamisen nykytilasta ja tulevaisuuden näkymistä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton