• Etusivu
  • Osakas

Asunto-osakeyhtiölaki: Taloyhtiön hallituksen tehtävät

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.01.2025
hallituksen-kokous-1920x1080

Yhtiökokouksessa osakkaat valitsevat yhtiölleen hallituksen, joka edustaa osakkaita ja heidän intressejään.

Taloyhtiön hallinta perustuu osakkaiden valitseman hallituksen ja yhtiön palkkaaman isännöitsijän yhteistyöhön, johon osakkeen omistajien tulee voida luottaa. Parhaaseen tulokseen taloyhtiön kannalta päästään kun osakkaat, hallitus sekä isännöitsijä yhdessä sopivat pelisäännöt ja tavoitteet joiden mukaan taloyhtiössä toimitaan. Asian yksinkertaistamiseksi tulee perehtyä taloyhtiön sisäisen toimivallan jakautumiseen.

Yhtiökokouksessa osakkaat valitsevat yhtiölleen hallituksen

Osakkaat ovat taloyhtiön ylin päättävä elin. Yhtiökokouksessa osakkaat valitsevat yhtiölleen hallituksen, joka edustaa osakkaita ja heidän intressejään. Lienee siis selvää, että osakkaiden tulisi myös kiinnittää huomiota siihen, ketä hallitukseen valitaan. Tarpeen ei ole kerätä ryhmää kiinteistötekniikan asiantuntijoita, vaan asianmukainen edustajisto osakkaiden ja kiinteistön tarpeille.

Hallitustyöskentely on usein korvauksetonta ja aina vapaaehtoista. Yhtiön etu on kuitenkin, että valitut jäsenet ovat motivoituneita hoitamaan taloyhtiön asioita ja samalla kiinnostuneita ajankohtaisista taloyhtiötä koskevista asioista.

Hallitus on taloyhtiön toimeenpaneva ja päättävä elin, jonka tehtävä on yhtiön omaisuuden hallinta. Tehtävän suorittamiseksi hallituksen avuksi voidaan ostaa mm. isännöinti- ja huoltopalveluita.

Isännöitsijän tehtävänä on huolehtia taloyhtiön juoksevasta hallinnosta hallituksen antamien ohjeiden ja määräysten mukaisesti. Juoksevaan hallintoon voidaan katsoa kuuluvan mm. talouden hallinta, kiinteistön ylläpidon ja viranomaismääräysten valvonta sekä kiinteistön ilmoitusvelvollisuuden toteuttaminen.

kokoushuone

Taloyhtiön hallituksen rooli

Hallituksen ollessa yhtiön kantaa edustava kokoonpano, tulee sen myös toimia ostopalveluita valvovana tahona. Hallitus on mahdollisen isännöitsijän kanssa vastuussa yhtiölle mm. varojen käytöstä ja ylläpidon toimivuudesta. Varojen käyttöä valvoo edelleen tilintarkastajat ja vastuuvapauden tilinpäätöksestä myöntää yhtiökokous.

Taloyhtiön hallituksen yleistehtävänä on huolehtia yhtiön hallinnosta ja toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä. Lisäksi hallituksen yleistehtävänä on myös velvollisuus huolehtia kiinteistön ja rakennusten ylläpidosta, joka korostui entisestään uudistuneen asunto-osakeyhtiölain myötä.

ARTIKKELIVINKKI!Huolellinen hallituksen jäsen >>

Asunto-osakeyhtiölaki velvoittaa hallituksia esittämään yhtiökokoukselle merkittävästi asumiskustannuksiin vaikuttavat korjaustarpeet. Ongelmana taloyhtiöiden osalta on pidetty puutteellista tietotaitoa vaihtoehtojen selvittämisessä. Hallituksen ja isännöitsijän tehtävänä on esittää yhtiökokoukselle mahdolliset ratkaisut kustannuksineen, niin että puolueeton päätöksenteko on mahdollista.

Korvausvelvollisuus

Tehtävänä hallitustyö taloyhtiöissä on vastuullinen, mutta korvausvelvolliseksi hallitus joutuu harvoin. Hallituksen korvausvelvoite aiheutuu tarkoituksenmukaisesti aiheutetusta vahingosta.

Taloyhtiön vakuutuksiin on syytä sisällyttää vastuuvakuutus, joka turvaa hallituksen jäsenen taloudellisen vastuun. Hallitustyöskentely itsessään tulisi olla kiinnostava ja arvostettu tehtävä, eikä niinkään asukkaiden sylkykuppina olemista, onhan hallitus kuitenkin valittu luottamustoimeen osakkaiden toimesta.

ARTIKKELIVINKKI!Taloyhtiön hallituksen vastuu lumikuormien aiheuttamista vahingoista >>

Toimivan taloyhtiön takaa löytyy motivoitunut hallitus, jolla on osakkaiden tuki sekä yhteistyökykyinen isännöitsijä. Mikäli taloyhtiön asiat tuntuvat oleva rempallaan, tulee sen eteen tehdä töitä.

Toimintaperiaatteiden uudistaminen toimii yhtiössä kuin yhtiössä ja jokainen panostus on aina lisää edelliseen. Rohkea asioiden esille ottaminen ja avoimuus taloyhtiössä motivoi kaikkia osapuolia panostamaan yhteisen edun vuoksi.

Osakas
taloyhtiön hallinnointi
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20101_20061.jpg
Asunto-osakeyhtiölaki: taloyhtiön kunnossapito
Asunto-osakeyhtiölaki selventää sekä yhtiön että osakkeenomistajan välistä kunnossapitovelvollisuutta että osakkeenomistajan määräämisoikeutta huoneistostaan.Hallitus antoi pitkän v. 2004 alkaneen valmistelun jälkeen 27.3.2009 eduskunnalle hallituksen esityksen asunto-osakeyhtiölainsäädännöksi (HE 24/2009). Laki tuli voimaan 1.7.2010.Uudistus toteutettiin lain kokonaisuudistuksena, jossa koko asunto-osakeyhtiölaki on kirjoitettu uudelleen. Laissa on pyritty harmonisoimaan lainsäädäntöä vastaamaan oikeuskehitystä, oikeuskäytäntöä, voimassa olevassa laissa havaittuja puutteita sekä jo aiemmin voimaantullutta osakeyhtiölakia.
kolme ihmistä keskustelee pöydän ääressä ja pöydällä on paljon papereita ja sopimuksia
Taloyhtiön hallituksen vastuutehtävät
Hallituksen yleistehtävänä on uuden asunto-osakeyhtiölain 7-luvun 2 §:n mukaan huolehtia yhtiön hallinnosta ja toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä. Hallituksen yleistehtävänä on lainkohdan mukaan myös velvollisuus huolehtia kiinteistön ja rakennusten ylläpidosta.
kaksi ihmistä kättelee
Miten taloyhtiön hallitus toimii ja mistä se koostuu?
Kevään yhtiökokoukset ovat jo ovella. Tässä taloyhtiön varsinaisessa yhtiökokouksessa päätetään sekä koko taloyhtiötä että myös yksittäistä osakasta koskevista tärkeistä asioista. Ja sitten se karmivin asia, joka saa jonkun jopa jättäytymään pois yhtiökokouksesta: kokouksessa valitaan taloyhtiölle hallitus.Tavallaan ymmärrettävää, että taloyhtiön hallituksen jäsenyys, saati sitten puheenjohtajuus, saattaa tutisuttaa polvia. Onhan näitä uutisia hallituksen jäsenten sekä puheenjohtajan vastuusta jo kuultu useampiakin, esimerkiksi katolta pudonneeseen lumeen tai korjausurakoiden kilpailuttamisiin liittyen. Hallituksen päätöksistä – tai niiden puuttumisesta – voi seurata isojakin taloudellisia vastuita. Asunto-osakeyhtiölain mukaan hallituksen jäsen ei saa noudattaa yhtiökokouksen tai hallituksen päätöstä, joka on lain, yhtiöjärjestyksen tai yhdenvertaisuusperiaatteen vastainen. Tällaisen päätöksen noudattaminen voi pahimmillaan johtaa hallituksen jäsenen vahingonkorvausvastuuseen yhtiölle, osakkeenomistajalle tai ulkopuoliselle henkilölle. Hallituksen jäsenten tulee siis olla hyvin perillä taloyhtiön yhtiöjärjestyksen sisällöstä sekä asunto-osakeyhtiölainsäädännöstä. Kun vastuu on näin ankaraa, mistä enää löytää hallitukseen jäseniä?
piirretty kuva jossa mies on pudonnut ammeen kera katon läpi toiseen huoneistoon alapuolella
Asunto-osakeyhtiölaki osa 4
Vahingonkorvausvastuusta on säädetty kattavasti asunto-osakelyhtiölain 24. luvussa. Luku koskee yhtiön ja sen johtoon kuuluvien sekä osakkeenomistajien laissa tai yhtiöjärjestyksessä säädeltyyn oikeuksiin ja velvollisuuksiin perustuvaa vahingonkorvausvastuuta. Laissa on selvennetty myös osakkeenomistajan ja yhtiön välistä oikeussuhdetta tarkistamalla yhtiön päätösten moittimista koskevia sääntelyä sekä osakkeenomistajien ja yhtiön vahingonkorvausvastuuta.
20204_64132.jpg
Asunto-osakeyhtiössä ilmenevä epätietoisuus remonttien vastuiden jakautumisesta
Asunto-osakeyhtiössä ilmenee varsin usein epätietoisuutta siitä, kuuluuko huoneistoissa, ja erityisesti niiden kosteissa tiloissa, tehtyjen remonttien kustannukset taloyhtiölle vai osakkaalle tai osittain kummallekin.
20226_78706.jpg
Miten taloyhtiö rahoittaa korjaushankkeet?
Taloyhtiön tilanteesta, varallisuudesta ja strategiastakin riippuen valitaan rahoitustapa erikseen taloyhtiön kullekin korjaushankkeelle. Yleensä rahoitustapojen vertailu kuuluu hallitukselle ja isännöitsijälle. Rahoitusvaihtoehtoja on vertailtava, sillä rahanlähteitä on yllättävän monia – omia ja ulkoisia. Tämän jälkeen yhtiökokous tekee lopullisen päätöksen siitä, mikä rahoitustapa valitaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton