• Etusivu
  • Energia

Osakkaat haluavat säästää lämmityksessä ilmastonmuutoksen vuoksi

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Wattinen
Julkaistu 29.03.2021Päivitetty 20.07.2023
20213_69558.jpg

Moni taloyhtiö miettii lämmityksestä saatavia säästöjä ja sitä, miten säästöjä saataisiin aikaan ilman suurta tuskaa ja vaivaa. Pitkään asiaa mietittiin myös Pirkkalassa As Oy Pirkkalan Kyöstinrinne 2:ssa. Taloyhtiö sijaitsee rauhallisella Pirkkalan Kyöstin asuinalueella ja taloyhtiössä on yhteensä 30 huoneistoa ja asukkaita kaikista ikäryhmistä. Säästötoimien pitäisi siis olla kaikille helppo käyttää ja toteuttaa.

Taloyhtiön hallituksen jäsen Mira Alakoski kertoo taloyhtiön hallituksen olevan suhteellisen pieni: isännöitsijän lisäksi kolme henkilöä.
– Lähdin hallituksen jäseneksi, koska olen tottunut tekemään asioita itse. Kerrostalossa ihmiset usein passivoituvat, koska saatetaan esimerkiksi odottaa, että huoltoyhtiö käy leikkaamassa nurmikon. Itselläni ajatus on ollut aina se, että asioita voi tehdä myös itse. Ehkä tämän takia ajattelenkin, että voisiko taloyhtiö hoitaa myös lämmitysasioita itse, Alakoski kertoo. Hän näkeekin, että lämmitysasiat voisivat olla kohde, millä kehittäisivät itsenäistä tekemistä taloyhtiössä.

Yhtiökokouksessa oli ollut aikaisemmin jo puhetta älylämmityksen asentamisesta taloyhtiöön. Älylämmitys oli itse asiassa nostettu esille jo vuosi sitten. Tarkoituksena oli löytää sekä rahaa että vaivaa säästävä järjestelmä. Järjestelmän olisi lisäksi oltava helppokäyttöinen ja helposti säädettävissä kaikille asukkaille.

Taloyhtiö tapasi Wattisen edustajan joulukuussa 2020. Tapaamisen jälkeen Alakoski oli vakuuttunut palvelun tarjoamista mahdollisuuksista. Vaikutuksen teki ennen kaikkea Wattisen älylämmityksen tuomat energiasäästöt sekä mobiililaitteeseen asennettavan palvelun helppokäyttöisyys.

20213_69560.jpg

Vaikka suurin syy hankkeen käynnistämiselle olivat säästösyyt, nostaa Alakoski esille myös muita näkökulmia.
– Itse kiinnostuin monista muistakin palvelun tuomista mahdollisuuksista heti, kun saimme tarjouksen. Kiinnostuin etenkin ympäristöön liittyvistä näkökulmista. Jos samalla voimme saada taloudellista säästöä, niin se on aina parempi, Alakoski kertoo.

LUKUVINKKI!Oikeudenmukaisuutta taloyhtiöiden lämmityskuluihin >>

Keväällä 2020 tehdyn tutkimuksen mukaan taloyhtiöiden asukkaat ovet erittäin kiinnostuneita asuntojen lämmityksestä aiheutuvien ilmastopäästöjen vähentämisestä. Peräti 80 % kyselyyn vastanneista olisi valmis pienentämään nimenomaan päästöjä, vaikka säästöjäkin lämmityksen säätämisestä on tarjolla. Rahallisia säästöjä tärkeämpänä pidetään kuitenkin ilmastonmuutokseen vaikuttamista. Varsinkin pääkaupunkiseudulla ilmastosyyt nousevat kyselytuloksissa lämmityskustannuksia tärkeämmiksi.

Huomio

Huomio

Lämmitystutkimuksen tuloksia

80 % taloyhtiön asukkaista haluaa pienentää asumisensa ilmastopäästöjä
74 % haluaisi pienentää asumisestaan aiheutuvia lämmityskustannuksia
48 % ei koskaan alenna huoneiston lämpötilaa poissaolojen ajaksi
85 % haluaisi kuitenkin alentaa huoneiston lämpötilaa poissaolon ajaksi
65 % nukkuisi nykyistä viileämmässä huoneessa

Kyselyyn osallistui 1028 kerrostaloasukasta vuonna 2020.

- Kyselyn tulokset osoittavat, että ihmisillä on aito halu toimia ilmastonmuutoksen voittamiseksi. Asumisen energiankulutukseen liittyvät ratkaisut ovat aiemmin olleet työläitä ja hankalia, joten niihin on ollut vaikea ryhtyä. Meillä Suomessa on vanhoissa kerrostaloissa kuitenkin erittäin suuri energiansäästöpotentiaali, jonka laajalla käyttöönotolla voisimme pienentää ilmastopäästöjä todella merkittävästi, sanoo Wattinen-älylämmityspalvelusta vastaava kehitysjohtaja Mikko Lietsalmi DNA:lta.

Lukuvinkki!Älylämmityksen edut vanhassa talossa >>

20213_69559.jpg

Lämmityksen säätäminen ei ole kovinkaan houkutteleva vaihtoehto asukkaille, jos se on pois asumismukavuudesta
- Perinteisesti ihmisiä on kehotettu yksioikoisesti alentamaan asuntonsa lämpötilaa. Tämä ei ole kovin houkutteleva viesti, jos ihminen muutenkin vaikkapa kokee palelevansa kotonaan. Lämmitysenergiaa on kuitenkin mahdollista säästää myös paljon älykkäämmin niin, että sillä on peräti myönteinen vaikutus asumismukavuuteen, sanoo Lietsalmi.

Wattinen tuo tähän ongelmaan ratkaisun laskemalla lämpötilaa esimerkiksi yön ajaksi ja nostamalla sen taas aamulla hieman lämpimämmäksi. Sama koskee kotoa poistuttaessa, jolloin lämpötila säätyy alemmas ja jonka voi palauttaa jälleen omalle mukavuustasolleen kotimatkalla puhelimesta säätämällä.

Alakoski kertoo Wattisen älylämmityksen ja nykyteknologian tarjoamista mahdollisuuksista heidän taloyhtiössään.
– Kiinnostuin myös Wattisen mobiilipalvelusta ja sen helppokäyttöisyydestä. Mielenkiinnolla odotan, miten paljon energiasäästöä sen avulla pystymme tekemään pidemmällä aikavälillä sekä ihan vuositasolla. Tietysti toivoisin, että tämä hanke aktivoisi ihmisiä. Se kannustaa osallistumaan, kun asukkaat huomaavat, että omalla tekemisellä on oikeasti vaikutusta aisoihin, päättää Alanen.

Info

Info

Näin toimii Wattinen

  • Wattinen asennetaan olemassa olevaan lämmitysjärjestelmään
  • Asunnoissa riittää älytermostaattien vaihto.
  • Wattisen saa kätevästi täyden ylläpidon kattavalla kuukausimaksulla, ilman isoja investointeja.
  • Palvelu optimoi ja tasapainottaa lämmitysjärjestelmää tekoälyn avulla reaaliaikaisesti
  • Asukkaat voivat itse säätää lämmitystään omien mieltymyksiensä mukaan taloyhtiön sallimissa rajoissa.
  • Lämmityksen optimointi säästää energiaa ja vähentää kiinteistön ilmastopäästöjä

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Wattinen
Energia
energiaremontti
energiansäästö
energiankulutus
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

202011_67434.jpg
Asennukseen meni vain puoli tuntia
KOHDE 1 / KATAJANOKKA / raportti 2
20213_69001.jpg
Katso yksinkertainen keino lämmityksen tasapainottamiseen
Lämmitykseen liittyvät ongelmat ovat kerrostaloasukkaille valitettavan tuttuja. Yli puolella suomalaisista kerrostaloasukkaista on ollut asunnossaan lämmitykseen liittyviä haasteita. (Norstatin kyselytutkimus 2020). Tasaisen lämpötilan saavuttamiseen on kuitenkin nyt uusia keinoja.
20212_68531.jpg
Energiahaaste - emme nähneet muuta kuin voitettavaa
Miksi niin harva taloyhtiö mittaa lämmityskulutustaan ja miksi kerrostaloja ylilämmitetään? As Oy Helsingin Tähtisadeaukio -taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Matti Kleemola päätti kuitenkin ottaa asiasta selvää. Juuri oikeaan aikaan saapui viesti Wattisen Energiahaasteesta. –Tässä tapauksessa tarkoitus oli tutustua talomme energiatilanteeseen paremmin ja tulimme siihen tulokseen, että tämä on siihen hyvä keino. Emme nähneet muuta kuin voitettavaa.
20233_81105.jpg
Suuret energiaremon­tit eivät ole automaatti­nen vastaus säästöjen saavuttamiseksi
Energian hinnan vakauteen ei vielä löydy uskoa. Siksi onkin tärkeää varautua taloyhtiössä hintaheilahteluihin ja epävakauteen, ettei osakkaiden harmiksi tarvitsisi nostaa vastikkeita. Jos tavoitteena on merkittävät kulujen leikkaukset myös tulevaisuudessa, on oltava perillä siitä, mistä ja miten kustannukset syntyvät.
202110_72941.jpg
Harva taloyhtiö tekee lämmitys­järjestelmän perusteellista kartoitusta
Yleinen soitto isännöitsijälle on: "Patteri on kylmä ja jotain pitäisi tehdä". Hyvin usein asialle myös tehdään jotain, mittaamatta ensin huoneiston varsinaista lämpötilaa. Asukas onkin saattanut vain mieltää patterin vialliseksi, vaikka termostaatti on toiminut aivan oikein. Huoltomies lähtee säätämään lämmönjakokeskusta. Näin säätämällä aiheutetaan ongelma toisaalle, jota taas korjataan uudelleen ja uudelleen.– Taloyhtiöissä tehdään valitettavan harvoin lämmönjakokeskuksen laitteiden ja säätöjen tarkistuksia, kertoo Wattisen lämmityksen asiantuntija Markku Salmela. Ei olekaan ihme, että DNA:n 2020 teettämässä kyselytutkimuksessa yli puolet suomalaisista kerrostaloasukkaista raportoi ongelmista asuntonsa lämmityksessä.
S1255 sisään
Lämpöpumpun vaihto kannattaa ennakoida ajoissa
Lämpöpumppuja on ollut jo toista kymmentä vuotta markkinoilla ja osa niistä alkaa olla vaihtoiässä. Ensimmäisiin malleihin verrattuna nykypäivän uudet lämpöpumput ovat selvästi energiatehokkaampia sekä älykkäämpiä ohjattavuudeltaan. Uuden laitteen myötä talo lämpiää entistä pienemmällä energialaskulla. Mutta milloin lämpöpumppu pitää vaihtaa? Tutustu eri lämpöpumpputyyppien tyypillisiin vaihtoaikoihin ja merkkeihin vaihdon lähestymisestä tästä artikkelista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton