• Etusivu
  • Remontti

Rauman Asunnot Oy, Tarvolantie 1:n peruskorjaus

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Saint-Gobain Finland Oy / Weber
Julkaistu 25.10.2016Päivitetty 26.10.2016
201610_47617.jpg

Tarvolantie 1 on saanut lisäeristyksen julkisivuun muutama vuosi sitten. Katto uusitaan talvella, sisäpuolinen remontti on käynnissä.

Rauman Asunnot Oy:n Tarvolantie 1 on tällä hetkellä korjauksen alla. Talo on rakennettu 1969, keittiöt remontoitu 1990-luvulla, parvekkeet lasitettu ja julkisivuun tehty lisälämmöneristys muutama vuosi sitten. Kohteen urakkakustannukset ovat 1,7 M€. Kustannukset maksetaan osittain velalla ja osittain omalla rahalla. Korjaustarpeen lähestyessä hankesuunnittelu kannattaa aloittaa ajoissa ja selvittää, onko valtiolta mahdollista saada avustuksia hankkeeseen. Valtio jakaa tapauskohtaisesti avustuksia esim. uuden hissin rakentamiseen vanhuksille. Avustusrahat ovat kuitenkin sidoksissa valtion vuosittaisiin budjetteihin ja sen määrärahoihin.

Kattava peruskorjaushanke

Kohteen peruskorjauksen yhteydessä uusitaan viemärit, vesijohdot, talotekniikka, pinnat ja lisäksi toteutetaan pieniä muutoksia pohjaratkaisuun. Osassa asunnoista wc:n läpi on päässyt suoraan keittiöön. Näissä asunnoissa suljetaan kulku wc:stä keittiöön. Joissain asunnoissa tiloja muutetaan niin, että WC:n viereen tehdään kodinhoitotila. Lähes kaikkiin huoneistoihin asennetaan toinen wc-istuin, kaikkiin huoneistoihin saadaan 10 megan laajakaista, huoneistokohtainen ilmanvaihto sekä huoneistokohtaiset vesimittarit. Lämmitys hoidetaan jatkossakin kaukolämmöllä ja vesikiertoisilla pattereilla. Viemärit päätettiin vaihtaa kokonaan uusiin. Vanhan talon sokkeloisessa viemäriverkostossa on mutkaa jos toista eikä voitu olla vakuuttuneita, että sukituksella joka kulma, reikä ja kolo tulisi tukittua. Luonnollisesti kiinteistö saa uudistetun talopesulan sekä -saunan.

Tämän ikäinen rakennus kaipaa yleensä myös lisälämmöneristystä. Kiinteistön julkisivu on jo lisäeristetty. Tulevan talven aikana (2016-2017) korjataan katto ja katolle asennetaan lisälämmöneristettä, jos rakenteissa on tilaa.

Wc:n riisuttu muoto
Wc:n riisuttu muoto

Purku aloitettiin tyhjennyksellä

Kiinteistön sisäpuoli mullistetaan täysin. Se edellytti asuntojen ja muiden tilojen tyhjentämistä kokonaan. Asukkaat etsivät uudet asunnot remontin alettua. Koska talo on vuokratalo, takaisinottovelvollisuutta vanhaa asukasta kohtaan ei ole, vaan asunnot menevät uudelleenhakuun. Vuokratalojen asukkaat valitaan ARAn ohjeiden mukaan.

Kiinteistön takapihalla on viisi jätelavaa purkujätteille. Asbestijätteelle on oma lavansa.
Kiinteistön takapihalla on viisi jätelavaa purkujätteille. Asbestijätteelle on oma lavansa.

Asbestipurkumääräykset kiristyivät

Heti asuntojen tyhjentämisen jälkeen tehtiin asbestipurku, joka tehdään ennen muita purkutöitä omana purkutyönä. Remontin alkaessa kohteessa tehtiin asbestikartoitus, jossa selvitettiin asbestin määrä ja laatu. Jos kiinteistön kaikki asunnot ovat samassa kunnossa, asbestikartoitus tehdään muutamasta tilasta laajemmin. Jos asunnon osia on remontoitu, pitää tilat kartoittaa erikseen. Tai jos tiedetään, miten aiemmin tila on remontoitu, ei tarvita asbestikartoitusta. Vanhoissa rakennuksissa pakollisen kartoituksen tilaa rakennuttaja tai se taho, joka ohjaa ja valvoo rakennushanketta. Tässä tapauksessa kartoitus oli itsestään selvyys, koska koko talo laitetaan uusiksi. Yksittäinen osakas voi omassa asunnossaan tehdä AVIn (Aluehallintovirasto) mukaan 10 reikää asuntoonsa ilman kartoitusta.

Tarvolantien kiinteistössä asbestia löytyi putki- ja hormieristeistä, seinä- ja kattotasoitteista, lattialiimoista ja pcb-maaleista. Ilmanäytettä ei tarvitse ottaa ennen purkutyön aloitusta. Jossain tapauksissa asbestiurakoitsija voi näytteen ottaa ennen, esim. mikäli epäilee tilan olevan likainen jo ennen asbestityön aloitusta ja purun jälkeen. Jätteet viedään omalle asbestijätelavalle.

Purettava tila on alipaineistettu suoraan ulos ja poistuvan ilman puhdistukseen käytetään HEPA-suodattimia. Purkualueen ollessa vain kylpyhuone, osastoidaan kylpyhuone. Jos vierekkäiset tilat pitää hoitaa asbestipurkuna, eteinen osastoidaan. Isossa tilassa, kuten kellari, käytetään useampaa alipaineistajaa.

Jotta voidaan olla varmoja, että osastoidussa tilassa on koko ajan ollut alipainetta, alipainemittari tallentaa lukemat. Lukemat tilastoituvat koneeseen, josta luvut siirretään tietokoneelle. Lukemat havaitsevat myös osastolle tai sieltä pois tapahtuvan työntekijöiden liikkumisen. Osaston yhteydessä on vielä välitila, jossa suojavaatteet vaihdetaan.

Asbestipurkamisen loputtua osastoista purkutiloista otetaan ilmanäytteet, jotka lähetetään tutkittaviksi. Kun näyte on puhdas eli tulos on alle 0,01 kuitua/cm³, voidaan tilassa jatkaa korjaustyötä. Ennen kuin näyte on hyväksytty, työvälineet saa siirtää osastosta pois ennen näytteen hyväksymistä. Alipaineistus ja suojaus pitää jättää.

2819_975480178_2016102612244.jpg
Käyttövesiputket olivat tulleet tiensä päähän.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Saint-Gobain Finland Oy / Weber
Remontti
vesiputkistot
putkiremontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20163_45752.jpg
Julkisivuremontilla suuri vaikutus
Mäntynummentiellä Lohjalla 1970-luvun elementtikerrostalon julkisivu oli tullut tiensä päähän. 55 asunnon kerrostalo päätyi tuulettuvaan levyrappaukseen, jossa samalla asennettiin lisäeristystä ulkoseinään 100 mm. Julkisivuremontin jälkeen rakennuksesta saatiin tyylikäs, energiatehokkaampi kuin ennen sekä säänkestävämpi kuin aikanaan valmistuessaan. Lopputulos on kiinteistön arvoa nostava ja kosteusteknisesti turvallinen ulkoasu.Consti Julkisivut Oy toteutti julkisivumuutoksen Weber SerpoVent -levyrappauksella. Projektipäällikkö Juha Ilvonen Constilta toteaa: - Vaikka tuulettuvassa levyrappauksessa on muutama työvaihe lisää, niin meillä Constilla paljon julkisivukohteita tekevänä urakoitsijana tuulettuvasta SerpoVent-levyrappausratkaisusta on vain myönteistä sanottavaa.
20165_46444.jpg
Putkiremontti nopeammin ja taloudellisemmin
Taloyhtiön putkitekniikan käyttöiäksi on arvioitu noin 50 vuotta. Tällä hetkellä suurin linjasaneeraustarve Suomen asuntokannasta kohdistuu erityisesti 1960- ja 70-luvuilla valmistuneisiin asuinkerrostaloihin ja saneeraustarpeen on ennustettu vain kasvavan lähivuosina voimakkaasti arviolta noin 2020-luvulle asti. Näitä asuntoja on Suomessa noin 470 000.Linjasaneerauksissa uusitaan putkistojen, sähkö- ja tietoliikenneyhteyksien lisäksi yleensä myös märkätilat ja mahdollisesti myös keittiöt. Myös muiden tilojen pintaremontteja voidaan liittää samaan urakkaan. Korjauskohteet ovat aina yksilöllisiä, joten saneerauksissa käytettävien rakenneratkaisuiden ja materiaalien valinnassa tulee noudattaa kohteesta laadittuja rakennesuunnitelmia.
20166_46782.jpg
Linjasaneeraus - vihdoin!
Kun taloyhtiön putkistot ja kylpyhuoneet alkavat tulla tiensä päähän, remonttihan siinä on edessä. Vaikka linjasaneeraus sinällään ottaa aikansa, asunnon arvon nousu kiinnostaa kaikkia asuntojen omistajia.
201911_61453.jpg
Tiedätkö kotitalouden suurimmat vesisyöpöt?
Asumisen perusedellytysten, veden, sähkön ja lämmön, tuottamiseen käytettävän energian kustannukset nielaisevat valtaosan taloyhtiön rahavirrasta. Vesi on taloyhtiön suurin yksittäinen kuluerä, sillä vedenkäyttö muodostaa keskimäärin 37 % kokonaiskustannuksista. Kokonaisuutena veteen kuluu enemmän rahaa kuin koko taloyhtiön lämmittämiseen. Koska vesi on kallista, veden säästäminen on todellakin kannattavin energiainvestointi.
202110_73087.jpg
Toimiva vesitekniikka on olennainen osa kiinteistöjen ylläpitoa
Toimiva vesitekniikka, johon kuuluu muun muassa sade- ja jätevesiviemäröinti, on olennainen osa kiinteistöjen ylläpitoa. Asiantuntevan kumppanin tuella vesitekniikka toteutuu edullisesti palvelun laadusta tinkimättä. Haussa onkin henkilökohtainen palvelu ja pitävät aikataulut – yritys, jossa myös työnjohto tekee töitä.
Jarno Virtanen
Putkiremontti siirtyi ja lämmitys alkoi toimia – kaksi taloyhtiötä kertoo vedenkäsittelyn vaikutuksista
Useissa taloyhtiöissä putkiremontti tulee ensimmäisenä mieleen, kun putkistot ovat tulossa tiensä päähän, lämmitys toimii epätasaisesti tai putkistoissa ilmenee esimerkiksi vuotoja. Kaksi taloyhtiötä ja tutkija kertoo miten vedenkäsittelyllä nanokuplien avulla voi olla niin tehokas apu ja ratkaiseva vaikutus putkistoihin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton