• Etusivu
  • Isännöitsijä

Osakkaan kunnossapitovastuu ja muutostyöt

Rakentajan toimitus
Päivitetty 21.02.2025
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Periaatteena on, että osakkeenomistajalla on oikeus tehdä huoneistossaan kunnossapito- ja muutostöitä. AOYL 4 luvun 3 §:n mukaan osakkeenomistajan velvollisuutena on pitää kunnossa osakehuoneiston sisäosat. Tämä velvollisuus tarkoittaa sitä, että huoneistoa on hoidettava huolellisesti. Kunnossapito- ja muutostyöt on toteutettava siten, että yhtiön vastuulla olevat kiinteistön, rakennuksen tai huoneiston osat eivät rikkoudu.

Kuten edellä on todettu, taloyhtiö vastaa perusjärjestelmistä. Jos osakkeenomistaja kuitenkin muuttaa yhtiön perusjärjestelmään kuuluvan esim. suihku- tai vesihanan, wc-istuimen tai muun vastaavan laitteen yhtiön perustasoa alempi- tai parempitasoiseksi, on osakkeenomistajan velvollisuutena vastata vaihtamansa laitteen korjaamisesta tai uusimisesta.

Taloyhtiön vastuu osakkeenomistajan suorittamista töistä

AOYL 4:2 §:n nojalla yhtiö vastaa myös eräistä osakkeenomistajan suorittamista töistä. Näitä ovat sellaiset työt ja asennukset, jotka koskevat rakenteita, eristeitä tai perusjärjestelmiä. Taloyhtiön vastuu edellyttää, että yhtiö on nimenomaisesti hyväksynyt ne vastuulleen tai ne rinnastuvat yhtiön toteuttamiin tai vastuulleen aiemmin ottamiin töihin. Edellytyksenä on lisäksi, että yhtiöllä on ollut tosiasiallinen mahdollisuus valvoa töitä.

Yhtiön suorituttamaan työhön rinnastetaan asennustyö silloin, kun se on samanlainen kuin yhtiön aiemmin teettämä asennus, tai kun se muutoin vastaa yhtiön perustasoa.

Isännöitsijä
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Osakeluettelo
Yhtiön hallituksen velvollisuutena on uuden asunto-osakeyhtiölain 2-luvun 12 §:n nojalla huolehtia siitä, että taloyhtiössä on asianmukaisesti laadittu ja ylläpidetty osakeluettelo. Osakeluetteloon merkitään kaikki yhtiön osakkeet osakeryhmittäin numerojärjestyksessä, huoneisto, jonka hallintaan osakeryhmä tuottaa oikeuden, osakekirjojen antamispäivä, osakekirjan omistajan nimi ja postiosoite sekä luonnollisen henkilön ollessa omistajana syntymäaika ja oikeushenkilön rekisterinumero.Osakkeen aiempaa omistajaa koskevat osakeluettelotiedot on säilytettävä kymmenen vuotta alkaen siitä, kun osakkeen uusi omistaja on merkitty osakeluetteloon.Osakeluettelo on julkinen asiakirja, joten jokaisella osakasasemasta riippumatta on oikeus tutustua osakeluetteloon ja saada siitä jäljennös. Jäljennöksen toimittamisesta voidaan periä yhtiölle hallituksen hyväksymä kohtuullinen maksu.
20166_46901.jpg
Uuden tupakkalain vaikutus taloyhtiöille?
Eduskunnan täysistunto hyväksyi 21. kesäkuuta uuden tupakkalain sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnön mukaisesti (StVM 7/2016) ja laki astui voimaan 15.8.2016. Tupakkalain uudistuksella pyritään edistämään erityisesti nuorten savuttomuutta, mutta uudistuksesta löytyy kättä pidempää myös taloyhtiöissä kitkaa aiheuttavaan parveke- ja huoneistotupakointiin.
20153_42576.jpg
Taloyhtiön huoltokirjan merkitys
Taloyhtiön huoltokirja auttaa huoltamaan ja kunnossapitämään kiinteistöä laitteineen ja järjestelmineen siten, että rakennusosien, järjestelmien ja laitteiden tavoitteellinen elinkaari voidaan saavuttaa. Huoltokirja tarjoaakin oivallisen välineen suunnitelmalliseen kiinteistönpitoon.
202211_79989.jpg
Rakennusliike meni konkurssiin ja jätti taloyhtiön pulaan - näin siitä selvittiin
Vantaalla sijaitseva taloyhtiö Gammelkullantanhua on ollut poikkeuksellinen saneerauskohde, sillä remontoitavat asunnot olivat uusia ja korjausta vaativien asioiden lista kasvoi pitkäksi.
20225_78093.jpg
Vedenmittaus­ratkaisun hankkiminen putki­remontin suuruinen investointi?
Usein luullaan älykkäiden ja energiatehokkaiden vedenmittausratkaisujen olevan putkiremontin suuruinen investointi taloyhtiölle. Näin ei kuitenkaan ole. Markkinoilla on tarjota kotimaisia ja älykkäitä vedenmittausjärjestelmiä ja rajapintaratkaisuja, jotka mahdollistavat taloyhtiöille energiatehokkaan vesitalouden kustannustehokkaasti.
202010_67086.jpg
Kannattaako lämmitysjärjestelmän vaihtaminen kerrostalossa?
Hyvä vaihtoehto kerrostalon lämmittäjäksi on energiatehokas ja ekologinen maalämpö. Investointi voi tuntua suurelta ja monimutkaiselta, mutta usein se kannattaa!Kerrostalon ylläpitokulut koostuvat suurelta osin rakennuksen ja käyttöveden lämmityksestä. Kerrostalon elinkaaren aikana syntyviin kuluihin voidaan suuresti vaikuttaa lämmitysjärjestelmän valinnalla. Olipa kyseessä uusi tai vanha rakennus, kannattaa valintaa siis harkita tarkkaan. Hyvä vaihtoehto on helppohoitoinen, energiatehokas ja ekologinen maalämpöjärjestelmä.Tutustu maalämpöön lämmitysmuotona!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton