• Etusivu
  • Osakas

Asunto-osakeyhtiölaki: Taloyhtiön hallituksen tehtävät

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.01.2025
hallituksen-kokous-1920x1080

Yhtiökokouksessa osakkaat valitsevat yhtiölleen hallituksen, joka edustaa osakkaita ja heidän intressejään.

Taloyhtiön hallinta perustuu osakkaiden valitseman hallituksen ja yhtiön palkkaaman isännöitsijän yhteistyöhön, johon osakkeen omistajien tulee voida luottaa. Parhaaseen tulokseen taloyhtiön kannalta päästään kun osakkaat, hallitus sekä isännöitsijä yhdessä sopivat pelisäännöt ja tavoitteet joiden mukaan taloyhtiössä toimitaan. Asian yksinkertaistamiseksi tulee perehtyä taloyhtiön sisäisen toimivallan jakautumiseen.

Yhtiökokouksessa osakkaat valitsevat yhtiölleen hallituksen

Osakkaat ovat taloyhtiön ylin päättävä elin. Yhtiökokouksessa osakkaat valitsevat yhtiölleen hallituksen, joka edustaa osakkaita ja heidän intressejään. Lienee siis selvää, että osakkaiden tulisi myös kiinnittää huomiota siihen, ketä hallitukseen valitaan. Tarpeen ei ole kerätä ryhmää kiinteistötekniikan asiantuntijoita, vaan asianmukainen edustajisto osakkaiden ja kiinteistön tarpeille.

Hallitustyöskentely on usein korvauksetonta ja aina vapaaehtoista. Yhtiön etu on kuitenkin, että valitut jäsenet ovat motivoituneita hoitamaan taloyhtiön asioita ja samalla kiinnostuneita ajankohtaisista taloyhtiötä koskevista asioista.

Hallitus on taloyhtiön toimeenpaneva ja päättävä elin, jonka tehtävä on yhtiön omaisuuden hallinta. Tehtävän suorittamiseksi hallituksen avuksi voidaan ostaa mm. isännöinti- ja huoltopalveluita.

Isännöitsijän tehtävänä on huolehtia taloyhtiön juoksevasta hallinnosta hallituksen antamien ohjeiden ja määräysten mukaisesti. Juoksevaan hallintoon voidaan katsoa kuuluvan mm. talouden hallinta, kiinteistön ylläpidon ja viranomaismääräysten valvonta sekä kiinteistön ilmoitusvelvollisuuden toteuttaminen.

kokoushuone

Taloyhtiön hallituksen rooli

Hallituksen ollessa yhtiön kantaa edustava kokoonpano, tulee sen myös toimia ostopalveluita valvovana tahona. Hallitus on mahdollisen isännöitsijän kanssa vastuussa yhtiölle mm. varojen käytöstä ja ylläpidon toimivuudesta. Varojen käyttöä valvoo edelleen tilintarkastajat ja vastuuvapauden tilinpäätöksestä myöntää yhtiökokous.

Taloyhtiön hallituksen yleistehtävänä on huolehtia yhtiön hallinnosta ja toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä. Lisäksi hallituksen yleistehtävänä on myös velvollisuus huolehtia kiinteistön ja rakennusten ylläpidosta, joka korostui entisestään uudistuneen asunto-osakeyhtiölain myötä.

ARTIKKELIVINKKI!Huolellinen hallituksen jäsen >>

Asunto-osakeyhtiölaki velvoittaa hallituksia esittämään yhtiökokoukselle merkittävästi asumiskustannuksiin vaikuttavat korjaustarpeet. Ongelmana taloyhtiöiden osalta on pidetty puutteellista tietotaitoa vaihtoehtojen selvittämisessä. Hallituksen ja isännöitsijän tehtävänä on esittää yhtiökokoukselle mahdolliset ratkaisut kustannuksineen, niin että puolueeton päätöksenteko on mahdollista.

Korvausvelvollisuus

Tehtävänä hallitustyö taloyhtiöissä on vastuullinen, mutta korvausvelvolliseksi hallitus joutuu harvoin. Hallituksen korvausvelvoite aiheutuu tarkoituksenmukaisesti aiheutetusta vahingosta.

Taloyhtiön vakuutuksiin on syytä sisällyttää vastuuvakuutus, joka turvaa hallituksen jäsenen taloudellisen vastuun. Hallitustyöskentely itsessään tulisi olla kiinnostava ja arvostettu tehtävä, eikä niinkään asukkaiden sylkykuppina olemista, onhan hallitus kuitenkin valittu luottamustoimeen osakkaiden toimesta.

ARTIKKELIVINKKI!Taloyhtiön hallituksen vastuu lumikuormien aiheuttamista vahingoista >>

Toimivan taloyhtiön takaa löytyy motivoitunut hallitus, jolla on osakkaiden tuki sekä yhteistyökykyinen isännöitsijä. Mikäli taloyhtiön asiat tuntuvat oleva rempallaan, tulee sen eteen tehdä töitä.

Toimintaperiaatteiden uudistaminen toimii yhtiössä kuin yhtiössä ja jokainen panostus on aina lisää edelliseen. Rohkea asioiden esille ottaminen ja avoimuus taloyhtiössä motivoi kaikkia osapuolia panostamaan yhteisen edun vuoksi.

Osakas
taloyhtiön hallinnointi
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20098_18394.jpg
Isännöitsijä -sankari vai konna?
Vaatimukset isännöitsijän ammattitaitoa ja toimintaa kohtaan ovat lisääntyneetSuomessa on 80 000 asunto-osakeyhtiötä, joissa on yli miljoona asuntoa. Tätä sadan miljardin omaisuusmassaa omistaa noin kaksi miljoonaa osakasta. Osakkaiden ja asukkaiden etua valvoo taloyhtiöiden hallituksissa noin neljännesmiljoona jäsentä, joiden keskeinen yhteistyökumppani ammatillisella tasolla on isännöitsijä. Päätoimisia ammatti-isännöitsijöitä on vain muutama tuhat. Alalle kaivataankin lisää isännöitsijöitä niin määrällisesti kuin myös laajemmin koulutettuna.Isännöitsijä on useimmissa taloyhtiöissä yhtiön luottomies, täysverinen ammattilainen niin talouden suunnittelun kuin remontoinninkin hallinnassa. Vastapainoksi joissain yhtiöissä isännöinti koetaan pakkopullana, välttämättömänä pahana. Molemmissa tapauksissa vaatimukset isännöinniltä saatavaa palvelua kohtaan ovat kuitenkin korkeat. Joissain yhtiöissä tästä palvelusta ollaan valmiita maksamaan, joissain taas isännöitsijä valitaan pelkän hinnan perusteella. Entäpä sitten kun remonttitarve iskeekin kuin ne kuuluisat telefaxit, odottamatta ja pyytämättä. Ja kun tilanne on ns. päällä, on isännöitsijän näytettävä kykynsä tai kyvyttömyytensä, oltava taloyhtiön pelastava sankari tai mitään aikaansaamaton luuserikonna.
20163_45773.jpg
Osakkeenomistajan on hoidettava huoneistoaan huolellisesti
Osakkeenomistajalla on osakeomistuksen perusteella oikeus hallita taloyhtiön omistamaa osakehuoneistoa. Osakkeenomistajalle huoneisto on oma koti, arjen tärkein paikka, jossa asutaan ja levätään työpäivän jälkeen. Varsinaisen asumisen lisäksi osakkeenomistajan on muistettava myös hoitaa osakehuoneistoa huolellisesti. Tämä tarkoittaa esimerkiksi aktiivista ja tietoista huoneiston kunnon seurantaa.
20105_21608.jpg
Asunto-osakeyhtiölaki: Yhdenvertaisuus ja osake
Asunto-osakeyhtiölaissa on korostettu osakkeenomistajien yhdenvertaisuusperiaatetta sekä sen huomioonottamisesta päätöksenteossa. Laissa on nimenomainen kielto lisäksi siitä, etteivät yhtiökokous, hallitus tai isännöitsijä saa tehdä päätöstä tai ryhtyä muuhun toimenpiteeseen, joka on omiaan tuottamaan osakkeenomistajalle tai muulle epäoikeutettua etua yhtiön tai toisten osakkeenomistajien kustannuksella.
mies kuuntelee stetoskoopilla pientä leikkitaloa kädessään
Suunnitelmallisuus osaksi kiinteistön kunnossapitoa
Kiinteistön ylläpito jakautuu kiinteistönhoitoon ja kunnossapitoon. Kiinteistön ylläpidolla varmistetaan se, että kiinteistö toimii häiriöttä ja että halutut asumisolosuhteet toteutuvat. Kunnossapito on kiinteistössä tapahtuvaa kunnostavaa korjausrakentamista, jossa korjataan rakennusosia ja järjestelmiä tai uusitaan kuluneita tai viallisia osia.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Rakentamisen määräykset ja luvat
Taloyhtiönkorjaushanke prosessina monimutkainen. Eräs tärkeä osa kokonaishanketta on mahdollisten lupien hakeminen sekä rakennusmääräysten noudattaminen. Taloyhtiön korjaushankkeessa tämä vastuu tulee yleensä urakoitsijalle ja työn valvojalle. Suunnittelija ottaa osaltaan työssään huomioon kaavoituksen sekä rakennusmääräysten vaikutuksen. Huomattavaa on, että ympäristö rajaa usein käytettävissä olevien ratkaisuvaihtoehtojen määrää huomattavasti.
Sopimuksen teko
Taloyhtiön toimintakertomus
Suurin osa taloyhtiöistä voi noudattaa kirjanpitolain ja -asetuksen säätämiä helpotuksia pienille kirjanpitovelvollisille, mutta tästä huolimatta taloyhtiöiden tulee aina laatia toimintakertomus. Toimintakertomuksessa tulee olla tiedot yhtiövastikkeen käytöstä, jotka yleensä annetaan erillisellä vastikerahoituslaskelmalla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton