Tiedätkö oikeutesi taloyhtiön osakkaana?

Osakkaalla on syytä osallistua yhtiökokoukseen, sillä yhtiötä koskevat merkittävät päätökset tehdään siellä.
Osakkeenomistajan oikeudet taloyhtiössä ovat kahdentyyppisiä. Toiset oikeudet liittyvät yhtiön päätöksentekoon ja yhtiötä kokonaisuutena koskeviin asioihin. Toiset oikeudet puolestaan käsittelevät yhtiön ja osakkeenomistajan omaa varallisuutta. Päätökset taloyhtiötä koskevista investoinneista tehdään yhtiökokouksessa. Osallistumalla yhtiökokoukseen voit vaikuttaa ja osakkaana sinulla on siihen oikeus.
Osakkaalla on syytä osallistua yhtiökokoukseen, sillä yhtiötä koskevat merkittävät päätökset tehdään siellä.
Osakkeenomistajilla yhtäläiset oikeudet
Osakkeet tuottavat osakkeenomistajalle yhtäläiset oikeudet, jollei asunto-osakeyhtiölaista tai yhtiöjärjestyksessä toisin määrätä.
Yhtiöön nähden yhtiön osakkeenomistajana pidetään osakeluetteloon merkittyä omistajaa. Ennen osakeluettelomerkintää osakkeenomistaja ei yleensä voi käyttää hänelle kuuluvia osakkeenomistajan oikeuksia. Poikkeuksena tästä on, että osakkeenomistaja voi yhtiökokouksessa esittää luotettavan selvityksen saannostaan käyttääkseen äänioikeutta.
Osakkaan oikeudet
Osakkeenomistajan oikeudet yhtiössä ovat kahdentyyppisiä. Toiset oikeudet liittyvät yhtiön päätöksentekoon ja yhtiötä kokonaisuutena koskeviin asioihin (hallinnoimisoikeudet). Toiset oikeudet puolestaan sisältävät erilaisia yhtiön ja osakkeenomistajan omaa varallisuutta koskevia seikkoja (varallisuuspitoiset oikeudet).
Hallinnoimisoikeuksina on pidetty muun muassa seuraavia oikeuksia:
- oikeus osakekirjan saamiseen
- oikeus osakeluettelomerkintöjen ja muiden vastaavien tekemiseen
- oikeus osallistua yhtiökokoukseen ja käyttää siellä osakasoikeuksia
- oikeus vaatia haluamansa asian käsittelyä yhtiökokouksessa
- oikeus saada määrätyissä tilanteissa henkilökohtainen kutsu yhtiökokoukseen
- oikeus moittia yhtiökokouksen päätöstä ja vaatia sen muuttamista
- oikeus vaatia kanteella yhtiöjärjestyksen kohtuullistamista
- oikeus vaatia uuden asunto-osakeyhtiölain 9-luvun 13 §:n tarkoittamissa tapauksissa erityistä tarkastusta
Edellä mainittu luettelo ei ole tyhjentävä, vaan asunto-osakeyhtiölaissa on lukuisia muita hallinnoimisoikeuksina pidettäviä oikeuksia.
Osakkeenomistajan varallisuuspitoisia oikeuksia ovat muun muassa:
- oikeus hallita yhtiöjärjestyksen huoneistoselitelmässä tarkoitettua huoneistoa tai muuta osaa rakennuksesta tai kiinteistöstä
- oikeus esittää, mikäli yhtiöjärjestyksessä on lunastuslauseke, sen mukainen lunastusvaatimus ja lunastaa osakkeet sekä
- oikeus vahingonkorvausvaatimuksen esittämiseen
Myöskään tämä luettelo ei ole tyhjentävä ja edellä mainittujen oikeuksien sisältö saattaa olla eri yhtiöissä hieman erilainen johtuen taloyhtiön yhtiöjärjestyksen määräyksistä.
Osakkaan velvollisuudet
Osakkeenomistajalla ei ole lakiin perustuvaa velvollisuutta osakasoikeuksiensa käyttämiseen. Tästä johtuu, että osakkeenomistajan passiivisuus ei yksinään aiheuta itse osakkeenomistajan osakasaseman menettämistä.
Määrätyissä tilanteissa osakkeenomistajan on kuitenkin säilyttääkseen oikeutensa toimittava määräajassa. Esimerkkinä tästä voidaan mainita yleensä siirtyneen osakkeen lunastusvaatimuksen esittäminen, päätöksentekoon liittyvän moitekanteen nostaminen sekä korvausvaatimuksen esittäminen. Mikäli määräaikaa ei noudateta, ei osakkeenomistajalla ole oikeutta esittää vaatimusta määräajan päätyttyä.
Vaikka osakkeenomistaja ei käyttäisikään osakkeenomistajan oikeuksia, on hän siitä huolimatta velvollinen suorittamaan yhtiölle yhtiöjärjestyksen ja yhtiökokouksen päätösten mukaiset velvoitteet, jotka perustuvat hänen osakasasemaansa yhtiössä.
Maksuvelvoitteet yhtiölle
Osakkeenomistajat ovat velvollisia maksamaan yhtiön menojen kattamiseksi yhtiövastiketta yhtiöjärjestyksessä määrättyjen perusteiden mukaan. Yhtiövastike voidaan yhtiöjärjestyksessä määrätä maksettavaksi siten, että tiettyjä menoja varten on eri maksuperuste tai että maksuvelvollisuus koskee vain tiettyjen osakkeiden omistajia. Tyypillisin ja kaikkia osakkaita koskeva kuluerä on hoitovastike, joka sinällään sisältää kiinteistönylläpitoon sekä käyttöön liittyvät peruskustannukset.
Yhtiövastikkeella voidaan kattaa muun muassa seuraavia kulueriä:
- kiinteistön hankinta ja rakentaminen;
- kiinteistön ja rakennusten käyttö ja kunnossapito;
- kiinteistön ja rakennuksen perusparannus, lisärakentaminen ja lisäalueen hankkiminen (uudistus);
- yhtiön toimintaan taikka kiinteistön tai rakennuksen käyttöön liittyvän hyödykkeen yhteishankinta;
- sekä muita yhtiölle kuuluvia velvoitteita.
Vastikkeen maksuperuste on määriteltävä yhtiöjärjestyksessä. Perusteena maksuille voi olla esimerkiksi huoneiston pinta-ala, osakkeiden lukumäärä taikka veden, sähkön, lämmön tai muun hyödykkeen todellinen tai luotettavasti arvioitavissa oleva kulutus. Osakkeenomistajan on myös velvollinen ilmoittamaan yhtiölle huoneistossa asuvien tai sitä muuten käyttävien henkilöiden lukumäärä, jos henkilömäärä on vastikkeen maksuperusteena.
Taloyhtiöaiheista luettavaa
- Mitä merkitystä yhtiökokouksella on tavalliselle asukkaalle?
- Tiedätkö kuinka taloyhtiötä pyöritetään?
- Rakennuksen omistajan eli taloyhtiön velvollisuudet
- Mistä rahoitus taloyhtiön korjaushankkeeseen?
- Kiinteistölle ja irtaimistolle on omat vakuutuksensa
- Taloyhtiön hallituksen puheenjohtajan tehtävät
- Taloyhtiön osakas - muista kyselyoikeutesi yhtiökokouksessa!
Aiheeseen liittyvää

Ovatko taloyhtiösi vastuuhenkilöt ajan tasalla?

Kenen vastuulla on pihan talvikunnossapito?

Taloyhtiön kunnossapito- ja muutostyöt

Taloyhtiön vuosikello

Viikon kysymys: Saako isännöitsijä toimia kokouksen puheenjohtajana?
